Legendás hősöktől az új kor kihívásaiig – öt érdekesség az idei Dakarról

A Dakar titokzatos. A Dakar hosszú és fárasztó, alázatra nevel és arra tanít, hogy soha ne add fel. A Dakar nap mint nap újabb feladat elé állít, rávilágít a gyengeségeidre és az erényeidre – tulajdonképpen kőkemény önismereti tábor a dűnék között. A verseny históriája az elmúlt hetekben újabb érdekes fejezettel bővült.

Dakar: Al-Attijah és Sunderland nyert Szaúd-Arábiában

Két második hely után elérte a célját, és végre Szaúd-Arábiában is Dakart nyert a Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel kettős. A motorosoknál a brit Sam Sunderland megismételve 2017-es sikerét második Dakar-győzelmét aratta.

Tereprali: Mr. Dakar is nyert egy szakaszt, al-Attijah vezet

A Dakarra idén visszatérő Audinak most már minden versenyzője nyert szakaszt: a szerdait Stéphane Peterhansel. Az összetettben viszont továbbra is megnyugtató előnnyel vezet Nasszer al-Attijah.

Dakar: győzelmével Loeb öt percet hozott al-Attijahon

Sébastien Loeb szakaszgyőzelmével kezdődött a Dakar rali második hete az autósoknál, ám második helyével Nasszer al-Attijah így is megőrzött majd' háromnegyed órát előnyéből.

Dakar: al-Attijah sokat nyert a leggyengébb szakaszával is

Bár Nasszer al-Attijah csak tizedikként végzett a Dakar pénteki szakszán, eddigi legközelebbi ellenfele, a francia Sébastien Loeb még hátrébb zárt, így a katari tovább növelte előnyét összetettben.

Dakar: al-Attijah napról napra halad a cél felé – két bukás videón!

Késhegyre menő csatát vívnak a topversenyzők a Dakaron – Nasszer al-Attijah újabb szakaszgyőzelmet könyvelhetett el, de ezzel meg is nehezítette a saját dolgát csütörtökre.

Dakar rali: al-Attijah nyerte meg az első szakaszt

Az autósok mezőnyében a szombati prológ után az első szakaszt is a katari Nasszer al-Attijah nyerte meg a szaúd-arábiai Dakar ralin.

Dakar-rali: al-Attijah volt a leggyorsabb a prológon

A katari Nasszer al-Attijah nyerte a prológot az autósok mezőnyében a szaúd-arábiai Dakar-ralin.

Dakar: ez itt már a hajrá, egyre nő a nyomás

Ez itt már a hajrá – mindenki érzi, de az éllovasokban ez nem megkönnyebbülést, hanem inkább feszültséget szül minden kategóriában. A Dakar csütörtökön még „kimutatja a foga fehérjét”.

Tereprali: Szalay és Fazekas is bemelegített a Dakaron

Nasszer al-Attijah nem taktikázott, megnyerte a Dakar rali rajtsorrendjéről döntő prológot Szaúd-Arábiában, ahol a magyar versenyzők is ráhangolódtak az előttük álló maratoni távra.

Tereprali: Szalay előzött egyet, nyolcadik lett Katarban

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős szerzett négy pontot, és nyolcadikként végzett a katari világkupa-versenyen, amelyet immár hetedszer Nasszer al-Attijah nyert meg.

Tereprali: a szél „hozta a döntéseket” szerdán Katarban

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős az eddigi legjobb részeredményét elérve 5. lett a katari világkupafutam szerdai, homokvihar miatt lerövidített szakaszán.

Tereprali: óceánba vezető dűnék – Szalay maradt a 9. Katarban

A hazai pályán versenyző háromszoros Dakar-győztes Nasszer al-Attijah előnye behozhatatlannak tűnik, Szalay Balázsék tartják a kilencedik helyüket a katari világkupa-futamon.

Tereprali: trükkös szakasz után Al-Attijah vezet, Szalay 9.

Nasszer al-Attijah megnyugtató előnyt szerzett a katari világkupa-futam második napján – Szalay Balázsék öt helyet javítottak az összetettben, és kilencedikek.

Tereprali: eltévedések napja – kicsi, de drága hiba Katarban

Sziklás, autógyilkos szakasszal kezdődött a tereprali világkupa katari versenye, amelynek első napján sok volt az eltévedés. Szalay Balázs is belecsúszott egybe.

Dakar: Sainz harmadszor nyert, a motorosoknál Brabec győzött

Carlos Sainz behúzta a harmadik Dakar-sikerét az autós mezőnyben, míg a motorosoknál Ricky Brabec az első amerikai győztes lett.

Dakar: minimálisra csökkent Carlos Sainz előnye

Az összetettben élen álló Carlos Sainz nyögvenyelős napot zárt kedden, így előnye minimálisra csökkent Nasszer al-Attijahhal szemben, aki közvetlenül a szakaszgyőztes Stéphane Peterhansel mögött végzett.

Dakar 2019: al-Attijah harmadszor nyert, Szalay 20. lett

A katari Nasszer al-Attijah megszerezte pályafutása harmadik Dakar-győzelmét az autós kategóriában, míg a magyar Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős beállította pályafutása legjobb eredményét és az összetett 20. helyen ért célba.

Dakar rali: csökkent Carlos Sainz előnye az összetettben

Fájdalmas kihívás. Ezzel a két szóval illették a Dakar szervezői a csütörtöki szakaszt – s ha ők így gondolják, mit mondjanak a pilóták?! Eleve ez volt az egész verseny legforróbb napja (40 fok árnyékban), ráadásul a mért szakasz távja is 523 kilométerre rúgott, szóval sok mindent lehetett rá mondani, de azt nem, hogy kényelmes levezetése a kőkemény viadalnak. Itt még kérem bármelyik pillanatban bármi megtörténhet, úgyhogy a versenyzők részéről maximális figyelemre van szükség.

Tereprali: Al-Attijah negyedszer, Svitko először!

Melós volt. Annyira, hogy a kétszeres Dakar-győztes Nasszer al-Attijah még inni is elfelejtett a majd’ száz kilométeres szelektív szakasz során, mert annyi dolga volt a tereppel. Mert persze próbálta tartani a tempót, hiszen nem akárki loholt a nyomában a gyári Minivel: a rali-világbajnokságon négyszer összetett második Mikko Hirvonen, aki történetesen tavaly – a katari távollétében – megnyerte a magyar tereprali világkupa-futamot, a HunGarian Baját.


Kézilabda Eb: Tudta-e?