Harag és düh van benne, de imádja az úszást – őszinte interjú Cseh Lászlóval

Hogy korszakos zseni, az úszósport meghatározó ikonja volt hosszú-hosszú éveken keresztül, vitathatatlan tény, még ha ezt önmagáról Cseh László csak most, pályafutása befejezése után kezdi is elhinni. A számtalan (arany)érmet hozó karrierje lezárásaként igazán őszinte, a nehézségeket sem tagadó interjúban beszélt az úszósportban eltöltött három évtizedéről.

Tokiói Hősök: Idegesítő lehettem az észrevételeimmel, olimpiai bajnokként hiteles leszek – Tótka Sándor

Sötét lóból olimpiai bajnok: Tótka Sándor csaknem a teljes ötkarikás ciklusban úgy készült, hogy a kajak négyes tagjaként alkosson majd maradandót Tokióban. A halasztás miatt azonban fordult a kocka. Vízparti lakást bérelt, dietetikust és légzésspecialistát is fogadott, hogy maximalizálja a hatékonyságát a plusz egy évben. Miben jelent számára követendő példát Steph Curry és LeBron James? Mit tanult Usain Bolttól? S mi az, amit megtanítana a következő kajakos generációnak?

Tokiói Hősök: Úgy aludtam el, nem az olimpia, az életem a legfontosabb – Kovács Sarolta

Trombózisa után heteken-hónapokon át nem edzhetett, ám így is elutazott az edzőtáborokba, hogy legalább a légkört érezhesse. A megpróbáltatásokból mentálisan megerősödve tért vissza az öttusamezőnybe Kovács Sarolta, aki úgy érzi, Tokióban még előnyére is vált, hogy a többség nem számolt vele esélyesként.

Francia művész a nagy testvérek között – Kentin Mahé maradna a dobogó tetején

Kentin Mahé a nyáron csúcsra ért a francia válogatottal, Tokióban olimpiai aranyérmet szerzett az együttessel, és készen áll arra, hogy hasonlót vigyen végbe klubszinten is a megfiatalított Telekom Veszprémmel. Annak idején, a Bundesliga sztárjaként még nem gondolta volna, hogy ilyen hosszú időt tölt majd el Magyarországon, és elárulta azt is, mi a titka az évtizedek óta sikeres francia kézilabdázásnak.

A riói pokolból a tokiói mennybe – Lőrincz Tamás megkoronázta páratlan pályafutását

Tizenöt év alatt szerzett 15 világversenyes érmével, közte négy Eb- és egy vb-arannyal, majd a végén a tokiói olimpiai bajnoki címmel minden idők legeredményesebb, sőt, a múlt nagyjait illető kellő tisztelet mellett kijelenthető, hogy legjobb magyar birkózója Lőrincz Tamás. Róla szóló sorozatunk záró részében leírjuk, hogyan jutott a visszavonulás gondolatától odáig, hogy harmincon túl, két súlycsoporttal feljebb, a tíz kilóval erősebbek mezőnyét oktatva nyerjen vb- és Eb-, majd páratlan pályáját megkoronázva olimpiai aranyat.

Tokiói Hősök: Hidegen hagy, ha fejen lőnek. Csak rájövök, milyen béna – Magyari Alda

Mindössze 20 évesen lett a magyar női vízilabda-válogatott első számú kapusa. Gyorsan fel kellett nőnie a kihíváshoz: Tokióban két negyed kivételével végig ő védett. Miben volt jobb a mostani, a szakág első olimpiai érmét szerző válogatott, mint a korábbiak? Hogyan kezelték a Kína és Spanyolország elleni vereséget? No és az amerikaiak elleni bravúrgyőzelmet? Magyari Alda képzőművészetről, tanításról, a hirtelen jött népszerűség feldolgozásáról is mesél.

Tokiói Hősök: Ha Pekingben olimpiát nyerek, kevesebb dolgot érek el – Cseh László

Több mint egy évtizeden át hajszolta az olimpiai aranyérmet. Ám 35 éves fejjel amondó, így is kerek a karrierje. A pályafutás, amelyet az ötödik olimpiai részvételével és a játékokon úszott tizedik egyéni döntőjével zárt le. Cseh László a 200 vegyesen elért 7. hellyel búcsúzott az élsporttól – s mint mondja, erre legalább olyan büszke, mint a világeseményeken megnyert 71 érmére...

Tokió 2020: állatvédelmi képzés a lovat megütő öttusaedzőnek

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) írásbeli megrovásban részesítette és állatvédelmi továbbképzésre kötelezte Kim Raisnert, a német válogatott egyik edzőjét, aki ököllel megütött egy lovat a tokiói olimpián.

Tokiói Hősök: Néha azt képzelem, olyan gyorsan mozgok a páston, mint Yoda – Szatmári András

Két mélyponttal is meg kellett küzdenie Tokióban – előbb a korai kieséssel egyéniben, majd a férfi kardozók csapatversenyében az olaszokkal szemben elbukott elődöntő után. Hogy miként állt talpra? Milyen volt egy szobában Szilágyi Áronnal? Ki a kedvenc Jedi mestere? Többek között erről mesél az olimpiai bronzérmes, 2017-ben egyéni világbajnoki címet nyert Szatmári András.

Tokiói Hősök: Ezer méter néha olyan hosszú, az életed végiggondolod – Csipes Tamara

Egyéniben elért ezüstérmét picivel talán még értékesebbnek is tartja, mint a női kajak négyessel nyert aranyakat – ugyanakkor nem érzi úgy, hogy olimpiai bajnoki cím és olimpiai bajnoki cím között különbséget lehetne tenni. Miért nem lett édesanyja példáját követve úszó? Mennyit változott 15 év alatt a kajak-kenu technikai háttere? Mit tervez Párizsra a tokiói csapat legeredményesebb versenyzője? Vízre szálltunk Csipes Tamarával.

Tokiói Hősök: Talán ez kellett a párizsi csapataranyhoz – Siklósi

Stressz és stresszkezelés. Állítja, technikai tudását tekintve semmi kiemelkedő nincs benne. Ugyanakkor fejben, mentálisan rendre ellenfelei fölé tud kerekedni. Teszi mindezt úgy, hogy szeptemberben csupán a 24. életévét tölti majd be. Férfi párbajtőrben világbajnok, július vége óta pedig olimpiai ezüstérmes is. Párizsban aranyérmet nyerne – lehetőleg csapatban. Siklósi Gergely a Tokiói Hősök vendége.

Ennél többet kívánni sem lehet – a francia válogatottak tokiói tarolásának nyomában

Franciaország valósággal tarolt a csapatsportokban a tokiói olimpián. Aranyérmes lett férfi és női kézilabda-válogatottja, valamint férfi röplabdacsapata. Ezüstérmes férfi kosárlabda-együttese és női hetes rögbiválogatottja, bronzérmes női kosárlabda-válogatottja. A franciák az összesen megszerzett 33 érmükből 16-ot nem egyéni számban nyertek. Ezek szerint nekik nyilvánvaló: egységben az erejük.

Tokiói anziksz – életképek a japán fővárosból olimpia és paralimpia között

Fél hónap sincs az olimpia vége és a paralimpia kezdete között, úgyhogy gyorsan fújt egyet Tokió lakossága, amely a koronavírus-járvány árnyékában közelről, mégis csak távolról követheti a világ legnagyobb sporteseményeit.

Tokiói Hősök: Meggyőződésem volt, hogy elgázoljuk a görögöket – Nagy Viktor

„Ez az én napom” – olvashattuk le Nagy Viktor szájáról az olimpiai bronzmeccs hajrájában. A világ- és Európa-bajnok kapus Spanyolország ellen az utolsó két negyedben gólt sem kapva, klasszis teljesítménnyel búcsúzott el a profi vízilabdázástól Tokióban – no meg a 9–5-ös győzelemnek is köszönhetően egy olimpiai bronzéremmel. Miért érezte úgy, hogy most jött el a búcsú pillanata? Mi lett az Eb-, vb- és olimpiai aranyról szóló gyerekkori fogadalommal? Mihez kezd a civil életben? A Tokiói Hősök harmadik epizódjában ezekről is mesél Nagy Viktor.

Tokió 2020: megduplázták a román pontszerzők díjazását

A romániai sport és ifjúsági sportminisztérium javaslatára a bukaresti kormány csütörtökön elfogadta azt a jogszabályt, amelynek értelmében megkétszerezik az anyagi díjazását azoknak a román sportolóknak, akik az első hat között végeztek a tokiói olimpián vagy végeznek a kedden rajtoló paralimpián.

Tokiói Hősök: Volt három olyan holtpontom, nem tudtam, hogy fogom túlélni – Lőrincz Tamás

Világbajnok, négyszeres Európa-bajnok, de egy érem még nagyon hiányzott a kollekciójából: az olimpiai arany. Lőrincz Tamás azzal a céllal hagyta itthon a családját a tokiói kiutazáskor, hogy élete – nagy eséllyel – utolsó birkózómeccsén, az ötkarikás döntőben megszerezze ezt az aranyérmet. A 34 éves bajnok a Tokiói Hősök második epizódjában mesélt kislánya aranymetsző tejfogairól, valamint Bud Spencer és az Agymenők szerepéről a végső sikerében.

Tokió 2020: Szatmári András már tud örülni a csapatbronznak

Hogy a kardvívó egyéni verseny miért nem sikerült a tokiói olimpián, egyelőre nem fejtette meg Szatmári András, ám előretekint és megcélozza Párizst.

Tokió 2020: Nem Jackie Chanek vagyunk! – Hárspataki Gábor

Még szoknia kell a népszerűséget Hárspataki Gábornak, aki az olimpiai bronzérem mellett annak is örül, hogy jó reklámot tudott csinálni a karaténak.

Másképpen, mint mások – olykor a részvétel egyenértékű a győzelemmel

Coubertin báró szerint az olimpián a részvétel, és nem a győzelem a fontos. Mi erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, és csak érmekben gondolkodva értékeljük a teljesítményt. Pedig jó tudni: olykor a részvétel egyenértékű a győzelemmel. Főleg azoknak, akik a halálos vagy az életminőséget megváltoztató betegséget leküzdve, testi vagy érzékszervi fogyatékosságon túllendülve bizonyítják maguknak és a világnak, hogy nem minden lehetetlen, ami annak látszik.

Női vízilabda: Már mehetünk is Párizsba! – Magyari Alda

Magyari Alda amondó, nem az üres kapus gólján múlt az oroszok ellen megnyert bronzcsata, hanem azon, hogy a női vízilabda-válogatott tagjai kart karba öltve vívták meg az utolsó csatát.