Afrikai fenevad leselkedik Pacmanre

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2010.03.13. 09:34
null
Pacquiao (balra) és Clottey a mérlegelésen (Fotó: Action Images)
Vasárnapra virradóra Dallasban, a Cowboys stadionjában Manny Pacquiao váltósúlyú vb-címének megvédéséért lép ringbe Joshua Clottey ellen. Noha Pacmant korábban Floyd Mayweatherrel boronálták össze, kevésbé híres ellenfelével is meggyűlhet a baja. 

Manny Pacquiao (50–3–2, 38 K. O.–T. K. O.) és Joshua Clottey (35–3–0, 20) a Bokszvilágszervezet (WBO) váltósúlyú világbajnoki címéért bokszol. Cotto elleni győzelmével Pacman a címvédő, aki hét súlycsoportban is eljutott a vb-övig.

Kétségtelen, hogy a 31 éves Fülöp-szigeteki a meccs esélyese. „Nem szabad lebecsülni Clotteyt, tapasztalt, nagyobb és erősebb is nálam és volt már világbajnok. De gyors vagyok, és kihasználom a lehetőségeket." Pacquiao szavai sablonos nyilatkozatnak tűnhetnek, de hihetünk edzője, Freddie Roach szavainak is: „Amikor Clottey keze ütésre lendül, Manny már továbbmozog. Clottey erős, de ne felejtsék, a mérettel nem lehet meccset nyerni, ellenben a képességekkel igen, s ebben Pacman a jobb. Ő lesz az első, aki nem pontozással veri meg a ghánait, még akkor is, ha Clottey védekezése kiváló."

 TÚL A MÉRLEGELÉSEN
 Megtartották a mérkőzés előtti mérlegelést: a címvédő Pacquiao 145.75 fonttal jóval a súlyhatár alatt mért be, míg Clottey hajszálpontosan 147 fontot nyomott a mázsán.

Persze Roach nem lenne Roach, ha nem piszkálna oda az ellenfélnek: „Arra azért vigyázni kell, hogy a ghánai ne fejelgessen, mert ugyan a legjobb ütése a felütés, de a másik legeredményesebb fegyvere a fejelés, ezért is kell elmozogni és tartani a távolságot." Pacquiao edzője azért ismeri annyira az ellenfeleket, mert minden fellelhető anyagot megnéz róluk, „olyan ez, mintha többször olvasnék egy könyvet", míg Clottey trénere, Lenny De Jesus nem híve az ellenfelek ilyetén feltérképezésének, inkább a tapasztalatára hagyatkozik. Jelen esetben ez indokolt, mert a szakember öt évet dolgozott Pacquiao stábjában.  

Clottey nem izgul, menedzsere, Vinny Scolpino egyenesen úgy látja, nem hogy nem ideges, inkább egyre magabiztosabb. Volt már rutinos ellenfele, igaz, Antonio Margaritótól és Miguel Cottótól is kikapott (utóbbit Pacquiao tavaly elintézte). Az afrikai bokszoló azt mondta: „Elnyűhetetlen vagyok, nagyon kemény az állam, nehéz elintézni engem. Az biztos, hogy erősebb vagyok ellenfelemnél. A mérlegelés után sokat eszem, ettől a meccs napján még jobb erőben leszek. S különben is, Pacquiao is csak ember." Clottey tábora persze tisztában van vele, hogy csupán a méret nem elegendő a győzelemhez, az ütésállóság viszont számíthat. „Nézzék meg az ellenfeleit egy-egy ütközet után. Clottey arcán semmi sem látszik, Cotto viszont eléggé megviselt volt” – tette hozzá a menedzser.

Pacman K. O.-mutatója 69 százalék, ellenfele 51 százalékos indexe ennél gyengébb. Nagy kérdés, hogy ha Clottey állja is az ütéseket, amikor nyomást kellene gyakorolnia ellenfelére, be tud-e vinni megrendítő pofonokat? Ha nem, Pacquiaót nehéz lesz kizökkenteni darálós, de ugyanakkor taktikus bunyójából. Ahhoz nagyon el kellene kapnia Clotteynak az ázsiait, hogy vérmes reményei legyenek.

Ám semmi sem lehetetlen, s nem csak egy – az ökölvívásra jellemző – lucky punch, azaz szerencsés ütés hozhat meglepetést.

Rácz Félix úgy véli, a 32 éves Clottey rendkívül masszív ellenfél, s nem csupán a fizikuma miatt. „Jelenleg nincsen címe, így vesztenivalója se. Abban az értelemben sem, hogy mi van, ha kikap Pacquiaótól? A Fülöp-szigeteki az esélyesebb. Feldobhatja a lehetőség. Pacman korábbi ellenfeleivel összevetve, Cottónál masszívabb, sokkal kitartóbb bokszoló. De La Hoya boksztudása jóval nagyobb, mint Clotteyé, de Oscar fizikai felkészülése csődöt mondott, ráadásul túl volt a zenitjén, így tudása nem jutott érvényre Pacquiao ellen. Freddie Roach jó edző, eredményei miatt elhihető neki, amit mond, például tanítványa gyorsaságára épít, de azért nem lesz olyan egyszerű ellépegetni. Clottey bírja a pofonokat, és ha kombinációkkal kontrázni tudna... Szóval lehet, hogy ez izgalmasabb meccs lesz, mint sokan gondolnák. Nem mondom, hogy így lesz, de benne van a pakliban" – latolgatta az esélyeket a sportmenedzser.

S még valami: Pacquiaón nem látszik, hogy lassulna, de ahogyan az NBA edzőlegendája, Pat Riley fogalmazott, mindenkin fog az idő vasfoga. S bizony a súlycsoportváltásokkal járó „akklimatizáció" is igénybe veszi a szervezetet, márpedig Pacman kategóriáról kategóriára lépegetett.  

Sokáig úgy volt, hogy Floyd Mayweather Jr. lesz Manny Pacquiao ellenfele. Az amerikai stábja ragaszkodott a doppingvizsgálathoz, de Pacquiao azzal az indokkal nem állt kötélnek, hogy az Amerikai Doppingellenes Ügynökség munkatársai vért vegyenek tőle a felkészülés utolsó hónapjában, hogy az megviselné a szervezetét. A két bunyós összesen mintegy 50 millió dollár bevétellel kecsegtető összecsapása kútba esett. Az eset egyébként újra reflektorfénybe helyezte a tiltott szerek használatát, éppenséggel az ökölvívásban, amely nem tartozik kifejezetten a doppingérzékeny sportágak közé. 

BOKSZ ÉS KOKSZ
 

Dr. Jákó Péter, a Sportkórház főorvosa, az amatőr ökölvívó-szövetség alelnöke szerint addig nem kell hitelt adni azoknak a feltevéseknek, melyek szerint a sportágban doppingolnak, amíg ezt egzakt vizsgálat nem igazolja. Amatőrök esetében tízezerből egy esetben mutatható ki marihuána vagy stimulánsok használata. Az adrenalinszint megnövekedése magas pulzusszámmal jár, a szervezetet nem lehet egy határon túl „serkenteni", kizsigerelni. A boksz hőskorában a fájdalomküszöb kitolására használtak kokaint, a szer fájdalomcsillapító hatása miatt, de manapság ez már nem jellemző. Persze az orvos sem tagadta, néhány esetben tapasztalható feltűnő izomtömeg-gyarapodás, különösen olyankor, ha a sportoló súlycsoportváltást követően bele akar erősödni új kategóriájába. Hogy aztán ebben mennyi a tiltott szerek szerepe? Ha nincsen pozitív teszt, akkor ezt semmi sem támasztja alá. Maradjunk annyiban, noha a bunyó nem doppingérzékeny sportág, a mondás itt is igaz: csak az doppingol, aki lebukik... De ezt nem a szakember állítja, hanem mi.     

 

 HÍRES BOKSZOLÓK HÍRHEDT ESETEI

A legendás Shane Mosleyt – aki május elsején Floyd Mayweather ellen áll ki – a 2003-ban kirobbant BALCO-doppingbotránnyal hozták összefüggésbe (a rövidtávfutó Marion Jones, első férje, a súlylökő C. J. Hunter, a sprinter Justin Gatlin, Tim Montgomery és Dwain Chambers is a lebukottak között volt), amit a bokszoló részben elismert, bár azt állította, csak legális vitaminokat kapott az orvosoktól, ellentétben azokkal a híresztelésekkel, hogy EPO-t, valamint akkoriban még kimutathatatlan szteroidokat használt volna. 

Evander Holyfield nevét a BALCO-ügyhöz hasonló botránnyal kapcsolatban emlegették. A Harcosnak még a Vinny Maddalone elleni 2007-es összecsapását megelőzően nyilvánosságra került, hogy a New York állambeli Albany bíróságának ügyésze, P. David Soares vizsgálatot rendelt el, ahogyan ő fogalmazott, „az ország egyik legnagyobb, narkotikumokat és doppingszereket forgalmazó szervezetének felgöngyölítésére". Az amerikai Sports Illustrated két újságírója kiderítette, bizonyos Evan Fields, akinek születési dátuma megegyezik Holyfieldével, tesztoszteront, glukort  és növekedési hormont rendelt a szóban forgó cégtől. Az öreg Harcos megúszta...  

Roy Jones Jr. szervezetében a Richard Hall elleni 2000 májusi mérkőzését követő doppingellenőrzés eredményeként az androstenedione nevű teljesítményfokozót mutatták ki, amely növeli a tesztoszteronszintet. Jones a lebukása ellenére sem kapott büntetést, amiben az is közrejátszhatott, hogy Hall tesztje is pozitív lett, így az összecsapás végeredményét (Jones technikai K. O.-val nyert a 11. menetben) változatlanul hagyták. 
 
Mike Tyson szervezetében az Andrew Golota elleni találkozója után marihuána nyomait mutatták ki. 
 
Ricardo Mayorga az Oscar De La Hoyától 2006-ban elszenvedett kiütéses vereségét követően bukott le, mivel előzetesen a lasix nevű vízhajtót is szedte, megkönnyítve ezzel a fogyasztást. 
 
Fernando Vargas is kikapott De La Hoyától, s aztán szintén lebukott: anabolikus szteroid, sztanozolol nyomaira bukkantak a laborvizsgálat során. Vargast 100 ezer dollárra büntették és 9 hónapra eltiltották.. 
 
James Toney 2005-ben a John Ruiz elleni találkozóját követően bukott le, 10 ezer dolláros büntetést és 90 napos eltiltást kapott, miután nandrolont használt. A WBA nehézsúlyú vb-övéért vívott győztes mérkőzését meg nem történtté (no contest) nyilvánították. Két év múlva a Danny Batchelder elleni összecsapása után is pozitív doppingtesztet produkált, ezért egyéves eltiltást kapott.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik