Ezüstcsapat – Borsody István filmet készített az 1938-ban vb-második magyar válogatottról

Borsody István, az RTL XXI. század című népszerű tévéműsorának felelős szerkesztője 11. saját gyártású dokumentumfilmjét stílszerűen a futballról készítette: az 1938-as franciaországi világbajnokságon ezüstérmet szerző, s érdemtelenül feledésbe merülő magyar válogatottról.

„A postás sem ünnepel, ha kézbesít” – futballisták, akik rühellik a futballt

A labdarúgás milliók szenvedélye világszerte – elképesztő, mennyien mennyire rajonganak a játékért, a játékosokért. Vannak azonban olyan rajongott játékosok, akiket egyáltalán nem érdekel választott sportáguk. Összeállításunk apropóját Gareth Bale visszavonulása adja, aki a legújabb kori labdarúgásban az unott profi tipikus figuráját testesítette meg.

Jó hírünket vitte a világban – 75 éves Bálint László, a mindig elegáns „Báró”

Igazi fradista, aki a szocialista táborból első magyar futballistaként igazolt külföldre. Középső védőként a sportág egyik honi legendája. Jelenleg lovakat tart. A 76-szoros válogatott Bálint László február elsején lett 75 esztendős.

A sikerek hálójában – szinte ragadnak a trófeák a világbajnok Julián Álvarezhez

Julián Álvarez bárhol játszik, trófeákat nyer. Az argentin válogatottal világbajnoki címet szerző támadó a Manchester Citynél még keresi a helyét, de ha beépül, Erling Haaland mellett ő lehet a Bajnokok Ligája-győzelem kulcsa.

Egy életmű ajándéka – Mészöly Kálmán Ladát vett búcsúmeccse „végkielégítéséből”

A Marseille-ben elszenvedett vereség (Csehszlovákia, 4:1) után noha  a „mi időnk lejárt”, Mészöly Kálmán még visszakerült a válogatottba, ám már nem tudott újra gyökeret ereszteni. Ebben nem éppen sportszerű életmódja is közrejátszott – búcsúmeccsét, 1974. február 28-án játszotta.

Pénzszórás felsőfokon – miként költhetett el a Chelsea tulajdonosa egymilliárd eurót?

Az új tulajdonos, Todd Boehly érkezése óta – a bónuszokat és a fizetéseket nem számítva – csaknem félmilliárd eurót költött átigazolásra a Premier League-ben szereplő Chelsea, egyelőre eredmény nélkül. Utánajártunk, miért és hogyan költhettek ennyit a londoni kékek.

A család legrosszabb sportolója – a teniszező Sebastian Korda apja sikereit is felülmúlhatja

Profi jégkorongozónak készült, de elég volt egy katartikus meccsélmény ahhoz, hogy Sebastian Korda teniszező szülei útjára lépjen. A 196 centi magas amerikai színekben szereplő játékos egyelőre csak kóstolgatja a közvetlen elitet, ám abban mindenki egyetért, ha majd úgy istenigazából elkapja a fonalat, nem az idei Australian Open-negyeddöntő lesz a legnagyobb sikere.

Akinek nem lő gólt az idő – 45 esztendős az elnyűhetetlen Gianluigi Buffon

Az 1978. január 28-án született világbajnok olasz kapus felnőttpályafutása első csapatában, a Serie B-s Parmánál dacol az évekkel – felidéztük 1995-ös indulása körülményeit és a felbukkanását kísérő első nyilatkozatokat.

Szavakban továbbélő Maradona-legenda – interjúkötet az argentin ikon emlékére

A 2022-ben megjelent kiadványnak ott a helye az 1986-os vb-győztesről született könyvek immár többpolcnyi gyűjteményében.

Schlossertől Palkovicsig – könyv a Fradi-pálya első 75 évéről

A kiadvány egyik legnagyobb értéke, hogy a végén a mindkét létesítményben megrendezett találkozókat felsorolja ellenfelekkel, eredménnyel, s nem utolsósorban dátummal együtt.

A kerékpározás fényes múltja – a biciklizés és a fotográfia „kétüléses” fejlődéstörténete

A kötet felépítése egyszerű, mégis jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található. A képek nem szigorúan kronológiai rendben követik egymást, ahogyan a kísérő leírások sem kötődnek műfaji szabályszerűségekhez.

„Csakazértis” sport – Patkó Béla Kiki, az Első Emelet frontembere a jégkorongra esküszik

Túl a 2022-es év budapesti nagykoncertjén, a zene mellett továbbra is a jégkorongozás tölti ki Patkó Béla szabadidejének jelentős részét. Az Első Emelet frontembere, Kiki nem tud sport nélkül élni.

Az edző, aki akkor is nyer, ha veszít – José Mourinho hatvanéves

José Mourinho 1963. január 26-án született a Lisszabonhoz közeli Setúbal városában, ma tölti be a 60. életévét. Az egykori tolmács, a későbbi portói sikerkovács, majd Special One, aki mindig magasabbra és többre vágyott, és aki nemegyszer az isteni magasságokból bukott óriásit, most talán ismét az Olümposz csúcsa felé tart.

Egy hátizsákkal érkezett Ukrajnából, a Békéscsaba röplabdázója lett

Különleges történet Viktorija Olijniké. A 22 éves röplabdázó a háború kitörése után egyetlen táskával a vállán menekült el Ukrajnából, előbb Lengyelországba ment, végül egy véletlennek köszönhetően Békéscsabán kötött ki. A csabai klubnál edzéslehetőséget adtak neki, aztán kitartásának köszönhetően szerződést is.

Súlyos balesete megváltoztatta a Győri ETO kapusának életét

Mindössze öt milliméteren múlt, hogy 19 évesen nem bénult le, azóta is hálás érte, hogy valaki ott fenn vigyázott rá. A Győri Audi ETO klasszis dán kézilabdakapusa, Sandra Toft már több gyerekkori álmát valóra váltotta, mégis napról napra az motiválja, hogy jobb legyen.

Amikor Mészöly Kálmánnak Marseille-ben lejárt az ideje – 28 évesen

A chilei után az 1966-os angliai világbajnokságon is remekül játszott Mészöly Kálmán. Helyzete azonban egyre ellentmondásosabb lett, az életmódjával is akadtak gondok. Amikor pedig Baróti Lajos megvált a válogatottól, gyakran és szívesen támadták. Aztán Marseille-ben besokallt, lemondott – kissé önmagáról is.

Egyik aranyérméhez sem vezetett könnyű út a 11-szeres paralimpiai bajnok Farkas Henriettának

A rozsnyói születésű Farkas Henrietta az elmúlt másfél évtizedben a parasport és a paralimpiai mozgalom legendájává vált, a szlovák színekben versenyző alpesi síző 2009 óta tizenegy paralimpiai és tizenhét világbajnoki aranyérmet szerzett. A tavaly visszavonult bajnoknő pályafutása során mindvégig hű maradt élete mottójához: „Ne sajnáld magad!”

Sántha Gergely: A DVTK az egyik legjobb dolog ma ebben a régióban

A DVTK már több mint egyszerű futballklub – állítja Sántha Gergely, aki azt szeretné, hogy aki Észak-Magyarországon él, büszke legyen a Diósgyőrre. Beszélgetés a patinás egyesület elnökével az elmúlt időszakban elért eredményekről, fejlődésről, egységről, identitásról, a kassai projektről és a házon belüli kosárcsata fontosságáról.

A nép elveszett öröme – negyven éve hunyt el a kétszeres világbajnok Garrincha

Negyven évvel ezelőtt, 1983. január 20-án ért véget a futballtörténelem egyik legszomorúbb életútja: a kétszeres világbajnok, hazájában igéző és önfeledt játékáért tömegek által csodált brazil Garrincha súlyos alkoholbetegként, magányosan és elszegényedve, 49 évesen halt meg.

Két szentély vonzásában – Balla Gergely, a Platon Karataev futballfanatikus frontembere

A magyar rockzenei szcéna különleges jelensége, a Platon Karataev énekes-gitárosa, szövegírója, Balla Gergely beszélt blaszos emlékekről, Dortmund-imádatról meg énvesztésről koncerten és pályán.


Kézilabda Eb: Tudta-e?