Boksz: nyertes van, de különbség nemigen Álvarez és Golovkin között

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.16. 06:30
A fogadóirodáknál valamivel esélyesebbnek tartották a győzelemre a világbajnok kazah Gennagyij Golovkint (39 győzelem – 1 vereség – 1 döntetlen, 34 KO/TKO), aki magyar idő szerint vasárnap hajnalban lépett újra szorítóba profi, középsúlyú címmérkőzésen a kihívó mexikói Saúl Álvarez (49–1–2 döntetlen, 34 KO/TKO) ellen. A tavalyi első meccsükhöz hasonlóan ezúttal is nagyon kiegyensúlyozott küzdelmet folytattak, aminek a végén két pontozó is a mexikóit látta jobbnak, így a kazah elszenvedte első vereségét.

Álvarez (balra) elvette Golovkin veretlenségét (Fotó: twitter.com)
Álvarez (balra) elvette Golovkin veretlenségét (Fotó: twitter.com)
Álvarez (balra) elvette Golovkin veretlenségét (Fotó: twitter.com)
Álvarez (balra) elvette Golovkin veretlenségét (Fotó: twitter.com)
Álvarez (balra) elvette Golovkin veretlenségét (Fotó: twitter.com)

 

 

Az év mérkőzéseként beharangozott, s 12 menetesre tervezett összecsapást, amely a két bokszoló tavalyi találkozójának a visszavágója, Las Vegasban rendezték meg. A 2017-es mérkőzés döntetlennel végződött, így Gennagyij Golovkin megtartotta a Bokszvilágtanács (WBC), a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) vb-övét is. A második mérkőzést eredetileg május 5-én vívták volna, ám Álvareznek a doppingügye miatt felfüggesztették a versenyzési jogát. Egy vizsgálat során klenbuterolt találtak a mintájában, amiért a nevadai sportbizottság augusztus 17-ig tiltotta el, így került át az eredeti időpont erre a hétvégére. A T-Mobile Arenában telt ház előtt ütköztek meg a felek, akik közül Saúl Álvarez 5 millió, Golovkin 4 millió dollárért lépett szorítóba (függetlenül a végeredménytől).

Golovkin az első meccshez hasonlóan ezúttal is igyekezett magához ragadni a kezdeményezést, de Álvarez jó ütemű egyenesekkel rendre reagálni tudott a kazah támadásaira. Számottevő különbség nem alakult ki a két bunyós között az első néhány menetben. Kevés volt a tiszta találat, viszont például a második menetben Álvarez egy nagyon szép balhoroggal betalált, de nem volt igazán erős ütés.

A harmadik és a negyedik menetben inkább Golovkinnak voltak emlékezetesebb találatai, utóbbiban például egy balfelütés. Az első összecsapáshoz hasonlóan nehezen pontozható meneteket láthattunk. Az ötödikben Álvarez a kontrabunyóból ki-kilépve a kezdeményezést is próbálta átvenni, viszont mindkettejüknek volt egyértelmű találata, attól függetlenül, hogy alapvetően mindketten jól védekeztek.

Túl a 12 menet felén úgy tűnt, az dönthet, ki fog fejben és fizikailag előbb elfáradni. Úgy ment el kilenc menet, hogy hol az egyik, hol a másik öklöző tűnt pontosabbnak, ha az egyikük talált, akkor a másik általában rögtön utána válaszolni is tudott.

Ezzel együtt tíz menetet követően Álvarezen jobban látszódtak a csata nyomai. A kilencedik felvonásban egy tiszta jobbegyenes után felrepedt a szemöldöke, a tizedik végén Golovkin egy jó sorozatnak köszönhetően egymás után többször is tisztán talált, majd a 11. menetben is meggyőzőbbnek tűnt. Úgy tűnt, Álvarez fáradt el a meccs hajrájára, ehhez képest a 12. menetben inkább ő volt a jobb, ekkor Golovkinnak vérzett a szemöldöke.

Tipikusan olyan meccs volt, amit így is, úgy is lehetett pontozni, nem volt lényegi különbség, mindketten magas színvonalon bunyóztak, de egyikük sem tudta megrendíteni a másikat. A statisztikák azt mutatják, hogy az első meccshez hasonlóan Golovkin ütött és talált is többet (703/218–505/169), viszont Álvarez volt a pontosabb (33.5%–31%).

Két pontozó Álvareznek adta a meccset 115:113-mal, egy döntetlenre, így többségi döntéssel a mexikói győzött, a kazah pedig elszenvedte pályafutása első vereségét, de azt az elsőhöz hasonlóan ez a mérkőzés is jól mutatta, hogy nincs lényegi különbség a két bunyós között, nagyjából azonos szintet képviselnek, és a végeredménytől függetlenül méltán tartoznak mindketten a jelen legnagyobbjai közé súlycsoportoktól függetlenül.

A hivatalos pontozólap
A hivatalos pontozólap

 

Statisztikák (Forrás: boxingscene.com)
Statisztikák (Forrás: boxingscene.com)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik