Mourinho még mindig zseniálisan tud szerződést kötni...

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.08.06. 20:37
null
Felfalja a feladat? Majd elválik! (Fotó: AFP)
Olimpia ide, a tomboló nyár és a nyári tombolás oda, a futball szerelmesei bújják a híreket, alig várják már, hogy megtudják, kedvenc csapatuk, csapataik kikkel erősítenek – és kikkel nem. Ezen a nyáron is megzörgetünk minden harasztot, utánanézünk a leghihetőbb és legborzalmasabb pletykáknak, és táblázatba gyömöszöljük a legfontosabb igazolásokat. Szokásunk szerint Olaszországban folytatjuk Anglia után.


Tavaly óta az AS ROMA többségi tulajdonosa a The Friedkin Group, új elnöke pedig az amerikai milliárdos Daniel Friedkin, aki 700 millió eurót áldozott legújabb „cégére”. A texasi milliárdos 2020 nyarán valójában minimálisan erősítette csak meg a csapatot: az Olaszországban szokásos kölcsönös opciókat lezárva igazolta le végleg Gianluca Mancinit, Jordan Veretout-t, Chris Smallingot, Henrih Mhitarjant és Carles Pérezt; érkezett ingyen a spanyol szélső, Pedro, majd télen az egykori csodacsatár, Stephan El Shaarawy Kínából, szintén ingyen.

Nem is csoda, ha nem veti fel a pénz a Romát, sőt a nagyjából 50 millió eurós kiadás is dicséretes abból a szempontból, hogy a 2019–2020-as idényt a klub 204 milliós veszteséggel zárta (ez majdnem olasz rekord), és 318 milliós egyéb adósság mellett a korábbi transzferekből még 190 milliót kell törlesztenie – úgy, hogy a két tulajdonos az előző két évben 210 millió eurós tőkeemelést hajtott végre!

Friedkin előre menekül, ugyanis korunk talán leghíresebb, olykor leghírhedtebb edzőjét szerezte meg a kispadra, igaz, pár évvel ezelőtt José Mourinho talán csak mosolygott volna a Roma hívásán. De azóta sok pofon érte, de annyi aligha, hogy teljesen megváltozzon: Porto és az első londoni évei után ismét olyan csapata lehet, ahol ő a legfontosabb és megkérdőjelezhetetlen vezér, mondhatni, ő lesz az alfahím.

 

Nincs már Francesco Totti vagy Gabriel Batistuta, de még Daniele De Rossi sem, ez nagy könnyebbség egyes edzőknek a hétköznapokban, de biztosan visszaüt a hétvégéken és a kupameccseken (a „farkasoknak” idén csak az Európai-konferencialiga jutott), a két legértékesebb játékos Lorenzo Pellegrini és Nicolo Zaniolo, egyikük sem az az edzőfaló típus.

Természetesen Mourinho továbbra sem olcsójános, a Roma évi 8 millió eurós nettó bért ad neki, bár ennek egy római lap szerint a fele lesz csak fix jövedelem. Ám mivel a portugál fantasztikus munkát végzett a Tottenhammel (szerződése megkötésében), a londoni csapat a következő két idényben 9-9 millió euróval megtoldja ez a bért, mert még mindig sokkal jobban jár, mintha az eredeti szerződés alapján járó 17 milliós fizetést egymaga folyósítaná neki ezen idő alatt. Angol lapok szerint Josep Guardiola és Diego Simeone mögött így Mourinho a világ harmadik legjobban fizetett edzője. Mivel három évre írt alá, jogosult az 50 százalékos adókedvezményre (mint mindenki, aki legalább két évig Olaszországban adózik a jövedelmei után, és az azt megelőző három évben nem az országban élt), ráadásul a külföldről származó egyéb bevételei után összesen csak 100 ezer euró adót kell fizetnie, ez is árnyalja gazdasági oldalról Mourinho római kalandjait.

Adva van a fizetéshez méltó feladat is, a Roma ugyanis hiába van most is a világ húsz legértékesebb klubja között a Forbes szerint, nem sokkal lemaradva az Intertől és a Milantól, de ezt megelőzően 2001-ben volt bajnok, 2008-ban pedig Coppa Italia-győztes...

2015 óta nagyjából nullszaldósra hozta ki a nyári Mercatót a Roma, a szakértők szerint ilyen feladat vár Mourinhóra is, aki azonban fillérekért veszítette el a nyáron Pau Lópezt, Justin Kluivertet és Cengiz Ündert. Ők hárman összesen 55 millió euróba kerültek a klubnak, plusz aláírási és ügynöki pénzek. A „régi bútordarabok” közül távozott Bruno Peres, Juan Jesus és Antonio Mirante, az eddig kölcsönben itt lévők közül a már a Real Madrid által is szemmel tartott védő, a brazil Roger Ibanez (9 millió euró) és az amerikai szélső védő, Bryan Reynolds (6 millió) maradt végleg a csapatnál. Nem is Mourinho lenne Mourinho, ha nem vetne be azonnal saját nevelésű fiatalokat, mint a Debrecen elleni mérkőzésen mi is láthattuk, a középpályás Ebrima Darboe, a karmester Nicola Zalewski, a szélső Riccardo Ciervo és a védelmi mindenes Filippo Tripi készen áll lassan a nagyobb feladatokra is. Nagy tehetség az olasz U20-as válogatott támadó középpályás, Alessio Riccardi is.

