Ökölvívás: megszavazták, hogy nem szavaznak

Vágólapra másolva!
2022.09.25. 18:07
Továbbra is az orosz Umar Kremljov tölti be a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) elnöki tisztét – közölte az MTI.

Az IBA rendkívüli kongresszusán, Jerevánban vasárnapra terveztek elnökválasztást, a tisztújítás azonban elmaradt, mivel a küldöttek többsége arra voksolt, hogy ne legyen szavazás. Harminchat igen és négy tartózkodás mellett százhatan foglaltak állást amellett, hogy nincs szükség elnökválasztásra, ennél fogva Kremljov megőrizte posztját, amelyet 2020 decemberében foglalt el.

Az elnököt az idén május 14-én egyszer már megerősítették tisztében, ám úgy maradt az IBA élén, hogy ő volt az egyetlen jelölt a posztra, miután valamennyi vetélytársát visszaléptették, köztük a legesélyesebbnek tartott holland Boris van der Vorstot is. Az ellenjelöltek az IBA akkori sajtóközleménye szerint nem feleltek meg a világszövetség által előírt követelményeknek, Van der Vorst fellebbezése, és a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozata nyomán azonban az IBA megismételt elnökválasztást írt ki. Ezt szavazták le most az örmény fővárosban, és maradt IBA-elnök a 39 éves Kremljov, aki 2017 és 2021 között az Orosz Ökölvívó Szövetség főtitkáraként dolgozott.

Az IBA élére történt megválasztása előtt, majd az után is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) többször adott hangot aggodalmának az IBA irányításával, pénzügyi és sportszakmai működésével kapcsolatosan, kifogásolta például, hogy a nemzetközi bokszszövetségnek – az ukrajnai háború kirobbanása óta – a Gazprom orosz állami olajvállalattól való pénzügyi függetlenedése még mindig nincs megoldva.

A bizottság e hónap elején egyszerűbb olimpiai kvalifikációs rendszert hagyott jóvá az ökölvívók számára a 2024-es párizsi olimpiára. Az új szisztémát azután fogadta el a NOB, hogy megfosztotta az IBA-t a két év múlva esedékes ötkarikás játékok boksztornája szervezésének és rendezésének jogától. A testület szerint az IBA nem tesz megfelelő erőfeszítéseket a NOB végrehajtó bizottsága által előírt reformok végrehajtására, így a sportág változatlanul nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i játékok programjában.

Az IBA kezéből kivéve a tavaly nyári tokiói olimpia boksztornáját a NOB teljesen saját szervezésben bonyolította le. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptember 8-i állásfoglalásában leszögezte: az ökölvívás jövőjét illetően „nagyon komolyak az aggodalmai”.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik