A londoni olimpiára kijutó 250 férfi bokszolóból 92-en a 2011-es bakui vb-n, s további 140-en a 2012-es kontinentális selejtezőtornákon vívták ki a szereplés lehetőségét. Akkor a nemzetközi szövetség (AIBA) félprofi sorozatából, a WSB-ből öten – az ott érdekelt öt súlycsoport 2011-es bajnokai – jutottak londoni repülőjegyhez.

Az AIBA múlt hétvégén tartott bizottsági ülésein alakult ki az új rendszerrel kapcsolatos javaslat, amelyről a végrehajtó bizottság júniusban szavaz.

Az előterjesztés szerint a 2015-ös kvalifikációs világbajnokságról már csak a tíz súlycsoport aranyérmese jutna ki Rióba, míg további, összesen 107 hely a kontinentális selejtező-viadalokon kelne el. Az új rendszer ezúttal már sokkal nagyobb „olimpiai részesedést” biztosítana a WSB-nek, melyből 30 – mind az öt súlycsoportból hat-hat – bokszoló vehetne részt az olimpián, míg az új, 2014-ben induló profi sorozatnak, az APB-nek 70 kvótája lehet.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy az idén több fontos szabályváltoztatás is életbe lép az amatőr ökölvívásban. Most hétvégén elhangzott, hogy a fejvédő használatának eltörlése a felnőttmezőnyben, valamint az eddigi pontozásos rendszer lecserélése a profiknál és a WSB-nél már bevált módszerre átállás június elsejétől kötelező lesz, február 15-től pedig egy úgynevezett átmeneti időszak kezdődik, amelyben lehetőség nyílik az új szabályokkal történő versenyeztetésre.