A legnagyobb erősítés...

 

A kölcsönből visszatértek közül a francia világbajnok középpályásnak, Steven Nzonzinak (Nice, Benfica?), a rutinos kapusnak, a hétmillió euróért árult Robin Olsennek (Nice, Rennes, Zenit, Lille, Brighton, Burnley, Atlético Madrid?) és a nagy idők nagy tanújának, Alessandro Florenzinek (Lyon, Inter, Atlético Madrid, Sevilla?) is új csapatot keresnek, de megkapta az útilaput Pedro (Zenit, Betis, Inter, Juventus, Atlético Madrid, Milan, Real Sociedad, West Ham, Valencia?) is.

A nagy csalódás Javier Pastore, továbbá Nzonzi, Florenzi, Federico Fazio, Pedro, Davide Santon, Robin Olsen, Ante Coric és William Bianda együtt legalább 40 millió eurót kap majd a Romától a következő idényben, ezért is keres nekik elkeseredetten új klubot Tiago Pinto sportigazgató – a portugált még jóval Mourinho előtt, a télen sikerült elcsábítani a Benficától.

Gonzalo Villart meg a Sevilla csábítja most, Pastorét a Nice és a Monaco, Coricot az FC Zürich, Santont a Fenerbahce és a Galatasaray, Mhitarjant a Zenit és a Monaco, a gambiai Darboét a Tottenham, a Spezia és az Arsenal, Edin Dzekót a Fenerbahce; a Genoa meg csomagban az Alessio Riccardi, Coric, Amadou Diawara, Carles Pérez, Darboe, Pedro hatosra halászik. Reynoldsért belga csapatok mellett a Venezia és a Brentford jelentkezett be, Bovéért a Catania, a Reggina, a Pisa, a Torino és a Triestina, Nicola Zalewskiért a Sampdoria és a Venezia, Riccardiért a Triestina, Ciervóért a Catania; Faziót végleg viheti a Vélez Sarsfield, a Salernitana, a Boca Juniors és a Newell's Old Boys (ők érdeklődnek iránta), Marash Kumbullát és Carles Pérezt a Torino. Legalábbis ezekről a hírekről számoltak be az olasz lapok.

Az angol csapatok is élénken figyelik Mourinho új csapatát, a Chelsea kiszemelte magának Gianluca Mancinit, a Tottenham Chris Smallingot (akinek nemrégiben maszkos banditák rabolták ki majdnem a házát, ahová áprilisban három fegyveres gazfickó tört be), Lorenzo Pellegrinit pedig a Tottenhammel és a Liverpoollal hozták hírbe, a középpályás kivásárlási ára ugyanis alig 30 millió euró!

Egy friss hír szerint az al-Rajjan megvenné Pastorét és Nzonzit is, ők ketten mindenestől legalább 90 millió eurójába kerültek a Romának, és ehhez képest nagyon keveset adtak vissza, de a mai topfutball már csak ilyen.

Granit Xhaka aligha lesz a Romáé, mert a svájci végül hosszabbít Londonban angol szakírók szerint, Mourinho új kiszemeltjei a középpályára Thomas Delaney, Teun Koopmeiners és a húszmillióért vihető André Zambo Anguissa, a védelem új feje Mikola Makszimovics lehet, de a szerbet volt csapata, a Napoli is hívja, mellette a Sevilla és Marseille is csábítja. A védelem közepén és bal szélén, sőt szűrőként is bevethető az Augsburg játékosa, Felix Uduokhai, de mivel ő háromszoros német válogatott, bőven tízmillió euró fölött kell érte fizetni.

Az Inter nem adja Federico Dimarcót, de Spinazzola nyári sérülése miatt kellett egy új balhátvéd, aki a brazil Matías Vina lett, és az uruguayiért meglepően sok pénzt adott a Roma, 11 millió eurót, 2.5 milliós bónusszal. A kötelező karantén és az orvosi vizsgálat után jelentik majd be a transzfert a Palmeirasszal, a 16-szoros válogatott játékos a modern olasz stílusnak megfelelően középső védőként és bal oldali középpályásként is bevethető. A Nacional Montevideóé a mostani transzferdíj negyven százaléka, Vina négy évre írt alá, évi 1.5 millió eurós fizetésért. Hogy ez bruttó vagy nettó, arról nem szól a fáma.

 

Lorenzo Pellegrini maradni szeretne, sőt 2026-ig meghosszabbítani a szerződését, a legnagyobb erősítés pedig az lehet, hogy az új Francesco Totti, azaz Nicolo Zaniolo végre felépült súlyos sérüléséből, és egyéves kihagyás után ismét pályára lépett. Edin Dzekót tavaly minden olasz nagy csapatnak felajánlották, sikertelenül, a bosnyák 35 éves, a szerződése jövőre lejár, fizetni most sem fognak érte sokat – ő 2015 óta szép sorban a bajnokságot 8, 29, 16, 9, 16 és 7 góllal zárta, és összesen 39 gólpasszt is adott, ezt se feledjük. A spanyol éket, Borja Mayoralt ezen a nyáron 15, jövőre 20 millió euróért vehetik meg, első kölcsönidényében 45 mérkőzésén 24 kanadai pontot jegyzett, ez sem rossz teljesítmény, főleg nem 2300 játékperc alatt. Stephan El Shaarawy manapság már inkább szélsőként fungál, és sokat volt sérült az előző idényben, Mourinhónak kellett egy új ék, aki végül nem a zenites Szardar Azmun lett, hanem a genovai Eldor Somurodov: a 26 éves üzbég támadóért 17.5 millió eurót fizetett a Roma most, 2.5 milliónyi a bónusz, és a következő vételár tíz százaléka a Genoáé még. Az első ajánlat kétmilliós kölcsönről és 16 milliós vételi opcióról, valamint húszszázalékos jogról szólt, és még ez is meglepő ahhoz képest, hogy Somurodov az előző idényben 32 mérkőzésen 8 gólt szerzett, 2 assziszttal (ugyanakkor a hajrában pazar formában futballozott, Mourinho talán éppen ekkor figyelt fel rá).

Korábban Mauro Icardi nevét is felvetette az olasz sajtó, a La Repubblica szerint az ék és főnöke tárgyalt Rómában Mourinhóval. A PSG kölcsönadná a csatárt két évre, 35 milliós vételi kötelezettséggel a végén. Ez esetben Dzekót elvinné azonnal a Juventus – írja több talján lap is.

Egy kolumbiai újság szerint Roma-kiszemelt az FC Porto szélsője, Luis Díaz is, érte 25 milliót kérnek a portugálok, plusz bónuszokat (a klubé csak a játékjog 80 százaléka). Két hete még arról írt egy olasz lap, hogy Franck Ribéry és Mourinho szemezget egymással, de inkább jelent erősítést már a Tottenham és a Napoli által is monitorozott mönchengladbachi szélső, Marcus Thuram. Igaz, az ő ára is éppen 25 millió euró, ellenben 18 milliót ajánlott a Roma a frankfurti Filip Koszticsért.

Felajánlotta a Barcelona a Romának is Miralem Pjanicot, Mourinho azonban nem kért belőle, a vezetőség nagy örömére talán, mert a bosnyák bruttója most 15 millió euró. Minimum. Érdekes, hogy éppen ennyit ajánlottak a rómaiak a Barcelonának Clément Lenglet-ért, de nem fogadták el, a katalán Sport szerint ellenben beszámolnák a bekket Lorenzo Pellegrini árába – ezt meg az olaszok lőtték vissza csípőből, egyébként is illúzió mostanában egy barcelonai sztárigazolás. A Barca 25 milliót kér, mert Angliából is érdeklődnek a franciáért, legújabban a West Ham, Everton párosról olvashattunk, no és arról, hogy Jérome Boateng egyik kérője az ASR.

Ami biztos: bár tárgyalt Mike Maignan megvételéről is, a Roma új kezdőkapusa a csoda rutinos portugál Rui Patrício lesz, akiért jó ár a 11.5 millió euró. Kiszemeltek még? Douglas Luiz és Anwar El Ghazi (Aston Villa), Bruno Guimaraes (Olympique Lyon), Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach), az argentin balszellő, Ezequiel Barco (Atlanta United), Merih Demiral (Juventus), Jerdy Schouten (Bologna), Alexander Sörloth (RB Leipzig), Elljesz Szhiri (1. FC Köln), Andrea Belotti (Torino), Gerard Moreno (Villarreal), Ilaix Moriba (Barcelona), Kurt Zouma (Chelsea), Martin Hinteregger (Eintracht Frankfurt).

Még mielőtt a szívéhez kapna a kedves olvasó: a különböző olasz lapok és mercatós weboldalak napi 20-30 átigazolási pletykáról számolnak be egy-egy klub kapcsán, ezekből szemezgettük ki a legérdekesebbeket és a leghihetőbbeket. A legnagyobb fogás természetesen az lenne, ha megegyezne Mourinho Icardiékkal (a játékos ügynöke a felesége, a híres-neves Wanda Nara), de igaz ez Belottira is, és bizony egy Rui Patrício – Rick Karsdorp, Gianluca Mancini, Marash Kumbulla, Leonardo Spinazzola – Jordan Veretout, Bryan Cristante – Nicolo Zaniolo, Lorenzo Pellegrini, Henrih Mhitarjan – Belotti/Icardi csapat minimum dobogóesélyes a Serie A-ban!

A római polgármester és a Roma tulajdonosa még messzebb tekint, végleg léket kapott ugyanis a Stadio della Roma-projekt, azaz az évekkel korábban kiszemelt helyen nem lesz önálló stadionja a „farkasoknak”. Az új célpont állítólag az öregecske, de 30 ezer férőhelyes Stadio Flaminio felújítása, és érdekes, hogy a Lazio is éppen itt tervezi új, 40 ezer férőhelyes otthonát felhúzni.

A SERIE A ÁTIGAZOLÁSA, 2021 NYARA

ATALANTA
Érkezett: Juan Musso (Udinese, 20 000 000 euró), Simone Mazzocchi (Südtirol), Matteo Lovato (Hellas Verona, 8 000 000 euró), Cristian Romero (Juventus, kölcsön után végleg, 16 000 000)
Kölcsönbe: Giuseppe Pezzella (Parma), Merih Demiral (Juventus, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Roberto Piccoli (Spezia), Federico Mattiello (Spezia), Ebrima Colley (Hellas Verona), Christian Capone (Pescara), Raoul Bellanova (Pescara), Caleb Okoli (SPAL), Arkadiusz Reca (Crotone), Rodrigo Guth (Pescara), Marco Carraro (Frosinone), Jacopo Da Riva (Vicenza), Marco Carnesecchi (Cremonese), Marco Tumminello (SPAL), Nadir Zortea (Cremonese), Luca Valzania (Cremonese), Luca Vido (Pisa), Bryan Cabezas (Emelec), Simone Muratore (Reggiana), Enrico Del Prato (Reggina)
Távozott:
Musa Barrow (Bologna, kölcsön után végleg, 14 500 000 euró), Roger Ibanez (Roma, kölcsön után végleg, 9 000 000 euró), Andreas Cornelius (Parma, kölcsön után végleg, 8 400 000 euró), Nicolas Haas (Empoli, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe:
Simone Mazzocchi (Ternana), Caleb Okoli (Cremonese), Luca Vido (Cremonese), Pierluigi Gollini (Tottenham), Rodrigo Guth (Nijmegen), Salvatore Elia (Benevento), Nadir Zortea (Salernitana), Anton Kresic (HNK Rijeka), Matteo Ruggeri (Salernitana), Christian Capone (Ternana), Viktor Kovalenko (Spezia), Ebrima Colley (Spezia), Cristian Romero (Tottenham)
Kölcsönből vissza:
Raoul Bellanova (Bordeaux), Mattia Caldara (Milan)

FC BOLOGNA
Érkezett: Musa Barrow (Atalanta, kölcsön után végleg, 14 500 000), Kevin Bonifazi (SPAL, 6 000 000), Adama Soumaoro (Lille, kölcsön után végleg, 2 500 000), Sydney van Hooijdonk (NAC, ingyen), Francesco Bardi (Frosinone), Marko Arnautovic (Shanghai Port, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Orji Okwonkwo (Reggina), Nehuén Paz (Kayserispor), Arturo Calabresi (Cagliari), Stefano Denswil (Bruges), Godfred Donsah (Caykur Rizespor), Gianmarco Cangiano (Ascoli), Gabriele Corbo (Ascoli), Diego Falcinelli (Crvena zvezda), Luis Binks (Montréal), Kingsley Michael (Reggina)
Távozott: Rodrigo Palacio (szerződése lejárt), Danilo (szl.), Angelo da Costa (szl.), Andrea Poli (Antalyaspor, i.), Arturo Calabresi (szerződését felbontották), Arturo Calabresi (Lecce)
Kölcsönbe: Musa Juwara (Crotone)
Kölcsönből vissza: Edoardo Vergani (Inter), Paolo Farago (Cagliari), Valentin Antov (CSZKA Szófia)

CAGLIARI CALCIO
Érkezett: Razvan Marin (Ajax, kölcsön után végleg, 10 000 000), Gabriele Zappa (Pescara, kölcsön után végleg, 3 500 000)
Kölcsönbe: Kevin Strootman (Marseille)
Kölcsönből vissza: Filip Bradaric (al-Ain), Senna Miangue (Eupen), Damir Ceter (Pescara), Diego Farias (Spezia), Paolo Farago (Bologna), Christian Oliva (Valencia)
Távozott: Kiril Deszpodov (Ludogorec, kölcsön után végleg, 2 000 000), Ragnar Klavan (Paide, ingyen), Kwadwo Asamoah (szl.), Filip Bradaric (al-Ahli Dzsidda)
Kölcsönbe: Senna Miangue (Cercle Bruges), Matteo Tramoni (Brescia), Guglielmo Vicario (Empoli), Zito Luvumbo (Como), Alessandro Tripaldelli (SPAL)
Kölcsönből vissza: Riccardo Sottil (Fiorentina), Radja Nainggolan (Inter), Alfred Duncan (Fiorentina), Arturo Calabresi (Bologna), Daniele Rugani (Juventus)

FC EMPOLI
Érkezett: Riccardo Fiamozzi (Lecce, kölcsönből után végleg, 500 000), Giovanni Crociata (Crotone), Nicolas Haas (Atalanta, kölcsön után végleg), Niccolo Chiorra (Grosseto, 350 000), Liam Henderson (Lecce, 1 500 000), Ardian Ismajli (Spezia)
Kölcsönbe: Guglielmo Vicario (Cagliari), Petar Stojanovic (Dinamo Zagreb, 300 000), Riccardo Marchizza (Sassuolo), Patrick Cutrone (Wolverhampton), Sebastiano Luperto (Napoli)
Kölcsönből vissza: Antonino La Gumina (Sampdoria), Samuel Mraz (Zaglebie Lubin)
Távozott: Hamed Junior Traore (Sassuolo, kölcsön után végleg, 16 000 000), Antonino La Gumina (Sampdoria, 5 500 000), Stefano Sabelli (Genoa, i.), Dimitriosz Nikolau (Spezia), Samuel Mraz (Spezia)
Kölcsönbe: Stefano Moreo (Brescia)
Kölcsönből vissza: Nicolo Casale (Hellas Verona), Szymon Zurkowski (Fiorentina), Aleksza Terzics (Fiorentina), Marco Olivieri (Juventus U23), Ryder Matos (Udinese), Giovanni Crociata (Crotone)

AFC FIORENTINA
Érkezett: Nicolás González (VfB Stuttgart, 23 000 000), Igor (SPAL, kölcsön után végleg, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Riccardo Sottil (Cagliari), Luca Ranieri (SPAL), Petko Hrisztov (Pro Vercelli), Riccardo Saponara (Spezia), Pol Lirola (Marseille), Alfred Duncan (Cagliari), Jusszef Maleh (Venezia), Christian Dalle Mura (Reggina), Marco Benassi (Hellas Verona), Kevin Diks (Aarhus), Szymon Zurkowski (Empoli), Michele Cerofolini (Reggiana), Gabriele Ferrarini (Venezia), Aleksza Terzics (Empoli), Rafik Zekhnini (Lausanne)
Távozott: Alban Lafont (Nantes, kölcsön után végleg, 7 500 000), Federico Ceccherini (Hellas Verona, kölcsön után végleg, 3 000 000), David Hancko (Sparta Praha, kölcsön után végleg, 2 500 000), Maximiliano Olivera (Juárez, i.), Valentin Eysseric (Kasimpasa, i.), Franck Ribéry (szl.), Borja Valero (visszavonult), Martín Cáceres (szl.). Petko Hrisztov (Spezia, i.), Kevin Diks (Köbenhavn, i.)
Kölcsönből vissza: Antonio Barreca (Monaco), Kévin Malcuit (Napoli)

GENOA CFC
Érkezett: Alberto Paleari (Cittadella, kölcsön után végleg, 2 000 000), Aleksander Buksa (Wisla Kraków, i.), Stefano Sabelli (Empoli, i.), Salvatore Sirigu (Torino, i.), Alessandro Vogliacco (Pordenone, 2 000 000), Adrian Semper (Chievo Verona, i.), Caleb Ekuban (Trabzonspor, 1 800 000)
Kölcsönbe:
Zinho Vanheusden (Inter), Hernani (Parma)
Kölcsönből vissza: Lukas Lerager (Köbenhavn), Filip Jagiello (Brescia), Stefano Sturaro (Hellas Verona), Mattia Bani (Parma), Vittorio Parigini (Ascoli), Kevin Agudelo (Spezia), Jandrei (Athletico Paranaense), Nicola Dalmonte (Vicenza), Giacomo Calo (Pordenone), Andrea Favilli (Hellas Verona), Pawel Jaroszynski (Pescara)
Távozott: Nicola Dalmonte (Vicenza), Cristián Zapata (San Lorenzo, i.), Valon Behrami (szl.), Raúl Asencio (Alcorcón, i.)
Kölcsönbe: Giacomo Calo (Benevento), Pawel Jaroszynski (Salernitana), Alberto Paleari (Benevento), Vittorio Parigini (Como), Alessandro Vogliacco (Benevento)
Kölcsönből vissza: Edoardo Goldaniga (Sassuolo), Mattia Perin (Juventus), Miha Zajc (Fenerbahce), Davide Zappacosta (Chelsea), Luca Pellegrini (Juventus), Gianluca Scamacca (Sassuolo), Kevin Strootman (Marseille), Jérome Onguéné (Salzburg), Marko Pjaca (Juventus)

HELLAS VERONA
Érkezett: Antonín Barák (Udinese, kölcsönből vissza, 6 000 000), Giangiacomo Magnani (Sassuolo, kölcsön után végleg, 4 000 000), Federico Ceccherini (Fiorentina, kölcsön után végleg, 3 000 000), Ivan Ilics (Manchester City U23, 7 500 000)
Kölcsönbe: Gianluca Frabotta (Juventus)
Kölcsönből vissza: Nicolo Casale (Empoli), Salvatore Bocchetti (Pescara), Antonino Ragusa (Brescia), Mariusz Stepinski (Lecce), Alan Empereur (Palmeiras), Karim Laribi (Reggiana), Samuel Di Carmine (Crotone)
Távozott: Salvatore Bocchetti (visszavonult), Karim Laribi (Reggina), Matteo Lovato (Atalanta, 8 000 000)
Kölcsönbe: Destiny Udogie (Udinese), Mariusz Stepinski (Arisz Limassol)
Kölcsönből vissza: Federico Dimarco (Inter), Ivan Ilics (Manchester City U23), Marco Benassi (Fiorentina), Andrea Favilli (Genoa), Ebrima Colley (Atalanta), Eddie Salcedo (Inter), Ronaldo Vieira (Sampdoria), Stefano Sturaro (Genoa)

INTERNAZIONALE
Érkezett: Matteo Darmian (Parma, kölcsön után végleg, 2 500 000 euró), Hakan Calhanoglu (Milan, i.), Alex Cordaz (Crotone, i.), Zinho Vanheusden (Standard Liege, 16 000 000), Denzel Dumfries (PSV, 12 500 000), Edin Dzeko (Roma, i.)
Kölcsönből vissza: Lucien Agoume (Spezia), Darian Males (Basel), Sebastiano Esposito (Venezia), Radja Nainggolan (Cagliari), Joao Mário (Sporting CP), Lorenzo Pirola (Monza), Samuele Mulattieri (Volendam), Dalbert (Rennes), Andreaw Gravillon (Lorient), Eddie Salcedo (Hellas Verona ), Facundo Colidio (St. Truiden), Edoardo Vergani (Bologna), Gabriel Brazao (Oviedo), Valentino Lazaro (Mönchengladbach), Federico Dimarco (Hellas Verona), Xian Emmers (Almere City)
Távozott: Matteo Politano (Napoli, 19 000 000 euró), Antonio Candreva (Sampdoria, kölcsön után végleg, 2 500 000), Daniele Padelli (Udinese, i.), Ashley Young (Aston Villa, i.), Rigoberto Rivas (Reggina, kölcsön után végleg), Alekszandar Kolarov (szl.), Asraf Hakimi (PSG, 60 000 000), Joao Mário (Benfica, i.), Radja Nainggolan (Antwerpen, i.), Romelu Lukaku (Chelsea, 115 000 000), Xian Emmers (Roda, i.)
Kölcsönbe: Michele Di Gregorio (Monza), Darian Males (Basel), Andreaw Gravillon (Reims), Sebastiano Esposito (Basel), Marco Pompetti (Pescara), Zinho Vanheusden (Genoa), Samuele Mulattieri (Crotone), Filip Sztankovics (Volendam)

JUVENTUS
Érkezett: Weston McKennie (Schalke, kölcsön után végleg, 20 500 000)
Kölcsönből vissza: Mattia Perin (Genoa), Luca Pellegrini (Genoa), Hans Nicolussi Caviglia (Parma), Mattia De Sciglio (Lyon), Stefano Gori (Pisa), Daniele Rugani (Cagliari), Marko Pjaca (Genoa)
Távozott: Gianluigi Buffon (Parma, i.), Giorgio Chiellini (szl.), Cristian Romero (Atalanta, kölcsön után végleg, 16 000 000)
Kölcsönbe: Stefano Gori (Como), Marko Pjaca (Torino), Gianluca Frabotta (Hellas Verona), Merih Demiral (Juventus, 3 000 000)

LAZIO
Érkezett: Dimitrije Kamenovics (Csukaricski, 2 500 000), Felipe Anderson (West Ham, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Simone Palombi (Pisa), Denis Vavro (Huesca), Bobby Adekanye (Den Haag), Szofian Kijin (Salernitana), Riza Durmisi (Salernitana), Jordan Lukaku (Antwerpen), André Anderson (Salernitana), Jony (Osasuna), Tiago Casasola (Salernitana), Fabio Maistro (Pescara), Emanuele Cicerelli (Salernitana), Cedric Gondo (Salernitana), Patryk Dziczek(Salernitana)
Távozott: Joseph Marie Minala (szl.), Senad Lulic (szl.), Marco Parolo (szl.), Mateo Musacchio (szl.)
Kölcsönből vissza: Andreas Pereira (Manchester United), Wesley Hoedt (Southampton)

AC MILAN
Érkezett: Fikayo Tomori (Chelsea, kölcsön után végleg, 29 200 000), Mike Maignan (Lille, 13 000 000), Sandro Tonali (Brescia, kölcsön után végleg, 6 900 000), Olivier Giroud (Chelsea, 1 000 000)
Kölcsönbe: Brahim Díaz (Real Madrid, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Alessandro Plizzari (Reggina), Mattia Caldara (Atalanta), Marco Brescianini (Virtus Entella ), Frank Tsadjout (Cittadella), Tommaso Pobega (Spezia), Diego Laxalt (Celtic), Andrea Conti (Parma), Lorenzo Colombo (Cremonese)
Távozott: Diego Laxalt (Dinamo Moszkva, 3 500 000), Hakan Calhanoglu (Inter, i.), Mario Mandzukic (szl.), Gianluigi Donnarumma (PSG, i.), Antonio Donnarumma (szl.)
Kölcsönbe: Marco Brescianini (Monza), Frank Tsadjout (Pordenone), Lorenzo Colombo (SPAL), Jens Petter Hauge (Eintracht Frankfurt), Mattia Caldara (Venezia)
Kölcsönből vissza: Brahim Díaz (Real Madrid), Diogo Dalot (Manchester United), Soualiho Meité (Torino)

NAPOLI
Érkezett: Matteo Politano (Inter, kölcsön után végleg, 19 000 000)
Kölcsön után végleg: Luca Palmiero (Chievo Verona), Adam Unasz (Crotone), Kévin Malcuit (Fiorentina), Sebastiano Luperto (Crotone), Amato Ciciretti (Chievo Verona), Zinédine Machach (Venlo), Gennaro Tutino (Salernitana), Michael Folorunsho (Reggina), Gianluca Gaetano (Cremonese)
Távozott: Elseid Hysaj (szl.), Nikola Makszimovics (szl.), Amato Ciciretti (Pordenone)
Kölcsönbe: Gennaro Tutino (Parma), Sebastiano Luperto (Empoli), Michael Folorunsho (Pordenone)
Kölcsönből vissza: Tiemoué Bakayoko (Chelsea)

AS ROMA

Érkezett: Roger Ibanez (Atalanta, kölcsön után végleg, 9 000 000), Bryan Reynolds (Dallas, kölcsön után vlgleg, 6 750 000), Ebrima Darboe (Roma U19), Matías Vina (Palmeiras, 13 000 000)
Kölcsönből vissza: Robin Olsen (Everton), Justin Kluivert (Leipzig), Mirko Antonucci (Salernitana), Cengiz Ünder (Leicester City), Alessandro Florenzi (PSG), Alessio Riccardi (Pescara), Zan Celar (Cremonese), William Bianda (Waregem), Steven Nzonzi (Rennes)
Távozott: Bruno Peres (Trabzonspor, i.), Juan Jesus (szl.), Antonio Mirante (szl.), Simone Farelli (szl.), Mirko Antonucci (Cittadella), Edin Dzeko (Inter, i.)
Kölcsönbe: Pau López (Marseille), Cengiz Ünder (Marseille, 500 000), Justin Kluivert (Nice)

US SALERNITANA 1919
Érkezett: Reda Bultam (Triestina, kölcsön után végleg, 200 000), Michele Cavion (Ascoli, i.), Stefan Strandberg (Ural, i.), Tomasz Kupisz (Bari, kölcsön után végleg), Joel Obi (Chievo Verona, i.), Lassana Coulibaly (Angers, i.)
Kölcsönbe:
Nadir Zortea (Atalanta), Pawel Jaroszynski (Genoa), Matteo Ruggeri (Atalanta), Federico Bonazzoli (Sampdoria), Grigoris Kastanos (Juventus U23)
Távozott: Tomasz Kupisz (Pordenone)
Kölcsönbe:
Valerio Mantovani (Alessandria), Michele Cavion (Brescia)
Kölcsönből vissza: Luka Bogdan (Livorno), Pawel Jaroszynski (Pescara), Szofian Kijin (Lazio), Riza Durmisi (Lazio), Mamadou Coulibaly (Udinese), André Anderson (Lazio), Gennaro Tutino (Napoli), Tiago Casasola (Lazio), Emanuele Cicerelli (Lazio), Cedric Gondo (Lazio), Patryk Dziczek (Lazio)

UC SAMPDORIA
Érkezett: Ernesto Torregrossa (Brescia, kölcsön után végleg, 6 000 000), Antonino La Gumina (Empoli, kölcsön után végleg, 5 500 000), Antonio Candreva (Inter, kölcsön után végleg, 2 500 000), Manuel De Luca (Chievo Verona, i.)
Kölcsönből vissza: Julian Chabot (Spezia), Fabio Depaoli (Benevento), Federico Bonazzoli (Torino), Ronaldo Vieira (Hellas Verona), Nicola Murru (Torino), Gianluca Caprari (Benevento), Wladimiro Falcone (Cosenza Calcio), Mohamed Bahlouli (Cosenza), Jeison Murillo (Celta Vigo)
Távozott: Antonio Palumbo (kölcsön után végleg, Ternana), Vasco Regini (Reggina, i.), Gastón Ramírez (szl.), Mohamed Bahlouli (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Federico Bonazzoli (Salernitana)
Kölcsönből vissza: Keita Baldé (Monaco), Karlo Letica (Bruges)

SASSUOLO CALCIO
Érkezett: Hamed Junior Traore (Empoli, kölcsön után végleg, 16 000 000), Jeremy Toljan (Dortmund, kölcsön után végleg, 3 500 000), Maxime López (Marseille, kölcsön után végleg, 2 000 000), Pietro Cianci (Teramo, 250 000), Ruan (Gremio, 5 000 000)
Kölcsönbe: Matheus Henrique (Gremio)

Kölcsönből vissza: Marco Sala (SPAL), Nicholas Pierini (Modena), Jens Odgaard (Pescara), Federico Ricci (Monza), Gianluca Scamacca (Genoa), Luca Mazzitelli (Pisa), Leonardo Sernicola (SPAL), Enrico Brignola (Frosinone), Claud Adjapong (Lecce), Davide Frattesi (Monza), Cristian Dell'Orco (Spezia), Riccardo Marchizza (Spezia), Marco Pinato (Cremonese), Alessandro Russo (Virtus Entella), Edoardo Goldaniga (Genoa)
Távozott: Marlon Barbosa (Sahtar Doneck, 12 000 000), Federico Di Francesco (SPAL, kölcsön után végleg, 4 500 000), Giangiacomo Magnani (Hellas Verona, kölcsön után végleg, 4 000 000), Luca Mazzitelli (Monza, 2 000 000), Luca Ravanelli (Cremonese, kölcsön után végleg), Federico Ricci (Reggina), Cristian Dell'Orco (Perugia)
Kölcsönbe:
Jens Odgaard (Waalwijk), Leonardo Sernicola (Cremonese), Alessandro Russo (Alessandria), Riccardo Marchizza (Empoli), Ruan (Gremio), Claud Adjapong (Reggina)

SPEZIA CALCIO
Érkezett: Léo Sena (Atlético Mineiro, kölcsön után végleg, 2 000 000), Daniele Verde (AEK Athén, kölcsön után végleg, 600 000), Petko Hrisztov (Fiorentina, i.), Dimitriosz Nikolau (Empoli), Samuel Mraz (Empoli)
Kölcsönbe: Viktor Kovalenko (Atalanta), Ebrima Colley (Atalanta)

Kölcsönből vissza: Theophilus Awua (Pro Vercelli), Sveinn Aron Gudjohnsen (Odense)
Távozott: Matteo Ricci (szl.), Claudio Terzi (szl.), Ardian Ismajli (Empoli)
Kölcsönből vissza: Riccardo Marchizza (Sassuolo), Cristian Dell'Orco (Sassuolo), Roberto Piccoli (Atalanta Bergamo), Federico Mattiello (Atalanta), Kevin Agudelo (Genoa), Nahuel Estévez (Estudiantes), Diego Farias (Cagliari), Tommaso Pobega (Milan), Lucien Agoume (Inter), Julian Chabot (Sampdoria), Riccardo Saponara (Fiorentina)

TORINO FC
Érkezett: Etrit Berisha (SPAL), Magnus Warming (Lyngby, 1 200 000), Dennisz Sztojkovics (Partizan Beograd, i.)
Kölcsönbe:
Marko Pjaca (Juventus)
Kölcsönből vissza: Jacopo Segre (SPAL), Simone Edera (Reggina), Soualiho Meité (Milan), Vincenzo Millico (Frosinone), Koffi Djidji (Crotone), Iago Falque (Benevento), Vitalie Damascan (Waalwijk), Ola Aina (Fulham)
Távozott: Lucas Boyé (Elche, kölcsön után végleg, 2 000 000), Nicolas N'Koulou (szl.), Samir Ujkani (szl.), Vitalie Damascan (Sepsi, i.), Salvatore Sirigu (Genoa, i.), Soualiho Meité (Benfica, 6 000 000)
Kölcsönből vissza: Nicola Murru (Sampdoria), Federico Bonazzoli (Sampdoria), Amer Gojak (Dinamo Zagreb)

UDINESE CALCIO
Érkezett: Daniele Padelli (Inter, i.), Lazar Samardzic (RB Leipzig, 3 000 000)
Kölcsönbe: Destiny Udogie (Hellas Verona)
Kölcsönből vissza: Nicholas Opoku (Amiens), Antonín Barák (Hellas Verona), Svante Ingelsson (Paderborn), Riad Bajic (Ascoli), Ryder Matos (Empoli), Lukasz Teodorczyk (Charleroi), Felipe Vizeu (Ceará), Cristo (Mirandés), Mamadou Coulibaly (Salernitana)
Távozott: Juan Musso (Atalanta, 20 000 000), Antonín Barak (Hellas Verona, 6 000 000), Svante Ingelsson (Hansa Rostock), Sebastian Prödl (szl.), Rodrigo De Paul (Atlético Madrid, 35 000 000)
Kölcsönbe: Felipe Vizeu (Jokohama)
Kölcsönből vissza: Thomas Ouwejan (AZ), Kevin Bonifazi (SPAL), Jayden Braaf (Manchester City U23)

VENEZIA FC
Érkezett: David Schnegg (LASK, 250 000), Daan Heymans (Waasland-Beveren, i.), Dor Perec (Maccabi Tel Aviv, i.), Tanner Tessmann (Dallas, 3 640 000), Gianluca Busio (Kansas City, 6 000 000)
Kölcsönbe: Tyronne Ebuehi (Benfica B), Arnór Sigurdsson (CSZKA Moszkva, 800 000), David Okereke (FC Bruges), Mattia Caldara (Milan)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Gabriele Ferrarini (Fiorentina), Sebastiano Esposito (Inter), Jusszef Maleh (Fiorentina)

Lezárva hétfőn, vastaggal az elmúlt hét igazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik