Bertók Róbert a tavalyinál is jobb szereplésben bízik

 

65. NEMZETKÖZI BOCSKAI ISTVÁN-EMLÉKVERSENY, DEBRECEN 

Február 8., hétfő: megnyitó és selejtezők, 15. Február 9., kedd: selejtezők, 14. Február 10., szerda: negyeddöntők, 14. Február 11., csütörtök: elődöntők, 14. Február 12., péntek: döntők, 16

Magyarországot 65 ökölvívó képviseli a hétfőtől péntekig, azaz öt napon át tartó Bocskain, válogatottjaink közül gyakorlatilag mindenki. Számottevő riválisban nincs hiány, befutottak a hajdúsági fővárosba (ahol három szálloda és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnok alkot „buborékot” azoknak, akik negatív vírusteszttel a verseny teljes időtartamára megváltják a jogot a belépésre) az angolok, a franciák, az olaszok, a törökök és a félelmetes kazahok is, a mieinkkel és az utolsó pillanatban bejelentkező walesiekkel együtt 23 ország több mint 200 ökölvívója.

„Bízunk a tavalyinál is jobb szereplésben” – mondta Bertók Róbert szövetségi kapitány.

„Ez olyan kategóriájú torna, amelyen már érmet szerezni nagy szó. Nagyon bízom abban, hogy esetleg több válogatott versenyzőnket is láthatjuk majd a döntőben mérkőzni, ami nyilván nagy öröm lenne a számunkra.”

Tavaly márciusban verseny közben, hirtelen szakadt félbe a londoni olimpiai selejtező, amelyről Gálos Roland (57 kg) az utolsó pillanatban még megszerezte az első magyar tokiói kvótát. A múlt héten derült ki, hogy a folytatásra talán áprilisban, de inkább májusban kerülhet sor – viszont nem Londonban –, míg a maradék indulási jogokat júniusban a párizsi világkvalifikációs tornán osztják szét. (Férfi 63 kg-ban Fodor Milán, női 60 kg-ban Pribojszki Kata egy-egy, női 75 kg-ban Nagy Tímea két győzelemre áll az olimpiától, kilenc súlycsoportban pedig a méregerősnek ígérkező párizsi mezőnyből lehetne nagy bravúrral eljutni a játékokra.)

Nem kérdés, hogy a Bocskai-emlékversenyen mutatott forma a válogatottba való bekerülést is jelentősen befolyásolhatja– fogalmazott Bertók, aki péntek estére nyilván sokkal tisztábban lát majd az olimpiai selejtezőben induló csapatot illetően.

A kapitány a lapockasérüléssel küzdő nehézsúlyú Hámori Ádámot, az ugyancsak 75 kilós Benkő Lászlót és a beteg 57 kilós bajnokot, Virbán Gábort leszámítva minden valamirevaló jelöltjét tesztelheti a debreceni szorítóban.

Egy meccsre Tokióról

FODOR Milán, magyar bajnok, 63 kg

– A tavaly márciusban félbeszakított londoni olimpiai selejtező nyolcaddöntőjében több mint egy év csúszással bokszolhat. Milyen érzésekkel készül?

– Olyan szempontból előny, hogy tudom, ki ellen bokszolok, így aztán a lengyel Damian Durkacz erényeinek és hiányosságainak a feltérképezésére is jut idő, akárcsak a profiknál. Azaz optimistán tekintek a mérkőzés elé.

– Előbb azonban jön a Bocskai, Debrecenben legalább lekerülhet a ringrozsda.

– Remek szintfelmérő lesz a debreceni torna, örülök neki, mert meccsünk az utóbbi időben nem nagyon volt, és mivel rengeteg ország jelezte a részvételét, legalább meg tudjuk nézni, hogy pontosan hol tartunk.

– Ha nem sikerül az európai kvalifikációs tornán kvótát szerezni, mi lesz?

– Az esély egy meccsre szól, az is lehet, hogy ha nem jön össze, nem is én megyek a júniusi világkvalifikációra. Mindenesetre a jó debreceni szereplés nagyban segíthetné Bertók Róbert kapitányt is abban, hogy mellettem tegye le a voksát.