Serie A: Paolo Rossiról nevezték el a gólkirálynak járó díjat

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.08.03. 20:58
null
Paolo Rossi az 1982-es világbajnokságon (Fotó: AFP – archív)
A világbajnok csatárról, Paolo Rossiról nevezték el az olasz labdarúgó-bajnokság gólkirályának járó díjat – írja az MTI.

 

Az olasz szövetség keddi bejelentése szerint a trófea egy átlátszó futball-labdát ábrázol két ezüstszínű koronggal – az egyiken Rossi fotója látható –, és annyi gyémánttal, amennyi gólt az aktuális győztes szerzett a bajnoki idényben. Az első gólkirály a Juventus támadója, Cristiano Ronaldo, aki az előző évadban 29 alkalommal volt eredményes.

Paolo Rossi a Lanerossi Vicenza színeiben az 1976–1977-es idényben 21 találattal a Serie B gólkirálya lett, hozzásegítve csapatát a feljutáshoz. Az élvonalban is folytatta a góltermelést, 24 találattal bizonyult a legjobbnak, és ezzel az első olyan futballista lett Olaszországban, aki egymást követő két évben az első két osztályban gólkirály tudott lenni.

Az 1978-as világbajnokságon három góllal – egyet a magyaroknak lőtt – vette ki a részét a negyedik helyezett olasz válogatott teljesítményéből. A középcsatár 1980-ban bundabotrányba keveredett, és három évre szóló eltiltást kapott. Bár Rossi – aki 1981-ben visszatért a Juventushoz – tagadta az ellene felhozott vádakat, lemaradt az 1980-as, hazai rendezésű Európa-bajnokságról, és az 1982-es világbajnokságon is csak úgy tudott játszani, hogy csökkentették az eltiltását.

A spanyolországi torna csoportkörében három meccsen nem volt eredményes, de a középdöntőtől megtáltosodott, s hat találatával kiérdemelte a vb legjobb játékosa és gólkirálya címet, 1982-ben elnyerte az Aranylabdát.

Rossi tavaly decemberben, 64 éves korában, gyógyíthatatlan betegség következtében hunyt el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik