Az AIBA végrehajtó bizottságának orosz tagja, Umar Kremljov elmondta, hogy a választást november 15-én, Lausanne-ban tartják.

A NOB lausanne-i kongresszusán úgy határozott, megvonja az AIBA-tól azt a jogot, hogy megszervezze a 2020-as, tokiói olimpia boksztornáját és annak kvalifikációs versenyeit. Korábban még nem volt példa arra, hogy a NOB ne engedje egy nemzetközi szövetségnek, hogy megrendezze saját sportágának ötkarikás eseményeit.

Az AIBA és a NOB vitája hosszú időre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis évek óta gazdasági és vezetési válságban van. Vu Csing-kuo korábbi elnök 2017 nyarára csődközeli állapotba vezette a szövetséget, ám leváltásával sem sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetet. Helyére tavaly januárban ideiglenesen az üzbég Gafur Rakhimovot választották meg, akit az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítanak, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, „Rakhimov Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike”. A NOB már akkor tiltakozott személye ellen, ám hiába kérte hosszú ideig, hogy ne Rakhimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra, a szövetség tavaly novemberi tisztújításán mégis az üzbéget választotta meg.

Ezt követően az olimpiai bizottság november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is jelentős problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint Rakhimov személye okozta. Az üzbég végül márciusban lépett a háttérbe, és bízta másra a szövetség irányítását.

A kapcsolat befagyasztása azt jelentette, hogy a NOB felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatta az olimpiai öt karikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját. A döntés következménye volt az is, hogy az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág versenyeire, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

Az AIBA nemrégiben elutasította, hogy végrehajtó bizottságának orosz tagja, Umar Kremljov üzletember magánforrásból 16 millió dollárral rendezze a szövetség tartozásait.

Az ökölvívás 1904 óta olimpiai sportág – csak az 1912-es játékok műsorán nem szerepelt –, míg az AIBA 203 tagországgal a világ harmadik legnagyobb sportszervezete.