Téli olimpia: Schmitt Pál adja át az aranyat a váltónak

Magyar idő szerint 11.54-kor lesz a rövid pályás gyorskorcsolya férfi váltójának díjátadója, a sporttörténelmi aranyérmet szerző magyar váltó tagjai ekkor veszik át az érmeket. A dobogón a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, Schmitt Pál adja át a medáliákat a fiúknak: Burján Csabának, Knoch Viktornak, Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak.

Kozák Danuta: Megcéloztam a Holdat, és el is jutottam oda

Egy hétszeres magyar olimpiai bajnok (Gerevich Aladár), két hatszoros (Kárpáti Rudolf és Kovács Pál), valamint két ötszörös (Egerszegi Krisztina, Keleti Ágnes) után Kozák Danuta lett a hatodik sportolónk, aki karrierje során legalább ötször állhatott az ötkarikás dobogó tetején. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kajak négyes tagjai egyvalamiben azonnal egyetértettek: ilyen tökéletes pályát még nem mentek.

Rio 2016: a lengyelek is büszkék Kozák Danutára

Lengyelországban továbbra sem feledkeznek meg arról, hogy Kozák Danuta ereiben édesanyja révén lengyel vér is csörgedezik. A przegladsportowy.pl és az eurosport.pl sportági beszámolóiból nem hiányzik ez az utalás a négyszeres olimpiai bajnok kajakozónkkal kapcsolatosan, amit büszkén emlegetnek.

Kozák Danuta? „Mindenféleképpen legenda!”

A magyar küldöttség hetedik riói aranyérme, tizennegyedik riói érme, az olimpiatörténetben a 175. magyar arany és az 500. magyar érem. Kozák Danuta második diadala Rióban, betegség után, elképesztő fölénnyel. Mestermunka egy legendától – ezt a minősítést Storcz Botondtól kapta a magyar kajakos. Egy háromszoros olimpiai bajnoktól.

Szilágyi Áron már tudja, mit adott Londonban a magyaroknak

A riói olimpia magyar bajnokai közül elsőként érkezik haza Szilágyi Áron, a kardvívás kétszeres egyéni aranyérmese. Az elutazás előtt az olimpiai falunál kialakított nemzetközi találkozózónában arról kérdeztük a világklasszis vívót, hogy miként töltötte a riói döntő utáni időszakot.

Ügyesség 12, Életerő 24: Szilágyi Áron kilépett egy kalandjátékból

Emlékeznek a Kaland-Játék-Kockázat lapozgatós fantasykönyvekre? Van egy kerettörténet, megalkotjuk a saját hősünket, aztán végigkardozzuk magunkat az összes létező szörnyön, gonoszon, megúszunk ezernyi csapdát, bemegyünk olyan helyekre, ahonnan élő ember nem jött még ki, kijövünk onnan (mert mi ennél jobbak vagyunk), felmarkoljuk a zsákmányt, elnyerjük a királylány kezét, közben melléktevékenységként megmentjük a világot, mert megtehetjük. Na, amikor Szilágyi Áron vívását néztük, pont ez jutott eszünkbe.

Hosszú Katinka a döbbent bámulat után a katarzist is elhozta

Hosszú Katinka első aranyérme a riói olimpián mestermunka volt. Aprólékosan kidolgozott, iszonyatosan sok edzéssel, aprólékosan összerakott felkészüléssel, esélyesként, megsemmisítő, teljesen elképesztő fölénnyel nyert elsőség. A második maga a katarzis.

Rio 2016: Jézusom, négy tus hátrányból nyertem?! – Szász

Néha a győztes is csak akkor szembesül azzal, mekkora tettet hajtott végre, amikor kihirdetik az eredményt. Sőt, néha még akkor sem fogja fel teljesen. Ez történt Szász Emesével, aki elképesztő vívással fordította meg a női párbajtőr egyéni döntőt az olasz Rossella Fiamingo ellen. Négy tus hátrányból, bár erről pont nem tudott a riói olimpia első magyar aranyérmese.

Mosolyogva végig, sírva a dobogó tetején: Szász Emeséé „az” aranyfordítás

Tuti a párbajtőrvívás a pszichothrillerhez legközelebb álló sportág. Pláne ebben a rendezésben. X alakú pást, középen a végső párharcokhoz való terület, elsötétítés a lelátón, fények a vívókon. Csönd, cipőcsikorgás, párbajtőrcsörrenés, tusok után a felkiáltások. A feszültség elképesztő, a közönség meg minden találat után kiadja magából. Az elején türelemjátékkal húzzák az idegeket – a miénket és egymásét –, a végén felgyorsul az akció. Az izgalom töretlen. A feszültség is. Egy csecsemő nem bírja a Carioca 3 Arénában, elbőgi magát.

Phelpsország 20. lenne az olimpiai éremtáblázaton

A házigazda Nagy-Britannia maximálisan profitált az olimpiai rendezésből, és mind az aranyérmek számát (29; +10), mind az összesen megszerzett érmek számát (65;+18) nézve a legtöbbet lépett előre Pekinghez képest a küldöttségek közül. Kína veszítette a legtöbb aranyérmet és érmet, Dél-Afrika óriásit javult, Magyarország a közép-európai régió legjobbja. Érmek, számok, tabellák a XXX. Nyári Olimpiai Játékok után.

Kajakra és kenura fel: meglepetések és meglepetések helyett

Hat érmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a londoni olimpián, köztük három aranyat, ezzel a legeredményesebb nemzetként zárt a sportági összesítésben. A gyorsmérleg készítéséhez említsük meg: voltak kellemes és kellemetlen meglepetéseink, utóbbiak között olyan, amit maguk az érintettek éltek meg a legnagyobb csalódásként. Válogatottunk úgy tudta megőrizni vezető pozícióját, hogy közben a keret megfiatalodott, átalakult, felfrissült. Nézzük a szakágankénti teljesítményt!

Két arannyal, két ezüsttel fénylett a csütörtök Londonban

Kozák Danuta csütörtökön megszerezte a magyar küldöttség hetedik aranyérmét a londoni olimpián: a 25 éves kajakos 500 méteren diadalmaskodott, a nyolcadik első hely pedig Risztov Éváé lett a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében.