Serie A: bajban a Juventus, megsértette a pénzügyi fair playt?

I. M.I. M.
Vágólapra másolva!
2020.01.15. 15:04
null
Cristiano Ronaldo érkezésével nőttek a Juventus bevételei, de így is veszteséges a klub (Fotó: AFP)
A francia RMC rádióállomás információi szerint az olasz bajnok Juventus labdarúgócsapata megsértette az európai szövetség (UEFA) pénzügyi fair playre vonatkozó előírását. Az RMC birtokába jutott a KPMG könyvvizsgáló cég 2018–2019-es idényre vonatkozó – egyelőre nem publikus – beszámolója, ami szerint a torinói klub gazdasági problémákkal küzd.

 

A KPMG nyolc élvonalbeli európai labdarúgó-bajnokság (angol, német, olasz, spanyol, francia, holland, portugál, török) aktuális címvédőjét elemezte a pénzügyi teljesítmény alapján. Meglepő módon a nyolc bajnokcsapatból csak egy zárt negatív mérleggel: a Juventus. Ami a leginkább aggasztó lehet a torinóiak számára, hogy a kalkuláció szerint megsértették az UEFA pénzügyi fair playét.

Eszerint a klubok a teljes bevételük 70 százalékát költhetik fizetésekre, a Juventusnál jelenleg ez 71 százalék a KPMG RMC által közölt számításában. Ezt a határt egyetlen egyesület sem lépi túl a Juvén kívül, még a nemzetközi sajtó által sokszor emlegetett FC Barcelona sem, amely a megengedett érték alatt maradt egy százalékkal (69). Az UEFA egyelőre nem indított vizsgálatot a Juventus ügyében – teszi hozzá a francia rádiócsatorna.

A Juventus játékospolitikája állhat a háttérben az olasz sajtó feltételezése szerint: a torinóiak az utóbbi időszakban néhány példától eltekintve több ingyen igazolható futballistát szereztek meg, akiknek – átigazolási díjfizetési kötelezettség hiányában – nagyobb fizetést tudtak ajánlani a riválisoknál.

Az elmúlt néhány idényben veszteséges volt a Juventus. A bevételek ugrásszerűen növekedtek (a 2018–2019-es idényben 16 százalékkal, 464 millió euróra), amihez hozzájárult Cristiano Ronaldo szerződtetése 2018 nyarán – a portugál klasszis érkezésével 30 százalékkal nőttek a marketingbevételek. A klub Adidasszal kötött új szponzorációs szerződése (évenkénti 51 millió euró), valamint a növekvő televíziós bevételek (206 millió euró a legutóbbi idényben) ellenére is 40 millió eurós adózás utáni veszteséggel zárta a Juventus a 2017–2018-as évadot, a legutóbbit pedig 19.2 millió eurós veszteséggel.

A vezetőség már tett is lépéseket a gazdasági helyzet rendezésére: tavaly februárban 175 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket, nemrégiben pedig bejelentette, hogy 300 millió euróval növeli a klub alaptőkéjét „a következő 12 hónap pénzügyi szükségleteinek kielégítésére.”

A másik nagy könyvvizsgáló cég, a Deloitte által a héten közölt számítás szerint a Juventus a világ 10. leggazdagabb klubja 459.7 millió eurós értékével a Chelsea, a Tottenham, a Liverpool, a Manchester City, a PSG, a Bayern München, a Manchester United, a Real Madrid és az éllovas Barcelona mögött. A listán a következő olasz klub a 14. Inter (364.4 millió euró), az AS Roma a 16. (231 millió), míg a Napoli a 20. 207.4 millió euróval.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik