Halhatatlanok: Schmitt Pál, Kőbán Rita és Jónyer István is tag lett

Közgyűlést tartott szeptember 30-án a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete, tagjai közé választotta Schmitt Pált, Kőbán Ritát és Jónyer Istvánt.

Negyven éve lett a NOB megmentője Juan Antonio Samaranch

A NOB hetedik elnökeként a spanyol főnemest, Juan Antonio Samaranch y Torillót, Spanyolország moszkvai (és ulánbátori) nagykövetét 1980-ban NOB 83. kongresszusán Moszkvában, a Kreml Oszlopcsarnokában választották a megaszervezet első emberévé.

Tokió 2020: „Fenn kell tartani a motivációt, nem szabad feladni!”

2020. július 24-én lett volna a tokiói olimpia hivatalos megnyitója, de mint ismert, a koronavírus miatt egy évvel elhalasztották a 32. nyári ötkarikás játékokat. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár és Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója üzent azoknak a magyar sportolóknak, akiknek egy évet még várniuk kell arra, hogy megmérettessék magukat a világ legnagyobb sporteseményén.  

Nemzet Sportolója: Örülök Faragó Tamásnak, mert rendkívüli sportember – Schmitt

Kárpáti György júniusi halála után új tagot kellett választaniuk a Nemzet Sportolóinak, mivel ismét – az idén már másodszorra – tizenegyen maradtak.  A tagok egy másik korábbi vízilabdázót, Faragó Tamást választották meg a Nemzet Sportolójának. Az NSO Tv stábja ott járt, amikor Szabó Tünde sportért felelős államtitkár bejelentette az eredményt, illetve Schmitt Pál is elmondta nekünk véleményét a szavazással kapcsolatban.

Vívás: Csampa Zsolt a Karmelita Kolostorban járt

A szombati vívó tisztújító közgyűlés előtt Csampa Zsolt helyettes államtitkár, a Magyar Vívószövetség elnöke Schmitt Pál volt köztársasági elnök, kétszeres vívó olimpiai bajnok irodájában tett látogatást és erről posztolt közösségi oldalán is.

Vízilabda: „Benedek Tibor méltó névadója lenne a Duna Arénának”

Mint arról beszámoltunk, az Emmi javaslatára a kormány dönthet arról, hogy a Duna Aréna a jövőben Benedek Tibor nevét viselje. A Nemzeti Sport felhívása, mely szerint a csütörtökön súlyos betegségben elhunyt, játékosként többek között háromszoros olimpiai bajnok, edzőként pedig világbajnok Benedek Tiborról nevezzék el a Duna Arénát, nyitott fülekre talált, s információink szerint az Emmi hamarosan a kormány elé is terjeszti javaslatát, ha mindehhez az elhunyt sportoló közeli családtagja, például nagykorú örököse hozzájárult.

Torna: Madarat lehetett volna fogatni velem – Makray Katalin az 1964-es olimpiáról

Olimpiai ezüstérmes tornász, háromgyermekes tévétorna-szereplő, a NOB-tag, nagykövet, volt köztársasági elnök Schmitt Pál felesége. Makray Katalin a minap tartotta 75. születésnapját, s most a Magyar Nemzetnek mesélt karrierje elejéről, az 1964-es tokiói olimpián szerzett élményeiről.

Tokió 2020: A legjobb döntés született – Schmitt Pál

Ahogy arról beszámoltunk, kedden délután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach és Japán miniszterelnöke, Thomas Bach közös közleményben jelentette be, hogy elhalasztják az idén nyárra tervezett tokiói ötkarikás játékokat. A döntést a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, a NOB 1995–99 közötti alelnöke, Schmitt Pál megnyugvással üdvözölte.

Tokió 2020: Schmitt Pál és Pound az olimpia helyzetéről beszélt

Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke bízik abban, hogy a tervek szerint lehet megrendezni idén a tokiói olimpiát, de a koronavírus-járvány miatt optimizmusa egyelőre kincstári. Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja szerint három hónap múlva el kell dönteni, hogy a koronavírus-járvány miatt lemondják-e a tokiói játékokat.

„Puskás Ferenc, a nagyapám, kivételes ember volt. Itt van a szívemben”

Szombat este rendezték Monte-Carlóban a Világ Sportlegendái-díjátadó gálát, amelyen ebben az évben a posztumusz kitüntetést Puskás Ferencnek ítélték oda. A néhai futballgéniusz képviseletében a trófeát dédunokája, Ane de Juan Damborena és Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok vette át. A díj átadására a legendás 10-es egykori csapattársát, a Real Madridot képviselő, Amancio Amaro Varelát kérték fel. 

MOB: halottak napi megemlékezés a Farkasréti temetőben

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdán a Farkasréti temetőben tartotta halottak napi ünnepségét.

Sportdiplomácia: európai sportfórumot rendeztek Bukarestben

A héten kétnapos európai sportfórumot rendeztek Bukarestben, amelynek egyik házigazdája Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt. 

Év Sportolója Gála: megérinteni a lelkeket

A változások szembetűnőek, de az Év sportolója-díjnak mindig nagy rangja volt, ahogy ez a korábbi győztesek visszatekintéseiből is kiderül.

Birkózás: Varga Jánost és a vb-csapatot köszöntötte a szövetség

A magyar birkózás különleges heteit, napjait éli, hiszen a szakmailag és rendezési szempontból is remekül sikerült budapesti világbajnokság után nem sokkal újabb elismerés érte a sportágat, az olimpiai bajnok, kétszeres vb- és Eb-aranyérmes Varga János bekerült a Nemzet Sportolói közé. Őt és a válogatottat köszöntette csütörtökön a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetősége.

Vívás: Kulcsár Győző megjárta a hadak útját, de főszereplő lett Mexikóban

Hét érmet (2-2 arany és ezüst, 3 bronz) szereztek a magyar vívók 1968-ban: olimpiai bajnok lett Kulcsár Győző (párbajtőr egyéni) és a párbajtőrcsapat (B. Nagy Pál, Kulcsár Győző, Fenyvesi Csaba, Nemere Zoltán, Schmitt Pál), második Kamuti Jenő (férfi tőr) és a női tőrcsapat (Bóbis Ildikó, Gulácsy Mária, Marosi Paula, Rejtő Ildikó, Sákovicsné Dömölky Lídia), harmadik Pézsa Tibor (kard egyéni), a kardcsapat (Bakonyi Péter, Kalmár János, Kovács Tamás, Meszéna Miklós, Pézsa Tibor) és Rejtő Ildikó (női tőr).

Gyász: a Farkasréti temetőben elbúcsúztatták Kulcsár Győzőt

Mély részvét mellett kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben Kulcsár Győzőt. A négyszeres olimpiai, háromszoros világbajnok párbajtőrvívó ravatalánál a római katolikus szertartást követően Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző és Schmitt Pál egykori csapattárs búcsúzott a Nemzet Sportolójától.

Gyász: Hajdú B. István három szép emléket emelt ki Szepesiről

Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság korábbi elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság volt első embere és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke szerint nagy fájdalom és veszteség Szepesi György halála. A sportriporter, kommentátor Hajdú B. István három szép emléket elevenített fel Szepesiről.