Mayweather-Álvarez: akár az év mérkőzése is lehet

Vágólapra másolva!
2013.09.14. 12:43
null
Akár az év meccse is lehet Mayweather és Álvarez összecsapása (Fotók: Action Images)
Az év bokszmeccse is lehet: a súlycsoportoktól és szervezetektől függetlenül a világ legjobb bokszolójának tartott Floyd Mayweather Jr. magyar idő szerint vasárnap hajnalban Saúl Álvarez ellen mérkőzik, a tét a Bokszvilágtanács (WBC) világbajnoki és a Bokszvilágszövetség (WBA) szuperbajnoki öve nagyváltósúlyban. Az igazi tét ennél jóval nagyobb: a felek arról döntenek, ki a világ jelenlegi legjobb bunyósa.
TÖBBET ÉRHET A TUDÁS,
MINT AZ ERŐ

Rácz Félix szerint Mayweather jóval képzettebb bunyós, többet tud az ökölvívásból, mint Álvarez. „A mexikói brusztolni fog, nagy ütésre megy. A súlybeli előny mellette szólhat, mert Mayweather alapvetően váltósúlyú. A tudást többre taksálom, mint az erőt. Az összecsapás hasonló lehet a Mayweather–Miguel Cotto mérkőzéshez, melyen a masszívabb Cotto hiába bízott az erőfölényében. Álvareznek akkor van esélye, ha Mayweather rossz irányba mozdul és belelép egy ütésbe" – mondta a menedzser.

Az összecsapást szabadsúlyban rendezik, a váltósúly ás nagyváltósúly között, cirka egy kilóval (2 font) utóbbi kategória súlyhatára alatt. A 36 éves Mayweather (44–0–0, 26 K. O.–T. K. O.) Oscar De La Hoya és Miguel Cotto után harmadszor bokszol nagyváltósúlyban. Az amerikai vezeti egyébként értelemszerűen a váltósúlyú világranglistát, az eggyel magasabb súlycsoportban pedig a 23 esztendős Álvarez (42–0–1, 30) az úr. A súlyhatár tehát a mexikóinak kedvez, ám ő fogyasztott többet, más kérdés, hogy ún. rehidratációs limitet sem kötöttek ki, azaz a mérlegelés és a meccs között annyit szedhetnek magukra, amennyit akarnak. Ez is Álvarez mellett szól. Ám néhány szakértő úgy látja, nem is biztos, hogy ez előny: a mexikói kötött izomzatú, a küzdelem közben könnyebben besavasodhat, a mozgékony Mayweather akár erre is felépítheti a taktikáját. Szóval lehet, hogy a plusz súly tényleg plusz terhet jelent...

„Mayweather igen gyors, de csak egyeket-kettőket üt, aztán elmozog. Jól védekezik, de megvan a recept, hogyan kell ellene bokszolni. Eddig mindenki a fejét vette célba, de ezzel semmit sem értek el az ellenfelei. A testét kell bombázni, aztán később lehet a fejre célozni" – nyilatkozta Álvarez. Nyilvánvaló, hogy ez esetben Mayweathernek lejjebb kellene eresztenie a fedezékét, és akkor nyílna lehetőség a fejre támadni.

PISZKOS ANYAGIAK

Floyd Mayweather jr. 42 millió dollárért lép a ringbe, ez rekord, a legutóbbi két meccsén csupán 32-32 milliót kapott. Álvarez 12.5 millióval lesz gazdagabb, illetve mindkettőjüknek több üti a markát, mivel ezekben az összegekben nincsen benne a fizetős csatornák közvetítéséből befolyó pénz. A 2007-es Mayweather–De La Hoya meccsen elért 2.45 millió előfizetés elképzelhetetlen, de még az Evander Holyfield–Mike Tyson II (1.99 millió), a Lennox Lewis–Tyson (1.97 millió) és a Tyson–Holyfield I (1.59 millió) összecsapás nézettsége sem forog veszélyben. Mayweather mérkőzése De La Hoya ellen 136 millió dollárt fialt, s ahhoz, hogy most ez a rekord megdőljön, 1.9 millió előfizető kellene. (Az inflációt is figyelembe véve: míg 2007-ben Mayweatherék összecsapásának megtekintéséért 54.95 dollárt kellett fizetni, addig most 64.95 dollárt kóstál az előfizetés a Maywether–Álvarez mérkőzésre.)

Azonban a világ legjobb ökölvívója vélhetően tudja, amit a földkerekség egyik legjobb mérkőzésszervezője, Bob Arum: „A mexikóinak nincs elég tapasztalata egy ilyen meccshez. Álvareznek egyszerűen gyenge az állóképessége. Hasonló a problémája, mint számos fiatalnak, hogy a végére elfogy. Legutóbbi meccsük alapján nem látok rá esélyt, hogy Álvarez legyőzheti Mayweathert."

Oscar De La Hoya – aki pontozással vereséget szenvedett Mayweathertől – úgy látja, az amerikai bizonytalan, ezért forszírozta ezt a súlyhatárt, pedig ez a mexikóinak kedvez. „Álvarezt dietetikus segíti, hiú ábránd, hogy elszúrja a fogyasztást és erőtlen lesz. A két legnagyobb név találkozik egymással. Biztos, hogy nagy csata lesz, amelyben Floyd a koronával a fején, Canelo pedig arra éhesen küzd majd. Mikor mi bunyóztunk Mayweatherrel, a pontozók neki adták a meccset, de most is úgy gondolom, hogy én nyertem. Meglátják, Álvarez fenekestől felfordítja a világot! – mondta, jósolta De La Hoya. A korábban több súlycsoportban is világbajnok, aki egyébként drogelvonóra vonult egy klinikára, szakmailag is megmondta a »tutit«. – Mayweather stílusa ellen nagyon jó előkészítő ütésekre van szükség. Balegyenesekkel kell operálni. Igaz, ez az ütésfajta lassan a feledésbe merül... Nagyon meg lennék lepve, ha Álvarez nem fejezné be az összecsapást nyolc meneten belül."

ÁLVAREZ IS HOZTA A SÚLYÁT

Ugyan pár napja még voltak találgatások arról, hogy Álvarez vagy nem tud, vagy nem is akar beférni a kialkudott 152 fontos (kb. 68.9 kg) határ alá, végül a 23 éves mexikói sztár gond nélkül, hajszálpontosan hozta az említett limitet (a kategória eredeti felső plafonja 154 font).

A helyi idő szerint péntek délután, 12 ezer néző előtt megrendezett Las Vegas-i mérlegelésen Mayweather alatt 150.5 fontot (kb. 68.3 kg) mutatott a műszer, így az utolsó ilyen jellegű akadály is elhárult az év legjobban várt összecsapása elől.

Az amerikai nagybátyja, Roger Mayweather szokása szerint nem fogta vissza magát, kevésbé volt intelligens, mint De La Hoya. „Aztán mit jelent, hogy kiütöget egy rakás b...t? Ebből rögtön arra kell következtetni, hogy ez a gyökér a ringben is elkeni annak a száját, akivel bokszol? Igazából tök mindegy, mennyire tartják nagy eresztésnek ezeket az edzőpartnereket, egy sem szagolhatja még Floyd lábnyomát sem. Kiüthet akár egy sereg húgyagyút, semmi jelentősége, a szorítóban a király várja őt."

S hogy mit mond Mayweather? Magabiztos: „Ha ringbe lépek, nem szoktam veszíteni. Minden kétséget kizáróan nyerek! De attól még lehet belőle nagy bokszoló, hogy Álvarez kikap tőlem. Ő is tudja, ez az igazság, amellyel neki is szembe kell néznie."

Mindkét bunyós hozta a súlyát
Mindkét bunyós hozta a súlyát

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik