Firenzében csillog a szerb futball gyémántja – Dusan Vlahovics több mint ígéret

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2021.12.19. 11:06
null
Dusan Vlahovics nem akármilyen tempóban termel: 17 fordulót követően 15 gólnál jár a Serie A mostani kiírásában, s vezeti az olasz élvonal góllövőlistáját (Fotó: AFP)
Belgrádból indult, de Firenzében vált kíméletlen gólvágóvá a szerb labdarúgás jelenlegi legfényesebb gyémántja, Dusan Vlahovics, akinél az európai topligákban csak Robert Lewandowski szerzett több gólt a 2021-es naptári évben.



NÉVJEGY: DUSAN VLAHOVICS
Született: 2000. január 28., Belgrád
Állampolgársága: szerb
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Válogatottsága/góljai: 14/7
Klubjai: Partizan Beograd (2014–2018), Fiorentina (olasz, 2018–)
Kiemelkedő eredményei: szerb bajnok (2016–2017), 2x Szerb Kupa-győztes (2015–2016, 2016–2017), a Serie A legjobb fiatal játékosa (2020–2021)

„Én döntöttem úgy, hogy maradok Firenzében. Miután az új edző, Vincenzo Italiano megérkezett, és összeállt a csapat, úgy éreztem, jók leszünk, ezért határoztam a maradás mellett. Az idény végén majd kiderül, jó döntést hoztam-e, de annyi biztos, a szívemre hallgattam, most pedig csak arra van szükségem, hogy folytassam a munkát” – nyilatkozta szeptemberben Dusan Vlahovics, a Fiorentina 21 éves csatára, akit a 2020–2021-es, 21 gólos Serie A-idénye után a nyáron több európai sztár­klub is szerződtetett volna. Amikor aztán nem jött össze egyik transzfer sem, az a pletyka járta be az olasz és a nemzetközi sportsajtót, hogy a firenzei klub tulajdonosa, Rocco Commisso állt távozása útjába. Ezt cáfolta őszi nyilatkozatában a szerb csatár, majd nekilátott a gólgyártásnak…

Nem is akármilyen tempóban: 17 fordulót követően 15 gólnál jár a Serie A mostani kiírásában, s vezeti az olasz élvonal góllövőlistáját a 2020-ban aranycipős Ciro Immobilét megelőzve. Elképesztő formája még inkább szembetűnő, ha a teljes 2021-es naptári évet vesszük alapul, Vlahovics ugyanis 32 topligás gólt szerzett, többet, mint Erling Haaland, Karim Benzema, Mohamed Szalah, Cristiano Ronaldo vagy éppen az immár hétszeres aranylabdás Lionel Messi. A nemzetközi sajtó csak az áttörést hozó legutóbbi idénye után kezdett el rendszeresen foglalkozni vele, pedig Szerbiában régóta tudták, mekkora csillag válhat belőle.

FÓKUSZBAN A KATARI VB
Miután szerepelt az U19-es és az U21-es nemzeti csapatban, 2020 szeptemberében kapott először meghívót a szerb felnőttválogatottba, de hazája mindkét Nemzetek Ligája-meccsét a kispadról nézte végig. Szerbia egy hónappal később sorsdöntő Eb-pótselejtezőt vívott Norvégia ellen, Vlahovics ismét bekerült a keretbe, de ezúttal sem kapott lehetőséget – a szerbek 2–1-re kikaptak és elbúcsúzhattak a húsz éve dédelgetett Európa-bajnoki álmoktól.
A bemutatkozás pillanata aztán a Nemzetek Ligájában jött el 2020 novemberében Magyarország ellen: Vlahovics 24 percet kapott, a mieink 1–0-ra megnyerték a meccset (később a csoportot is). A magyar válogatott elleni visszavágón sem talált be, de az Oroszországgal vívott NL-meccsen megszerezte első gólját, majd jöhetett a 2021-es világbajnoki selejtezősorozat, amelynek mind a nyolc mérkőzésén pályára lépett, és négy alkalommal eredményes volt – nagy szerepet vállalva abban, hogy Szerbia tartotta a lépést Portugáliával. Az utolsó, novemberi selejtező mérkőzésen ugyan nem talált be, de hazája óriási meglepetésre legyűrte Cristiano Ronaldóékat, így egyenes ágon kijutott a 2022-es katari világbajnokságra.
Csatárposzton egyébként sem áll rosszul a szerb csapat, elég csak a Real Madridban egyre jobb formába kerülő Luka Jovicsra, vagy a portugálok elleni utolsó összecsapáson győztes gólt szerző Alekszandar Mitrovicsra gondolni, de ne legyen kétségünk, ha Vlahovics ilyen ütemben termeli a gólokat, ő lesz az első számú szerb ék a jövő évi katari vébén.


A Belgrádban született Vlahovicsot mindig is nagy tehetségnek tartották hazájában, gyerekkorától a nála két-három évvel idősebbek korosztályában játszott, és a posztja sem volt kérdéses, már tízévesen is azt tartották róla, a vérében van a góllövés. Ennek ellenére a megszokottnál több klubban pallérozódott: az Altina Zemun futballiskolájában kezdte, az OFK Beograd és a Crvena zvezda akadémiáján is eltöltött egy rövid időszakot, mielőtt 14 évesen a Partizan Beogradhoz került, amelynél néhány hónappal később az első profi szerződését is aláírta. Miután az U17-es és az U19-es korosztályból is kimagaslott, hamarosan az első csapatban is bemutatkozhatott, s ezzel több klubrekordot megdöntött. Ő lett a legfiatalabb debütáló, valamint gólszerző a Partizan történetében, és egyhamar ott találta magát a kezdőcsapatban is, együttesével kétszer megnyerte a Szerb Kupát és egyszer a bajnokságot. Gólérzékenysége, helyezkedése, kezdősebessége miatt már akkor felfigyeltek rá a legnagyobb európai klubok scoutjai, de a Serie A középmezőnyéhez tartozó Fiorentina lépett elsőként, s 2017 nyarán előszerződést kötött vele, majd egy évvel később 2 millió euróért megvásárolta a Partizantól.

A szerb válogatottban 14 találkozót és 7 gólt számlál – a 2022-es vb sztárja lehet (Fotó: AFP)
A szerb válogatottban 14 találkozót és 7 gólt számlál – a 2022-es vb sztárja lehet (Fotó: AFP)


Olaszországban, a nívósabb, magasabbra taksált bajnokságban azonban kiütköztek Vlahovics hiányosságai, hiszen fizikailag még nem állt készen egy topliga megterhelésére. Ezért előbb csak a firenzeiek korosztályos csapatában kapott lehetőséget, amelyben hozzászokott a környezethez és Olasz Kupa-győzelemre vezette együttesét – nem mellesleg hat találatával ő lett a sorozat gólkirálya. Gyors fejlődésének köszönhetően a 2019–2020-as évadban már rendszeres játéklehetőséghez jutott a Serie A-ban, és néhányszor a góllövés is összejött neki, de a valódi áttörést a következő, már említett idényben érte el.

TOPLIGÁBAN SZERZETT GÓLOK 2021-BEN
1. Robert LEWANDOWSKI 43
2. Dusan VLAHOVICS 32
3. Erling HAALAND 30
4. Karim BENZEMA 28
5. Lionel MESSI, Kylian MBAPPÉ, Ciro IMMOBILE, CRISTIANO RONALDO, André SILVA, Mohamed SZALAH
24

Azóta – ahogyan a statisztika is alátámasztja – szinte megállíthatatlanul tör előre és ontja a gólokat, de mégsem ez az, ami unikummá teszi. Vlahovicsot gólérzékenysége mellett az teszi különlegessé, hogy a korábbi klasszis csatárok közül lehetetlen bárkivel is összehasonlítani, hiszen játéka sokrétű és szinte komplett. A korábban a gyengéjének tartott fizikuma immár egyértelműen az erőssége, fejjátéka kiemelkedő, amiben 190 centiméteres magassága is segíti. Robusztus testalkata ellenére villámgyors, kifejezetten robbanékony. Emellett az összjátékban és a letámadásban is hatékony, ráadásul rendszeresen visszalép labdáért a középpályára. Legnagyobb erénye mégis a helyezkedése – remek ütemben tud kilépni a védők mögül, vagy éppen érkezik a tizenhatoson belülre belőtt labdára. Rúgótechnikája párját ritkítja, gyakorlatilag minden szögből képes betalálni, befejezései kíméletlenek. Jól bírja a nyomást, az ellenfél letámadását gyors passzal vagy csellel tudja kijátszani. Összetett, modern kori csatár, szinte csak Erling Haalanddal lehet összehasonlítani. A Borussia Dortmund szintén 21 éves norvég csatárának stílusjegyei hasonlóak, de ő már az európai kupaporondon is letette a névjegyét.

A kettejük közötti hasonlóságra többen felfigyeltek már, a DAZN streamingszolgáltató a szerb centert is megkérdezte erről szeptemberben: „Azt tudom, hogy gyorsabb, mint én, de a játék többi elemében fel tudom venni vele a versenyt.” Bárhogyan is, Vlahovics az áttörésen túl van, küszöbön a klubváltása is, így hamarosan a nemzetközi kupaporondon és a 2022-es katari világbajnokságon is bizonyíthatja, valóban világklasszis matéria.

A KÖVETKEZŐ LÉPÉS
Nyáron sokáig úgy tűnt, a szerb támadó a spanyol bajnoki címvédő Atlético Madrid színeiben kezdi el a 2021–2022-es évadot, ám maradt a Fiorentinánál. Sajtóhírek szerint jelenleg a Premier League-ben szereplő Arsenal szeretné leginkább soraiban tudni, s ennek érdekében 80 millió euró körüli összeget mozgatna meg 2022 nyarán. Az Arsenal mellett a Manchester Cityt, a Tottenham Hotspurt, a Liverpoolt és a Juventust szokták emlegetni Vlahovics lehetséges következő állomásaként. Bárhogyan is, valószínűsíthető, hogy a mostani az utolsó idénye Firenzében, hiszen a tulajdonos Rocco Commisso októberben hivatalos közleményben tudatta a szurkolókkal: a 21 éves támadó nem szeretné meghosszabbítani 2023 nyarán lejáró szerződését, s a klub a pótlásán dolgozik. Ez alapján arra is van esély, hogy Vlahovics már januárban elhagyja a Fiorentinát, ha megfelelő ajánlat érkezik.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. december 18-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik