„Simi mondta neki, hogy Ottó össze fogja magát kapni, és közben szorította a csuklyámat”

A Ferencváros megérkezett – állítja Vincze Ottó a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének rajtja előtt. És nemcsak Barcelonába, a keddi mérkőzés színhelyére, hanem a nagyok közé is. Igaz, itt még éppen olyan kicsinek számít, mint az első BL-tagság idején, 1995 őszén. A Fradi akkor illedelmes kopogtatás helyett mégis berúgta az ajtót; miként a zürichi nyitányon, a hajrában Vincze is a maga két, történelmivé nemesedett gólját.

Videó: az FTC-nek 25 évvel ezelőtt összejött az idegenbeli BL-bravúr

Videós múltidéző sorozatunkban ezen a héten is elsősorban a magyar futballcsapatok nemzetközi kupapárharcait idézzük fel. A Ferencvárosnak éppen 25 évvel ezelőtt sikerült kiejtenie az Anderlechtet a Bajnokok Ligája selejtezőjében – az FTC-től szerdán hasonló bravúrra lenne szükség Glasgowban, a Celtic ellen, mint amit 1995-ben Brüsszelben ért el a csapat.

Videó: amikor a svéd „angyalok” pokoli leckét adtak a Fradinak

Megkezdődött a labdarúgó NB I 2020–2021-es idénye, és nemsokára a nemzetközi kupákban is pályára lépnek a magyar csapatok. A héten korábbi évadok emlékezetes európai kupamérkőzéseire tekintünk vissza, másodikként a Ferencváros legutóbbi BL-selejtezőjére a svéd aranyérmes ellen, hiszen a magyar bajnok idén a Djurgarden ellen kezdi meg szereplését. 1996 nyarán a Fradi az IFK Göteborggal csapott össze.

Videó: amikor a magyar aranylabdás gólt lőtt Pelééknek Brazíliában

Éledezik a sportvilág a koronavírus-járvány után, de rendületlenül folytatjuk a videós múltidéző sorozatunkat. Ezúttal 1968. november 6-ig ugrunk vissza az időben, amikor az 1958-as, azaz első világbajnoki címének 10. évfordulóját ünnepelte a brazil válogatott a világ legjobbjai elleni gálamérkőzéssel.

Labdarúgás: Novák Dezső, Papp László és Török Ferenc is játszott Dunaföldváron

A 20. század hetvenes-nyolcvanas éveiben a fővárosi színészek, neves sportolók megjelenése egy-egy kisebb településen mindig nagy érdeklődést, sőt izgalmat váltott ki. A korabeli sajtótudósítások szerint a nyolcvanas évek elején több alkalommal is járt Dunaföldváron a népszerű színészválogatott futballcsapata – olvasható a duol.hu-n.

FTC: Novák Dezső idejében könnyebb volt bejutni a BL-be – Orosz Pál

Új, időszakos kiállítás nyílt a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban. A tárlat Novák Dezsőnek állít emléket, aki amellett, hogy labdarúgóként kétszeres olimpiai bajnok, vezetőedzőként 1995-ben a Bajnokok Ligája csoportkörébe vezette a Ferencvárost. A megnyitón az NSO Tv stábja is ott járt, és arra kereste a választ az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál és a Fradi korábbi játékosa, ifjabb Albert Flórián segítségével, hogy az akkori sikerből mit meríthet manapság a klub az eredményes nemzetközi szerepléshez.

FFT: a Nemere-ügy legtitkosabb dokumentumai

Nemere, azaz Novák Dezső aktáinak feldolgozása közben sokszor nem is maguk a jelentések, hanem a BM dolgozóinak izzadságszagú erőlködései jelentették az igazi izgalmat.

Emlékezés: Novák Dezső-torna, harmadszor is Tapolcán

Február 4-én, szombaton harmadik alkalommal rendezik meg a 2014-ben elhunyt kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó, Novák Dezső nevét viselő utánpótlástornát a tapolcai Csermák József Rendezvénycsarnokban.

A Varga Zoltánt üldöző Bödéből király lehet – még ha C. Ronaldo utol is éri

Böde Dániel, a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros 28 éves támadója az Újpest otthonában 2–1-re megnyert rangadón is folytatta kiváló sorozatát: új egyéni rekordot felállítva a hetedik egymást követő bajnoki meccsén is eredményes tudott lenni, és jelenleg tíz találattal vezeti a góllövőlistát.

Hátsó füves: innen indult Novák Dezső

Ismét bejegyzéssel jelentkezik blogjában Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója. A Hátsó füves című sorozatában elbarangol a magyar labdarúgás rejtett tájaira, hogy bemutassa a vidéki futballkultúrát, elfeledett történeteket ásson elő. Ezúttal egy Vas megyei községbe, Jákra látogatott el, ahol a sportpálya tavaly szeptember óta az egykori ferencvárosi hátvéd, Novák Dezső nevét viseli.

Novák Dezső özvegyének drámai vallomása: 30 óra egy életért

Megdöbbentő vallomást olvashatnak a szerdai Nemzeti Sportban: Novák Dezső felesége, Erzsébet asszony Sinkovics Gábornak nyilatkozott az egy éve elhunyt legendás ferencvárosi játékos és edző életéről; a beszervezésről, az árulásról, a fájdalomról és a magányról.

Emlékezés: U13-asok és öregfiúk a Novák Dezső-tornán

Február 21-én, szombaton első ízben rendeznek utánpótlás-labdarúgótornát a tavaly februárban elhunyt kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó, Novák Dezső emlékére. A helyszín a tapolcai Csermák József Rendezvénycsarnok.

Gyász: több százan kísérték utolsó útjára Novák Dezsőt

Több százan vettek végső búcsút hétfőn Novák Dezsőtől, a Ferencváros kétszeres olimpiai bajnok labdarúgójától a budapesti Szent István-bazilikában.

Labdarúgás: hétfőn búcsúztatják Novák Dezsőt

Hétfő 13 órától búcsúztatják a Szent István-bazilikában Novák Dezső február 26-án elhunyt kétszeres olimpiai bajnok labdarúgót. A család arra kéri a rajongókat, hogy 11 és 12.30 között róják le kegyeletüket a Ferencváros örökös bajnoka előtt.

Gyász: március 17-én búcsúztatják Novák Dezsőt

Március 17-én tartják a 75 éves korában elhunyt Novák Dezső búcsúztatását a Szent István-bazilikában.

Példakép helyett - Thury Gábor írása Novák Dezsőről

Novák Dezső halála kapcsán megjelent cikkhez száznegyvenketten szóltak már hozzá, amikor ezeket a sorokat papírra vetem. Kevés szó esik a hátvéd sportbeli érdemeiről, a kommentelők nagy része egymással perel, kegyeletsértés-e szóba hozni a védő ügynökmúltját vagy sportoldal lévén pusztán a sportsikerek felelevenítése ildomos?

Példakép helyett

Novák Dezső halála kapcsán megjelent cikkhez száznegyvenketten szóltak már hozzá, amikor ezeket a sorokat papírra vetem. Kevés szó esik a hátvéd...

Gyász: 75 éves korában elhunyt Novák Dezső

A családtól kapott tájékoztatás szerint ma este, 75 éves korában elhunyt Novák Dezső, a magyar labdarúgás egyik legeredményesebb egyénisége, kétszeres olimpiai bajnok, a Ferencváros örökös bajnoka – olvasható az mlsz.hu-n.