„A legerkölcsösebb élet nélkül nincs nagy eredmény”

A hívő katolikus, olimpiai bajnok úszó, Csik Ferenc a lelkében kitűnni vágyó férfiról, az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztushoz fordulásról beszélt az Iparcsarnokban.

Úgy lett a baszk derbi főszereplője, hogy civilben lépett pályára

A híres kép a spanyolországi futballtörténelemnek és a baszk függetlenségi mozgalomnak is meghatározó mozzanata. Előtérben a San Sebastián-i Atotxa Stadion gyepére kivonuló két csapat, a Real Sociedad és az Athletic Bilbao látható, legelöl a két csapatkapitány, Inaxio Kortabarria és José Ángel Iribar közösen feszíti ki a baszk nemzeti zászlót, az ikurrinát, amely deréktól felfelé kitakarja a két játékossor között lépdelő civil ruhás férfi alakját. Róla, a farmernadrágos fantomról szól ez a cikk: az 1976. december 5-i baszk derbi szó szerint láthatatlan főszereplőjéről.

Góldömping a csatárok csatárától – Albert Flórián parádés találatai

Albert Flórián szeptember 15-én lenne 80 éves, de már 70 évesen, 2011. október 31-én itt hagyott minket. A Ferencváros négyszeres bajnok, háromszoros gólkirály, 1967-ben aranylabdás, 351 bajnokin 256, 75 válogatott meccsén 31 gólt szerző futballistájára néhány góljának felidézésével emlékezünk.

A 110 éve született Rökk Ede megmaradt az Európa-hírű primadonna bátyjának

Tagja volt az első angolverő magyar válogatottnak, de sohasem lett ünnepelt játékos, családjában is megmaradt másodhegedűsnek operett- és revüsztár húga, Rökk Marika mögött.

A Tuskirály legendája: Hegedüs Csaba csupa kétvállas győzelemmel lett világbajnok

Épp fél évszázada, 1971 szeptemberében a szófiai Vaszil Levszki-stadionban legenda született: a magyar birkózóválogatott 23 éves újonca, Hegedüs Csaba csupa tusgyőzelemmel menetelt a világbajnoki dobogó tetejére. Azóta megkerülhetetlen személyisége a sportágnak.

A példátlanul elsüllyedt német csapat története

Egyetlen idényt töltött a német élvonalban a Bundesliga alapítói közé tartozó Preussen Münster, amely ma is éli az alsóbb osztályú klubok csendes életét, és jobb híján példátlan lecsúszásával büszkélkedik.

Amikor a magyar válogatott Budapest néven játszott a Madriddal

Budapest–Madrid néven rögzítették a magyar profi válogatott mérkőzését 1931 augusztusában, miközben mindkét csapat országa jeleseit küldte pályára. A madridiaknál például a Ricardo Zamora állt a kapuban.

Kresz Géza jégen ültetett fája hatalmassá terebélyesedett

Az évtizedekig uralkodó Budapesti Korcsolyázó Egylet alapító atyja, Kresz Géza orvosi hivatásának élve is maradandót alkotott, elsősorban a mentőszolgálat életre hívásával.

Kik voltak több mint száz évvel ezelőtt a legjobb sportújságírók?

Sajtótörténeti jelentőségű a Sporthírlap 1913-as karácsonyi számában közölt sportújságírói arcképcsarnok – rövid portrékkal és portrégrafikákkal.

Kvantumelmélet a kapufán, avagy a Bohr testvérek különleges története

A dán Bohr testvérpár története ritka példája az élet különböző területein megmutatkozó tehetségnek: a koppenhágai Akademisk BK csapatában még a futballpályán küzdött vállvetve a kapus Niels és a szélső Harald (aki az 1908-as olimpián a válogatottal második lett), később a báty Nobel-díjas fizikusként, az öcs elismert matematikusként bontakozott ki.

Olimpián remekeltek, és tollhegyükre vették a hazai sportélet színe-javát

A sportkarikatúra friss, majd fontos műfajként bukkan fel a hazai lapokban a II. világháború előtti évtizedekben, szárnyalása a fotó elterjedéséig tart. Mára szinte teljesen kikopott, alább címszavakban és néhány rajz erejéig felelevenítjük történetét.

A gátas Godfrey Shaw volt az első Magyarországon versenyző külföldi atléta

A MAC 1896. június 7-i viadalán a baromfitenyésztőnek is első rangú Godfrey Shaw csinálta a show-t. A 120 yard gáton brit bajnok és csúcstartó sussexi farmer két számot megnyert, míg 100 méteren legyőzte Zachár István.

Korszakos villamosvezető, avagy Bíró Sándort a vb-döntő után is dicsérték

Azon kevesek egyike az 1938-as futball-vb-n ezüstérmes együttesből, akit az olaszoktól elszenvedett 4:2-es vereség ellenére dicsértek. Korányi Lajossal alkotott védőpárosa Európa-szerte híres volt. Ám nemcsak bekkelni tudott, villamost is vezetett. Bíró Sándor 110 éve született.

A 17854-es számú auschwitzi fogoly, Schwarcz Sándor emlékei

A sporttörténet dermesztő epizódjának volt résztvevője és tanúja Schwarcz Sándor (1911–2007), a Zerkowitz Textilművek SC és a DMTE korábbi labdarúgója. Auschwitz futballemlékei az elhurcolt debreceni sportember szemével.

A Pickford-rovat „kielégítette a nyájas olvasók kíváncsiságát”

Mindent az olvasókért! – lehetett a mottója a múlt század tízes-húszas éveiben a Sporthírlapnak, amely futballkérdésekben tájékoztatta a nyájast híres Pickford rovatában.   

Gyurka, a bálvány – ügyvédi vizsgát tett a Fradi vb-ezüstérmes ikonja, Sárosi György

Sármos volt, rendkívül intelligens és világklasszis labdarúgó. Ezt a hármat így együtt kevesen mondhatták el magukról, mi több, talán egyedül Sárosi György. Pontosabban: doktor Sárosi György, a Fradival KK-győztes, a válogatottal vb-ezüstérmes és világbajnoki „ezüstcipős” reményteljes ügyvéd.

A 100 éve született Tátos Nándort olimpiai éremtől fosztotta meg a háború

Tátos Nándor egyedülálló módon két évben is minden gyorsúszószámot megnyert a bajnokságon, 1941-ben megjavította a 400 méter Európa-csúcsát, ám a fegyverek nem engedték a nagyszínpadra.

„Néha úgy jár a keze, mint a szélmalom kereke viharban” – egy angol edző napjai Magyarországon

Brüll Alfréd elnök 1921 nyarán Herbert Burgesst szerződtette a bajnoki címvédő MTK trénerének. A kis angol nem váltotta meg a világot.

Az előjelek ellenére Rio de Janeiróban is veretlenek maradtunk a világbajnok ellen

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását. Illovszky Rudolf második korszakának első meccsén a csapat 0–0-s döntetlent játszott úgy, hogy az 1970-ben világbajnok együttesből csak Carlos Alberto, Pelé és Jairzinho hiányzott.

Az Újpest után a Fradi sem rengette meg a világot Dél-Amerikában

A Ferencváros futballistái is útra keltek 1931 nyarán, de ők sem jártak diadallal Brazíliában és Uruguayban. A vezetők a gazdasági válsággal indokoltak, de az itthoni profi futball sem volt stabil.