Egy életmű ajándéka – Mészöly Kálmán Ladát vett búcsúmeccse „végkielégítéséből”

A Marseille-ben elszenvedett vereség (Csehszlovákia, 4:1) után noha  a „mi időnk lejárt”, Mészöly Kálmán még visszakerült a válogatottba, ám már nem tudott újra gyökeret ereszteni. Ebben nem éppen sportszerű életmódja is közrejátszott – búcsúmeccsét, 1974. február 28-án játszotta.

Amikor Mészöly Kálmánnak Marseille-ben lejárt az ideje – 28 évesen

A chilei után az 1966-os angliai világbajnokságon is remekül játszott Mészöly Kálmán. Helyzete azonban egyre ellentmondásosabb lett, az életmódjával is akadtak gondok. Amikor pedig Baróti Lajos megvált a válogatottól, gyakran és szívesen támadták. Aztán Marseille-ben besokallt, lemondott – kissé önmagáról is.

Egy „Szőke pilóta” Chilében – amikor Mészöly Kálmán fejjátékán ámult a világ

Az 1962-es chilei futball-világbajnokság évében Mészöly Kálmán már stabil tagja volt a válogatottnak. Még nem volt 21 esztendős, de már beszéltek róla a kontinensen. Olyannyira, hogy az Európa-válogatottba is bekerült.

„Vigyázzatok, jön a Mészöly...!” – a szőke kissrác, aki hirtelen nőtt nagyot

Úgy fedezték fel, mint annyi más kortársát: meglátták, megszerették – vitték. Mészöly Kálmánt már 11 évesen, hogy aztán tíz évvel később már válogatott futballistának vallhassa magát. A 2022. november 21-én elhunyt klasszis sportpályafutását elevenítjük fel most induló sorozatunkban.

Rögös és idegesítő volt az út a VAR-ig – a vb-k legnagyobb bírói hibái

Ha a 2018 tavaszán bevezetett, a világbajnokságokon annak az évnek a nyarán bemutatkozó VAR hibátlan lenne, akár hátra is dőlhetnénk, de hát a technika kisebb-nagyobb pontatlanságai mellé mindannyiszor az emberi tényező is társul, és amennyit így, együtt javítanak az összképen, annyit rontanak is a futballhangulaton. Igaz, legalább akkora szarvashibák már nincsenek, mint az első húsz vb-n voltak...

Pozzo duplája, Hurst triplája, és az egyetlen, aki háromszor is… – a vb-döntők legjei

Világbajnokságon címet védeni, edzőként kétszer is trófeával ünnepelni vagy játékosként két döntőben gólt szerezni nehéz feladat, házigazdaként aranyérmet nyerni viszont nem lehetetlen küldetés. Azt ellenben jobb, ha mindenki egy életre megjegyzi: Kevin nélkül a karácsony, Inter- és Bayern-futballista nélkül a világbajnoki finálé elképzelhetetlen.

A kókuszdiótól a Rimet-kupáig – Pelé, a világbajnokságok legfiatalabb gólszerzője

Az egyetlen háromszoros világbajnok szerint a világon három dolog van, amit mindenki ismer: Jézus, Pelé és a Coca-Cola. Ebben a sorrendben. Ha hinni lehet a brazil statisztikusoknak, 1363 mérkőzésén 1281 (más számítások szerint 1284) gólt szerzett, mérkőzésenkénti gólátlaga pedig 0.93. Az 1940. október 23-i születésű Pelé a televíziózás elterjedésével párhuzamosan vált minden idők egyik legnagyobb és legismertebb sportolójává.

10–1, Kocsis, Baróti, Brazília – magyar rekordok a futball-világbajnokságokon

Habár a magyar válogatott 1986 óta nem szerepelt világbajnokságon, a játékosok az eddigi kilenc tornán is többször rukkoltak ki páratlan teljesítménnyel. Lássunk ezek közül néhányat!

Célba ért a katari karaván – furcsa világbajnokság kezdődik vasárnap

Már amikor 2010 végén Katar megkapta a 22. labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, valószínűsíthető volt, hogy nem mindennapos hetek elé nézünk majd 2022-ben. Szépen sorban a klíma, a dátum, a FIFA korrupciója, az építkezéseken dolgozók áldatlan körülményei és az emberi jogi problémák kerültek a világ fókuszába, mígnem eljött az idő: vasárnap kezdődik a vb. A karaván célba ért.

A labdarúgó-világbajnokság költségterve katari módra: pénz nem számít

Sohasem rendeztek még olyan drága világbajnokságot, mint Katarban, 220 milliárd dollárba került a stadionépítés és az infrastruktúra-fejlesztés. A torna az előkészületekkel járó számos beruházással együtt mintegy 17 milliárd dollárnyi lökést adhat a helyi gazdaságnak.

Lehet karbonsemleges a torna? – a katari labdarúgó-vb és a környezetvédelem

Katar megígérte a „nullás” mutatót, elemzők szerint a vállalást tartani teljes képtelenség, a FIFA becslése szerint 3.6 millió tonna szén-dioxiddal terheli a környezetet a világbajnokság – ennyit kellene semlegesíteni.  

Kiszolgáltatottság, kafala-rendszer – a katari világbajnokság árnyoldalai

A külföldi vendégmunkások nehézségei és a világbajnoki előkészületekhez kapcsolódó halálesetek a katari torna eddigi történetének sötét foltját jelentik. A nemzetközi nyomásnak engedve tett ugyan vállalásokat a rendező ország, az elveszett emberéleteket ez nem pótolja.

Háttéralkuk fogságában – így kapta meg Katar a 2022-es futball-vb rendezését

A FIFA-főtitkár kifejezésével élve „Katar megfeszítette pénzügyi izmait”, hogy a lobbierők láthatatlan küzdelméből győztesként kerüljön ki – a 2010-es vb-helyszínválasztás sötét emlékei Joseph Blatter és Michel Platini felfedett lapjaitól a nagy amerikai–orosz osztozkodási terv összedőléséig.

Futballkatedrálisok a sivatagban – íme, a katari világbajnokság stadionjai!

A FIFA immár 12 éve, 2010. december 2-án döntött úgy, hogy 2018-ban Oroszország, 2022-ben Katar adhat otthont a 21. és a 22. labdarúgó-világbajnokságnak. A leendő házigazdák kiléte azonnal kiverte a biztosítékot az angolszász sajtóban (hogy, hogy nem az Egyesült Államok azóta harmadmagával meg is kapta a 2026-os rendezés jogát...), különösen Katar került a célkeresztbe, ám a kutya hiába ugatott, a karaván eközben nem csupán haladt, de lassan célba is ér.

„Nem tudtam magamból kihozni, amit a Jóistentől kaptam” – Törőcsik András utolsó évei

Noha sérüléséből felépült, az MTK-ból nem kért. Úgy volt, ismét a Volán következik, hívta számos kiscsapat, végül a Magyar Kábelben folytatta, 50 évesen jubileumi meccsen játszott a Megyeri úton. Akart is, meg nem is a futball közelében maradni, ám a lejtőn nem tudott megállni...

„Lassan abbamaradt minden” – amikor Törőcsik András már képtelen volt küzdeni

Egy felvillanása még volt 1983-ban az 1. FC Köln ellen a KEK-ben, 1985-ben Montpellier-be került, de az 1986-os világbajnokságra nem vitte ki Mezey György szövetségi kapitány. Az ital egyre inkább úrrá lett rajta, futballistaként tett próbálkozásai kudarcba fulladtak.

Még szükség volt rá – Törő eltiltás és baleset után játszhatott az 1982-es vb-n

Szepesi György MLSZ-elnöki beiktatása után rehabilitálta az újpesti centert (és Nyilasi Tibort), aki 1979-es balesetét követően is visszatért a válogatottba. Nem élt sportszerűen, felszaladtak rá a kilók, ittasan vezetett, de Mészöly Kálmán számított rá. Ám az 1982-es vb sem sikerült...

Kiszámíthatatlan, öntörvényű zseni – Törőcsik útja a mennyből a pokolba

Villogott az Újpestben és a válogatottban is, a népszerűséget viszont egyre nehezebben viselte, ráadásul barátaival be-betért a sörözőkbe is. Ennek ellenére Törőcsik András kiváló formában várta az 1978-as vb-t, az argentinok elleni nyitó meccsen viszont kiállították. Majd eltiltották.

A védőket kicselezte, az alkoholt nem – Törőcsik András útja a hírnév felé

Miután 1974 nyarán Európa akkori egyik legjobb, az előző idényben BEK-elődöntőt játszó alakulatához, az Újpesti Dózsához került, karrierje villámgyorsan ívelt felfelé, 22 évesen az ország egyik legismertebb emberévé vált, ám ezt a népszerűséget sajnos képtelen volt kezelni.

Amikor a kis Törő meccs előtt biciklire pattant… – fejezetek egy futballzseni életéből

Az nem úgy volt, hogy megfogták a kezét és levitték a BVSC-be futballozni. Egyedül ment el a toborzóra, s persze leigazolták. Tizenkét esztendős volt akkor, és elkezdődött a tánc. Hét esztendőt futballozott a vasutascsapatban, ahol mindent megkapott, amitől tehetsége irányba állt. Legnagyobb pártfogója Mezey György volt.


Kézilabda Eb: Tudta-e?