Milan: Berlusconi 31 év után eladta a klubot – hivatalos

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.13. 15:14
null
Új tulajdonosa van a Milannak (Fotó: Sky Sports)
Csütörtök délután hivatalossá vált, amiről már jó ideje cikkezett a nemzetközi sajtó: Silvio Berlusconi cége, a Fininvest eladta az AC Milan olasz élvonalbeli labdarúgócsapatában birtokolt teljes részesedését a kínai érdekeltségű Rossoneri Sport Investment Luxembourgnak. A klub hivatalos közleményben jelentette be a hírt.

 

 

A két cég képviselői csütörtök délelőtt találkoztak Milánóban és aláírták a szükséges dokumentumokat. Egy hosszú, 2016 augusztusa óta tartó folyamatnak került pont a végére, a Li Jung-hung vezette Rossoneri Sport Investment 740 millió euróért (229.3 milliárd forint) vásárolta meg az AC Milan tulajdonrészének 99.93 százalékát. Az összeg tartalmaz egy 220 millió eurós adósságrendezési tételt is.

„A vevők megerősítették szándékukat, miszerint jelentős tőkeemelésre kerül sor és a klub pénzügyi szerkezetét is erősíteni kívánják. Holnap, azaz április 14-én közgyűlést tartanak, amelyen kijelölik többek között az új irányító testületet" – olvasható a klub közleményében. Sajtóhírek szerint távozik Adriano Galliani ügyvezető is, aki várhatóan az olasz szövetség elnöke lesz. Utódja Marco Fassone lehet.

A tulajdonosváltás az európai futball történetének egyik leghosszabb éráját zárja le, és bár jelenleg a Milan nincs jó formában (a 2010–2011-es szezon óta nem nyert bajnokságot, és a mostanit beleértve nem szerepelt a legutóbbi három Bajnokok Ligája-kiírásban), a Berlusconi-korszak sikereit aligha felejtik a szurkolók. A klub az olasz tulajdonos 31 éve alatt 29 trófeát nyert, köztük nyolc bajnoki címet (Serie A) és öt BEK/Bajnokok Ligája-serleget.

„Hálás vagyok Silvio Berlusconinak a bizalomért és a szurkolóknak a türelemért. Mostantól kezdve új jövőt építünk a klubnál" – mondta újságírói kérdésre Li Jung-hung.

„Elhagyni a Milant fájdalmas és érzelmes. Napjaink futballjához elengedhetetlenek a pénzügyi források, amit egy család nem tud többé garantálni" – így Silvio Berlusconi, aki az olasz futball messze legtöbb trófeát begyűjtő tulajdonosa volt: a Juventust birtokló Agnelli família tagjai 21-gyel (Gianni) és 20-szal (Umberto) követik, míg a negyedik az Inter korábbi tulaja, Massimo Moratti 16 serleggel.

A hétvégi lesz az első „kínai” városi derbi Milánóban, ugyanis az Internek is kínai tulajdonosa van. A mérkőzés szombaton 12.30-kor kezdődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik