AC Milan: kellene még egy-két Fa Mulan

Vágólapra másolva!
2018.01.24. 21:16
null
Fa Mulanra lenne szükség a Milannál
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League-gel kezdtünk, és a Serie A-val folytatjuk.

 

 

Biztosan nagyon sokan ismerik a kedves olvasók közül a bátor kínai leány, Fa Mulan nevét, aki a legdrámaibb, legnehezebb pillanatokban rendre a legjobb döntést hozza, megmenti a barátait, szerelmét és végül egész Kínát – nos, éppen egy ilyen hős, ilyen vezéregyéniség hiányzik a mai AC MILANBÓL.

Vagy inkább kettő: egy zseniális karmester és egy vérbeli, a fű alól is gólt kaparó csatár.

Fölösleges lenne itt most elősorolni a klub történelméből a legnagyobb ilyen párosokat, a Gianni Rivera, José Altafini minibrigádtól a Ruud Gullit, Marco van Basten duón át a Kaká, Filippo Inzaghi vagy Rui Costa, Andrij Sevcsenko kettősig.

Azt nem mondhatjuk, hogy jelenleg a Milan az Ibrahim Ba, José Mari, az Andreas Andersson, Javi Moreno vagy a Vikash Dhorasoo, Márcio Amoroso párosok korát éli, de az tény: a nyári kétszázmillió eurós költekezés, Leonardo Bonucci (az új Franco Baresi), André Silva (az új Ruud Gullit), Andrea Conti (az új Mauro Tassotti), Hakan Calhanoglu (az új Roberto Donadoni), Ricardo Rodríguez (na, őt kifejezetten sértés lenne Paolo Maldinihez hasonlítani, legyen inkább az új Gianluca Pessotto), Mateo Musacchio (az új Alessandro Costacurta), Lucas Biglia (az új Carlo Ancelotti), Franck Kessié (az új Frank Rijkaard), Fabio Borini (az új Marco Simone) és Nikola Kalinic (az új Daniele Massaro) nem január közeli hetedik helyet jósolt a Serie A tabelláján...

Külön büntetésként Silvio Berlusconi bejelentette, hogy ő sem néz már Milan-meccseket, mert amit lát mostanában, az nagyon más, mint a közelmúlt dicsősége. Természetesen kedvenc klubjától nem tud végleg elválni, erről gondoskodik állítólag az a vizsgálat is, amely a kínaiak hatalomátvételét veszi górcső alá.

A sportigazgató Massimiliano Mirabelli mégis gyorsan leszögezte, hogy a vártnál gyengébb szereplés megoldása nem az újabb vásárlás (majd bolond lenne jól felverni a kiszemeltek árát és bérigényét).

„Kérdezem én, miután vettünk tizenegy játékost, ha veszünk még egy tizenkettediket is, az változtat majd a dolgokon? Jó átigazolási idényt zártunk a nyáron, de nincs nosztalgiám iránta” – így Mirabelli, akivel egy követ fúj első számú beosztottja, Gennaro Gattuso is.

Egyelőre.

Ahogyan azt várni lehetett, pár millió euróért José Sosa végleg Törökországba költözött. A 38 millióba kerülő André Silva a vételárat eddig nulla bajnoki góllal hálálta meg, és bár a kupákban remekel, de a Wolverhamptonban vagy a Swansea-ban folytathatja, talán kölcsönben, és az Arsenalnál is talonban tartják őt, mert kiszemelt ugyan, de nem első számú.

A másfél éve 8.5 millió euróért vett paraguayi középső védő, Gustavo Gómez becsülete hamar kitelt, a Boca Juniors (a játékjog nyolcvan százalékáért ötmilliót ajánlva), a Celta Vigo, a Racing Club, a Fenerbahce, a Flamengo és az Udinese is vinné; a veterán Gabriel Palettát a Sassuolo, a fiatal Jherson Vergarát pedig a Bari. Nem ifjú már a balhátvéd Luca Antonelli sem, az olasz egyértelműen kiegészítő ember mostanában, a Fiorentinában azonban lehúzhat még néhány szép idényt (ennek igényét az ügynöke jelentette be).

A brazil cserekapus, a kétszeres válogatott Gabriel még mélyebbre süllyedhet, bár neki sem juthat csúnya város: Milánó után, Firenze helyett Foggia; az olasz korosztályos válogatott középső középpályást José Maurit ellenben a Genoa hívja, a kissé fiatalabb, de sokkal-sokkal tehetségesebb Manuel Locatellivel egyetemben.

Kell is a bevétel: egyrészt a nyáron jöttek fizetése olasz szinten is csillagászati, másrészt a fent említettek közül csak Silva, Locatelli és Antonelli játszott nagyjából rendszeresen, a többiek csupán sátoros ünnepekkor léptek pályára, azaz sokat lehet spórolni a bérköltségen.

Némi érvágás, hogy az Adidas helyett a Puma lesz az új szállító, ám az eddigi évi húszmillió helyett csak 12 millió euróért (természetesen a sportszergyártó fizet), másfelől kemény bónuszokat is fizet – ha lesz mire.

És hogy ki jöhetne még?

Például a friss Konföderációs Kupa-győztes karmester, Kerem Demirbay a Hoffenheimtől vagy a szélső Leon Bailey a Leverkusentől, esetleg Julian Brandt, ha még mindig nem enyhült a Bayern München-fóbiája.

Szintén a Bundesligában villog a kisebbik középső Hazard, Thorgan, no és a német U21-es válogatott csapatkapitánya, a Schalke burundi származású védője, Thilo Kehrer. Egy olasz újságíró szerint Mirabelli németországi túrái alkalmával árgus szemekkel figyelte a Lipcse tizenéves hátvédje, Dayot Upamecano, a leverkusenes Jonathan Tah, a brémai bal oldali védelmi mindenes, Ludwig Augustinsson, valamint a nyáron ingyen átigazolható őstehetség, Max Meyer játékát.

Mint láthatjuk, a védelemben lehet némi frissítés, lásd még az Atalanta középső és jobb oldali védője, a holland Hans Hateboer, a Manchester Unitedtől elvágyódó Matteo Darmian vagy a Genoa válogatott kerettag Armando Izzója és a Milan közötti pletykákat, vagy a Nápolyban jegelt Nikola Makszimovics Milannal való hírbe hozását, és már a nyáron érett egy Locatelli, Daniele Baselli csere, de Gattuso is ragaszkodik a saját középpályásához, akit kölcsönkért egyébként a Hellas Verona.

Felmerült még a középpályára az udinei Jakub Jankto és az Atalanta fiatalja, Filippo Melegoni neve is.

Nagy kérdés, örülnének-e a szurkolók Mario Balotelli visszatérésének (az újságírók biztosan), de a megfigyelők a fiatalabb korosztályt is szemmel tartják: Gonzalo Maroni a Boca Juniors trequartistája, Lincoln a Flamengo középcsatár-szélsője, Aurélien Tchouaméni a Bordeaux középpályása, egyelőre. A tizenhat esztendős horvát középpályás, Antonio Mionic azonban máris milanos, természetesen a korosztályos csapatokban keresi a kiugrási lehetőséget.

Nem árt figyelni a saját fiatalokra sem: a Napoli 24 millió eurót simán kifizetne a Bolognának Simone Verdiért, aki Milan-nevelés, ám évekkel ezelőtt szívfájdalom nélkül elcserélték a fele játékjogát Gianmario Comira és 150 ezer euróra a Torinóval (Comi ma a Pro Vercelli igazoltja), majd tavalyelőtt nyáron elkótyavetyélték a Bolognának. Egy év sem telt a transzfer után, és már bemutatkozhatott a támadó a felnőttválogatottban. Némi fájdalomdíjként a mostani átigazolási összeg húsz százaléka a Milané lesz.

Ami tuti: Suso hűségesküt tett a Milannak, és kijelentette, esze ágában nincs elhagyni a klubot, még volt csapata, a Liverpool kedvéért sem. Ginés Carvajal ugyanakkor hiába tett egy túrát Milánóba, Gattuso nem kér ügyfele, Gerard Deulofeu szolgálataiból, húszmillió euróért meg pláne nem. A spanyol mindenképpen szeretne részt venni a nyári világbajnokságon, de ehhez játszania kell, ennek érdekében szép sorban végigtelefonálta egykori milánói csapattársait, hogy szóljanak egy-két jó szót az érdekében.

Az olasz klubnak igazából egy olyan labdarúgóra lenne szüksége, aki szintén Carvajal pártfogoltja volt egykor: egy jó Raúlra. Érdekesség, hogy kimondottan középcsatár csak egy merült fel a hírekben: a Celtic Angliából is nagyon keresett Moussa Dembéléje az.

Magának köszönheti egyébként a gondokat a Milan, mert a nyáron hiába ajánlkozott fel önként Pierre-Emerick Aubameyang, az olaszok a sokkal olcsóbb Kalinicet szerezték meg, kölcsönbe és nyári vételi kötelezettséggel – most a pénzügyi fair play miatt nehezen szedne össze pénzt egykori játékosára a Milan, még akkor is, ha a Corriere della Sera beszámolt róla, hogy 21.6 millióval nőtt a novemberben megszabott költségvetés.

Annak meg kevesen örülnének a városban, ha a Gianluigi Donnarummáért Párizsból vagy Madridból érkező pénzt költenék egy gólerős csatárra…

Talán csak Mino Raiola.

Per pillanat Mirabelli annyira spórol, hogy a Genoával felmondta a még a nyáron megkötött egyezséget két fiatal csatár, Pietro Pellegri és Eddy Salcedo januári megvételéről – olasz források szerint a Juventus legnagyobb örömére.

Ha már szóba került fentebb a nyár: Carlos Bacca lassan-lassan kezd magára találni kölcsönben a Villarrealban, de a spanyolok a 15.5 millió eurós vételi opciót szeretnék lefaragni 10-11 millióra, M'Baye Niangért azonban 12 milliót fizet majd a Torino, Gianluca Lapaduláért 11-et a Genoa, Gianmarco Zigoniért 400 ezret a Venezia, és megkapja az útilaput a Hasim Masztur, Nnamdi Oduamadi kettős – Kalinicért ellenben húszmilliót kasszíroz a Fiorentina, Boriniért pedig öt és felet a Sunderland.

Szintén húszmillióval lesz gazdagabb az Atalanta Franck Kessié miatt, ám csak 2019 nyarán.

Meglehet, még idén januárban érkezik egy egykori közönségkedvenc, Alexandre Pato, akit kínai klubja nem nevezett az Ázsiai Bajnokok Ligájára, és állítólag a Tiencsin Csüancsien Paulo Sousa mester egykori firenzei játékosát, Kalinicet kéri érte cserébe.

S ha már a cikk elején visszautaltunk a kilencvenes évek legelejére: az új Marco van Basten természetesen Andrea Belotti lehet.

OLASZORSZÁG, SERIE A, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ATALANTA
Érkezett:
Kölcsönbe: Luca Rizzo (Bologna)
Kölcsönből vissza: Emanuele Suagher (Avellino), Simone Emmanuello (Perugia), Bryan Cabezas (Panathinaikosz)
Távozott: Boukary Dramé (SPAL)
Kölcsönbe: Jasmin Kurtic (SPAL), Simone Emmanuello (Cesena), Emanuele Suagher (Cesena), Gaetano Monachello (Ascoli), Mirco Miori (Triestina), Modou Badjie (Catanzaro), Luca Vido (Cittadella)

BENEVENTO
Érkezett: Jean-Claude Billong (NK Maribor, 2 100 000 euró), Nii Nortey Ashong (egyesület nélküli), Guilherme (Legia Warszawa, ingyen)
Kölcsönbe: Thomas Candeloro (Chiasso), Cheick Diabaté (Osmanlispor, 200 000), Sandro (Antalyaspor), Filip Djuricsics (Sampdoria)
Távozott: Andrew Gravillon (Pescara)
Kölcsönbe: Raman Chibsah (Frosinone), Antonio Cotticelli (Sliema Wanderers), Nii Nortey Ashong (Sliema Wanderers), Amato Ciciretti (Parma, 280 000)

BOLOGNA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Blerim Dzemaili (Montreal Impact), Mariosz Ikonomu (SPAL), Luca Rizzo (SPAL), Filippo Falco (Perugia), Deian Boldor (Montreal Impact)
Távozott: Szafir Taider (Montreal Impact)
Kölcsönbe: Luca Rizzo (Atalanta), Mariosz Ikonomu (Bari), Bruno Petkovic (Hellas Verona), Filippo Falco (Pescara), Deian Boldor (Hellas Verona)

CAGLIARI
Érkezett: Damir Céter (Deportes Quindío, 3 200 000), Haralambosz Likojannisz (Sturm Graz, 500 000), Riccardo Daga (Cagliari U19)
Kölcsönbe: Leandro Castán (AS Roma)
Távozott:
Kölcsönbe: Federico Melchiorri (Carpi, 200 000), Marco Capuano (Crotone)

CHIEVO VERONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Michele Rigione (Cesena), Matteo Solini (Carpi), Osazuwa Ede Edeobi (Correggese), Kevin Yamga (Carpi)
Távozott: Emanuele Gatto (Alessandria)
Kölcsönbe: Michele Rigione (Ternana), Kevin Yamga (Pescara)

CROTONE
Érkezett:
Kölcsönbe: Marco Capuano (Cagliari), Ahmad Benali (Pescara, 300 000), Federico Ricci (Sassuolo)
Kölcsönből vissza: Marco Firenze (Pro Vercelli)
Távozott:
Kölcsönbe: Leandro Cabrera (Getafe), Oliver Kragl (Foggia), Marco Firenze (Venezia), Giuseppe Cuomo (Rende)
Kölcsönből vissza: Andrej Kotnik (ND Gorica)

FIORENTINA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Gilberto (Vasco da Gama)
Távozott: Ianis Hagi (Viitorul, 2 000 000)
Kölcsönbe: Gilberto (Fluminense)

GENOA
Érkezett: Giuseppe Rossi (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Sebastián Gorga (Chacarita Juniors)
Távozott: Raffaele Palladino (Spezia), Ricardo Centurión (Racing Club, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Federico Ricci (Sassuolo)

HELLAS VERONA
Érkezett:
Kölcsönbe: Bruno Petkovic (Bologna), Ryder Matos (Udinese), Jagos Vukovics (Olympiakosz), Deian Boldor (Bologna)
Kölcsönből vissza: Luca Checchin (Brescia)
Távozott: Martín Cáceres (AS Roma, 600 000), Michelangelo Albertazzi (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Luca Checchin (Viterbese)

INTERNAZIONALE
Érkezett:
Kölcsönbe: Lisandro López (Benfica, 400 000), Rafinha (Barcelona)
Kölcsönből vissza: Loris Zonta (Pisa), Zé Turbo (Catania)
Távozott:
Kölcsönbe: Loris Zonta (Bassano Virtus)

JUVENTUS
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Vajebah Sakor (IFK Göteborg), Nicola Mosti (Gavorrano), Luca Barlocco (Pro Vercelli)
Távozott: Vajebah Sakor (IFK Göteborg)
Kölcsönbe: Marko Pjaca (Schalke, 800 000), Luca Barlocco (Alessandria)

LAZIO
Érkezett: Martín Cáceres (Hellas Verona, 600 000)
Kölcsönből vissza: Luca Germoni (Parma)
Távozott:
Kölcsönbe: Luca Germoni (Perugia), Simone Palombi (Salernitana)

AC MILAN
Érkezett:
Kölcsönből vissza: José Sosa (Trabzonspor)
Távozott: José Sosa (Trabzonspor, 3 400 000)

NAPOLI
Érkezett: Zinédine Machach (egyesület nélküli), Ismael Bangoura (egyesült nélküli)
Kölcsönből vissza: Armando Anastasio (Carpi)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Armando Anastasio (Parma)

AS ROMA

Érkezett:
Kölcsönből vissza: Edoardo Soleri (Spezia), Seydou Doumbia (Sporting CP), Arturo Calabresi (Spezia)
Távozott: Seydou Doumbia (Sporting CP, 3 000 000)
Kölcsönbe: Leandro Castán (Cagliari), Edoardo Soleri (Almería), Lorenzo Di Livio (Matera), Arturo Calabresi (Foggia)

SAMPDORIA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Jacopo Cioce (Savona), Wladimiro Falcone (Bassano Virtus), Michele Rocca (Pro Vercelli), Andrés Ponce (Livorno)
Távozott:
Kölcsönbe: Jacopo Cioce (Lugorna), Wladimiro Falcone (Gavorrano), Filip Djuricsics (Benevento), Andrés Ponce (Feralpisalo), Michele Rocca (Feralpisalo), David Ivan (Pro Vercelli)

SASSUOLO
Érkezett:
Kölcsönbe: Mauricio Lemos (Las Palmas)
Kölcsönből vissza: Giacomo Zecca (Piacenza), Leonardo Sarzi Maddidini (Fiorenzuola), Ettore Gliozzi (Cesena), Federico Ricci (Genoa)
Távozott: Paolo Cannavaro (visszavonult), Marcello Gazzola (Parma), Giacomo Zecca (Piacenza)
Kölcsönbe: Federico Ricci (Crotone), Ettore Gliozzi (Padova)

SPAL 2013
Érkezett: Boukary Dramé (Atalanta), Thiago Cionek (Palermo, 150 000), Everton Luiz (Partizan Beograd, 700 000)
Kölcsönbe: Jasmin Kurtic (Atalanta)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Luca Rizzo (Bologna), Mariosz Ikonomu (Bologna)

TORINO
Érkezett: Vitalie Damascan (Sheriff Tiraspol, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Leonardo Candellone (Ternana)
Távozott:
Kölcsönbe: Leonardo Candellone (FC Südtirol), Manuel De Luca (Renate), Vitalie Damascan (Sheriff Tiraspol)

UDINESE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Rodrigo Aguirre (Nacional), Samuele Perisan (Triestina)
Távozott:
Kölcsönbe: Ryder Matos (Hellas Verona), Samuele Perisan (Arezzo), Pawel Bochniewicz (Górnik Zabrze), Riad Bajic (Istanbul Basaksehir)

Lezárva szerda délben, vastaggal az elmúlt egy hét átigazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik