Ökölvívás: Erre a sportágra óriási szükség van – Kovács István

Vágólapra másolva!
2021.05.18. 10:59
null
Kovács István nem tudja elképzelni, hogy az ökölvívás ne legyen ott az olimpián (Fotó: Földi Imre, archív)
Több döntést meghoztak már, és számos folyamatot elindítottak az elmúlt szűk két hónapban, de még korántsem értek a feladatok végére a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetségben (AIBA) – jelentette ki Kovács István, akit március 22-én neveztek ki a szervezet főtitkárának.

 

A bokszolóként olimpiai, valamint amatőr és profi világbajnok sportvezető az M4 Sport Sporthíradójában kedden arról beszélt, hogy jó néhány szabálymódosítás megtörtént már. Finomították például az óvási rendszert, nyílttá vált a pontozás – aminek a hiánya miatt hosszú időn keresztül erős kritikák fogalmazódtak meg –, elkezdték összerakni egy új világranglista alapjait, és általában véve az igazgatótanács nagyon gyors döntéseket hozott már eddig is. Megemlítette még, hogy pénzdíjassá válnak az AIBA versenyei, az október végi-november eleji belgrádi világbajnokságon például a győztesek 10 ezer, a második helyezettek 5 ezer, a harmadikok pedig 2500 dollárt kapnak – írja a Magyar Távirati iroda.

„Sok mindent hajtottunk már végre ez alatt a szűk két hónap alatt, de még korántsem értünk a végére, ez hosszú folyamat lesz” – tette hozzá a sportvezető Belgrádból nyilatkozva, ahol éppen helyszínbejáráson tartózkodik.

A saját tevékenységének a megítélését illetően emlékeztetett rá, azt kérte, a számonkéréssel egy évet várjanak, addigra tudja felmutatni azokat az eredményeket, amelyeket ígért.

Azzal kapcsolatban, hogy veszélybe került a sportág olimpiai jövője, Kovács István úgy fogalmazott: „ez egy másik olyan munka, ami nagyon sok időt vesz igénybe, ez is egy lassan zajló történet”.

A nemzetközi szövetség működési hiányosságai miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvette az AIBA-tól az ötkarikás verseny szervezésének a jogát és egy munkacsoportot bízott meg ezzel.

„Egyelőre nem sikerült az AIBA-nak visszanyernie a becsületét, de nagyon sokat dolgozunk rajta. A nyári olimpiai sportágak szövetségével volt egy nagyon fontos megbeszélésünk, ők is mindenben támogatnak minket, mi pedig kértünk egy olyan auditálást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, amelyen egészen biztosan meg fog felelni minden egyes követelménynek a történelmének egy új fejezetét írni kezdő AIBA. Látványosan még nem nőttek az esélyek, de az elvégzett munka azt mutatja, hogy ezzel nem lesz problémánk” – vélekedett a főtitkár, hozzátéve, hogy szerinte a tokiói olimpia után egy-másfél hónappal, amikor a NOB döntést hoz arról, mely sportágak lesznek ott Párizsban, az AIBA visszanyeri a renoméját.

Kovács István nem tudja elképzelni, hogy az ökölvívás ne legyen ott az olimpián, mint hangsúlyozta, alapsportról van szó, világszerte 11 millió bokszoló van, és szinte minden országnak megvannak a nagy bajnokai.

„Erre a sportágra óriási szükség van. Erre a sportágra úgy van szükség, hogy ez egy tisztességes, átlátható, érthető szabályrendszerrel és érthető pontozási rendszerrel lebonyolítható sport. Mi ezt szeretnénk átadni, visszaadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Egy olyan sportágat, amely rengeteg legendát termelt ki, és most nem csak Papp Laci bácsiról beszélhetünk, vagy Muhammad Aliról, vagy a kubaiak fantasztikus legendáiról, vagy akár a profi ökölvívókról, Floyd Mayweatherről, Oscar De La Hoyáról, Lennox Lewisról, a Klicsko testvérekről. Szinte minden egyes név, amit említünk, mind az olimpiával indult. Mindegyikük az amatőr ökölvívásból nőtte ki magát. Tehát nekünk meg kell teremteni azt az alapot, hogy ilyen legendák születhessenek” – idézi Kovács Istvánt az MTI.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik