Riasztó hibagyűjtemény – Turay József méltóbb életrajzi könyvet érdemelne

„Szegény olvasó! És szegény Suttyó! A könyvben túlélte saját halálát! »Azon a napon a naptár 1963. július 4-ét mutatott« – írja a szerző a 99. oldalon. Fájdalom, ez sem igaz. Turay I József 1963. június 24-én távozott az élők sorából, és öt nappal később már el is temették...” 

Hat nyelven beszél – könyv az etióp sportkultúra fejlődésének történetéről

Hailé Szelasszié császár testőrségének futballcsapatát egy ideig Háda József, a korábbi kiváló Ferencváros-kapus edzette.

Sztárok és sztorik a boxutcából – Szujó Zoltán bennfentes történetei az F1 világából

Szujó Zoltán másfél évtizeden keresztül járta a világ Formula–1-es pályáit, amit ő nem látott, az nincs is, nem meglepő, hogy összegyűlt egy könyvnyi a hosszú évek anekdotáiból.

A gólvágó jobbhátvéd, aki 50 éve nem látott diadalhoz segítheti a Rangerst

Hét angliai kölcsönszerződést követően kevesebb mint negyedmillió fontot fizetett érte 2015-ben az akkor még skót másodosztályú Rangers, mára pedig a kontinens egyik legveszélyesebb támadó szélső védője vált belőle, aki karnyújtásnyira van attól, hogy gólkirály legyen az Európa-ligában. A 30 éves James Tavernier főszerepet vállalt a Rangers bravúros El-menetelésében, május 18-án pedig a koronát is felteheti idei teljesítményére.

A magyar sportrepülés fekete napja – 40 éve történt a határhegyi tragédia

1982. május 11. a magyar repülősport gyásznapja. A Hármashatár-hegynél egy repülő sziklának ütközött, a kilenc áldozat közül öten a magyar műrepülő-válogatott tagjai voltak. Emléküket a tragédia 40. évfordulóján is méltóképpen ápolják a sporttársak, köztük Besenyei Péter, aki egy szigorú parancsnoknak köszönheti, hogy akkor nem szállt fel a gépre.

Keresi a magyar sport szuperhőseit – Köbli Norbert, a Katinka kreatív producere

Hosszú Katinkát, a sportolót csak annyira ismerte, mint bármely másik ember Magyarországon, ám a filmkészítés során közel került hozzá Hosszú Katinka, az ember. És Köbli Norbert dramaturg, kreatív producer alkotótársaival együtt megmutatja nekünk, ki is ez az olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok úszó, ki ez az ember, aki Bajáról indulva hódította meg a világot.

Gerely után párbajtőr, disszidálás helyett eltiltás – az ifjú Schmitt Pál kalandjai

Véletlen vagy sem, mindenesetre törvényszerűnek is tarthatjuk, hogy a 80 esztendős Schmitt Pál párbajtőrözőként csapatban volt olimpiai és világbajnok. Bánthatja, hogy hiába nyert nagy versenyeket év közben egyéniben, a legfontosabb viadalokon kevesebb babér termett neki, ám aki egyértelműen csapatember, hisz a kapcsolatokban, annak ez névjegye is lehet. Mondása pedig szállóige: „A győzelem ellen nincs érv, a vereségre nincs kifogás.” A sorozat első része követezik.

Kőbe vésték a nevét – a 85 éves Rejtő Ildikó vallja, a víváshoz nem kevés ész is kell

Terápiás jelleggel kezdett el vívni, páratlan technikával verte meg többször a világ legjobbjait. A nemzet sportolója, a kétszeres olimpiai bajnok tőröző, Rejtő Ildikó május 11-én töltötte be 85. életévét.

Úszás közben születnek a legjobb ötletei – Bálint András és a sport

Szinte mindent elért, amit magyar színművész magáénak mondhat ezen a csodálatos, irigyelt, ám sok-sok buktatóval tarkított pályán. Ennek ellenére nem ül a babérjain, játszik és önálló estekkel áll a közönség elé, a testedzés pedig a mindennapjaihoz tartozik.

Egerek és asszonyok – német futballhősök és az útjukat kitaposó feleség-ügynökök

A közelmúltban nagy vihart kavart, hogy az Inter, majd a PSG argentin sztárját, Mauro Icardit felesége, a korábbi glamourmodell Wanda Nara képviselte futballügynökként a tárgyalóasztalnál – nem éppen osztatlan elismeréstől kísérve. Az első feleség-ügynökök (Nyugat-)Németországban taposták az utat néhány évtizeddel korábban.

Karnyújtásnyira a kupától – Pászka Lóránd és Windecker József különös útja az MK-döntőig

A 23-szoros győztes Ferencváros és a története során először a sorozat fináléjába jutó Paksi FC vívja a Mol Magyar Kupa-döntőt ma este a Puskás Arénában. A budapesti zöld-fehérektől a 26 éves Pászka Lórándot, a paksi zöld-fehérektől a 29 éves Windecker Józsefet kérdeztük karrierjük legfontosabb összecsapása előtt.

Az európai topfutball legjobb „helyettese” – Roberto Firmino újabb BL-címre hajt

A félénk, vékony, ám ösztönös tehetséggel megáldott brazil srácból Európa egyik legjobb támadójává vált a Liverpoollal trófeákat halmozó Roberto Firmino, akinek azért hazájában még küzdenie kell az elismerésért.

A csúnya meztől a kupaezüstig – Éles József a kispadon, két fia a pályán írt történelmet

Kizárólag fiatal magyar játékosokkal szerzett ezüstérmet a Magyar Kupában a Fejér-B.Á.L. Veszprém férfi kézilabdacsapata, amely az Éles József alapította Éles Kézisuliból nőtt ki. A korábbi világklasszis, 179-szeres válogatott irányító-balátlövő jelenleg a kispadról irányítja csapatát, amelyben fiai is játszanak.

F1: keresztül-kasul Amerikán – térképen az USA összes versenyhelyszíne

A Formula–1 és az Egyesült Államok viszonya mindig is viharos volt. Kezdetben az európai istállók és pilóták vonakodtak egy futam erejéig átruccanni a tengerentúlra, majd amikor az F1 vezetősége látott dollármilliárdos lehetőséget az amerikai piacban, az ottaniak untak rá a száguldó cirkuszra. Most, hogy amerikai kézbe került az F1 irányítása, pályára kerülhet az amerikai futam – rögtön többre is.

Negyven éve fogja Isten kezét – az aranylabdás Kaká ma az éhezők megsegítéséért küzd

Egy baleset miatt közel állt hozzá, hogy tolószékbe kerüljön, futballistaként megnyert mindent, amit lehetett. Kaká lassan fél évtizede él a labdarúgástól visszavonultan, ám sportvezetőként egyszer még lehet, hogy visszatér.

Világhódító magyarok – kalandozó futballistáink képes kislexikona

Az 1999-ben kiadott könyv a 2005-ben Bázelben 82 éves korában elhunyt Selmeci József kutatómunkája és feljegyzései alapján készült. Az ismeretanyagot Dénes Tamás, Rochy Zoltán és Peterdi Pál értő munkája rendezte sajtó alá, Peterdi rögzítette a szerző és a gyűjtemény érdekes históriáját.

A folyóember legendája – egy amerikai népmesei figura különleges élete

Dick Conant több mint húsz éven át kis túlzással a kenujában élt és végigevezett ezer meg ezer kilométert.

Élet a Horthy-sporttelepen – hiánypótló könyv a délvidéki futball elhallgatott éveiről

„Az egykori Jugoszlávia szétesése után három évtizeddel talán végleg eljött az ideje, hogy megismerkedjünk a történelem azon időszakával, amikor vidékünk futballklubjai az akkori európai élmezőnyhöz tartozó magyar labdarúgás szerves részét képezték.”  

Nyeregben a néplélek – a Giro d'Italia kulturális hatásai a filmtől a zenéig

Olaszországban hagyományosan a nép sportja a kerékpározás, a Giro d'Italia számos mozifilmet, zenei, irodalmi és képzőművészeti alkotást ihletett, Gino Bartali és Fausto Coppi legendás versengéséből pedig a huszadik századi olasz közgondolkodás törésvonalai is megfejthetők.

Barátságban Alex Fergusonnal – Temesvári Miklós tanárból lett a futball nagykövete

Temesvári Miklós 12 éve már csak megfigyelője a magyar labdarúgásnak. A 83 éves mesteredző büszke a futballeredményeire, örömmel beszél FIFA-instruktorként átélt páratlan élményeiről, és a sportág hazai helyzetéről is markáns véleménye van.


Kézilabda Eb: Tudta-e?