Nagy bajban van Andrea Agnelli (Fotó: AFP)

 

A Football Italia szerint a torinói ügyész, Anna Maria Loreto által összeállított dokumentumok alapján Andrea Agnelli klubelnök teljes mértékben tisztában volt az illegális pénzügyi eljárásokkal, amelyekkel a klubot gyanúsítja az ügyész, s amelyek miatt az elnök és a teljes vezetőség lemondott. Az ügyész szerint elég bizonyítéka van ahhoz, hogy bíróság elé állítsa a klubot és a tizenkét érintett személyt. 

A dokumentumok alapján az ügyész nemcsak kirívóan helytelen eljárással gyanúsítja a klubot, hanem kifejezte aggodalmát is, hogy ezt a tevékenységet folytatja a szervezet, ha a hatóságok nem lépnek közbe.

„Agnelli teljes mértékben tisztában van a klub súlyos pénzügyi helyzetével és a »korrekciós manőverek szükségletével«, de ezek a »korrekciós műveletek« törvénytelenek voltak, és Agnelli tudott erről” – olvasható az ügyész közleményében. 

A Tottenham Hotspur sportigazgatója, Fabio Paratici neve rendszeresen feltűnik a jelentésben és a lehallgatott telefonbeszélgetésekben – 2018 és 2021 között a Juventus sportigazgatója volt, ő az azóta az Internazionalénál dolgozó Giuseppe Marottát váltotta a Juventusnál.

A jelentés szerint Marotta távozását követően kezdődtek el a szabálytalanságok. Cristiano Ronaldo ugyanebben az évben érkezett a Juventushoz. A vádak alapján Paraticinek főszerepe volt az illegálisnak minősülő cselekmények ötletének megszületésében, azok kifejlesztésében és alkalmazásában. 

Az ügyész Pavel Nedved alelnököt is gyanúsítja közbenjárással.

Az egyik legsúlyosabb vádpontot a játékosok fizetése jelenti. A koronavírus-járvány során a futballisták lemondtak négyhavi fizetésükről, s ennek megfelelően készítette el a klub a könyvelését.

Azonban a négyhavi bérből háromhavit végül megkaptak a játékosok, amit nem vallott be a klub, valamint a játékosügynököknek kifizetett jutalékokat sem jelentették be a hatóságoknak.