Stanislav Lobotka (jobbra) a Celta Vigót elhagyva a Napolihoz igazol (Fotó: AFP)

 

A szlovákiai Trencsénben nevelkedett Stanislav Lobotka 2017 nyarán a dán Nordsjaellandtól – ahová 2015-ben szerződött – igazolt a Celta Vigóhoz 5 millió euróért. A spanyol csapatnál meghatározó játékossá vált, az elmúlt két és fél évben 90 mérkőzésen lépett pályára, egy gólpasszt jegyzett. Védekező középpályásként kiemelendő, hogy a pályán töltött több mint 7200 perce alatt mindössze öt sárga lapot kapott a galíciai együttes színeiben, pirosat pedig egyet sem.

A 25 éves futballista szerződésében 50 millió eurós kivásárlási ár szerepelt. A Napoli 2018-ban – a klublegenda és honfitárs, Marek Hamsík javaslatára – már tett egy kísérletet Lobotka megszerzésére, akkor a Celta Vigo visszadobta az olaszok 35 millió eurós ajánlatát. Idén ismét nekifutottak a nápolyiak, és ezúttal sikerrel jártak: egybehangzó sajtóhírek szerint 25 millió eurós átigazolási díjban egyeztek meg a felek.

A szlovák labdarúgó a Napoli második téli szerzeménye: az első Diego Demme volt, a védekező középpályás az RB Leipzigtól érkezett 12 millió euróért Gennaro Gattuso csapatához.

Stanislav Lobotka 22-szeres szlovák válogatott, a tavaly zárult Európa-bajnoki selejtezősorozatban mindkét, Magyarország elleni mérkőzést végigjátszotta.