Rekordmenetben: a Juve fölénye tükrözi a Serie A hanyatlását

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2014.05.22. 18:07
null
Szépség még maradt az olasz futballban, izgalom kevésbé (Fotók: Action Images)
Címvédéssel ért véget az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) 112. szezonja: a rekordokat halmozó Juventus sorozatban a harmadik bajnoki címét ünnepelte, miután gyakorlatilag ellenfél nélkül maradt a pontvadászatban, amelyre rányomta bélyegét a milánói csapatok gyengélkedése és az általános középszerbe süllyedés.

84, 87, 102, ill. 4, 9, 17. Két számsor, amely kiválóan leírja a Serie A elmúlt évekbeli erőviszonyait, a Juventus dominanciájának erősödését. Előbbi a torinóiak végső pontszámát jelzi az elmúlt három idényben, míg utóbbi a pontkülönbséget, amellyel megnyerték a bajnokságot. Fel sem vetődik, hogy megérdemli-e triplázást az Öreg Hölgy.

A SZEZON CSALÓDÁSA
Melyik másik csapat lehetne, ha nem az, amelyik 1998 után először nem jutott ki a nemzetközi kupaporondra? Az AC Milannál szezon közben Massimiliano Allegri állásába került a rossz szereplés, de a rossonerit 11. helyen átvevő Clarence Seedorffal sem sikerült a teljes megújulás, az együttes csak a 8. helyen zárt, alig több győzelemmel, mint vereséggel (16–9–13), így nem csoda, hogy az olasz lapok folyvást a holland utódjáról pletykálnak. Az ázsiója alighanem a sérülésekkel bajlódó Stephan El Shaarawynak zuhant a leginkább, ám Mario Balotelli sem teheti ki a 14 gólját az ablakba, pláne, hogy a tíz találat felettiek közül az ő lövési hatékonysága volt a leggyatrább, mindössze 13 százalék.

A 102 pont és a 33 győzelem is rekord a bajnokságban, akárcsak a 19/19-es, százszázalékos hazai mérleg, bónuszként pedig hivatalosan is megvan a klubnál 32.-ként számon tartott 30. elsőség. Hiába írt azonban több szempontból is történelmet Antonio Conte csapata, a „zebrák” boldogsága mégsem lehet teljes, hiszen erre az idényre magasabb célokat fogalmaztak meg, ám az európai porondon nem tudták átlépni az árnyékukat, és ettől nem vonatkoztathatunk el a Serie A értékelésekor.

Miközben hazai földön a 13. fordulóban élre állt a Juventus és a folytatásban nem is engedte át az első helyet, a búcsú a BL-csoportkörben óriási csalódás, ráadásul az El-ben is elmaradt a kárenyhítés és – újabb fájó pont – a torinói fináléba jutás. Conte ugyan burkoltan távozással fenyegetőzött az európai versenyképtelenségre utalva, de az európai sikertelenségben neki is megvan a maga része, így annyira nem nagy meglepetés, hogy mégis marad. Amúgy pedig a Serie A erőviszonyait áttekintve megkockáztatható, hogy a Juventusnak reális esélye van az olasz foci nagy címvédő sorozatainak utolérésére (Juventus 1931–1935, Torino 1943, 1946–1949, Internazionale 2006–2010).

Miralem Pjanic évek múlva is joggal dicsekedhet majd 2013–2014-es szezonjával cuki kisfiának
Miralem Pjanic évek múlva is joggal dicsekedhet majd 2013–2014-es szezonjával cuki kisfiának
KUPADÖNTŐ A BALHÉ ÁRNYÉKÁBAN
Három szezonon belül másodszor, összességében ötödször hódította el a Coppa Italiát a Napoli. Méghozzá megérdemelten, hiszen előbb a címvédő Laziót, majd a Romát is kiejtette, végül pedig a Fiorentinán kerekedett felül. A finálé maga azonban sajnos nem a játék miatt marad emlékezetes, hanem mert a stadionon kívüli, eleinte tisztázatlan események miatt gyakorlatilag a Napoli vezérszurkolója döntötte el, hogy lehet-e meccs avagy sem. Végül késve, de lett, és 3–1-es győzelemnek tapsolhattak a nápolyiak.

A Juventus mögött a szezon meglepetéscsapata, az immár 12. alkalommal másodikként végző AS Roma futott be – négy év után ismét a dobogón! –, amely 23-mal szerzett több pontot, mint egy éve, és Rudi Garcia személyében alighanem talált egy olyan edzőt, akiben hosszú távon bízhatnak a fővárosiak. A francia szakember nemcsak remekül igazolt (Mehdi Benatia, Gervinho, Maicon és Kevin Strootman megszerzése is kiváló döntésnek bizonyult), de a keze alatt gyorsan egységbe forrt a társaság és megacélozódott a védelem, ami az előrelépés alapja volt.

A Napoli elveszítette a nyáron Edinson Cavanit, az új fiúk azonban beváltak, így a „kékek” dekára annyi pontot szereztek, mint a megelőző szezonban, igaz, ez egypozíciónyi rontást és „csak” BL-selejtezős indulást jelent. Az európai elitligában nem sok hiányzott a jó eredményhez a nápolyiaknak, ám a legerősebb csoportban elvéreztek, és a Porto elleni kiegyensúlyozott párharc sem a javukra dőlt el az El-ben, a kupamenetelés ugyanakkor összességében pozitív tartományba lendíti Rafa Benítez együttesének szezonbeli teljesítményét.

Ki állíthatja meg a következő években ezt a Juvét?
Ki állíthatja meg a következő években ezt a Juvét?
AZ IDÉNY LEGJOBB DUMÁI
„Sok fiatal pályázik a helyemre, de nem minden medikusból lesz végül sebész”Massimiliano Allegri mindenesetre egy ideje már nem Milánóban operál.

„Leütöttük Júliát az erkélyről, de nem hiszem, hogy 40 ponttal a háta mögött fájna neki” – a Sampdoria vezetőedzője, Szinisa Mihajlovics drámai felütéssel összegezte a Hellas Verona elleni 5–0-s sikert.

„Ha én hazug vagyok, Benítez sovány” Marco Materazzi reakciója, miután a Napoli edzője hazugnak nevezte.

„Kíváncsi vagyok, Antonio Conte milyen volt játékosként. Fel kell kutatnom néhány bejátszást a Youtube-on” Fernando Llorente még nem teljesen felkészült az edzőjéből.

Forrás: football-italia.net

Dicséret illeti a Fiorentinát, amely Vincenzo Montella vezetésével másodszor ért oda a negyedik helyre, míg a firenzeiek mellett az Inter és (talán) a Parma indulhat még az Európa-ligában. A milánói csapat Walter Mazzarri vezetésével javított az előző idénybeli botrányos védekezésén, ám a plusz hat ponttal együtt érkező öthelynyi előrelépésben bőven benne van a gyatra mezőny is. A „keresztesek” remek eredménye ugyanakkor erőn felüli teljesítmény, még úgy is, hogy az El-t érő pozícióhoz kellett a torinói Alessio Cerci elhibázott tizenegyese is az utolsó forduló utolsó pillanataiban. Ennek ellenére nem biztos, hogy a Parma valóban megmérettetheti magát az El-ben, mivel a klub UEFA-licenc-problémákkal küszködik a tartozásai miatt, sőt, egyelőre nem is kapott zöld jelzést az indulásra. Utolsó reményük a Legfelsőbb Bíróság, amely május 28-án dönt az ügyben. Cerci addig imádkozhat.

Az elmúlt szezon élmezőnyéhez képest az Udinese veszített a legtöbbet a tekintélyéből és helyezéséből, a friuliak egészen a 13. helyig csúsztak vissza. Ennél is csúnyábbat zuhant azonban a Catania, amely az egy évvel ezelőtti 8. hely után – a három trénerváltás ellenére – ősztől a Serie B-ben folytatja. A Livorno szintén jócskán fogyasztotta az edzőket, de mint utóbb kiderült, mégis retúrjegyet váltott a másodosztályba, a harmadik kieső pedig – hat élvonalbeli szezon után – a patinás Bologna. A hátsó régió erősségéről (gyengeségéről?) sokat elárul: 2005 óta nem fordult elő, hogy három csapat is bent maradt kevesebb mint 40 ponttal – ennek most alighanem az évad elején még abszolút újonc Sassuolónál örülnek a legjobban.

Szicília ugyanakkor nem marad élvonalbeli résztvevő nélkül: a Catania búcsúja dupla öröm lehet a Palermo drukkereinek, akik a tavalyi kiesés után ezúttal bajnoki címet ünnepelhetnek a Serie B-ben. A rózsaszín mezesek annyira meggyőzőek voltak, hogy Gennaro Gattuso szeptember 25-i kirúgása és Giuseppe Iachini kinevezése után Maurizio Zamparini elnök nem váltott többször edzőt az idényben! Igaz, még két forduló hátravan – ez pedig meghatározó lesz több csapat számára. A másik egyenesági feljutó helyért az Empoli van lépéselőnyben, de még a 13. Carpinak sem kell feltétlenül lemondania az A-ligáról.

Immobile és Cerci góljai a 2013–2014-es bajnoki szezonban

AZ IDÉNY LEGJOBBJAI ÉS LEGÉRDEKESEBB STATISZTIKÁI

A szezon csapata a La Gazzetta dello Sportnál: Mattia Perin (Genoa) – Stephan Lichtsteiner (Juventus), Mehdi Benatia (AS Roma), Andrea Barzagli (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus) – Miralem Pjanic (AS Roma), Paul Pogba (Juventus), Kevin Strootman (AS Roma) – Giuseppe Rossi (Fiorentina), Luca Toni (Hellas Verona), Carlos Tévez (Juventus)

A szezon csapata a Football Italiánál: Gianluigi Buffon (Juventus) – Giorgio Chiellini (Juventus), Mehdi Benatia (AS Roma), Alessandro Lucarelli (Parma) – Alessio Cerci (Torino), Paul Pogba (Juventus), Arturo Vidal (Juventus), Miralem Pjanic (AS Roma), Juan Guillermo Cuadrado (Fiorentina) – Carlos Tévez (Juventus), Ciro Immobile (Torino). Vezetőedző: Rudi Garcia (AS Roma)

A szezon csapata a whoscored.com-nál: Andrea Consigli (Atalanta) – Lorenzo De Silvestri (Sampdoria), Giorgio Chiellini (Juventus), Mehdi Benatia (AS Roma), Boukary Dramé (Chievo) – Antonio Candreva (Lazio), Paul Pogba (Juventus), Andrea Pirlo (Juventus), Juan Guillermo Cuadrado (Fiorentina) – Carlos Tévez (Juventus), Rodrigo Palacio (Internazionale)

A góllövőlista végeredménye: 1. Ciro Immobile (Torino) 22 gól, 2. Luca Toni (Hellas Verona) 20, 3. Carlos Tévez (Juventus) 19, 4. Antonio Di Natale (Udinese), Gonzalo Higuaín (Napoli), Rodrigo Palacio (Internazionale) 17-17

A legjobb előkészítők: 1. Alessio Cerci (Torino), Gervinho, Francesco Totti (AS Roma) 10-10, 4. Borja Valero (Fiorentina) 9, 5. Ricky Álvarez (Internazionale), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Romulo (Hellas Verona) 8-8

STATISZTIKAI ZÓNA
• A Juventus 102 pontja új európai rekord (a legeredményesebb 10 európai bajnokságot tekintve), az előző szezonban a Barcelona, előtte a Real Madrid jutott el 100-ig
1035 gól született a Serie A most véget ért idényében, az 1951–1952-es szezon óta nem volt ilyen sok (2.7 gól/meccs átlag)
Ciro Immobile révén három év után van újra olasz gólkirály, a Torino pedig 1977 után adja ismét a legjobb mesterlövészt (Francesco „Ciccio" Graziani, 21 gól)
Fernando Llorente lett az első spanyol játékos a Serie A-ban, aki spanyol kapusnak (Pepe Reinának a Juve–Napolin) talált be
Alberto Gilardinót állították meg a legtöbbször les miatt a bajnokságban, összesen 51 alkalommal

SERIE A, VÉGEREDMÉNY
1. Juventus 38 33 3 2 80–23 +57 102
2. Roma 38 26 7 5 72–25 +47 85
3. Napoli 38 23 9 6 77–39 +38 78
4. Fiorentina 38 19 8 11 65–44 +21 65
5. Internazionale 38 15 15 8 62–39 +23 60
6. Parma 38 15 13 10 58–46 +12 58
7. Torino 38 15 12 11 58–48 +10 57
8. Milan 38 16 9 13 57–49 +8 57
9. Lazio 38 15 11 12 54–54 0 56
10. Verona 38 16 6 16 62–68 –6 54
11. Atalanta 38 15 5 18 43–51 –8 50
12. Sampdoria 38 12 9 17 48–62 –14 45
13. Udinese 38 12 8 18 46–57 –11 44
14. Genoa 38 11 11 16 41–50 –9 44
15. Cagliari 38 9 12 17 34–53 –19 39
16. Chievo 38 10 6 22 34–54 –20 36
17. Sassuolo 38 9 7 22 43–72 –29 34
18. Catania 38 8 8 22 34–66 –32 32
19. Bologna 38 5 14 19 28–58 –30 29
20. Livorno 38 6 7 25 39–77 –38 25
A bajnok Juventus, illetve a Roma a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet, míg a Napoli a BL-selejtezők utolsó körében kapcsolódik be a nemzetközi küzdelmekbe. A Fiorentina az Európa-liga csoportkörében, az Internazionale az El playoff-körében, a Parma (vagy licenchiánya esetén a Torino) a harmadik selejtezőkörben indulhat. Kiesett a Livorno, a Bologna és a Catania, illetve már biztosan feljutott a Palermo.
Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény döntött.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik