A budapesti győzelem kellett Manciniéknak a csoportelsőséghez (Fotó: AFP)

A szakember szerdán egy római eseményen kiemelte: nem múlik el a csalódás érzése, amiért nem jutottak ki az idei, katari vb-re. Hozzátette: végzik tovább a dolgukat, de decemberig akkor is nagyon fognak szenvedni.

„Az a legjobb dolog, amikor nyerek a válogatottal, mert azzal egészen hihetetlen örömet tudunk szerezni az olasz embereknek. Sajnos a vb-részvételre négy évet kell várnunk, de az a célunk, hogy megnyerjük a következő világbajnokságot Amerikában” – nyilatkozta.

Hozzátette: igazságtalannak tartja, hogy Katarban nem lehet ott az olasz válogatott, amely nem érdemelte meg, hogy lemaradjon az eseményről, azonban a vereséggel is szembe kell nézni.

Az olasz válogatott tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, most hétfőn pedig budapesti győzelmével a Nemzetek Ligájában elsőként végzett A-divíziós csoportjában – a magyarok, a németek és az angolok előtt –, így készülhet a sorozat júniusi négyes döntőjére.

Olaszország vb-n legutóbb 2006-ban jutott egyenes kieséses szakaszba, akkor aranyérmesként végzett. Az utána következő két tornán nem jutott tovább a csoportjából, 2010-ben Paraguay, Szlovákia és Új-Zéland mögött negyedik lett, míg 2014-ben Costa Rica és Uruguay előzte meg és csupán Angliát utasította maga mögé.

A legutóbbi két kvalifikációs időszakban azonban már az európai pótselejtezőn elbukott: 2018-ban Svédországgal, idén Észak-Macedóniával szemben.

A 2026-os vb-n, amelyet az Egyesült Államok rendez Kanadával és Mexikóval közösen, már 48 válogatott – Európából 16 –  vesz részt. A katari vb-n még 32 nemzeti együttes szerepel, közöttük 13 európai csapat.