Mourinho talizmánja – Tammy Abraham valósággal kivirágzott az AS Románál

Vágólapra másolva!
2022.06.19. 13:48
null
Tammy Abraham kiteljesedett az AS Románál, amellyel 2022-ben trófeát nyert (Fotók: AFP, Imago Images, AS Roma Twitter)
Tammy Abraham a Premier League-ben hiába küzdött az elismerésért, az AS Romához kellett igazolnia, hogy kiteljesedjen. José Mourinho irányítása alatt a 2021–2022-es idény egyik legjobb angol gólszerzőjévé vált, cserébe trófeához segítette a klubot.
NÉVJEGY: TAMMY ABRAHAM
Született: 1997. október 2., Camberwell
Nemzetisége: angol
Sportága: futball
Posztja: csatár
Válogatottság/gól: 11/3
Klubjai: Chelsea (2016-2021), Bristol City (kölcsönben, 2016-2017), Swansea City (kölcsönben, 2017-2018), Aston Villa (kölcsönben, 2018-2019), AS Roma (2021-)
Kiemelkedő eredményei: Bajnokok Ligája-győztes (2021), Európa-konferencialiga-győztes (2022), európai Szuperkupa-győztes (2021), 2x UEFA Ifjúsági Liga-győztes (2015, 2016)

Akár televíziós kvízműsor kérdése is lehetne: mit sportol Kevin Oghenetega Tamaraebi Bakumo-Abraham? Az édesapja révén nigériai származású, de Angliában született futballista a valamivel könnyebben megjegyezhető Tammy Abraham néven lett ismert, és nyugodtan állíthatjuk, hogy a 2021–2022-es idényben nyújtott remek teljesítményével az egész világ figyelmét magára vonta.

„A filozófiám változatlan. A középhátvédjeim, a középpályásaim bárhonnan jöhetnek, de az első számú csatáromnak afrikai származásúnak kell lennie. Ők az én szerencsét hozó talizmánjaim, akik segítenek trófeákat nyerni, s ezért akartam nagyon Tammy Abrahamet megszerezni a Chelsea-től” – idézi a bestchoicesports.com az AS Roma vezetőedzőjét, José Mourinhót. Az Olaszországba tavaly visszatérő, és a „farkasokat” Európa-konferencialiga-győzelemre vezető portugál szakember korábban a Chelsea-nél Didier Drogbával, az Internazionalénál Samuel Eto'óval ért el jelentős sikereket, és jó úton jár afelé is, hogy Tammy Abrahamből világklasszist faragjon.

TAMMY ABRAHAM GÓLJAI A 2021–2022-ES SZEZONBAN





Mielőtt az angol csatár az AS Romához igazolt, inkább tűnt be nem vált ígéretnek, mint komplett játékosnak. A futball természetesen nála is gyerekkori szerelem volt, már egészen kicsiként csatlakozott a Chelsea utánpótlásához, ám az iskolában sokáig a színészi pálya is foglalkoztatta, kifejezetten jól érezte magát a színpadon.

„Szerintem kiváló színész lennék, megvan hozzá a tehetségem – idézi a lifebogger.com Abrahamet. – Az iskolában imádtam a színjátszó szakkört, instruáltak minket, és mi eljátszottuk a darabot. Egy alkalommal az előadás arról szólt, hogy egy gyerek folyamatosan zaklat egy másikat. Mivel már akkor is magasnak és erősnek számítottam a kortársaim között, könnyű kitalálni, melyik szerepet osztották rám.”

Rosszmájúként mondhatnánk, hogy az angol válogatottnál is számításba vett támadó színészi képességeit a pályán is kamatoztathatja, de ez kevés kivételtől eltekintve nem jellemző rá. Az inkább, hogy szereti a kényelmes életet, éppen elkezdte profi pályafutását a Bristol Citynél, amikor már csúcskategóriás Mercedesszel járt edzésre, a bulizásban a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések sem gátolták, és őt is elkapta a fiatal labdarúgók körében „fertőző” Playstation-láz, bevallása szerint mindennap játszik a Call of Dutyval válogatott csapattársa, Jadon Sancho ellen.

Persze ahhoz, hogy ezt nyugodt lélekkel megtehesse, a pályán is bizonyítania kellett. A Chelsea utánpótláscsapatával kétszer megnyerte az UEFA Ifjúsági Ligát, teljesítménye elismeréseként 18 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között a Premier League-ben. A 2016–2017-es idényben kölcsönben a másodosztályú Bristol City színeiben 48 tétmérkőzésen 26 gólt szerzett, és ugyan a Chelsea nem tartotta meg, a következő évadra a PL-ben szereplő Swansea Citynek adta kölcsön. Az angol élvonal 20 évesen túl nagy falat volt neki, hiába játszott szinte minden mérkőzésen, kiesett a csapattal. Egy évvel később a másodosztályú Aston Villában újfent villogott, 26 góljával feljutáshoz segítette az együttest, aminek következtében a Chelsea végre számításba vette, és a 2019–2020-as idénytől a Radamel Falcao, Gonzalo Higuaín, Álvaro Morata és Fernando Torres által is viselt 9-es kék mezben léphetett pályára.

Tammy Abraham új életet lehelt karrierjébe az AS Románál
Tammy Abraham új életet lehelt karrierjébe az AS Románál


„Hihetetlen potenciál van Abrahamben, néha egészen kiváló mérkőzéseket játszik, de nem tud folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújtani
– nyilatkozta a Chelsea weboldalának Frank Lampard, aki 2021 januárjáig volt az edzője. – Kemény a verseny a kezdőcsapatba kerülésért, és azt várom tőle, hogy minden pillanatban bevetésre készen álljon. A mellőzést alapvetően jól viseli, mégis időnként kiül az arcára, hogy nincs megelégedve. Nem jön oda hozzám, hogy beszéljen az érzéseiről, de érezni a frusztráltságát. Ez egyrészt jó, mivel látni, sokat jelent neki a futball, másrészt fontos megtanulnia kordában tartani az érzelmeit. Egy topcsapatnál senkinek sincs bérelt helye, keményen meg kell küzdeni azért, hogy valaki kezdő lehessen.”

Talán az edző és játékos közötti feszültség is közrejátszott abban, hogy Abraham a Chelsea színeiben meglehetősen hektikusan teljesített. Előfordult, hogy egymás utáni három mérkőzésen összesen hét gólt szerzett, lőtt mesterhármast a bajnokságban és az FA-kupában is, viszont a tavaszra rendre visszaesett a teljesítménye. Az edzőváltás sem tett jót neki, a Lampard helyett érkező Thomas Tucheltől alig kapott lehetőséget, az FA-kupa és a Bajnokok Ligája döntőjén is kihagyta a keretből. Nem lehetett hát csodálkozni azon, hogy amikor José Mourinho felhívta, hogy első számú csatárnak vinné, elfogadta az AS Roma ajánlatát, a londoniak az érte kapott 40 millió euróból pedig fedezni tudták Romelu Lukaku 113 milliós vételárának egy részét. A döntés az angol csatárnak vált javára, amíg Lukaku a 2021–2022-es idény során többször kijelentette, mennyire vágyik vissza korábbi klubjához, az Internazionaléhoz, Abraham kiteljesedett az olasz fővárosban. A topbajnokságokat tekintve – Harry Kane-nel holtversenyben – ő lett a legeredményesebb angol csatár (17-17 gól), és nyolc gólt szerzett az Európa-konferencialiga-győzelemig menetelő csapatban.

Az AS Románál José Mourinho felelősnek érzi magát a támadójáért
Az AS Románál José Mourinho felelősnek érzi magát a támadójáért


„Szükségem volt a környezetváltozásra
– indokolta a Chelsea elhagyását Abraham a Daily Starnak. – Hat-hét éves korom óta csak a Chelsea létezett, világot akartam látni, megismerni más kultúrát, nyelvet. Rómában teljesen más az élet, mint Londonban, nagyon élvezem. Megszoktam a környéket, ahol lakom, találtam jó éttermeket, és szívesen fedezem fel a város látnivalóit. José Mourinhót a római nagybácsimnak tekintem, akinek a legjobb tulajdonsága, hogy folyamatosan motivál. Sohasem elégedett velem maximálisan, de éppen erre van szükségem, ezzel sarkall arra, hogy tovább fejlődjek.”

Az AS Roma szurkolói örömmel láthatják, hogy Abraham tökéletesen illik a csapatba. Portugál mestere visszaadta az önbizalmát, és a liga egyik legjobb csatárát varázsolta belőle, amit a statisztika is alátámaszt. A korábbinál többet, átlagosan 81 percet töltött a pályán, gyakrabban lőtt kapura, több labdát szerzett, többet cselezett, és hatékonyabbak voltak a szerelési kísérletei, mint a Chelsea-nél töltött legutóbbi két idényében.

TELJESÍTMÉNYE KLUBCSAPATAIBAN
Mutatók2021-2022
(AS Roma)
2020-2021
(Chelsea)
2019-2020
(Chelsea)
Mérkőzés583449
Játékperc (átlag)814965
Kezdőcsapatba nevezve86%53%67%
Gól281219
Gólpassz644
Lövés (átlag)2.21.151.96
Labdaszerzés (átlag)1.591.031.33
Sikeres csel (átlag)2.71.291.53
Sikeres szerelés (átlag)1.350.850.74


„Nehéz egy ilyen korú fiatalnak elhagynia a szülőhelyét, a várost, a klubot, amelyben egész életében futballozott, és mivel én győztem meg, hogy jöjjön Olaszországba, felelősnek érzem magam érte – árulta el legújabb csillagáról Mourinho a Sky Sportsnak. – Azzal, amit az első római idényében nyújtott, beírta magát a klub történelemkönyvébe. Jó látni, mennyire jól érzi magát itt, a szurkolók is imádják, de ha véletlenül a nyáron vissza szeretne menni Angliába, csak csettintenie kell, és sorban állnak érte a klubok. Nem állítom, hogy mindenkinek bizonyította, tévedett vele kapcsolatban, de azt mindenképp megmutatta az angol fiataloknak, hogy érdemes szétnézni az országhatáron kívül, és bátran neki lehet vágni az ismeretlennek.”

Abraham következő célja, hogy megszilárdítsa a helyét az angol válogatottban, és helyet kapjon a katari világbajnokságra utazó keretben. Munkája lesz bőven, mert Gareth Southgate szövetségi kapitány egyelőre nem számol vele stabilan. Anglia négy júniusi Nemzetek Ligája-mérkőzéséből mindössze az Olaszország elleni hazai találkozón kapott lehetőséget, akkor is csak 65 percet töltött a pályán – a Magyarországtól elszenvedett mindkét vereség alkalmával a kispadon ült. Rómában talán meg is nyugodtak valamelyest, amiért nem villogott, mivel így jobb eséllyel tarthatják maguknál a következő idényre, igaz, a szerződésében lévő záradék miatt a Chelsea így is visszavásárolhatja 2023 nyarán. Ha úgy lesz, jó eséllyel sztárként térhet vissza az angol fővárosba.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. június 18-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik