Kövekben tovább élő futballhősök – az Aranycsapat emlékhelyei

A futballtörténelem egyik legnagyobb hatású mérkőzése, a magyar kultúrtörténet fontos mozzanataként rögzült „6:3” évfordulóján igyekeztünk számba venni, az 1953. november 25-én lejátszott Anglia–Magyarország találkozón, a londoni Wembleyben pályára lépő tizenkét Aranycsapat-játékos (valamint az őket segítő kapitány és edző) emlékét hol és milyen intézmény, pálya, szobor, kő, fa őrzi hazánkban és a nagyvilágban.

A Beatles, egy aláírt labda és az Évszázad mérkőzése

Matthew Watson-Broughton angolként szenvedélyes gyűjtője a Népstadionba szóló belépőjegyeknek. Írásában arra emlékezik vissza, hogyan keltette fel a figyelmét a labda, amelyet 1993 novemberében, az Aranycsapat Londonban aratott legendás 6:3-as győzelmének 40. évfordulóján a főszereplők közül tízen is aláírtak, és hogyan ásta bele magát a 27 évvel ezelőtt történtekbe.

„Puskásnak ugyanannyi gólja volt, mint CR-nek, de ő gólpasszokat is adott”

Mint ismert, Cristiano Ronaldo a szerdai, Andorra ellen szerzett góljával beérte a 746 találattal záró Puskás Ferencet az örökranglista negyedik helyén. A portugál támadó újabb találatát követően a La Gazzetta dello Sport a Nemzeti Sport főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel beszélgetett.

„Szédítő”, szellemes, ötletes: ezért lett a 6:3 a magyar futballideál

Mit jelentett futballkulturális szempontból az „évszázad mérkőzése”? Mit jelentett az angoloknak a hazai „veretlenség” (az idézőjel okáról később) elvesztése? Miért bolyongott elveszetten a pályán Harry Johnston, mi az, ami mai fejjel is meglepő Sebes Gusztáv taktikai ábráján, s mi az a futballideál, amit a londoni 6:3 felállított?

Kína: Puskás Ferencet ábrázoló Rubik-mozaik vitte a prímet Sanghajban

A Kínai Nemzetközi Import Expo apropóján InnoHungary címmel nagyszabású magyar innovációs, tudományos, turizmus- és sportdiplomáciai, egyben külgazdasági rendezvényt tartottak november 6. és 9. között Sanghajban. A négynapos szabadtéri esemény egyik fő látványossága vitathatatlanul a Puskás Ferencet ábrázoló, 910 kockából kirakott, kétméteres Rubik-mozaik volt – tájékoztatta lapunkat Bolla Szilárd sanghaji főkonzul.

C. Ronaldo csak álmodozhat olyan szerződésről, amelyet Puskásnak kínált a Juve!

Az 1950-es és 1960-as években megkerülhetetlen alakja volt a hazai és a nemzetközi futballnak Puskás Ferenc, akit hosszúra nyúló és több részletre osztható fénykorában a világ összes nagy csapata szívesen látott volna a soraiban, így a Juventus is.

Színház: újra színpadon a Puskás, a musical

Extra produkciókkal, új előadásokkal, ünnepi megemlékezéssel és letölthető stúdióalbummal tér vissza a színpadra a Puskás, a musical. Az augusztusi előbemutatón nagy sikert aratott musicalt november 17. és 30. között újra láthatják a nézők az Erkel Színházban és november 25-én, a 6:3-as mérkőzés évfordulóján, Győrben – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből. 

Cristiano Ronaldo beérte Puskás Ferencet az örökranglistán

A tekintélyes olasz sportlap, a La Gazzetta dello Sport vezet egy listát a legjobb csatárok általuk számon tartott összes góljáról, legalábbis, amelyről készült egyáltalán statisztika, tehát élvonalbeli bajnoki mérkőzésen, válogatott találkozón, kupameccsen, nemzetközi klubmérkőzésen született. Ezen a listán holtversenyben Puskás Ferenc a negyedik 746 találattal a cseh Josef Bican (805) és két brazil világbajnok szupersztár, Pelé (767), és Romário (761) mögött. A magyar legendát a Juventusban futballozó Cristiano Ronaldo érte be, aki az Andorra ellen szerzett találatával zárkózott fel.

Aranylabda-álomcsapat: szavazzon a magyar legendákra, mi is így teszünk!

Az Aranylabda helyett idén minden idők álomtizenegyét „adja ki” a neves francia szaklap, a France Football jelöltjei között négy magyar labdarúgó is található, az újságírók szavazatai mellett a szurkolókéi is számítanak.

FFT: Bölöni nagy elődjeként Puskás a Panathinaikosznál!

Bölöni Lászlót a napokban nevezték ki a Panathinaikosz vezetőedzőjévé. Nagy elődje, Puskás Ferenc 1971-ben BEK-döntőbe vezette az athéniakat, máig egyetlen görög csapatként! A FourFourTwo felidézi, hogyan!

FFT: 44 év várakozás – az utolsó Puskás-gól a magyar válogatottban

A bejrúti mérkőzésen, amelyről 2000-ben derült ki, hogy nemzeti csapatok játszották, pályára lépett Bozsik József is, aki ezzel halála után 22 évvel lett 101-szeres válogatott.

Aranylabda-álomcsapat: három magyar a jelöltek között

Bozsik József, Puskás Ferenc és Kubala László is jelölt a francia labdarúgószaklap, a France Football októberben zajló voksolásán, amelynek célja: összeállítani a sportág ötvenes évek közepe óta íródó történetének Aranylabda-álomcsapatát.

Raduly József a 65 évvel ezelőtti első válogatottságáról, Puskás csokráról

Legidősebb válogatott labdarúgónk 65 évvel ezelőtt játszott először a nemzeti csapatban. Időutazás a 93 éves Raduly Józseffel.

FIFA 21: Puskásé a legnagyobb érték az új ikonok között

Augusztusban derült ki, hogy az Aranycsapat legendás játékosa, Puskás Ferenc is szerepel az Electronic Arts által készített FIFA 21 nevű videojátékban. Most az is kiderült, milyen értékelést kap.

Könyv: kétezren nézték meg a Fradi-meccs után a koalíciós pártok mérkőzését

A Molnár C. Pál Múzeumban mutatták be kollégánk, Csillag Péter Kapufák és kényszerítők című kötetét, amely a labdarúgás és a XX. századi magyar történelem viszonyát boncolgatja. A számos érdekes történet közül néhányból egy-egy részlet videónkból is kiderül, miközben a szerző beszél a túlzás nélkül hiánypótlónak számító könyvéről.

„Bárcsak Puskás Ferenc is láthatta volna ezt az előadást”

Veréb Tamás, a Puskás Musical főszereplője azonosulni tudott Puskás Öcsi lazaságával és csibészségével, örült a közönségsikernek, de az igazinak azt érezte volna, ha maga a legendás futballista veregeti meg a vállát az előadás után, és ő mondja: „Igen, öcsém, ez tényleg így történt...”

Puskás-musical: állva tapsolt a nézőtér az előbemutatón

1945. augusztus 20-án, 75 éve játszott először a magyar labdarúgó-válogatottban Puskás Ferenc. Az évforduló tiszteletére készült Juhász Levente, Szente Vajk és Galambos Attila zenés színdarabja, a Puskás-musical, amelyet állva tapsolták a nézők a darab előbemutatójának mindkét előadásán.

E-sport: végre a legismertebb magyarral is rohamozhatjuk az ellenfél kapuját

Régen elmúltak már azok az idők, amikor a focit kizárólag stadionokban és tévén keresztül követték millióan, a FIFA-játékok megjelenésével egyre többen kezdték el nézni azokat az online, profi körülmények között közvetített összecsapásokat, amelyekben különböző országokból érkező e-sportolók küzdenek meg – sokszor impozáns pénznyereményekért.

Madridi virtuózok – interjú Plácido Domingóval

A Kubala Lászlót és Kocsis Sándort egyaránt jól ismerő világhírű operaénekes a Real Madrid és a futball iránti szenvedélyéről is örömmel beszélt lapunknak.