Dakar: a sivatag visszavár! Itt a 2022-es verseny útvonala

Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk. Párizsban mutatták be a versenyzőknek a januári viadal útvonalát, amelyből kiderül, hogy a verseny Ha'ilban rajtol és Dzsiddában ér célba – egy Rijádban eltöltött pihenőnap után. Azáltal, hogy a mezőny ezúttal dél-keleti irányban szeli át Szaúd-Arábiát, még több a homokkal teli kihívás, az „üres negyed” pedig dűnéket is tartogat bőven.

Tereprali: Szalay VHS-kazetta alapján készült az első Dakarjára

Milyen a Dakar-életérzés tizenötödszörre és milyen elsőre? Mi történik, ha a szerelőcsapat a rajt előtt karanténba kerül és hány millió euró értékű alkatrészeket szállítanak a kísérőkamionok? Szalay Balázs és Fazekas Károly beszél minderről a Csisztu Sport Cast legújabb epizódjában.

Dakar: „A sivatag tanít” – Szalay levonta a tanulságokat

Huszonöt éve indult az első Dakarján, a jubileumot célba érkezéssel szerette volna megünnepelni Szalay Balázs, ám túl sok akadály gördült elé. Levonta a tanulságokat, és már a jövőbe néz.

Dakar: itt a vége – Szalayék nem tudják folytatni a versenyt

A jokerlehetőséget még felhasználhatta volna – igaz, az összetettben akkor sem értékelik –, ám tartalék alkatrészek hiányában ez sem volt opció a 15. Dakarján induló pilótának. 

Dakar: Sainz sikere, Szalay nehéz döntése, Fazekas jó napja

Szalayék autójában elment a hajtás, így ki kellett jönniük a pályáról, Fazekasék vasszöcskéket előzgettek és rájuk sötétedett a sivatagban, ám továbbra is tartják a 13. helyüket a Dakaron.

Dakar: Fazekas behúzta a célba a dűnéről leugrató Szalayt

A bajtársiasság jegyében zajlott a csütörtöki szakasz a Dakaron: az egyik magyar egység segített a másiknak befejezni a napot. Giniel de Villiers nyert, többen kiestek.

Tereprali: ez a legnagyobbak szerint is szupergyors volt

Nasszer al-Attijah harmadik szakaszgyőzelmét aratta a Dakaron úgy, hogy még csak nem is feszegette a határokat. A magyarok is kipipálták a Rijádba vezető szakaszt.

Tereprali: ízelítőnek csípősre sikerült a Dakar első szakasza

Az autógyilkos pálya kirázta a lelket a versenyzőkből, okozott többtucatnyi defektet, és leszakította Szalayék kormányművét, ugyanakkor Fazekaséknak hozott egy 16. helyet a kamionos kategóriában.

Tereprali: Szalay és Fazekas is bemelegített a Dakaron

Nasszer al-Attijah nem taktikázott, megnyerte a Dakar rali rajtsorrendjéről döntő prológot Szaúd-Arábiában, ahol a magyar versenyzők is ráhangolódtak az előttük álló maratoni távra.

„Amikor elrajtol az első szakasz, új ember születik” – Szalay Balázs negyed évszázados Dakar-kalandjai

Huszonöt év, tizenöt Dakar – Szalay Balázs kereken negyed évszázadot töltött el a világ különböző sivatagjaiban, s már navigátora, Bunkoczi László is a tizedik maratoni megméretésére készül. Rajt január 2-án, Szaúd-Arábiában.

Tereprali: huszonöt év a sivatagban – megannyi új kezdet

Szalay Balázs negyed évszázaddal ezelőtt éppen úgy a Dakar-mezőnnyel együtt köszöntötte az új évet, mint ahogyan most is.

Tereprali: már meg is van a B-terv a Dakaron

A tereprali az improvizációról szól, de ez általában csak a versenyzőket érinti. Most azonban a rendezőket is, mivel a verseny helyszíne, Szaúd-Arábia teljes beutazási tilalmat rendelt el. Úgy tűnik, a Dakar-mezőny talán kivétel lesz ez alól.

Tereprali: Szalay tizenötödször is rajthoz áll a Dakaron!

Dakar a 25-ös jegyében! Szalay Balázs éppen 25 éve, 1996 januárjában állt rajthoz először a világ leghosszabb sivatagi megméretésén, s ha az ő és Bunkoczi László Dakarjainak számát összeadjuk, akkor ketten együtt most érik el a 25-öt, hiszen Szalay a 15., Bunkoczi a 10. Dakarjára készül.

Tereprali: Szalay teszttel kezdte a felkészülést a Dakarra!

Közelebb kerülsz az autóhoz, felveszed a ritmust, és nyomod a gázt, hogy kijöjjenek a gyerekbetegségek – Szalay Balázs szerint erre a jó a teszt.

Dakar: ismét Szaúd-Arábiában, de új szakaszok a jövő évi versenyen

A 43. Dakar ralit január 3-ától 15-éig tartják meg Szaúd-Arábiában – immár második alkalommal vendégeskedik a mezőny a Közel-Keleten.

NSO-tanóra: Szalay Balázs fizikaórát tartott

A Nemzeti Sport Online-nál úgy döntöttünk, a magunk módján szeretnénk kivenni a részünket a távoktatásból, ezért sportolókat, sporthoz közeli személyeket kértünk fel, hogy csatlakozzanak az NSO tanári karához, és tartsák meg a maguk rendhagyó tanóráját. Ezúttal Szalay Balázs autóversenyzőn volt a sor, aki olvasóinknak néhány alapvető tudnivalót magyarázott el egy autó működésével kapcsolatban.

Tereprali: Szalay Balázs néhány hét alatt elveszítette a támogatóit

A mindig optimista pilóta szerint az autósportot a többinél is jobban érinti majd a mostani helyzet – innen nem lesz könnyű felállni.

Tereprali: Szalayék autója kikötőről kikötőre hajózik

A jelenlegi helyzetben nem olyan könnyű Katarból hazahozni egy versenyautót – az Opel Dakar Team pontosan tudja.

Tereprali: Szalay előzött egyet, nyolcadik lett Katarban

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős szerzett négy pontot, és nyolcadikként végzett a katari világkupa-versenyen, amelyet immár hetedszer Nasszer al-Attijah nyert meg.

Tereprali: a szél „hozta a döntéseket” szerdán Katarban

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős az eddigi legjobb részeredményét elérve 5. lett a katari világkupafutam szerdai, homokvihar miatt lerövidített szakaszán.