Kajak-kenu: Jó tréningnek fogom fel az Eb-t – Kozák

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.24. 15:53
null
Kozák Danuta és Szabó Gabriella fáradtan is esélyes (Fotó: Koncz György – archív)
Az Európa-bajnokságon tart olimpiai főpróbát mától vasárnapig a magyar kajak-kenu válogatott, amelynek a leendő riói riválisok felmérése a fő célja. A kontinensbajnokság a versenyzők többségének felkészülési állomás.

 

Kevés olyan viadal van a kajak-kenusok versenynaptárában, amelyen a magyar válogatott versenyzői nem az (arany)éremhalmozás céljával szállnak vízre. Az Európa-bajnokság a ritka kivételek egyike.

Másfél héttel ezelőtt zárultak le a hazai olimpiai válogatók, amelyeken a versenyzők hatalmas csatában, olykor drámai küzdelemben döntöttek a korábban az országnak szerzett kvóták és saját maguk sorsáról. Kajakosaink és kenusaink ezt követően újra alapozó jellegű munkába kezdtek, amelynek eredményeként fáradtan, egyáltalán nem csúcsformában érkeztek a kontinensviadalra.

„Tény, hogy az idén sem nekünk, sem riválisainknak nem az Európa-bajnokság a fő verseny. Azonban az olimpiát megelőző utolsó megméretés, amelyen fel lehet mérni a nemzetközi mezőnyt – magyarázta Storcz Botond szövetségi vezetőedző. – Nem aranyérmekben és dobogós helyekben határoztuk meg az elvárásokat, ezzel együtt az olimpiai versenyszámokban fontos a jó szereplés. Ezekben a számokban rendre öt-hat érmet szerez a válogatott világversenyeken, szeretném, ha most sem adnánk alább.”

Kiemelt figyelem övezi Kozák Danuta versenyzését, aki K–1 és K–2 500 méteren, valamint a négyesben is tagja lesz az olimpiai csapatnak. A kétszeres ötkarikás győztes Moszkvában tart főpróbát, amennyiben az Eb-n teljesíti a komplett riói programot.

„Nem készültem külön a versenyre, edzésből érkeztem az Eb-re, amit ugyancsak egy jó tréningnek fogok el. A kontinensviadal kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy megméressük magunkat a nemzetközi mezőnyben, méghozzá úgy, hogy nincs különösebb tétje – mondta Kozák Danuta. – Kíváncsi vagyok, a vetélytársak milyen formában lesznek a világkupaversenyekhez képest. Úgy vélem, az eredményeket jelentősen befolyásolja az a tény, hogy jelenleg mindenki a felkészülés más-más fázisában tart.”

Storcz Botond Kozákkal kapcsolatban megjegyezte: a klasszis kirobbanó formában van, amit az elmúlt hónapokban hazai pályán és a nemzetközi színtéren is bizonyított. Hozzátette, nagy riválisát valószínűleg nem az Európa-bajnokság mezőnyében kell keresni, az év fő összecsapása rá Rióban, az új-zélandi Lisa Carrington ellen vár.

A férfi kajakszakágban az 1000 méteren – vagyis az olimpiai távon – szereplő négyes számára nem lesz tét nélküli a kontinensbajnokság. Sőt! A hazai szövetség vezetői már a válogatóversenyt követően hangsúlyozták: az Európa-bajnoki szereplés alapján véglegesítik az olimpiára utazó négyes összetételét.

Az Eb péntek délelőtti eredményeiről itt olvashat!

AZ EB-CSAPAT

Férfi kajak. 200 m. K–1: Birkás Balázs (EDF Démász Szeged). K–2: Horváth Bence, Szomolányi Máté (Graboplast GYVSE). 500 m. K–1: Nádas Bence (EDF Démász Szeged), K–2: Tóth Dávid, Kulifai Tamás (Vasas SC). K–4: Tótka Sándor (UTE), Molnár Péter (Budapesti Honvéd), Nádas Bence, Somorácz Tamás (Atomerőmű SE). 1000 m. K–1: Kopasz Bálint (Algyői Sportkör). K–2: Hufnágel Tibor, Dombvári Bence (Budapesti Honvéd). K–4: Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin (Budapesti Honvéd), Kugler Attila (Vasas). 5000 m. K–1: Solti László (UKSC).

Férfi kenu. 200 m. C–1: Hajdu Jonatán (Dunaferr SE). C–2: Lantos Ádám, Nagy Péter (Graboplast GYVSE). 500 m. C–1: Kiss Tamás (Csepeli Indotek KKE). C–2: Korisánszky Dávid, Mike Róbert (KSI SE). 1000 m. C–1: Vajda Attila (EDF Démász Szeged). C–2: Vasbányai Henrik, Mike Róbert (KSI SE). C–4: Korisánszky Dávid, Varga Dávid (Graboplast GYVSE), Sarudi Pál (Közgép SE), Kiss Tamás. 5000 m. C–1: Kiss Tamás

Női kajak. 200 m. K–1: Douchev-Janics Natasa (Graboplast GYVSE). K–2: Douchev-Janics Natasa, Homonnai Luca (Graboplast GYVSE). 500 m. K–1: Kozák Danuta (UTE). K–2: Szabó Gabriella (Budapesti Honvéd), Kozák Danuta. K–4: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara (Budapesti Honvéd), Fazekas-Zur Krisztina (Graboplast GYVSE). 1000 m. K–1: Fazekas-Zur Krisztina. K–2: Takács Tamara (Vasas SC), Medveczky Erika (KDSE). 5000 m. K–1: Bodonyi Dóra (Közgép SE)

Női kenu. 200 m. C–1: Lakatos Zsanett (Graboplast GYVSE). 500 m. C–2: Devecseriné Takács Kincső (Graboplast GYVSE), Balla Virág (Graboplast GYVSE)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik