Samir Handanovic most sem hiába repült, bár kérdéses, Urby Emanuelson szándékosan akadályozta-e (Fotó: Action Images)

 

Egy nagy, ráadásul városi derbinek soha nincs egyértelmű esélyese – egyezett meg a két edző a nagy milánói rangadó, az AC Milan élén álló Massimo Allegri és interes kollégája, Andrea Stramaccioni. Akik mindketten mérgesen kiabálhattak játékosaik hibája miatt az első percekben, de egyértelműen Allegriék húzták a rövidebbet, mert amikor Stramaccioni Diego Milito két elrontott ziccere miatt idegeskedhetett a kispad előtt, Walter Samuel fejes góljával már vezetett az Inter.

 EZT SENKI SEM VÁRTA?
A mérkőzés előtti nyilatkozatok.

A korai vezetés megrengette a Milant, Milito is úgy került helyzetbe, hogy a kapus, Christian Abbiati nemes egyszerűséggel odapasszolta neki a labdát a 16-oson belül. Az argentin azonban elmulasztotta megroggyantani a Milant, amely szép lassan magához tért, és egyre veszélyesebb lövésekkel veszélyeztette az Inter kapuját.

Díszvendég: Mario Balotelli. De hová igazolna?

Egy Inter-kontránál Mexes egy újabb zseniális becsúszással mentette meg csapatát a góltól, majd pár kihagyott Kevin-Prince Boateng-helyzetet követően a nagy kedvvel játszó Riccardo Montolivo emelt szépen a hálóba, de az Inter szerencséjére a játékvezető, Paolo Valeri belefújt az akcióba, egy erősen véleményes kapustámadás miatt.

A fordulás után egycsapásra megváltozott a mérkőzés képe, amikor Nagatomo Juto megkapta második sárgáját egy kezezés miatt, és így előnybe került a Milan. Amely válaszképpen átállt 3–5–2-es hadrendre Ignazio Abate és Robinho beállásával, az Inter pedig az elméleti 3–4–3-ról gyakorlati 3–5–1-re váltott (itt Álvaro Pereira jött be Antionio Cassano helyére).

Két kimaradt Bojan Krkic-helyzet után csatárokat cseréltek a mesterek, de nem úgy, mint a nyáron, ezúttal Rodrigo Palacio és Giampaolo Pazzini a gyepre futott fel. Közülük a nyáron éppen az Intertől érkezett Pazzini lőhetett volna gólt, de Robinho remek beadását közelről a kapu mellé küldte.

Minden helyzetét eltékozolta tehát a Milan, így az Inter Walter Samuel korai fejes góljával megnyerte a Derby della Madonninát. Még mélyebbre sodródott a Milan – a mindig jól értesült olasz sajtó szerint a kilábalást már nem Allegri vezényli le...

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
 

 

NYERT ÉS TAPAD A NAPOLI

A másik vasárnap esti meccsen a Napoli számára hazai pályán kötelező volt a győzelem a gyengén rajtoló, hat meccsen egy győzelmével és három döntetlenjével csak hat pontot szerző Udinese ellen. A nápolyiaknak azért volt különösen fontos a három pont begyűjtése, mert délután a Juventus megverte a Sienát, így a torinóiak három ponttal megléptek Walter Mazzari legénysége előtt a tabellán.

A Napoli ennek megfelelően Marek Hamsík révén már a meccs elején többször is próbált veszélyeztetni, de a szlovák támadó ekkor még nem tudott túljárni Zseljko Brkics kapus eszén.

Nem úgy a 30. percben, amikor egy tetszetős akció során a jobb szélen elfutó uruguayi Edinson Cavani sarokkal a mellette érkező Christian Maggiót játszotta meg, akinek középre lőtt labdáját pedig Hamsík estében a jobbra mozduló kapus mellett a bal alsóba gurította. Az Udinese azonban nem omlott össze a kapott gólt követően és a 43. percben egy kontra végén Giampiero Pinzi jobbról, 12 méterről kilőtte a hosszú alsó sarkot.

A vendégek ekkor talán már azt hitték, hogy döntetlennel vonulhatnak pihenőre, ám a hazaiak a félidő hosszabbításában Goran Pandev révén – fordulás után 14 méterről jobbal a jobb alsóba lőtt – ismét megszerezték a vezetést, és mivel a második félidőben nem született gól, ezzel a találattal a Napoli 2–1-re győzött és a Juventusszal együtt 19 pontos, csak rosszabb gólkülönbséggel szorul a torinóiak mögé.

MILAN–INTER, PERCRŐL PERCRE
 
Éééés... kitör a tradicionális mérkőzés végi lökdösődés a pályán.
90. PERC NINCS TOVÁBB, NYERT AZ INTER!
90. perc Robinho helyzetben, de les.
Három perc a ráadás.
89. perc Samuelen pattan meg egy Montolivo-lövés, nem sokkal a bal alsó mellé...
88. perc Mario Yepes bántja Guarínt, sárga.
85. perc Riccardo Montolivo is kezez, sárga.
Pazarolja helyzeteit a Milan.
80. perc Robinho fejel vissza középre balról, Samuel borzalmasan nagyot ment, majd Pazzini nem találja a labdát.
77. perc Emanuelson lő Gargano mellől balról, ballal a 16-osról a túlsó alsó sarok mellé.
Robinho volt a feladó.
75. perc Mi maradt ki! Pazzini küld egy beadást az ötös elől a bal sarok mellé. Ajtó-ablak...
71. perc El Shaarawyt Giampaolo Pazzini váltja, amott Milito helyére Rodrigo Palacio fut be a gyepre.
67. perc Déja vu! Ismét Montolivo lő, Handanovic ismét az ötösre üti a jobb alsó elől, ahol Krkic.. egyszerűen elcsúszik.
64. perc Tűzijáték!!! Montolivo 20 méteres bombáját kikapja a jobb alsóból Handanovic, de Bojan elé, akinek bal oldali beadásába belecsúsztat az ötösön emelkedő Ranocchia, majd az ötös másik sarkától érkezik Boateng, aki egy pattogós lövéssel tulajdonképpen felszabadít.
63. perc Robinho lő ballal 13-ról, kissé balról, de nagyon gyengén és nagyon középre.
57. perc Robinho be, De Sciglio be.
52. perc Stramaccioni reagál: Cassano le, Álvaro Pereira be.
50. perc Bonerát Ignazio Abate váltja.
48. perc Hihetetlen! Nagatomo Juto teljesen fölöslegesen kezez a félpályánál, megkapja második sárgáját és kiáll. Egy beívelésért nyúlt fel vállal a japán, láttunk már ilyenért továbbot, de egy sárgával a háta mögött ne reckírozzon az ember!
46. PERC FOLYTATÓDIK A MÉRKŐZÉS.
46. perc Coutinhót Fredy Guarín váltja. Az asszisztensi táblát maga az Inter-ikon Iván Córdoba állította be!
45. PERC FÉLIDŐ.
44. perc Emanuelson jobbról be, Bojan Krkic elől Andrea Ranocchia az ötösön ki.
40. perc Handanovic nekifut egy beívelés kiütése közben az egy helyben álló Emanuelsonnak, a kipattanót viszont hiába emeli az üres kapuba a feladó Montolivo, Paolo Valeri már belefújt kapustámadásért. Ezt megúszta az Inter.
38. perc Nigel de Jong hátulról felvágja Garganót, sárga.
36. perc Emanuelson szerez becsúszva labdát a 16-os előtt Nagamotótól, K.-P. Boateng lövi azt kapura 23-ról, ballal, nem sokkal a jobb felső mellé.
34. perc Philippe Mexes hátulról lemészárolja Militót, sárga.
33. perc Milito ad be jobbról, Mexes egy újabb csodás becsúszással ment Walter Gargano 14 méteres lövésénél. A kipattanó ismét az argentiné, aki kisodródva jobbal középre lövi a labdát, Abbiati kivetődve kiüti azt.
30. perc Bonera játszik jobbról laposan, nagy erővel középre, az ötös rövid sarkáról a rövid sarok mellé bombáz laposan K.-P. Boateng.
Jobban igyekszik egy ideje a Milan.
28. perc Szép Milan-akció végén Samuel ment Urby Emanuelson elől az ötös jobb sarkánál.
23. perc El Shaarawy lő 21-ről Samir Handanovic kezébe, majd Nagatomo Juto csúszik oda csúnyán Mario Yepesnek, sárga.
18. perc El Shaarawy tör balról középre, éppen amikor lő, blokkolja Nagatomo Juto, a labda éppen a kapus kezébe perdül.
17. perc Daniele Bonera vág kapu fölé pár méterrel egy szöglet utáni kipattanót 23-ról, középről, jobbal.
14. perc Riccardo Montolivo lő jobbal, 26 méterről, kapásból centiméterekkel a jobb alsó mellé. Gyönyörű mozdulat volt!
  11. perc Kevin-Prince Boateng bukfencezteti meg a félpályánál Militót, sárga.
10. perc Juan Jesus kap sárgát. Aki tudja, miért, kérem, jelezze!
7. perc Micsoda hibák!  Diego Milito kap egy ajándéklabdát Christian Abbiatitól, az ötös jobb sarka elől lő, de érkezik Philippe Mexes, aki egy elképesztő becsúszással blokkolja. A kipattanó Militóé, de hat méterről a kapu ölébe fejel.
A fiatal Mattia De Sciglio maradt le kissé idősebb kollégájáról, de a többiek sem lehettek büszkék helyezkedésükre.
3. perc Valamit megsejthetett: vezet az Inter! Esteban Cambiasso ível balról az ötösre egy szabadrúgást, ott érkezik Walter Samuel, és a kapu közepébe bólint. 01
3. perc Allegri máris felháborodottan reklamál.
1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!
Az Inter fekete-kékben, a Milan fehér-vörösben.
A kispadon: Amelia (k.), Gabriel, Acerbi, Zapata, Abate, Ambrosini, Antonini, Constant, Flamini,
Nocerino, Pazzini, Robinho itt, Belec (k.), L. Castellazzi (k.), Bianchetti, Jonathan, Á. Pereira, Silvestre, Duncan, Guarín, Mudingayi, J. Obi, Livaja, R. Palacio ott.

A kezdők: Abbiati Bonera, Yepes, Mexes, De Sciglio Montolivo, N. De Jong Emanuelson, K.-P. Boateng, El Shaarawy Bojan itt, S. Handanovic Ranocchia, Samuel, Juan Jesus Coutinho, J. Zanetti, Gargano, Cambiasso, Nagatomo Cassano, D. Milito ott.
Készüljenek fel lelkileg: JÖTTEK-MENTEK
A Milantól az Interhez
2012, Antonio Cassano, 5 000 000
euró
2002, Ümit Davala, 2 000 000
2002, Thomas Helveg
2002, Francesco Coco, 22 500 000
2001, Guly
1999, Giorgio Frezzolini
1983, Aldo Serena
1982, Fulvio Collovati   
Az Intertől a Milanhoz
2012, Giampaolo Pazzini, 12 000 000 euró
2012, Sulley Muntari
2010, Cristian Daminuta, 1 000 000
2010, Filkor Attila, 1 000 000
2009, Mancini, k.
2006, Giuseppe Favalli, ingyen
2005, Christian Vieri, i.
2002, Clarence Seedorf, 22 500 000
2002, Dario Simic, 5 000 000
2001, Cristian Brocchi
2001, Andrea Pirlo, 18 000 000
1999, Taribo West, 2 500 000
1998, Maurizio Ganz, 500 000
1991, Aldo Serena    
1940, Giuseppe Meazza
Egy kis örökmérleg: 160 eddigi bajnokin 51 milanos és 60 interes siker született, a gólkülönbség 227–210 az Inter javára.
A Milannál mindenki egy alig 20 éves ifjonctól várja a gólt, gólokat. Nem is csoda, hiszen Stephan El Shaarawy az utóbbi négy mérkőzésén ötször talált be. Andrij Sevcsenkót önmagára emlékezteti az egyiptomi származású támadó: „Az összehasonlítások szerintem károsak, mivel minden bajnok különböző. Stephan azonban valamelyest emlékeztet magamra, például a felgyorsításaival”.
„Győztes vagyok, mindig nyerni akarok. Ilyen a mentalitásom, és ezek nem csak szavak – mondta az első milánói derbijére készülő holland középpályás, Nigel de Jong, aki a nyár utolsó napjaiban szerződött a Milanhoz. – Hogy hol dőlhet el a találkozó? A középpályán, mint minden nagy meccs. Ha uralod a középső területet, te lehetsz a jobb. Alapvetően a tapasztalat hiánya jelenti számunkra a problémát. Nagyon fiatal csapatunk van, sokan a kispadon ültek az előző szezonban, miután épphogy felkerültek a nagycsapathoz.”
Eltiltott nincs.
A Milannál Pato, Didac Vila, Sulley Muntari, Dzsamel Meszbah, Bakaye Traoré és Rodney Strasser sem játszhat.
Az Internél Wesley Sneijder, Rodrigo Palacio, Dejan Sztankovics, McDonald Mariga, Ibrahima Mbaye és Cristian Chivu is sérüléssel küszködött a héten.
„Hogy a Milan lenne a bajnoki favorit? Ez egy vicc, még csak a hetedik fordulóban vagyunk, és sokat változtak ők is a nyáron – így az Inter-edző Andrea Stramaccioni. – Az Inter mindig győzni akar. Hogy Antonio Cassano lenne a mérkőzés kulcsembere? Remélem!”
Az Inter eddig mind a három idegenbeli bajnokiját megnyerte a szezonban, legutóbb pedig már hazai környezetben is átadta a területet ellenfelének, jelesül a Fiorentinának, és ellentámadásokkal operált.
„Öttel több pontjuk van, mint nekünk, így elvileg ők a favoritok – mondta a mérkőzés előtt a Milan-mester Massimo Allegri. – Okos, erős csapat, kiváló technikai tudású játékosokkal, így nagyon jól kell játszanunk, és rafináltabbnak kell lennünk náluk.”
A billentyűknél: B. J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat az AC Milan–Inter olasz csúcsrangadó online közvetítésében!
OLASZ SERIE A
7. FORDULÓ
AC MILAN–INTERNAZIONALE 0–1 (Samuel 3.)
NAPOLI–UDINESE 2–1 (Hamsík 30., Pandev 45+1, ill. Pinzi 43.) 

 

AZ ÁLLÁS
1. Juventus 7 6 1 17–4 +13  19
2. Napoli 7 6 1 14–3 +11  19
3. Lazio 7 5 2 12–6 +6  15
4. Internazionale 7 5 2 11–6 +5  15
5. Roma 7 3 2 2 14–11 +3  11
6. Fiorentina 7 3 2 2 8–6 +2  11
7. Catania 7 3 2 2 9–11 –2  11
8. Sampdoria 7 3 2 2 9–8 +1  10
9. Genoa 7 2 3 2 8–8 0 9
10. Torino 7 2 3 2 9–5 +4  8
11. Milan 7 2 1 4 7–7 0 7
12. Bologna 7 2 1 4 9–10 –1  7
13. Pescara 7 2 1 4 6–14 –8  7
14. Udinese 7 1 3 3 7–11 –4  6
15. Parma 7 1 3 3 6–10 –4  6
16. Chievo 7 2 5 6–14 –8  6
17. Palermo 7 1 2 4 6–11 –5  5
18. Atalanta 7 2 1 4 5–11 –6  5
19. Cagliari 7 1 2 4 4–11 –7  5
20. Siena 7 2 2 3 8–8 0 2
A Sienától 6, az Atalantától 2, a Sampdoriától és a Torinótól 1-1 pont levonva.