Orlando Salido rendőrt ver

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.01.19. 18:05
null
Orlando Salido Mikey García ellen készül (Fotó: Reuters – archív)
A mexikói Orlando Salido (39–11–2, 27 K. O.–T. K. O.) végre ott bokszol, ahol mindig is szeretett volna: magyar idő szerint vasárnap hajnalban (Sport1, 3 óra) a New York-i Madison Square Gardenben lép ringbe – igaz, csupán a színházteremben –, hogy megvédje a Bokszvilágszervezet (WBO) pehelysúlyú világbajnoki címét. Ellenfele a veretlen Mickey García (30–0–0, 26).

Ami a két bunyós mérlegét illeti, rögtön szembeötlő, hogy míg a kihívó mérlege makulátlan, addig a világbajnok mexikóinak nem egy vagy két veresége van, hanem tizenegy. S ez akkor is meghökkentő, ha a tengerentúlon nem fetisizálják a makulátlan mérleget, mint ahogyan Kovács István, Erdei Zsolt és Balzsay Károly német klubjánál, az Universumnál tették.

GOLOVKIN KIÜTÉSRE HAJT
A Bokszvilágszövetség (WBA) középsúlyú bajnoka, a 30 éves kazah Gennagyij Golovkin (24–0–0, 21). A középsúlyban amatőrként is világbajnok, olimpiai ezüstérmes bunyós ellenfele a 27 esztendős amerikai Gabriel Rosado (21–5–0, 13) lesz, aki a címvédő szerint nem húzza ki a 12 menetet: „Nagyon boldog vagyok, hiszen már másodszor bokszolhatok New Yorkban. Jó mérkőzést akarok, igazi drámát. Nem akarok pontozásos meccseket, én kiütéssel akarok nyerni. Az emberek nem szeretik, ha pontozással ér véget egy meccs. Sok bunyós csak pontozással képes nyerni, szerintem ez unalmas. A közönség kiütést szeretne látni. Ezért is jöttem az Egyesült Államokba, hogy izgalmas meccseket bokszoljak és a rajongók kíváncsiak legyenek rám. Kiütöm Rosadót. Nem számítok könnyű mérkőzésre, de úgy gondolom, az ellenfelem a padlón végzi.” Golovkin félelmetes, 87 százalékos K. O.-mutatóval áll. A kazahnak nincs más választása, mint a látványos bunyó, mert Amerikában csak így futhat be karriert. Más kérdés, hogy súlycsoportjának már most az egyik legjobbja, ellene kiállni nagy rizikót hordoz magában.

A 32 éves Salido első a boxrec.com világranglistáján, 25 esztendős ellenfele negyedik. Salido úgy került a figyelem középpontjába, hogy 2011-ben technikai K. O.-val a 8. menetben legyőzte a súlycsoport egyik menőjét, Juan Manuel Lópezt. Aztán rá egy évre, tavaly még egyszer bedarálta, csak a 10. menetig kellett várni. Ez a két győzelem nagy skalp, még akkor is, ha Salidónak feküdt is López stílusa. Nagy kérdés, mi lesz García ellen? Az amerikai mérlege ugyanis abban a tekintetben is lenyűgöző, hogy K. O.-mérlege 86 százalékos, úgy, hogy legutóbbi 15 meccséből 14-et K. O.-val nyert meg. Ezért is számít nagy csatára a címvédő: „Láttam García Jonathan Barros elleni novemberi összecsapását. Okosan bunyózott, nem kockáztatva sérülést. Remek bokszoló, de ha megverem, nagyobb lehetőségek nyílhatnak meg előttem. Otthon, Mexikóban is tudják, hogy óriási meccs lesz, mi több, ringháború.”

A kihívó sem számít könnyű csatára: „Mindenki tudja, ő a súlycsoport legjobbja, ő a bajnok, hangsúlyozom, nem véletlenül ő a bajnok. Mindenkivel harcolt, aki a súlycsoportban számít, Lópezt kétszer is elverte. Ha megverem, a siker a súlycsoport élére repít.”

Valóban, a kategóriában Salido a „legsűrűbb” ellenfél, ahhoz, hogy García egyszer kiérdemelje a szupersztár titulust, egy szupersztárt kell legyőznie – márpedig Salido ilyen, vélekednek az amerikai táborában. Mindenesetre a nagy kérdés az, García hogyan tudja elviselni a világbajnok stílusát. Salido állandó nyomás alatt tartja az ellenfeleit, megy előre, mintha felhúzták volna. „Alapvetően azt várom, hogy az elejétől kezdve rám tapad. De láttam olyan meccseit is, amikor taktikát változtatott, és arra várt, mit tesz az ellenfél. Nos, ha arra vár, hogy én kezdeményezzek, arra is kidolgoztuk a megfelelő taktikát – nyilatkozta a kihívó, aki elismerte, már az is nagy szó, hogy Salido ellen bokszol, de bízik a képességeiben, s kész a trónfosztásra. Ezzel szemben a címvédő úgy véli: „Ami Lópezzel történt, az történik Mike-kal is.”

Hogy aztán így lesz-e, nem tudni, az viszont biztos, hogy Salido rendőrt üt meg. García ugyanis a kaliforniai Vernon megye végzett rendőrtisztje. Erről a Wall Street Journal európai online kiadása is beszámol, amelyben García elmondta, életében nem csupán a bunyó jelenti a motivációt, mint sok olyan srácnak, aki lejár az edzőtermekbe. Ha abbahagyja a bunyót, legfeljebb elmegy rendőrnek. S hogy kedvet csináljon a rendőri hivatáshoz, elmesélte, mit is kellett legyőzni egy szimulációs gyakorlaton, amelyen paprikasprayt fújtak a szemébe...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik