Decemberben új elnöke lehet a Nemzetközi Ökölvívó-szövetségnek (Fotó: AFP)

Az insidethegames.biz híre szerint a hét elején zárult határidőig nagy meglepetésre beadta a jelentkezését az ideiglenes elnök Szidi Mohamed Musztaszane, akinek a döntése több vezetőségi tagot is felháborított. A marokkói sportvezető, aki az afrikai szövetség elnöke is, 2019 márciusa óta dolgozik megbízottként AIBA élén, miután a többek között drogkereskedelemmel vádolt Gafur Rahimov hátralépett, majd lemondott.

Musztaszane lépése azért hökkentett meg sokakat, mert egyáltalán nem jelezte korábban szándékát a végrehajtó bizottság tagjai felé, és csak pillanatokkal a határidő lejárta előtt adta be jelentkezését. Ráadásul ugyanazon a napon két nemzeti szövetségnek, a kolumbiainak és a venezuelainak halasztást adott lejáró tartozásuk megfizetésére, többek szerint azért, hogy legyen lehetőségük rá szavazni a kongresszuson.

Különösen az amerikai kontinens szövetségének argentin vezetője, Osvaldo Bisbal kelt ki magából, és nyílt levélben bírálta keményen Musztaszanét.

Az AIBA elnöki székére az 51 éves marokkói orvos mellett Bisbal, illetve Umar Kremljov, az orosz szövetség főtitkára, Anasz al-Otajba, az ázsiai szövetség emírségekbeli vezetője, valamint az azeri Suleyman Mikayilov, a dominikai Domingo Solano és a holland szövetség első embere, Boris van der Vorst pályázik.

Az évek óta nehéz anyagi helyzetben lévő és botrányoktól hangos AIBA-val a NOB 2018 novemberének végén befagyasztotta a kapcsolatot, majd tavaly júniusban megvonta tőle a jogot, hogy megszervezze a tokiói olimpia boksztornáját, kizárva ezzel az AIBA-t az ötkarikás játékokról.

A decemberi kongresszust eredetileg Budapesten tartották volna, de a világjárvány miatt virtuálisan rendezik meg.