A borsó meg a héja – Berki Krisztián és Kovács István kivételes sikertörténete

Berki Krisztián és Kovács István – másként: mint a borsó meg a héja. Hogy nagy találkozás az övék, kétségtelen, miként az is, hogy az, hogy értették, beszélték egymás nyelvét, nagyban hozzájárult a kivételes sikertörténethez. De az alapot mindehhez az adta, hogy mindketten a munkában hittek. És persze egymásban – a végsőkig.

Videó: amikor Berki Krisztián olimpiai aranyérmet nyert Londonban

„Magyar a lovasúr: Berki Krisztián a lólengés olimpiai bajnoka, egyben London harmadik magyar olimpiai aranyérmese Szilágyi Áron és Gyurta Dániel után” – írtuk 2012-ben, amikor Berki Krisztián hihetetlenül szoros verseny után olimpiai bajnoki címet ünnepelhetett Londonban a brit Louis Smith-t megelőzve.

Torna: Azt hiszem, emelt fővel távozhatok – Berki Krisztián

A londoni olimpiai bajnoki cím mellett három világbajnoki és hat Európa-bajnoki arany fémjelzi pályafutását – a lólengés 35 éves magyar klasszisa versenyen szeretett volna elbúcsúzni a tornától és a közönségtől, ám ez nem adatott meg a számára: Berki Krisztián csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását.

Torna: Berki Krisztián bejelentette visszavonulását

Online sajtótájékoztatón jelentette be a visszavonulását Berki Krisztián: a lólengés klasszisa olimpiai bajnokként, háromszoros világbajnokként és hatszoros Európa-bajnokként fejezi be a pályafutását. Berki edzője mindvégig Kovács István volt.

Torna: Berki Krisztián vállát hétfőn ismét megműtik

Újabb műtét vár a lólengésben olimpiai bajnoki Berki Krisztiánra.

Torna: Itt a vége? Berki Krisztián nem indul a világbajnokságon!

Csütörtökön karkörzés közben megroppant Berki Krisztián válla, így kénytelen volt a torna-világbajnokságtól való távolmaradás mellett dönteni.   

Berki Krisztián: Túl régóta vagyok a tornateremben, hogy feladjam

Nem indul a szombathelyi világkupaversenyen Berki Krisztián, a lólengés olimpiai bajnoka, ám az októberi világbajnokságról nem mondott le. 

Torna: az olimpiai kvóta reményében tér vissza Berki

Két év kihagyás és három vállműtét után – az utolsó októberben volt Manchesterben – a tokiói kvótaszerzés reményében tér vissza Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász.

Torna-vb: új rekord, immár Biles minden idők legeredményesebbje!

Minden idők legeredményesebb vb-tornásza lett az amerikai Simone Biles, aki a dohai világbajnokságon ugrásban megnyerte karrierje tizenharmadik aranyérmét is, megdöntve Vitalij Scserbo rekordját. Felemás korláton Nina Derwael a belga tornatörténet első vb-aranyérmét szállította, a férfiaknál talajon az orosz Artur Dalalojan, lólengésben a kínai Hsziao Zso-teng, gyűrűn a görög Eleftheriosz Petruniasz győzött. A világbajnokság a szombati finálékkal zárul.

Torna-vk: Berki Krisztián megnyerte a kétéves sorozatot

Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász megnyerte a 2016–2018-as egyéni világkupa-sorozatot lólengésben.

Torna: A férfiaknál baj van, ez így nem mehet tovább! – Magyar Zoltán

Magyar Zoltán negyvenegy évvel ezelőtt Montrealban nyert lólengésben olimpiai aranyat, azóta nem járt a városban, most viszont a Magyar Tornaszövetség elnökeként ott van a világbajnokságon.

Torna: Ha valamikor belefér a kihagyás, az most van – Berki

Néhány hete a korábbitól eltérő fájdalom jelentkezett Berki Krisztián bal vállában, így a lólengés olimpiai bajnoka kihagyja az október eleji világbajnokságot, és kisebb beavatkozáson esik át, hogy aztán minden erejével az olimpiai kvóta megszerzésére koncentrálhasson.

Torna: A vb-n visszakaphatom, amit az Eb-n elvettek – Berki

Berki Krisztián szerint amennyiben tudása legjavát hozva százszázalékos teljesítményt tud nyújtani a montreali világbajnokságon, akkor visszakapja, amit a kolozsvári Európa-bajnokságon elvettek tőle.

Torna: Európában megint nem tudtak legyőzni, csak csalással – Berki

Hazaérkezett a tornászválogatott a kolozsvári Európa-bajnokságról. A kontinenstornán lólengésben ezüstérmet szerző Berki Krisztiánnal beszélgetett az NSO Tv stábja. London olimpia bajnoka elmesélte, mit gondol arról, hogy háromtizedes büntetéssel sújtották, mert nem indította el a döntőben harminc másodpercen belül a gyakorlatát (valószínűsíthető, hogy a gyakorlat idejét mérő óra és az indítóóra nem volt szinkronban), emiatt pedig lemaradt az aranyéremről. A 32 éves sportolótól azt is megtudtuk: honnan meríti azt a mentális erőt, mellyel az elmaradt riói kvalifikáció után is talpra tudott állni bizonyítva, hogy még mindig a világ élvonalába tartozik. Tanulságos beszélgetés egy igazi példaképpel.

Torna Eb: Berki ezüstérmes, fellebbezését elutasították

Berki Krisztián ezüstérmet nyert lólengésben a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságán, szombaton.

Torna ob: lólengésben Berki nyert, holtverseny talajon

A várakozásoknak megfelelően Berki Krisztián nyerte a lólengést a tornászok országos szerbajnokságán, melynek szombati első napján talajon két győztest hirdettek.

Torna: Berki első helyen jutott a baki vk-verseny döntőjébe

Berki Krisztián az első helyen jutott a lólengés döntőjébe a tornászok Bakuban zajló világkupa-versenyén.

Torna: Berki nyerte a lólengést a melbourne-i vk-n

Berki Krisztián nyerte a lólengést a tornászok Melbourne-ben zajló világkupaversenyén. A másik magyar résztvevő, Kállai Zoltán 13.966 ponttal negyedikként zárt.

Torna: Berki győzelemmel zárta a szezont Japánban

Szenzációsan szerepelt az olimpiai, világ és Európa-bajnok Berki Krisztián Japánban a tornászok Toyota-kupáján, ahol megnyerte a lólengést.