Ökölvívás: Gálos Roland több mint tíz hónap után bokszolt – és győzött

Vágólapra másolva!
2021.02.10. 21:28
null
Gálos Roland (pirosban) több mint tíz hónap után győzelemmel tért vissza a ringbe (Fotó: MÖSZ/Kincses Margit)
A debreceni ökölvívó Bocskai István-emlékversenyen kilenc magyar lép ringbe a döntőért csütörtökön.

 

A KIEMELÉS LESZ A TÉT

GÁLOS ROLAND

olimpiai kvótás ökölvívó

„Amióta tavaly márciusban megszereztem az olimpiai kvótát, ez volt az első meccsem, és bevallom, éreztem is magamon a ringrozsdát, kellett egy kis idő, amíg felvettem a ritmust. De ennek a Bocskainak ez is a célja, a kazahot is meg kell vernem az elődöntőben, és a cél az, hogy tornagyőzelemmel kezdjem 2021-et. Aztán jöhet az olimpiai selejtező folytatása, amin szerencsére már csak a tokiói kiemelés lesz a tét, de azért is érdemes harcolni.”

Ha voltak könnyű, előre lefutott meccsek a Bocskain, ezeket a kedd estével elfelejthettük, hiszen a folytatásban – túl azon, hogy innentől minden párharcnak az érem vagy annak a színe a tétje – már garantált a nívó a ringben.

Szerencsére rengeteg, 26 magyar maradt állva, pontosabban voltak, akik a sorsolásnak köszönhetően ezen a napon mutatkoztak be Debrecennek. Mint például az 52 kg négy hazai nagyágyúja, akiket Fortuna már a nyitányon egymás karjaiba küldött, ráadásul éppen abban a leosztásban, mint a tavaly őszi ob elődöntőjében. És ugyanaz lett a két győztes is: Virbán Martin és Csóka Nándor. Pedig nem múlt sokon, hogy a honvédos Virbán helyett Szaka István folytathassa, de a kis ferencvárosi hiába tűnt egy hajszállal jobbnak, és hiába bokszolt önmagához képest is kifejezetten pontosan és összeszedetten, ha a második menet utolsó pillanataiban benyelt egy kemény jobbcsapottot, földre is került, számoltak is rá, és ez a pont azt eredményezte, hogy a végén megosztott pontozással alulmaradt. A miskolci Csóka sem aratott egyhangú győzelmet, de a debreceni Bernáth Attila ellen az első perctől kezdve az történt a szorítóban, amit ő akart, kétség sem férhetett a továbbjutásához. Virbán algériai, Csóka spanyol bunyóssal csap össze a döntőért.

A pehelysúly első párjában ringbe szólították eddigi egyetlen tokiói kvótásunkat, Gálos Rolandot. Mivel a győri ob-t kihagyta a bajaiak 57 kilósa, a Covid–19 miatt félbeszakított londoni torna óta, azaz több mint tíz hónapja először húzott tétmeccsen kesztyűt, és ez bizony érződött is az olasz Simone Spada ellen. Annyira persze nem, hogy Gálos veszítsen, sokkal pontosabbakat ütött, mint a keménykedő olasz, de a kazah SzirimbetovTalgatelleni elődöntőben bizonyosan több kell a győzelemhez.

A 63 kilós Fodor Milán (Vasas-Süllős) egy lépésre van Gálostól, azaz Tokiótól (április végén egy jövő szerdán kijelölendő helyszínen teheti meg a lengyel Damian Durkacz ellen ezt a bizonyos lépést), és a litván Modestas Zmuidinával kezdte meg az idei Bocskait. Fodort egy ízben megintették fogásért, de amúgy stílusos bunyóval lépett tovább, jöhet a grúz Lasa Guruli. Örökös hazai riválisára, a nyíregyházi Kovács Richárdra a cseh Petr Novák várt – végigfigurázta a két fiú a meccset, Kovács általában türelmes volt, az összekapaszkodásokból többször is szépen búcsúzott, és készülhet a litván Edgaras Skurdelis elleni elődöntőre.

Rajtuk kívül röviden a többiekről: Mester Somának (Hell BC, 75 kg), erős volt a horvát Jezek Noa, Kovács Pál (B. Honvéd, 81 kg) nem bírt az olasz Simone Fiorival, mint ahogyan súlycsoportjában Tallósi Péter sem a legutóbb még irániként érkező, itt csapatától lelépő, most „osztrák” Mobin Khahrazehhel. És elvéreztek szupernehézsúlyú fiaink is, igaz, Kiss Levente nagyobb pontozói jóindulattal most érmes lehetne.

„Csóka Nándor tetszett a legjobban, ő valósított meg a ringben a legtöbbet abból, amit látni szeretnék – mondta Bertók Róbert szövetségi kapitány.

„Gáloson, Fodoron és Kovácson is érződött, hogy még van hová fejlődniük, bár Fodor első két menetére nem lehetett panasz. Kovács és Tallósi is elmaradt attól, amit vártam, ugyanakkor néhány év, és biztos vagyok benne, hogy Kiss Leventével is számolnunk kell.”

A női mezőnyben Nagy Tímea a sorsolás jóvoltából lett érmes, a ringben pedig a soproni Pribojszki Kata (60 kg), majd a vecsési Szűcs Szabina (57 kg) és a kőszegi Hámori Luca (69 kg) követte őt a négy közé.

Csütörtökön 14 órától 13 súlycsoport 26 elődöntőjével folytatódik a 65. nemzetközi Bocskai István-emlékverseny – a mérkőzések a boxing.hu-n és a Magyar Ökölvívó-szakszövetség Facebook-oldalán élő streamen is követhetők.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik