Harc a scudettóért: Milánóban marad a bajnoki cím?

Bacskai János Bacskai János
Vágólapra másolva!
2022.08.13. 09:51
null
Serie A Trim (Fotó: AFP)
Rajtol az olasz labdarúgó-bajnokság (Serie A), amelynek legújabb idénye előtt csak egy biztos: a bizonytalanság. De éppen ezért lesz nagyon izgalmas a küzdelem!


Ugyan az olasz bajnokság nyolcvanas évek derekától kezdődő aranykora, majd a kilencvenes évek „gyémántkora” a mai fiataloknak már csak mese, még mindig százmilliókat vonz a SERIE A – nézőszámban, érdeklődőben, tévénézőben, csúnya magyar szóval „fogyasztóban” és euróban is.

A világ egyre változik – de vannak örök(lődő) elemei is az új világnak.

A legújabb példa erre, hogy az Abu Dhabi Media 80 millió eurót fizetett azért, hogy három éven át közvetíthesse az olasz bajnokikat a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol az előző idény Serie A-s mérkőzéseit egyetlen tv-csatorna sem adhatta. Kell is a bevétel a ligának, ugyanis a koronavírus előtti időkhöz képest a 2021 és 2024 közötti ciklusban harmadával estek a televíziós bevételek, tavaly a rajt előtt órákkal sikerült csak megegyezni az indiai és ausztráliai közvetítésekről.

Az érem másik oldala ugyanakkor az, hogy sokkal nagyobb ajánlattal állt elő a ligával eddig együtt dolgozó beIN, de látván az olasz vezetők inkompetenciáját egy korábbi jogi vita kapcsán, visszalépett az üzlettől, hiába vetették be magukat a cég mellett az élvonalbeli csapatok elnökei, élükön az AS Roma első emberével, Dan Friedkinnel. „A liga tízmilliókat dobott ki az ablakon” – írja az olasz sajtó. Öt éve még ugyaninnen 450 milliós bevétele volt a ligának...

Közel 200 országban lehetett követni a Serie A küzdelmeit, tehát gyakorlatilag az egész világon – ám például a bajnok Milan 78 millió eurót sem kapott a tévés jogokból; nem sokkal maradt csak el a Juventustól, míg a listát vezető Internazionale innen származó bevétele 84.2 millió euró volt. Angliában e listán (is) a bajnok Manchester City áll az élen, amely 187.2 milliót kapott az előző idény után, a Premier League sereghajtója pedig a Norwich City, 116.4 millió euróval... Eközben a legrosszabbul járó Serie A-s klub a Venezia volt, amelynek be kellett érnie 26 millió euróval.

Sokatmondó, hogy a Serie A olaszországi televíziós jogait három idényre 2.8 milliárd euróért adták el, a PL-ben pedig három idény alatt hatmilliárd euró folyik be otthonról, 6.3 milliárd külföldről, és ez éppen harmincszázalékos növekedés az előző ciklushoz képest. Az angol bajnok 209 millió eurót kap majd jövő nyáron, miközben az olasz liga három esztendő alatt egymilliárd eurót sem zsebelhet be külföldről az amerikai érdeklődés lanyhulása és a BeIN-nel folytatott jogi vita miatt...

Ha már a csúnya anyagiak: a Swiss Rumble adatai szerint a koronavírus megjelenése után hatalmas veszteségekbe fordult az olasz topgárdák mérlege, de szépen lassan egyenesbe kerül az éves költségvetésük, még ha ennek az is az ára, hogy elmaradnak a korábbi sztárigazolások.

Adósságmutatók

ESÉLYEK A BAJNOKI CÍMRE EGY ANGOL FOGADÓIRODA SZERINT
7/4 - Inter Milan
15/8 - Juventus
7/2 - AC Milan
10/1 - Roma
14/1 - Napoli
20/1 - Atalanta
50/1 - Lazio

Az AC MILAN előremenekült, bő százmillió eurót elköltött tavaly a Fikayo Tomori, Mike Maignan, Yacine Adli, Sandro Tonali, Fodé Ballo-Touré, Marko Lazetics, Brahim Díaz, Tiemoué Bakayoko, Junior Messias, Olivier Giroud, Alessandro Florenzi, Pietro Pellegri, Antonio Mirante sorra, elmondhatták magukról, hogy tényleg egy komplett csapat érkezett Milánóba a nyáron. Nagy meglepetésre el is vették a bajnoki címet az Intertől a minden hájjal megkent mester, Stefano Pioli vezényletével. Tavaly Gianluigi Donnarumma és Hakan Calhanoglu, idénFranck Kessié és Alessio Romagnoli hagyta el a csapatot ingyen, a húszéves Daniel Maldinit pedig kölcsönadták a Speziának. A viszonylagos szegénységet árnyalja, hogy Samu Castillejo 21.3, Léo Duarte 8.6, Mattia Caldara 36 millió eurós „transzfermínusszal” távozott, ugyanakkor Kessiéért körülbelül 55, Alessio Romagnoliért 15 millió eurót kaphatott volna a klub, ha nem jár le a szerződésük – az utóbbi duó távozásával a keret értéke a Transfermarkt számításai szerint 14 százalékkal csökkent...

Még nagyobb érvágás Zlatan Ibrahimovic súlyos sérülése, viszont sikerült ingyen megszerezni Divock Origit, és végleg megvenni Florenzi mellett a brazil szélsőt, Junior Messiast (ő 32 mérkőzésen 9 kanadai pontot szerzett az előző idényben); a nyári igazolások ékköve pedig a 21 éves belga karmester, Charles De Ketelaere – Kessié helyére a júniusban már a felnőttválogatottban is bemutatkozó Tommaso Pobega léphet (ő 2013 óta milanos, a nagycsapatban még nem szerepelt), a két középső védő, Fikayo Tomori és Pierre Kalulu pedig még akár tíz évig alapember lehet a Milanban.

Balhátvéd


Ahol kilenc játékosnak is meghaladja az értéke a 25 millió eurót, Rafael Leao, Sandro Tonali és Theo Hernandez klasszisígéret, a csapatkapitány Davide Calabria kiheverte a korábbi sérüléseit, az algériai szűrő, Iszmael Bennaszer a Serie A egyik legértékesebbje lett a posztján (e lista éllovasa Tonali), Mike Maignan pedig négyszeres francia válogatott, őt tartják a „Les Bleus-ben” Hugo Lloris örökösének, azaz ha innen nézzük, a csatárokon áll vagy bukik a címvédés. A nagy nyári célpont egyébként Hakim Zijes volt, de ő még befuthat. Figyelnek az utánpótlásra is, az U-csapatok két tehetséges középpályással erősödtek Maximilian és Vincent Ibrahimovic személyében.

Van a csapatban egy-két gyengébb poszt, és nagy kérdés, mire viszik a 9-esek, de nagy hibát követ el, aki lebecsüli a Milant!

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Maignan – Calabria, Kalulu, Tomori, Theo Hernandez – Bennaszer, Krunic – Rafael Leao, Brahim Díaz, Messias – Giroud.

Kevesen hitték volna tavaly az INTERNAZIONALÉNÁL, amikor a bajnokcsapat gyorsan szétesni látszott, hogy egy év múlva Romelu Lukaku vezényletével harcolnak majd a scudettóért, de visszatért az ék a Chelsea-től, ráadásul úgy, hogy 113 millió euróért adták el, most meg nyolcmillióért kapták kölcsön egy idényre. Tavaly 200 millió eurónál is többet zsebeltek be a Mercatón, még úgy is, hogy mindenestől együtt jó 150 millió eurót buktak az Antonio Candreva, Radja Nainggolan, Joao Mário trión. Elhagyta őket Antonio Conte is, most csupán a 33 és fél éves szélső, Ivan Perisic távozása érzékeny veszteség, és több idősebb, fejedelmi módon megfizetett játékos bérétől is megszabadult a költségvetésük, lásd Arturo Vidal, Alexis Sánchez, Andrea Ranocchia, Alekszandar Kolarov és Matías Vecino esetét. A fő tulajdonos Szuning hanyatlása miatt ezen a nyáron Lukaku mellett „csak” arra volt pénz, hogy kifizessék Joaquín Correáért a Laziónak a 23.6 milliós opciót, kölcsönvegyék az albán szűrőt, Kristjan Asllanit, és ingyen leigazolják a kapus André Onanát, valamint a krisztusi korban lévő karmestert, Henrih Mhitarjant – de távozott a nagy ígéret középcsatár, Andrea Pinamonti, s követheti őt Denzel Dumfries és Milan Skriniar; nélkülük a játékoskeret majdnem húsz százalékkal érne kevesebbet...

A kiszemeltek itt Jean-Clair Todibo, Álvaro Odriozola, Merih Demiral, Dan-Axel Zagadou, valamint a Lens kétszeres argentin válogatott bekkje, Facundo Medina, azaz felkészültek a távozók pótlására (Dumfries vetélytársaként érkezett korábban az olasz U21-es válogatott erőssége, a Milan-nevelés Raoul Bellanova).

A legértékesebb kezdőcsapat értéke a Transfermarkt szerint közel félmilliárd euróra rúg, ebből lehet erőt, hitet és reményeket meríteni.

Miként abból, hogy Lukaku és Edin Dzeko és Lautaro Martínez nagyon motivált, a Nicolo Barella, Alessandro Bastoni gerincre nemcsak az Inter, a válogatott is bátran felépülhet, a Marcelo Brozovic, Hakan Calhanoglu kettős nagyon erős, Robin Gosens és Federico Dimarco pedig magára talált. Utóbbi sokat fejlődhet még, Stefan de Vrij ereje teljében van, ezért sem omlik össze a védelem Skriniar eladása esetén, nem véletlen, hogy a fogadóirodák szerint az Inter a legesélyesebb a bajnoki címre!

A BL-ben is merészebb álmokat lehet szőni, azok után, hogy az előző idényben a nagyon tehetséges vezetőedző, Simone Inzaghi és csapata lemaradt a címvédésről, a BL-ben pedig a legjobb 16 között búcsúzott.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Handanovic – Skriniar, De Vrij, Bastoni – Dumfries, Barella, Brozovic, Calhanoglu, Dimarco – R. Lukaku, Lautaro Martínez.


A 2019-es nagy költekezés sem hozta el a scudettót a NAPOLINAK, azóta a déliek kerete összességében csak gyengült, Victor Osimhen, Matteo Politano és most a Kim Min Dzse, André Zambo Anguissa, Mathías Olivera, Hvicsa Kvarachelija, Leo Östigaard, Salvatore Sirigu hatos leigazolása sem feledteti a szurkolókkal Kalidou Koulibaly, Arkadiusz Milik, Lorenzo Insigne és Dries Mertens távozását – igaz, a generációváltás elkerülhetetlen volt. Nem véletlenül fogta vissza a nagy igazolásokat a tulajdonos, a 73 esztendős Aurelio De Laurentiis és a klubnál 2015 óta dolgozó sportigazgató, Cristiano Giuntoli: Lorenzo Tonellin és Leonardo Pavolettin 8-8, Kévin Malcuiton 12, Arkadiusz Miliken és Nikola Makszimovicson 20-20, Konsztantinosz Manolaszon 33.5 millió eurót buktak igen rövid időn belül, plusz aláírási és ügynöki díjak, hogy a sokszor értékelhető ellenszolgáltatás nélkül kifizetett tízmilliónyi béreket már ne is említsük.

Kész csoda, hogy Luciano Spalletti behozta tavaly a csapatot a harmadik helyre, 14 ponttal megelőzve a negyedik helyre szoruló Juventust!

A 31 esztendős Kalidou Koulibaly eladásából egy fél csapatot igazolt most a mester: egy rutinos kapus (Sirigu), két középső védő (Kim Min Dzse és a norvég Östigaard), egy vérbeli szűrő (Anguissa), egy uruguayi balhátvéd (Mathías Olivera) és egy ördöngös szélső (Kvarachelija) után Giovanni Simeone érkezik még. Tudjuk, sokakat felidegesítünk most, de kötelességünk közölni, hogy a La Gazzetta dello Sport szerdai száma szerint a Napoli még mindig tartja a kapcsolatot a Lipcsével Szoboszlai Dominik ügyében, és megtudták, hogy a németek 25 millió eurót kérnek a magyar futballistáért. Ezt a Nápoly sokallja, míg a remélt transzfer anyagi alapjait egyébként a PSG teremti meg a jelek szerint a spanyol középpályás, Fabián megvételével. Egy biztos, hamarosan özönlenek majd a „Szoboszlaival a bajnoki címért hajt a Napoli?” című bejegyzések.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Meret – Di Lorenzo, Rrahmani, Kim Min Dzse, Mário Rui – Lobotka, Zielinski, Anguissa – Kvarachelija, Osimhen, H. Lozano.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

2012 és 2020 között sorozatban kilenc alkalommal lett a Serie A bajnoka a JUVENTUS, 2017-ben BL-döntőt játszott. A legutóbbi scudetto óta két negyedik hely és egy Olasz Kupa-győzelem a mérleg, a BL-ben előbb a legjobb 16 között az FC Porto, majd a Villarreal jelentett megoldhatatlan feladatot. Sokan azt várták, hogy Cristiano Ronaldo távozása után felszabadulnak a többiek, és a portugál klasszis nélkül újra jönnek a sikerek, de abszolúte nem ez történt, sőt Matthijs de Ligt, Merih Demiral, Rolando Mandragora, Douglas Costa, Giorgio Chiellini és Aaron Ramsey mellett Federico Bernardeschi, Paulo Dybala és Álvaro Morata is távozott idén!

Federico Chiesát 40 millió euróért végleg megvették, De Ligt utóda a nagyon hasznosan futballozó Bremer, és ha nem is járnak a húszas éveik derekán, de Paul Pogba és Ángel Di María is remek fogás. A 8.5 millió eurós szélsővédőt, Andrea Cambiasót kölcsönadták a Bolognának, Luca Pellegrini már az Eintracht Frankfurté, Adrien Rabiot fél lábbal a Manchester Unitedben van – utóbbi esetében 17 milliós lesz a vételár –, de Daniele Rugani, Arthur, Moise Kean és Marko Pjaca torinói napjai is megszámoltattak. Ellenben a szerb balszélső, a tapasztalt Filip Kosztics azonnali és minőségi erősítés.

Sőt a Bild szerint Memphis Depay már megegyezett a Juventusszal az évi ötmillió eurós fizetésében (Kosztics hárommilliót kap, szintén nettóban), a Sky Sport Italia szerint pedig a Sassuolo középpályása, a válogatottban júniusban éppen csak a magyarok ellen nem játszó Davide Frattesi vagy a párizsi Leandro Paredes is az „Öreg Hölgyé” lehet. Probléma Chiesa, Kaio Jorge, Pogba és Szczesny sérülése; a La Gazetta dello Sport szerint utóbbi szeptember elején visszatérhet, a többiek csak később lesznek bevethetők, de Mattia De Sciglio és Weston McKennie is maródi.

Federico Cherubini rendíthetetlenül dolgozik a további erősítéseken, Massimiliano Allegriben pedig megvan a szakmai tudás, hogy a sérültek ellenére is jó rajtot vegyen a csapat. Ám hogy bajnok lesz-e a Juventus? Ahogyan a nagy szakértők szokták mondani: megyünk előre, és meglátjuk, mi lesz. Az olasz szakértők egy dologban biztosak: ha bármilyen sablonos és unalmas játékkal is, de nem lesz meg a scudetto, Allegri megbukik.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Perin – Danilo, Bonucci, Bremer – Cuadrado, Zakaria, Locatelli, Fagioli, Alex Sandro – Di María, Vlahovics.

Kik lesznek az új ikonok? (Fotó: AFP)
Kik lesznek az új ikonok? (Fotó: AFP)

Szakértőket és szurkolókat is meglep évről évre a LAZIO, amely szédítő távolságra került már a klub fénykorától, anyagilag is messze a topszint, mégis idényről idényre ott liheg a csapat a legnagyobbak nyakán, legutóbb egy ponttal a Juventus mögött, de nagy örömükre egy ponttal a nagy rivális AS Roma előtt végeztek. Nagyon jó edző (Maurizio Sarri), remek középpályásduó (Szergej Milinkovics-Szavics, Luis Alberto) és egy megbízható gólvágó (Ciro Immobile), no meg több olyan futballista, akinek a játékjoga meghaladja vagy megközelíti a tízmillió eurót (Manuel Lazzari, Toma Basic, Adam Marusics, Felipe Anderson), a védelemben pedig egy öreg róka (Francesco Acerbi). Vedat Muriqit hatalmas veszteséggel elengedték, a Betis pedig elszipkázta a remek védőt, a volt brazil U-, de most már olasz felnőttválogatott Luiz Felipét, azonban a távozottakért kapott pénzt nagyon jól fektették be.

A portugál kapus, Luís Maximiano bizonyított a La Ligában, a középső középpályás Marcos Antonio a brazil korosztályos csapatokban és a Sahtarban, az Alessio Romagnoli, Matías Vecino páros azonnal a gárda oszlopa lehet, a Real Madridtól hatmillió euróért megszerzett védő, Mario Gila óriási tehetség (a játékjoga fele gyakorlatilag a Realé maradt), a karmester Mattia Zaccagni és a szélső (AS Roma-nevelés!) Matteo Cancellieri már felnőttválogatott, a hétmillióért leigazolt Nicola Casale az U21-esek és a Hellas Verona erőssége volt... jó kis csapat lesz a Lazio!

A drukkereknek innentől kezdve már csak azt kell tenniük, amit tenni szoktak mostanában minden átigazolási hajrában: szorítani Szergej Milinkovics-Szavics maradásáért... Luis Alberto és Francesco Acerbi távozhat, ők összerúgták a port mesterükkel. A talján szakírók szerint Ivan Ilics (Hellas Verona) érkezik még, és kiemelik Sarri 4–3–3-as, gyors támadásokra építő taktikáját, amelyre hamar átállt a csapat Simone Inzaghi 3–5–2-je után. Az európai kupákkal mostanában nincs szerencséjük, ha ezt a formájukat hozzák ismét, nem sokáig kell aggódniuk a kettős terhelés miatt. „Sarrismo” ide vagy oda, nagyon nehéz lesz eljutniuk a Bajnokok Ligájába, azaz feljebb lépni a tabellán.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Maximiano – Lazzari, Patric, Romagnoli, Marusics – Sz. Milinkovics-Szavics, Cataldi, Vecino – Felipe Anderson, Immobile, Zaccagni.


Mégpedig azért, mert a közvélemény nagy ugrást vár az AS ROMÁTÓL, sokak szerint a bajnoki címre sem esélytelen – éppen annyi erre a sansz, mint volt tavaly ilyenkor a Milan elsőségére. José Mourinho folytatta a tavaly megkezdett nagytakarítást, több tízmillió eurós veszteséget leírva a méregdrágán vett, de csalódást okozó játékosok elküldésén, s ugyan Justin Kluivert és Nicolo Zaniolo is távozhat még, de a védelmet Zeki Celikkel, a középpályát a veretes Nemanja Matics, Georginio Wijnaldum kettőssel, a támadósort pedig a messiásként fogadott Paulo Dybalával erősítette meg.

Eric Bailly, Saúl Níguez és Andrea Belotti jöhet még a következő két hétben, velük is sokat erősödnének, de talán akkor járnának a legjobban, ha Zaniolo maradna, és a végzetét beteljesítve új Francesco Totti lenne. Dybala érkezése nagyon feldobta a csapatot, tűzbe hozta a szurkolókat, nagy kérdés, mire és meddig lesz elég a nyáron megszerzett lendület.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Rui Patrício – Mancini, Smalling, Ibanez – Karsdorp, Matics, Lo. Pellegrini, Zalewski – Zaniolo, Dybala – Abraham.

A Serie A legértékesebb 11-e (Transfermarkt)
A Serie A legértékesebb 11-e (Transfermarkt)

Az ATALANTÁVAL a múlt héten kiemelten foglalkoztunk, így nem szaporítanánk a szót: anyagilag megsínyli a klub, hogy egyetlen európai kupába sem jutott el, rossz passzban vannak mostanában a Mercatón, és nem úgy tűnik, hogy az Éderson (da Silva), Ademola Lookman kettős rántja ki őket a gödörből. Alekszej Mirancsukot kölcsönadták a héten a Torinónak, Ruszlan Malinovszkij és Remo Freuler gyakorlatilag már a Nottinghamé, José Luis Palomino doppingügybe keveredett, Merih Demiralt alig fizették ki, máris eladó, Teun Koopmeinerst pedig a Lipcse csábítja.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Musso – Tolói, Okoli, De Roon – Hateboer, Koopmeiners, Scalvini, Maehle – Éderson – Zapata, Muriel.

A FIORENTINA nem gyengült ezen a nyáron, a 14.5 millióért vett brazil jobbhátvéd, Dodo (azaz Domilson Cordeiro dos Santos, tehát nem az Inter, a Sampdoria és az AS Roma egykori Dodója), az olasz válogatott szűrő, Rolando Mandragora, a szerb csatár, Luka Jovics és a squadra azzurrába egyszer beférő Pierluigi Gollini is jó fogásnak számít, s alkudoznak a „lilák” az Ajax-védő Perr Schuurs, valamint Nadiem Amiri, Florian Grillitsch és Dennis Praet ügyében még. A 44 éves mester, Vincenzo Italiano a Spezia után Firenzében is bizonyított. Az amerikai milliárdos, Rocco B. Commisso a klub tulajdonosa már három éve, az általa nyújtott stabilitásnak köszönhető, hogy a topligaszerte nagyon keresett Nikola Milenkoviccsal sikerült szerződést hosszabbítani a héten. Utoljára 2016-ban jutottak ki Európába, most ezt is elérték, és Italiano háromcsatáros futballja meglepheti a legnagyobbakat is. Erős az alapcsapat, és Christian Kouamé, Jonathan Ikoné, az olasz válogatott középpályás, Gaetano Castrovilli, továbbá az argentin válogatott bekk, Lucas Martínez Quarta készen áll a nagy áttörésre. De mi jelentheti az előrelépést a csapat számára? Az Európa-ligáért is öldöklő harc folyik, és a nagy álom nyilván a Bajnokok Ligája...

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Terracciano – Dodo, Milenkovics, Igor, Biraghi – Bonaventura, Amrabat, Duncan – Nicolás González, Jovics, Sottil.

A Serie A legértékesebb 11-e (Transfermarkt)
A Serie A legértékesebb 11-e (Transfermarkt)

A sokak által a Juventus fiókcsapatának tartott SASSUOLO visszaesett a korábbi teljesítményéhez képest, most a Gianluca Scamacca, Jérémie Boga párosért kapott 58 millió euróból erősített. Scamacca utóda Andrea Pinamonti lesz, ingyen kapták kölcsön az Intertől, de jövőre húszmillió eurót kell fizetni érte. Mellette szokás szerint nemzetközileg teljesen ismeretlen fiatalokat szereztek – többnyire aranyáron. Az uruguayi csatár, Agustín Álvarez, a norvég karmester, Kristian Thorstvedt, a brazil középső középpályás, Matheus Henrique, kollégája, a marokkói Abdu Harrui, a norvég szélső, Emil Konradsen Ceide és az olasz korosztályos válogatott támadó, Riccardo Ciervo leigazolása mindenestől 50 millió euróba került, ennek az összegnek a magasságából becsülhetjük meg, mit ér mondjuk a Ferencváros költségvetése nemzetközi összehasonlításban...

A Sassuolónál is fiatal olasz mester ül a kormányrúdnál, Alessio Dionisi, és a Domenico Berardi, Giacomo Raspadori, Pinamonti csatártrióval, mögöttük a klasszisígéret támadó középpályással, Hamed Traorével és a masszív középpályástrióval, a Davide Frattesi, Maxime Lopez, Matheus Henrique hármassal sem egyértelmű, hogy beférnek a legjobb hét csapat közé.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Consigli – Müldür, Ayhan, Ferrari, Kiriakopulosz – Frattesi, Matheus Henrique, Harrui – Berardi, Raspadori, Ceide.

Még egyszer... (Fotó: AFP)
Még egyszer... (Fotó: AFP)

A jó öreg (...) Silvio Berlusconi vett egy csapatot, majd a nagy siker után és miatt vett egy csapatot: az 1936-os születésű politikus-üzletember a Milan eladása után sem tudott nemet mondani a szereleme, a futball újabb csábításának. Az akkor a harmadosztályban játszó MONZÁT örök jobbkezével, a 78 éves Adriano Gallianival virágoztatta fel, a Serie A-ba jutás azonban nem a projekt vége, hanem a második fázis kezdete. Ezért írtuk, hogy vett egy csapatot, majd vett egy csapatot: 28-an érkeztek a nyáron, 12-en távoztak.

A már örök ígéretté váló uruguayi karmester, Gastón Ramírez és a Leeds United egykori nagy reménysége, Giuseppe Bellusci is elkerült Monzából, de a keret értéke 100 millió euróval nőtt, lásd a most megszerzetteket. „A nagy Milan” egykori középpályása, majd a csapat ifijeinek mestere, Giovanni Stroppa kapott egy Michele Di Gregorio/Alessio Cragno/Alessandro Sorrentino – Samuele Birindelli, Pablo Marí/Andrea Carboni, Davide Bettella/Andrea Ranocchia, Marlon/Valentin Antov – Pedro Pereira, Warren Bondo/Mattia Valoti, Matteo Pessina/Andrea Colpani, Stefano Sensi/Filippo Ranocchia – Gianluca Caprari, Andrea Petagna/Leonardo Mancuso vadonatúj keretet, és visszatért kölcsönből a volt videotonos Mirko Maric is.

És a java még hátralehet, mert kiszemelt William Carvalho és Edinson Cavani is!

Nyilván nem a kiesés ellen harcolnak majd ezzel a kerettel, a Monza-drukkerek már csak egy dolog miatt aggódhatnak: a politológusok szerint nagyon könnyen elképzelhető, hogy a Berlusconi vezette tömörülés ősszel hatalomra kerül Olaszországban...

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPAT A HÉTVÉGÉN A TUTTOMERCATOWEB SZERINT:

Cragno – Marlon, Ranocchia, Carboni – Birindelli, Valoti, Barberis, Sensi, Carlos Augusto – Gytkjaer, Caprari.

Felkerült a Cremonese is, idősebb totózók nagy kedvence, Enrico Chiesa, Giuseppe Favalli, Gianluca Vialli, Gustavo Dezotti, John Aloisi, Wladyslaw Zmuda és Anders Limpar egykori csapata, de kevés az esély a bennmaradásra annak ellenére is, hogy rutinos játékosokat szereztek meg ingyen, és fiatalabb tehetségeket nagy pénzért.

A Hellas Verona szépen egyensúlyban tartja az átigazolásait, és topcsapatok csemegéznek „belőle”, a Torino előre elköltötte Bremer árát, és szó szerint igazolt egy komplett új kezdő tizenegyet. Az Udinese transzfermágiája kopóban van, kiürült a dél-amerikai kincsesbánya, de Nahuel Molinát és Destiny Udogiét idén is „feladták” a nagyoknak. A Bologna,a Sampdoria és az Empoli három-három nagy értékű eladással gyengítette a keretet, a nagy kalmár Genoa kiesett, a Parma nem jutott fel.

Ügyesen tett-vett a Spezia és a Salernitana is, de a Serie A-ban sem lehet 40 millió euró elköltésétől csodát várni. ALecce a tömeges transzferekben bízik, és abban, hogy a 2-3 milliót érő játékosai erre az idényre tartogatták a kiugrást.

Illene valami nagy bölcsességet írni, de ha már eljutott idáig az olvasó, el tudja dönteni, milyen színvonalat képvisel a Serie A korábbi saját magához és a topligás vetélytársakhoz képest.

Az új idény biztosan hoz izgalmas, fordulatos, keménységben és taktikai harcban gazdag bajnokikat, lesznek meglepetéscsapatok minden értelemben véve.

A többit meglátjuk. Pontosabban: a többit meg látjuk majd.

OLASZ SERIE A
1. FORDULÓ

Szombat
18.30: Milan–Udinese (Tv: Sport1)
18.30: Sampdoria–Atalanta (Tv: Sport2)
20.45: Lecce–Inter (Tv: Sport1)
20.45: Monza–Torino (Tv: Sport2)

Vasárnap
18.30:
Fiorentina–Cremonese (Tv: Sport2)
18.30: Lazio–Bologna (Tv: Sport1)
20.45: Salernitana–Roma (Tv: Sport1)
20.45: Spezia–Empoli (Tv: Sport2)

Hétfő
18.30: Hellas Verona–Napoli
20.45: Juventus–Sassuolo

A SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

A TELJES ÁTIGAZOLÁSI TÁBLA ITT!

BOLOGNA
Érkezett:
Arthur Theate (Oostende, kölcsön után végleg, 6000000), Michel Aebischer (Young Boys, 4000000), Haralamposz Likojannisz (Cagliari, i.), Mattia Pagliuca (Bologna U19), Matteo Angeli (Imolese, 300 000), Lewis Ferguson (Aberdeen, 3 500 000)
Kölcsönbe:
Andrea Cambiaso (Bologna)
Kölcsönből vissza:Gianmarco Cangiano (Crotone), Sydney van Hooijdonk (Heerenveen), Andri Fannar Baldursson (Köbenhavn), Orji Okwonkwo (Cittadella)
Távozott: César Falletti (Ternana, kölcsön után végleg, 1200000), Stefano Denswil (Trabzonspor, kölcsön után végleg, i.), Federico Santander (Reggina, i.), Diego Falcinelli (Modena, i.), Nicolas Viola (Cagliari, i.), Aaron Hickey (Brentford, 16 500 000), Mattias Svanberg (Wolfsburg, 9 000 000), Arthur Theate (Rennes, 19 000 000)
Kölcsönbe:
Andri Fannar Baldursson (NEC), Gianmarco Cangiano (Bari), Luis Binks (Como), Federico Ravaglia (Reggina)
Kölcsönből vissza:Luis Rojas (Crotone)

CREMONESE
Érkezett:
Tommaso Milanese (Roma, 750 000), Vlad Chiriches (Sassuolo), Leonardo Sernicola (Sassuolo), Luca Valzania (Atalanta, kv.), Frank Tsadjout (Milan, 850 000), Charles Pickel (Famalicao, 3 800 000), David Okereke (FC Bruges, 8 000 000), Giacomo Quagliata (Heracles Almelo, 2 000 000), Cyriel Dessers (Genk, 6 500 000), Luka Locsosvili (Wolfsberg, 1 600 000)
Kölcsönbe:Johan Vásquez (Genoa, 500000), Ionut Radu (Inter), Paolo Ghiglione (Genoa), Santiago Ascacíbar (Hertha), Gonzalo Escalante (Lazio)
Kölcsönből vissza:Luca Vido (SPAL)
Távozott: Emanuele Terranova (Bari), Alessandro Crescenzi (szl.)
Kölcsönbe:Cedric Gondo (Ascoli)
Kölcsönből vissza:Gianluca Gaetano (Napoli), Hamza Rafia (Juventus U23), Tiago Casasola (Frosinone), Nicolo Fagioli (Juventus), Leonardo Sernicola (Sassuolo), Caleb Okoli (Atalanta), Luca Vido (Atalanta), Luca Zanimacchia (Juventus U23), Marco Carnesecchi (Atalanta)

EMPOLI
Érkezett:
Guglielmo Vicario (Cagliari, kölcsön után végleg, 8500000), Liberato Cacace (St. Truiden, 3000000), Petar Stojanovic (Dinamo Zagreb, kv., 1200000), Mattia Destro (Genoa, i.), Samuele Perisan (Pordenone, 550000), Razvan Marin (Cagliari, 1 000 000), Tyronne Ebuehi (Benfica B, i.)
Kölcsönbe:Koni De Winter (Juventus U23), Martín Satriano (Inter), Sebastiano Luperto (Napoli, 500 000), Sam Lammers (Atalanta), Nicolo Cambiaghi (Empoli)
Kölcsönből vissza:Stefano Moreo (Brescia), Simone Canestrelli (Crotone)
Távozott: Samuele Ricci (Torino, kölcsön után végleg, 8500000), Leonardo Mancuso (Monza, kv., 3000000), Simone Romagnoli (Parma, i.), Stefano Moreo (Brescia), Samir Ujkani (szl.), Davide Zappella (Virtus Entella, 20 000), Riccardo Fiamozzi (szl.), Mattia Viti (Nice, 13 000 000)
Kölcsönbe: Kristjan Asllani (Inter, 4000000), Andrea La Mantia (SPAL), Simone Canestrelli (Pisa)
Kölcsönből vissza:Liberato Cacace (St. Truiden), Valerio Verre (Sampdoria), Marco Benassi (Fiorentina), Riccardo Marchizza (Sassuolo), Szymon Zurkowski (Fiorentina), Patrick Cutrone (Wolverhampton), Sebastiano Luperto (Napoli), Andrea Pinamonti (Inter), Federico Di Francesco (SPAL)

HELLAS VERONA
Érkezett:
Giovanni Simeone (Cagliari, kölcsön után végleg, 10500000), Gianluca Caprari (Sampdoria, kölcsön után végleg, 5000000), Martin Hongla (Antwerpen, 3700000), Lorenzo Montipo (Benevento, 1000000), Milan Djuric (Salernitana, i.), Kevin Lasagna (Udinese, kv., 6500000), Josh Doig (Hibernian, 3 600 000), Daniele Ghilardi (Fiorentina, 500 000), Thomas Henry (Venezia, 5 000 000)
Kölcsönbe:Roberto Piccoli (Atalanta), Alessandro Cortinovis (Atalanta)
Kölcsönből vissza:Giangiacomo Magnani (Sampdoria), Mert Cetin (Kayserispor), Kevin Rüegg (Lugano), Bruno Amione (Reggina), Mariusz Stepinski (Aris Limassol)
Távozott: Mattia Zaccagni (Lazio, kölcsön után végleg, 7 100000), Destiny Udogie (Udinese, kv., 4000 000), Daniel Bessa (el-Ittihad, i.), Nicolo Casale (Lazio, 7 000 000), Gianluca Caprari (Monza, 3 000 000)
Kölcsönbe:Matteo Cancellieri (Lazio), Ivor Pandur (Fortuna Sittard), Kevin Rüegg (Young Boys), Daniele Ghilardi (Mantova), Mert Cetin (Lecce)
Kölcsönből vissza:Martin Hongla (Antwerpen), Fabio Depaoli (Sampdoria), Bosko Sutalo (Atalanta), Gianluca Frabotta (Juventus), Lorenzo Montipo (Benevento)

SALERNITANA
Érkezett:
Emil Bohinen (CSZKA Moszkva, kv., 3250000), Mamadou Coulibaly (Udinese, kv., 3000000), Mikael (Sport Recife, kv., 2730000), Pawel Jaroszynski (Genoa, kv., 1000000), Pasquale Mazzocchi (Venezia, kv., 1000000), Luigi Sepe (Parma, kv., i.), Diego Valencia (Universidad Católica, 2 500 000), Erik Botheim (FK Krasznodar, i.), Matteo Lovato (Atalanta, 7 000 000), Domagoj Bradaric (Lille, 5 000 000), Junior Sambia (Montpellier, i.), Grigoris Kastanos (Juventus), Lorenzo Pirola (Inter, 900 000), Federico Bonazzoli (Sampdoria, 5 000 000), Emanuel Aiwu (Rapid Wien, 3 500 000), Tonny Vilhena (Espanyol, 300 000), Dylan Bronn (Metz, 1 000 000)
Kölcsönbe:
Antonio Candreva (Sampdoria)
Kölcsönből vissza:Luka Bogdan (Ternana), Simy (Parma)
Távozott: Milan Djuric (Hellas Verona, i.), Francesco Di Tacchio (Ternana), Vid Belec (APOEL Nikosia), Stefan Strandberg (Valerenga, i.), Diego Perotti (szl.), Andrea Schiavone (szl.), Joel Obi (Reggina, i.), Éderson da Silva (Atalanta, 21 000 000), Riccardo Gagliolo (Reggina), Mamadou Coulibaly (Ternana, 100 000)
Kölcsönbe:Edoardo Iannoni (Perugia), Mikael (Internacional)
Kölcsönből vissza:Lys Mousset (Sheffield United), Radu Dragusin (Juventus), Simone Verdi (Torino), Luca Ranieri (Fiorentina ), Nadir Zortea (Atalanta Bergamo), Matteo Ruggeri (Atalanta), Federico Bonazzoli (Sampdoria), Grigoris Kastanos (Juventus U23)

SAMPDORIA
Érkezett:
Francesco Caputo (Sassuolo, kv., 3500000), Abdelhamid Sabiri (Ascoli, kv., 1000000), Tomás Rincón (Torino, kv., i.), Gerard Yepes (Sampdoria U19), Filip Djuricsics (Sassuolo, i.)
Kölcsönbe:
Maxime Leverbe (Pisa), Gonzalo Villar (Roma), Nikita Contini (Napoli)
Kölcsönből vissza: Valerio Verre (Empoli), Ernesto Torregrossa (Pisa), Fabio Depaoli (Hellas Verona), Jeison Murillo (Celta Vigo), Manuel De Luca (Perugia), Mehdi Léris (Brescia), Antonino La Gumina (Como), Federico Bonazzoli (Salernitana)
Távozott: Gianluca Caprari (Hellas Verona, kv., 5000000), Albin Ekdal (Spezia, i.), Josida Maja (Schalke, i.), Sebastian Giovinco (szl.), Morten Thorsby (Union Berlin, 3 000 000), Federico Bonazzoli (Salernitana, 5 000 000), Mikkel Damsgaard (Brentford, 15 000 000)
Kölcsönbe: Wladimiro Falcone (Lecce), Kristoffer Askildsen (Lecce), Ernesto Torregrossa (Pisa), Antonino La Gumina (Benevento), Antonio Candreva (Salernitana)
Kölcsönből vissza: Giangiacomo Magnani (Hellas Verona), Stefano Sensi (Inter), Vladiszlav Szupriaga (Dinamo Kijev)

SPEZIA
Érkezett:
Kevin Agudelo (Genoa, kv., 2700000), Arkadiusz Reca (Atalanta, kv., 2000000), Mehdi Burabia (Sassuolo, kv., 1500000), Albin Ekdal (Sampdoria, i.), Bartlomiej Dragowski (Fiorentina, 2 000 000)
Kölcsönbe: Mattia Caldara (Milan), Viktor Kovalenko (Atalanta), Daniel Maldini (Milan)
Kölcsönből vissza:Luca Vignali (Como), Mikael Egill Ellertsson (SPAL), Emil Holm (SönderjyskE), Elio Capradossi (SPAL)
Távozott: Léo Sena (szerződését felbontották), Ivan Provedel (Lazio, 2 000 000)
Kölcsönből vissza:Martin Erlic (Sassuolo), Rey Manaj (Barcelona), Viktor Kovalenko (Atalanta), Ebrima Colley (Atalanta)

TORINO
Érkezett:
Samuele Ricci (Empoli, kölcsön után végleg, 8500000), Pietro Pellegri (Monaco, kölcsön után végleg, 5000000), Etrit Berisha (SPAL, 300000), Emirhan Ilkhan (Besiktas, 4 500 000)
Kölcsönbe:Nemanja Radonjics (Marseille), Valentino Lazaro (Inter), Nikola Vlasic (West Ham), Alekszej Mirancsuk (Atalanta)
Kölcsönből vissza:Simone Verdi (Salernitana), Horváth Krisztofer (Szeged), Vincenzo Millico (Cosenza), Jacopo Segre (Perugia)
Távozott: Andrea Belotti (szl.), Tomás Rincón (Sampdoria, kv., i.), Cristian Ansaldi (szl.), Bremer (Juventus, 41 000 000), Horváth Krisztofer (Debrecen, i.)
Kölcsönbe:Magnus Warming (Darmstadt), Vincenzo Millico (Cagliari)
Kölcsönből vissza:Marko Pjaca (Juventus), Mohamed Faresz (Lazio), Etrit Berisha (SPAL), Josip Brekalo (Wolfsburg), Dennis Praet (Leicester City), Tommaso Pobega (Milan), Rolando Mandragora (Juventus)

UDINESE
Érkezett:
Beto (Portimonense, kv., 7000000), Destiny Udogie (Hellas Verona, kv., 4000000), Leonardo Buta (Braga, 2000000), Sandi Lovric (Lugano, i.), Festy Ebosele (Derby County, i.), Jaka Bijol (CSZKA Moszkva, 4 000 000), Adam Masina (Watford), Nehuén Pérez (Atlético Madrid, ingyen), Enzo Ebosse (Angers, 4 000 000)
Kölcsönből vissza:Cristo González (Real Valladolid), Martin Palumbo (Juventus U23), Felipe Vizeu (Jokohama), Riad Bajic (Brescia)
Távozott: Mamadou Coulibaly (Salernitana, kv., 3000000), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor, i.), Marvin Zeegelaar (szl.), Kevin Lasagna (Hellas Verona, kv., 6500000), Riad Bajic (Giresunspor, i.), Cristo González (Gijón, i.), Thomas Battistella (Modena, 700 000), Nahuel Molina (Atlético Madrid, 20 000 000)
Kölcsönből vissza:Nehuén Pérez (Atlético Madrid), Pablo Marí (Arsenal), Ignacio Pussetto (Watford)

Lezárva szombat reggel, vastaggal az elmúlt tíz nap igazolásai.

A TELJES ÁTIGAZOLÁSI TÁBLA ITT!

SERIE A 2022–2023, EREDMÉNYEK, MENETREND, TABELLA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik