Lányokkal csábított tehetség, üzenet Agnelliéknek és a nagypapa szájszaga

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2018.11.10. 12:54
null
Silvio Berlusconi 31 éves klubelnöki időszaka alatt 29 trófeát nyert a Milannal (Fotó: sempremilan.com)
Berlusconi a moziban: a Silvio és a többiek című alkotás az egykori legendás Milan-vezér ellentmondásos világát mutatja be.

Amikor 1986 márciusában leszállt a Milanello edzőpályáján híres Agusta 109 magánhelikopterével a Milan új tulajdonosa, kevesen érzékelték az új korszak kezdetét. A médiavállalkozó és ingatlanpiaci mágnás személye azonban gyökeres változásokat hozott – nemcsak a klub, az olasz labdarúgás és Olaszország életében is.

Silvio Berlusconi – mert róla van szó – később három időszakban is miniszterelnökként vezette az országot, a gazdasági és politikai játéktér megkerülhetetlen hatalmassága, az egyszemélyes irányítás nagymestere lett. Az öltözőben is. Egyszerre kínos és megmosolyogtató az internetes videomegosztón százezrek által látott jelenet, amint egykori csatárát, a Milant 2014–2015-ben vezetőedzőként irányító Filippo Inzaghit regulázza játékosai előtt. Mint valami óvodás foglalkozáson, ismételteti el a szakmai tekintélyétől végképp megfosztott beosztottjával, milyen jelszóval küldi pályára a jó tréner a futballistáit: „Támadni!” S mivel a 41 éves férfi zavart mosollyal és nem kellő meggyőződéssel mondja felettese után a kulcsparancsot, a főnök addig kiabáltatja vele újra és újra, míg nem találja megfelelőnek a hangerőt – miközben az öltözőben ülő Milan-játékosok kényszeredetten nevetgélnek a furcsa elnöki műsoron.

A nevezetes 1986-os landolás: magánhelikopterével érkezett meg a Milanhoz az új tulajdonos
A nevezetes 1986-os landolás: magánhelikopterével érkezett meg a Milanhoz az új tulajdonos

Hasonló érzés keríti hatalmába időnként a nézőt a Silvio és a többiek (Loro) című, két és fél órás mozifilm közben (a napokban zajló 16. Olasz filmfesztiválon műsorra tűzött darab a mozikban december 20-tól látható). A korábban egyebek mellett az Oscar-díjas A nagy szépség (La grande bellezza) és az Ifjúság (La giovinezza) című filmet rendező Paolo Sorrentino legújabb alkotása a Berlusconi-jelenséget és a mindenki által csodált-tisztelt-rettegett főszereplő körül kialakult, hozzá minden szállal igazodó világot mutatja be a valóság és a képzelet művészi összehangolásával. Miként az olasz sajtóban megjelent egyik interjújában hangsúlyozza is a készítő: őt nem a politikai aspektus érdekli, hanem a karakter és a mögötte álló ember – a nagy formátumú, ellenállhatatlan kisugárzású, különleges képességeiben biztos, ugyanakkor az öregségtől félő, a fiatal nők iránti szenvedélyét csillapítani képtelen, a kertjében távirányítós művulkánt működtető öntörvényű életművész.

A megtörtént események és a fantázia keveréke a jelenet, amelyben Berlusconi híres szardíniai rezidenciáján, a festői szépségű Villa Certosában győzködi a csodatehetségnek számító ifjú futballistát, hogy a Juventus helyett válassza a Milant. Valósággal körüludvarolja, új Maradonának becézi, a tízes mezzel, „az aranylabdások dresszével” csábítja, és amikor látja, hogy kiszemeltjét Milánó éjszakai élete, a könnyűvérű lányok ígérete sem hozza lázba, csodálkozva néz rá: „Talán meleg vagy? Ne aggódj, nincs ezzel baj, az én embereim húsz százaléka is az. Igaz, ők leszbikusok...” A torinói klubvezérre csak legyint, mondván, Agnelli örökölte a vagyonát, ő viszont maga csinálta, és mintegy gazdagságát bizonyítandó biankó szerződést tesz a futballista elé, biztatva, írjon rá akkora összeget, amekkorát csak akar. A feloldatlan párbeszéd kifutására csak következtethetünk a teljhatalmú milliárdos és a csendesen válaszolgató fekete futballista szinte filozofikus párbeszédéből: „Meglátod, megkapsz mindent!” „Nekem a minden nem elég...”

A filmbeli exminiszterelnök is rajongott a nőkért (Fotó: Mozinet)
A filmbeli exminiszterelnök is rajongott a nőkért (Fotó: Mozinet)

Hasonló falba ütközik akkor is, amikor féktelen magánpartiján a mindenre kész táncosnőket hátrahagyva benyit egy szende szépség szobájába, és ágyához telepedve közeledik hozzá. A rózsaszín hazugságvilághoz alkalmazkodni képtelen lány ártatlan őszinteséggel mondja hetvenéves udvarlója szemébe: nem akarja őt megsérteni, de lehelete éppen olyan, mint a nagyapjáé. Mintha Inzaghi fordult volna szembe vele az öltözőben, hogy közölje, csapatát igenis védekező szellemben kívánja pályára küldeni.

NINCS TETKÓ, ÉS NINCSEN FÜLBEVALÓ!

Bár a Milanhoz elvileg már nincs köze, Silvio Berlusconi szeptember óta újra klubtulajdonos, a harmadosztályú Monzát vásárolta meg azzal a szándékkal, hogy néhány éven belül a Serie A-ba vezeti. Segítője a munkában régi harcostársa, az őt állítólag mind a mai napig magázó Adriano Galliani ügyvezető igazgató, a kispadra pedig a Milan egykori védőjét, a 42 éves Cristian Brocchit ültette le. Miként a Sportweek hetilap jegyzetéből kiderül, a tréner az elnök taktikai javaslatait, nyílt kritikáit érzékelve már bátorkodott jelezni, hogy több türelmet vár tőle.

Nagy nemzetközi visszhangot kapott az idős klubvezér október elején tett nyilatkozata, amelyben arról beszélt, milyen csapatot szeretne látni Monzában. Víziója szerint a fiatal olaszokból álló együttes tagjai mindig tisztelettel viseltetnek az ellenfél és a bíró iránt, nem viselnek tetoválást, fülbevalót, sem szakállat vagy különleges frizurát.

A politikai opportunizmus, a slepp elvtelen dörgölőzése nem ismer határt, a valóság pedig igény szerint hajlítható. Ahogyan a filmbeli Berlusconi gondosan magyarázza unokájának, hogy „a látszat csak a középszerűeket csalja meg”, hiába tűnt úgy, igazából nem lépett kakába, a talaj sajátos szerkezete téveszthette meg gyermeki tekintetét, úgy a valós életben, a Milan elnökeként sem esett a középszerűség hibájába. „Én tanítottam meg a Milannak, hogyan kell futballozni” – idézik ma is 2001-es megállapítását, és nehéz elfelejteni a Porta a porta televíziós műsorban elhangzott 2008-as csúsztatását sem: „Emlékeztetném önöket, hogy a labdarúgás története során nálam több trófeát egyetlen klubelnök sem nyert, így bizonyos tekintetben illik rám a Superman becenév. Különösen büszke vagyok a teljesítményre annak tükrében, hogy mögöttem Santiago Bernabéu következik a sorban, aki a Real Madriddal feleannyi serleget sem szerzett, mint én.”

Nem árt rögzíteni: ha jóindulattal minden kupát, Szuperkupát figyelembe veszünk, Bernabéu akkor is 29–26-ra vezetett az idő tájt Berlusconival szemben... (Később utolérte „vetélytársát”.)

Még a kilencvenes évek közepén, első miniszterelnök-jelöltsége idején találta mondani: „Olaszországot olyan sikeressé akarom tenni, amilyen a Milan!”

Sok év eltelt azóta, a 82 éves mágnás hátrébb szorult a politikai életben, és amióta 2017-ben eladta szeretett klubját, a Milan ügyeibe is csak kívülállóként szól bele. A La Gazzetta dello Sport archívuma szerint legutóbb néhány nappal ezelőtt ezt mondta az egyesületről: „Szurkolóként követem a Milant, de bevallom, kínkeserves nézni a meccseit. Kevés a kapura lövés, Higuaín alig kap labdát, ez persze a hibás taktikai rendszer következménye. Remélem, mihamarabb változtatnak rajta.”

Egykori fáradhatatlan játékosa, Gennaro Gattuso vezetőedző alighanem olvas a sorok között.

Nincs mese, támadni kell.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik