Ökölvívás: kiütni a vírust is – elkezdődött a győri ob

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2020.10.28. 21:58
null
Kiütni a vírust is – elkezdődött a győri ob (Fotó: MÖSZ/Kincses Margit)
A férfiak selejtezőjével elkezdődött a győri Olimpiai Sportparkban az ökölvívók idei országos bajnoksága.

 

Az előzetesen jelzett 164-hez képest 53 egyesület 126 öklözője, 85 férfi és 41 női bokszoló mérlegelt Győrben a tíz plusz tíz súlycsoportban az országos bajnokságon. Köztük természetesen az egyes kategóriák hazai legjobbjai, akik közül a legmasszívabbnak ítélt négyet kiemelték, hogy legkorábban a pénteki elődöntőben csaphassanak össze.

Győrben mindenki indul, aki él és mozog – mondhatnánk, de ez teljesen azért nincs így, hiszen a már biztos olimpiai résztvevő Gálos Rolandtól például – hivatalosan formaidőzítési okok miatt – nem kell tartania a 60 kg mezőnyének. (Igen, 60 kg, hiszen az olimpiai súlycsoportokkal ellentétben az ob-n nem nyolc férfi- és öt női kategóriában, hanem 10-10-ben hirdetnek bajnokot, gondolva az U22-es Európa-bajnokságra is – leszámítva a férfi 49 kg-ot, amelybe sajnálatos módon senki sem nevezett.)

Ugyancsak nincs ott a mezőnyben a kétszeres Eb-bronzérmes Harcsa Zoltán, de ez sem lepett meg senkit, hiszen a magyar amatőr boksz elmúlt néhány évének legjobbja a tavasszal bejelentette, hogy felhagy az élsporttal. Távollétében korábbi riválisának, a pécsi Cservenka Róbertnek kinéz a középsúlyú trón, más kérdés, hogy ehhez vélhetően másoknak, elsősorban Oroyovwe Isaacnak vagy Hegyi Barnabásnak is lesz néhány szava.

A 64 kilóban Kovács Richárd és az olimpiától egyetlen győztes meccs­re álló Fodor Milán „örök” rivalizálása folytatódhat szombaton a győri ringben, de a kisváltósúly csatái csak csütörtökön kezdődnek. Váltósúlytól felfelé viszont már a nyitó napon ringbe léptek a fiúk, hiszen 69 és 75 kg-ban teljes, 16-os a tábla, 81 kg-ban is majdnem (itt 14-en mérlegeltek), és szupernehézsúlyban is szokás szerint olyanok is neveztek, akik év közben civilben erősek, az év végi ob-n viszont a ringben is megmutatnák, mennyit érnek: +91 kg-ban 12-en voltak ott a szerdai orvosi vizsgálatnál és mérlegelésnél.

Apropó, orvosi vizsgálat. Kell-e mondani, hogy ma még annál is nagyobb a jelentősége, mint az ökölvívásban egyébként, de a hangsúly ezúttal nem elsősorban a szem vagy a kéz sérülésén, hanem a koronavírus-járvány miatt sokkal inkább a testhőmérsékleten volt. A fejvédő már évekkel ezelőtt lekerült az amatőrökről, most viszont van helyette maszk, de természetesen csak a ringbe lépés előtt és után.

Az Olimpiai Sportparkba sem léphet be, akinél hőemelkedést mérnek, az 500-ban maximált nézőszám (mert a lelátókra is beengednek szurkolókat) ugyanakkor szombatig biztosan nem jelent gondot – a döntők alatt aztán majd valóban nem árt figyelni a létszámra.

Bertók Róbert szövetségi kapitány elegáns mellényében első ízben néz végig országos bajnokságot új minőségében (a jó egy éve hivatalában lévő MÖSZ-elnök, Bajkai István pedig másodszor), ami nem meglepő, hiszen augusztusban váltotta a poszton Balzsay Károlyt és a távozó kazah edzőt, Bolat Nijazimbetovot.

„A legfontosabb, hogy az elmúlt évek hányattatásai után csak a szorítóban legyenek csaták, azon kívül pedig lenyugodjanak a magyar boksz­ban a kedélyek. De ezen még rengeteget kell dolgoznunk – mondta Bertók, aki a tervek szerint februárban befejezendő európai olimpiai selejtező és a májusi, jelen állás szerint németországi világkvalifikáció szemüvegén át is nézi az ob-t. – A bajnokság természetesen orientál a majdani magyar indulókat illetően, de a mostani végeredmény azért nem mindenekfeletti, sok egyéb tényező is dönt arról, kik harcolhatnak majd Tokióért.”

Pénteken 13 órától tíz súlycsoport harminc negyeddöntőjével, azaz maratoni, garantáltan estébe nyúló programmal folytatódik Győrben a 2020-as felnőtt országos bajnokság.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik