Juventus: az Öreg Hölgy és az idősödő lovagok liezonjai

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 19:17
null
Újra együtt, úgy mint rég/ Minden dal bennem ég. Újra együtt, úgy mint rég/Amit érzel, azt érzem én. (Fotó: AFP, szöveg: Ossian)
Jelentjük, a labdarúgó topligákban a téli átigazolási idény minden egészségügyi és gazdasági tragédiák árnyékában is zakatol, ha a szokásosnál sokkal rövidebb formában is, de természetesen idén is jelentkezünk szokásos összefoglalóinkkal. Az angolok után a szokásoknak megfelelően az olaszok következnek.


A JUVENTUS a nyáron jó 40 millió euróból megoldotta az erősítéseket, Arthur, Rolando Mandragora, Álvaro Morata, Federico Chiesa, Weston McKennie és Stefano Gori érkezett változatos transzferformákban a tavaly télen az Atalantától 35 millió euróért megvett Dejan Kulusevski mellett.

Néhány „eladás” függőben maradt akkor, a mesés fizetést húzó Sami Khedira iránt most a Borussia Dortmund, VfB Stuttgart, Everton, West Ham United négyes érdeklődik: a világbajnok középpályás képességeit senki sem vonhatja kétségbe, de nemsokára már 34 éves, és ebben az idényben még nem játszhatott a Juvében. El is engedték néhány napra Angliába, hátha a helyszínen megjelenve kapósabb lesz.

Merih Demiral más „manti”, a védő sokkal fiatalabb, sőt leendő klasszis, ezért szúrta ki őt magának a Liverpool. Demiral tavaly egyszer nagyon komolyan megsérült, kétszer néhány hétre dőlt ki, de még csak 22 éves. Ugyanakkor hiába adna érte a Pool negyvenmillió euró körüli összeget, a pótlását nem lehetne sokkal kevesebből megúszni, ráadásul Leonardo Bonucci nemsokára a 34, Giorgio Chiellini mester pedig egyenesen 37 éves lesz a nyáron. Demiralért az Atlético és a Real Madrid is érdeklődik, a Tottenham, Leicester City páros mellett.

Elfütyült bergamói királyság?


Federico Bernardeschit
sokan keresték a nyáron is, most a legkomolyabb kérője a német és olasz sajtó szerint a Lyon előtt a Hertha. Őt könnyebben lehet pótolni, 13 bajnokin, hat Bajnokok Ligája-mérkőzésen és egy Olasz Kupa-meccsen összesen 581 percnyi játéklehetőséget kapott Andrea Pirlótól, ráadásul a klasszikus szélső nem igazán illeszkedik a pirlói felállásokba és taktikába (4–4–2, 3–5–2, 3–4–1–2, 3–4–2–1) – ezért is került szóba, hogy elcseréljék az Atalantával Alejandro Gómezért, aki alaposan felkészült Torinóra: már tudja a Juventus himnuszát, és ezt ország-világ tudja már.

A problémát az okozza, hogy Gómezért az Atalanta legalább tízmillió eurót kér olasz kluboktól (a külföldiektől csak ötöt), Bernadeschi pedig sem Berlinbe, sem Bergamóba nem akar menni. A csere meggondolandó abból a szempontból, hogy Gómeznek mindenképpen távoznia kell, mert kifütyülte magát a drukkerek szívéből (arrafelé sokkal komolyabban veszik az ilyesmit), ráadásul néhány nap múlva már a krisztusi korba lép, a 26 éves Bernadeschinek ellenben jövőre lejár a szerződése a Juvével. Gómez nincs rossz formában, amíg pályára léphetett, 1122 perc alatt 9 kanadai pontig jutott.

Az Everton Khedira mellett egy másik játékost is vinne a Juvéből, Carlo Ancelotti párizsi ismerőséről, Adrien Rabiot-ról van szó.

A fiatal, U21-es válogatott középpályást, Manolo Portanovát elkalmárkodják a Genoával, a hétmilliós ár tíz százaléka a Lazióé lesz; Elia Petrellit hárommillióért vennék meg a genovaiak, papíron – lévén onnan cserébe a 19 éves szűrő, Nicolo Rovella érkezik (az olasz szaksajtó feje, Gianluca Di Marzio szerint), és még talán ötmillió eurót is fizet a bajnok.

Rovella most évi 1.4 millió eurót keres, Torinóban ez évi kétmillióra nőne, pontosabban másfél évig maradna még kölcsönben a Genoánál. A cserével maximálisan jól jár a Genoa, mert Rovella szerződése lejár ezen a nyáron! Ami biztos még: Rovella már átesett Torinóban, Portanova pedig Genoában az egészségügyi vizsgálatokon.

Ha már a belvillongások szóba kerültek fentebb: Portanova testvére, Denis a Torinóban játszik, apjuk, Daniele korábban a Napoliban kereste a kenyerét, de a Genoában is megfordult.

Az idény egyik meglepetése a Pirlo által a felnőttekhez felvitt balhátvéd, Gianluca Frabotta, de meglehet, a Cagliariban folytatja, s a helyére visszatér a Genoának kölcsönadott Luca Pellegrini.

A csatárposztra a két meglepetéskiszemelt a nápolyi Fernando Llorente és a kínai csapatával nemrégiben szakító, 35 éves Graziano Pelle. A Hertha brazil üstököse, Matheus Cunha a Bernardeschi-szál miatt is jó ötlet, de az ő ára bőven 30 millió euró fölött jár. Szóba került még a lengyel Krzysztof Piatek, aki szintén Berlinben játszik, bár mostanában nem túl gólerősen,

A bécsi középpályásért, Yusuf Demirért topligás klubok sora érdeklődik, így a Juve is, a másik ausztriai célpont a Salzburg dán középpályása, Maurits Kjaergaard, és olvasni lehet a náluk jóval ismertebb mexikói csodagyerekről, az új Hugo Sánchezről, José Macíasról is az Öreg Hölgy erősítései kapcsán. Mino Raiola legújabb üstököse a PSV-ben játszó Donyell Malen, akiért negyvenmilliót kérnek, a Juvétől, az Intertől és a Dortmundtól is.

Pirlo kedveli az idősebb ékeket is, a 37 évesen is gólerős, egykori juventusos Fabio Quagliarella mellett kiszemelje a télre állítólag a Serie A-val már régóta kacérkodó Olivier Giroudésa fiatalabb, 29 éves brazil (de spanyol útlevéllel is bíró) Willian José (Real Sociedad). Juan Matával is kacérkodik a Juve, a spanyol játékos szerződése sem sokáig tart már Manchesterben. Csak 22 éves a Sassuolo által a Genoának kölcsönadott Gianluca Scamacca, és szintén ott játszik a picit idősebb üzbég támadó, Eldor Shomurodov is, aki szép lassan felveszi a topliga ritmusát.


Egymillió eurót kér a Sampdoria Quagliarelláért, de a Juve inkább ingyen igazolná le, írja a nagy Gianluca Di Marzio, Giroud-ért még a nyáron ötmilliót kért a Chelsea, ennek logikus lenne elengedni legalább a felét. Scamaccát 2022 nyaráig vennék kölcsön, vételi kötelezettséggel, 20-25 millió euróért, Alfredo Pedulla szakíró szerint a Genoa abba már belement, hogy a tavaszi idényre lemondjon róla, ugyanis a Sassuolo támadója most éppen nála játszik – kölcsönben. Azt is tudja már egy másik hírlapíró, hogy a Sassuolo a pénzen felül a jól megtermett fiatal román bekk, Radu Dragusin játékjogát kéri.

A nyáron távozó Marash Kumbulla helyén a Hellas Verona jobb híján a félmillió euróért vett Matteo Lovatót játszatta, aki élt a lehetőséggel, máris vinné a Roma és a bajnoki címvédő is. Nála is fiatalabb két évvel a spanyol Alejandro Francés, akit a Real Zaragozából szúrtak ki a megfigyelők.

Jól áll az Egyesült Államok mostanában jobb oldali védőkből is, és Pirlo is ismeri az MLS-t, így került szóba a dallasi Bryan Reynolds neve. Rajta tartja a fiatalokon a szemét a Juve gépezete, lásd Sidnei Tavares (Leicester City U23, középső középpályás) vagy poszttársa, Marko Brkljaca (Hajduk Split) esetét. Tavaly nyáron nagyon sokan legyeskedtek a stuttgarti szélső, Nicolás González körül, aki most az élvonalban is termeli a kanadai pontokat, így nem sokáig játszik már a VfB-ben. A Manchester City mellett a Juve a másik kérője a Milan által rossz ütemben eladott Manuel Locatellinek, a szűrő hamarosan beállhat a Sassuolótól a Juvéhoz igazoló játékosok sorába, de negyvenmilliónál is többet kell fizetni érte.

Reynoldsot most nem veheti meg a Juve, ugyanis a bajnok már nem regisztrálhat több EU-n kívüli játékost erre az idényre, de segítő kezet nyújt olasz szokás szerint egy csapat: itt a Benevento, amely majd köteles eladni a Juvének ezen vagy a következő nyáron a most hétmillióért megvett játékost. Azonnal bevethető lenne a Chelse kezdőjéből kikopott Emerson Palmieri. A tartalékok közé érkezett a francia szélső, Abdoulaye Dabo, a 19 éves játékost egyelőre csak kölcsönbe adta a Nantes, de vételi opcióval.

A Juventus sportigazgatója, Fabio Paratici egyik legmeglepőbb kiszemeltje a Calciomercato szerint a Sevilla csatára, Carlos Fernández, holott a 24 éves spanyol játékos nem tudja beverekedni magát a klubja kezdőjébe.

Nem meglepő módon felröppent a hír, miszerint Paratici találkozik Arkadiusz Milik ügynökével is a héten, a lengyel támadó egy közeli ismerőse szerint „Arek” nem fogadta el az Atlético Madrid és a Marseille ajánlatát sem. Milik nápolyi szerződése a nyáron lejár, a lengyel viszont ebben az idényben még pályára sem lépett… A Napoli 15 millió eurót kér érte, a licitet az OM vezeti, nyolcmillióval.

Nem véletlen egyébként a sok viszonylag ismeretlen kiszemelt és a több veterán: a klubot az átlagon felül érintette a koronavírus miatti visszaesés, ráadásul fizetni kell még a csak kölcsönbe érkező Álvaro Morata, Federico Chiesa, Weston McKennie trióért, és szinte biztosan visszatér Münchenből Douglas Costa, akinek hatmilliós bérét sokallják a németek; a mostani kezdőcsapat fele pedig eléri vagy jócskán meg is haladja akkorra a harmincéves kort. De nem minden a Bosman-szabály, Sergio Ramos például szóba sem jöhet az évi 14 millió eurós kért bére miatt, Ángel Di Maríából pedig nem kér a Juve vezetősége.

Ám inkább előbb, mint utóbb mindenképpen új Juvét kell építenie Pirlónak…

A SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 TELE

ATALANTA
ÉRKEZETT:
Joakim Maehle (Genk, 11 000 000 euró)
Kölcsönből vissza:
Matteo Pedrini (Grossetto)
TÁVOZOTT: Amad Diallo (Manchester United, 21 000 000 euró)
Kölcsönbe:
Riccardo Burgio (Renate), Matteo Pedrini (Bisceglie), Marco Carnesecchi (Cremonese), Lorenzo Peli (Como)
Kölcsönből vissza: Johan Mojica (Girona)

BENEVENTO
ÉRKEZETT:
Kölcsönből vissza:
Francesco Rillo (Fano)
TÁVOZOTT: Lorenzo Del Pinto (Reggiana)
Kölcsönbe:Francesco Rillo (Casertana)

BOLOGNA
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Adama Soumaoro (Lille)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Stefano Denswil (FC Bruges)

CAGLIARI

ÉRKEZETT:
Kölcsönbe:
Radja Nainggolan (Inter), Alfred Duncan (Fiorentina, 1 000 000)
TÁVOZOTT:Valter Birsa (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Simone Pinna (Ascoli)

CROTONE
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza:
Giuseppe Borello (Pro Vercelli)
TÁVOZOTT:
Tomislav Gomelt (Den Haag, ingyen), Mattia Mustacchio (Alessandria, ingyen)
Kölcsönbe:
Giuseppe Borello (Cesena)

FIORENTINA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Pedro (Flamengo, 14 000 000)
Kölcsönbe: Julián Illanes (Avellino), Riccardo Saponara (Spezia), Pol Lirola (Marseille), Alfred Duncan (Cagliari, 1 000 000)

GENOA
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Kevin Strootman (Marseille), Jérome Onguéné (RB Salzburg)
TÁVOZOTT: Petar Brlek (NK Osijek, i.), Ivan Lakicsevics (szerződését felbontották), Lasse Schöne (sz. f.)
Kölcsönbe: Claudiu Micovschi (Reggina)

HELLAS VERONA
ÉRKEZETT:
TÁVOZOTT: Emmanuel Badu (visszavonult)
Kölcsönbe: Michele Vano (Perugia), Alan Empereur (Sao Paulo)

INTERNAZIONALE
ÉRKEZETT:
Kölcsönből vissza:
Sebastiano Esposito (SPAL)
TÁVOZOTT: Axel Bakayoko (Crvena zvezda, ingyen)
Kölcsönbe: Radja Nainggolan (Cagliari), Sebastiano Esposito (Venezia)

JUVENTUS
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:Stefano Gori (Pisa)

LAZIO
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

MILAN
ÉRKEZETT:
Mario Mandzukic
Kölcsönbe: Soualiho Meité (Torino, 500 000)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Léo Duarte (Basaksehir)

NAPOLI
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Francesco Mezzoni (Pro Vercelli)

PARMA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Giuseppe Carriero (Avellino), Matteo Scozzarella (Monza)
Kölcsönbe: Muhamed Tehe Olawale (Mariehamn), Michele Laraspata (Hamrun Spartans)

ROMA
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

SAMPDORIA
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Ernesto Torregrossa (Brescia, 500 000)
TÁVOZOTT: Dodo (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:
Tommaso Farabegoli (Feralpisalo)

SASSUOLO
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza:
Giacomo Satalino (Cesena)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Giacomo Satalino (Monopoli 1966), Federico Ricci (Monza), Raul Steau (Monopoli 1966)

SPEZIA
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe:
Riccardo Saponara (Fiorentina)
TÁVOZOTT: Paolo Bartolomei (Cremonese)
Kölcsönbe: Jacopo Giuliani (Carpi)

TORINO
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Soualiho Meité (Milan, 500 000), Vincenzo Millico (Frosinone)

UDINESE
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Hidde ter Avest (Utrecht), Nícolas (Reggina)
Kölcsönbe:
Mamadou Coulibaly (Salernitana), Cristo (Mirandés)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik