Ökölvívás: eltörölték a világselejtezőt az olimpiára

Vágólapra másolva!
2021.02.16. 13:25
Mint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság saját hatáskörben rendezi meg a tokiói olimpia ökölvívótornáját (azaz kivette azt a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség, az AIBA kezéből), és kevesebb mint fél évvel a játékok megnyitója előtt az idők szavára hallgatva döntött a hátralévő kvalifikációs menetrendről.

A NOB munkacsoportja mérlegelte a világjárvány jelentette nehézségeket, ezért a még nyitott kontinentális selejtezőket későbbi időpontra halasztotta, egyben eltörölte a Párizsba tervezett júniusi világselejtezőt.

A tavaly márciusban félbeszakított londoni európai kvalifikációs tornát (amelyen Gálos Roland 57 kg-ban megszerezte a magyar boksz eddigi egyetlen olimpiai kvótáját, míg a 63 kg-os Fodor Milán egy, a 60 kg-os Pribojszki Kata és a 75 kg-os Nagy Tímea pedig két-két győzelemre áll a tokiói részvételtől) júniusra és egy később kijelölendő helyszínre helyezték át, a hasonló amerikai tornát pedig Buenos Airesben rendezik meg május 10. és 16. között.

Ennél is lényegesebb, hogy a világselejtezőn a nyolc plusz öt súlycsoportban összesen 32 férfi és 21 női kvóta talált volna gazdára – kérdés, ezeket miként, milyen elvek alapján osztják szét. Felvetődött, hogy 2017-es rajtdátummal a világranglista legyen a zsinórmérce, a kontinentális selejtező kvótáról épp lemaradó öklözői is kaphatnak kompenzációt, és persze a NOB szabadkártyákat is kioszthat. A végleges és pontos menetrendről a NOB munkacsoportja február 22-re ígért tájékoztatást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik