Tereprali: Szalay VHS-kazetta alapján készült az első Dakarjára

Milyen a Dakar-életérzés tizenötödszörre és milyen elsőre? Mi történik, ha a szerelőcsapat a rajt előtt karanténba kerül és hány millió euró értékű alkatrészeket szállítanak a kísérőkamionok? Szalay Balázs és Fazekas Károly beszél minderről a Csisztu Sport Cast legújabb epizódjában.

Dakar: Mr. Dakar hazavitte! Peterhansel 14. alkalommal nyert

Három évtizeddel első motoros győzelme után tizennegyedik Dakar-sikerét aratta Stéphane Peterhansel – a motorosoknál pedig Kevin Benavides törött orral ünnepelt.

Dakar: Mr. Dakar lépéselőnyben, riválisa tripla defektje után

Stéphane Peterhansel nyert egy kis egérutat, miután az őt üldőző Nasszer al-Attijah balszerencsés volt a Neom körüli hurokszakaszon, amelyet Fazekas Károly nemes egyszerűséggel csak katasztrofálisnak nevezett.

Dakar: Mr. Dakar növelte előnyét a maratoni első napján

Jazid al-Radzsi révén hazai szakaszgyőzelem született az autósoknál – a szaúdi már csak a jó részeredményekre hajt –, míg a kamionosoknál Fazekas Károly tartja a 13. helyét.

Dakar: itt a vége – Szalayék nem tudják folytatni a versenyt

A jokerlehetőséget még felhasználhatta volna – igaz, az összetettben akkor sem értékelik –, ám tartalék alkatrészek hiányában ez sem volt opció a 15. Dakarján induló pilótának. 

Dakar: Fazekas behúzta a célba a dűnéről leugrató Szalayt

A bajtársiasság jegyében zajlott a csütörtöki szakasz a Dakaron: az egyik magyar egység segített a másiknak befejezni a napot. Giniel de Villiers nyert, többen kiestek.

Tereprali: a Dakar által rávetül a fény a királyságra

Szaúd-Arábiának fontos, hogy nemzetközi versenyeket rendezzen, a Dakar-szervezőknek pedig fontos, hogy legyen verseny. Nyer-nyer szituáció.

Tereprali: ez a legnagyobbak szerint is szupergyors volt

Nasszer al-Attijah harmadik szakaszgyőzelmét aratta a Dakaron úgy, hogy még csak nem is feszegette a határokat. A magyarok is kipipálták a Rijádba vezető szakaszt.

Tereprali: aranyat ért a rutin a Dakar harmadik szakaszán

A navigátorok, a kerékcserék, az eltévedések napja volt a keddi a Dakaron – a jó eredményekhez pedig tapasztalt pilóták kellettek. Napról napra nehezebb a verseny.

Tereprali: a legfontosabb Dakar-lecke – soha ne add fel!

Süppedős, lisztfinomságú homok, végeláthatatlan dűnesor – a Dakar-mezőny megérkezett a sűrűjébe, Nasszer al-Attijah pedig jelezte szándékait. A magyarok közül mindenki átküzdötte magát a kőkemény szakaszon.

Tereprali: ízelítőnek csípősre sikerült a Dakar első szakasza

Az autógyilkos pálya kirázta a lelket a versenyzőkből, okozott többtucatnyi defektet, és leszakította Szalayék kormányművét, ugyanakkor Fazekaséknak hozott egy 16. helyet a kamionos kategóriában.

„Amikor elrajtol az első szakasz, új ember születik” – Szalay Balázs negyed évszázados Dakar-kalandjai

Huszonöt év, tizenöt Dakar – Szalay Balázs kereken negyed évszázadot töltött el a világ különböző sivatagjaiban, s már navigátora, Bunkoczi László is a tizedik maratoni megméretésére készül. Rajt január 2-án, Szaúd-Arábiában.

Tereprali: ez már a célegyenes – készen állnak a Dakar-rajtra!

A világ legszabadabb versenyzői a bezártságot is vállalták, csak, hogy részt vehessenek a január 2-án rajtoló sivatagi show-n.

Dakar-rali: Szaúd-Arábia megerősítette a rendezést

Szaúd-Arábia megerősítette, hogy januárban megrendezi a hagyományos Dakar-ralit, azzal együtt is, hogy az arab ország vasárnap felfüggesztette nemzetközi járatait a koronavírus több országban észlelt mutációja miatt.

Tereprali: már meg is van a B-terv a Dakaron

A tereprali az improvizációról szól, de ez általában csak a versenyzőket érinti. Most azonban a rendezőket is, mivel a verseny helyszíne, Szaúd-Arábia teljes beutazási tilalmat rendelt el. Úgy tűnik, a Dakar-mezőny talán kivétel lesz ez alól.

Tereprali: Szalay tizenötödször is rajthoz áll a Dakaron!

Dakar a 25-ös jegyében! Szalay Balázs éppen 25 éve, 1996 januárjában állt rajthoz először a világ leghosszabb sivatagi megméretésén, s ha az ő és Bunkoczi László Dakarjainak számát összeadjuk, akkor ketten együtt most érik el a 25-öt, hiszen Szalay a 15., Bunkoczi a 10. Dakarjára készül.

Tereprali: Szalay teszttel kezdte a felkészülést a Dakarra!

Közelebb kerülsz az autóhoz, felveszed a ritmust, és nyomod a gázt, hogy kijöjjenek a gyerekbetegségek – Szalay Balázs szerint erre a jó a teszt.

Dakar: ismét Szaúd-Arábiában, de új szakaszok a jövő évi versenyen

A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten.

Tereprali: elmarad az idei HunGarian Baja vk-futan

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg az idén augusztus közepére tervezett HunGarian Baja tereprali-világkupa futamot, amelyre 17. alkalommal került volna sor, a tavalyi évhez hasonlóan Várpalotán és környékén.

Tereprali: elmarad a Riverside Baja idei versenye a vírus miatt

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben elmarad a Riverside Baja elnevezésű nemzetközi tereprali-viadal, amelyet hatodik alkalommal rendeztek volna meg Magyarországon.