A jog követi a gazdaságot – a vírus hatása a topligás bajnokok pénzügyeire

A KPMG éves jelentéséből kiderül, hogy a koronavírus-járvány sújtotta futballpiac egyértelműen a túlélésre játszott. A kluboknak nem volt B-tervük a megváltozott helyzet megoldására, így jobb híján a mihamarabbi nyitásban bíznak.

A legek ura – Endresz György kilencven éve az Atlanti-óceán átrepülésével kért „Igazságot Magyarországnak!”

Az ámulatba ejtő tett, az óceán első magyarként való átrepülésének csaknem tökéletesen véghez vitt kalandja utolsó fejezeteként Felcsút és Szár között a kukoricásban kellett kényszerleszállást végrehajtania Endresz Györgynek és Magyar Sándornak. De sikerült közvetíteniük az üzenetet, amelyet Trianon 100. évfordulója után is égre kell írni: „Justice for Hungary! – Igazságot Magyarországnak!”

„Már nem akarok mindenkinek megfelelni” – Lang Ádám úgy érzi, a hullámvasút tetején ül

Ha a labdarúgó-válogatott következő edzőtáborában úszóversenyt rendeznének, előre ki lehetne hirdetni a győztest. Lang Ádám ugyanis gyerekkorában hasított a medencében, mindamellett aligha bánta meg, hogy a futballra váltott. Nagy utat tett meg, amíg eljutott odáig, hogy a kudarcot ugyanúgy tudja kezelni, mint a sikert. Őszinte – és talán sokaknak tanulságos – beszélgetés a 28. életévét január 17-én betöltő 36-szoros válogatott hátvéddel.

Egy azúrkék angyal az Édenkert közepén – Maradona és Nápoly

Diego Maradona és Nápoly – ha létezik szerelem ember és város között, az övék az volt. Kölcsönös és szenvedélyes, fájdalmas és gyönyörűséges, olyan tomboló románc, amelyet közelről látni, átélni felejthetetlen élmény maradt valamennyi nápolyinak. A kiváltságosok egyike Sergio Siano fotóriporter, aki a városban végigfényképezte a Maradona-királyság éveit, és a Képes Sport tematikus cikkéhez rendelkezésre bocsátotta lenyűgöző sporttörténeti képeit.

Van értelme küzdeni – Berente Judit, 2020 legjobb fogyatékos sportolója

Tizenhárom esztendősen lett végstádiumú vesebeteg, édesanyjának azt mondták az orvosok, hogy kislánya a tizennyolcadik születésnapját sem éri meg. Tévedtek. Múlt hétfőn a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán a 2020-as év legjobb fogyatékos sportolójának járó elismerést vehette át Berente Judit sífutó, biatlonos, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

Csak nyernek és nyernek – a norvég kézilabdatitok nyomában

Ebben az évezredben két Európa-bajnokságot leszámítva minden kontinenstornát a norvég női kézilabda-válogatott nyert meg, nem beszélve a világbajnoki és olimpiai aranyakról. Az északiak nem csodatévők és persze nem is hibátlanok, de azért van, amit lehet és érdemes is eltanulni tőlük, vagy legalább megpróbálni megérteni, mitől ilyen eredményesek. Utóbbira tettünk kísérletet.

Mr. Üveg felemelkedése – a bajnoki címeket gyűjtögető Kingsley Coman pályaképe

Kingsley Coman eljátszott a visszavonulás gondolatával 2018-ban, de a Bayern München francia szélsője nem adta fel, és tavaly augusztusban Bajnokok Ligája-győzelemig vezette csapatát.

Az F1 fura figurája – mérlegen Romain Grosjean ellentmondásos pályafutása

Közel tíz idény után, 2020 végén befejeződött Romain Grosjean kalandos, ellentmondásos, különös Formula–1-es karrierje. Bár nyernie nem sikerült, sok szempontból mégis emlékezetesebb marad a története, mint sok futamgyőztesé.

A női kézi Eb jelenetét mutatta be, BL-csapatok csábítják, miközben nem kér a sztárságból

Tea Pijevic egyedi védési stílusával hamar belopta magát a szurkolók szívébe a decemberi női kézilabda Európa-bajnokságon. Székesfehérváron látogattuk meg a kapust, hogy a szokatlan technikájáról és a bravúros bronzérmet szerző horvát válogatott titkáról kérdezzük. Néhány napja láthatták már videoriportunkat, ezúttal pedig a teljes interjút is elolvashatják, melyből sok érdekességet megtudhatnak a közvetlen játékosról. 

Fegyelmezetten szenvedélyes – Ember Márk és a sport

A Thália Színház művésze a Puskás, a musical XXI. századi üzenetéről, a szilánkosra tört sportkarrierről, s arról, hány kilométert tekerhetett eddig a szobabiciklijén.

Popkulturális ikon és ihletforrás – Diego Maradona, a múzsa

Filmek, dalok, versek, festmények – a Diego Maradonáról szóló sorozatunk második részében az argentin futballhérosz ihlette művészeti alkotásokat gyűjtöttük össze.

Két gólt dobott a vb-döntőben, mégis kimaradt a lexikonból

Az 1965-ös évszám máig piros betűs kiemelést érdemel a sportág történelemkönyvében. Ekkor nyert világbajnoki címet Török Bódog irányításával a magyar női kézilabda-válogatott – ezt a sikert azóta sem tudta megismételni sem férfi-, sem női együttesünk. A Dortmundban tizenkétezer néző előtt játszott vb-döntőben az öt magyar találat közül kettőt lőtt a jugoszlávok kapujába a csapat legfiatalabb tagja, Lengyel Erzsébet. Az immár nyugdíjas testnevelő tanárnő veszprémi otthonában fogadott.

Megváltóból elüldözött – Sebastian Vettel kálváriája

A Formula–1-es világ 2015-ben izgatottan várta, hogy a Red Bullnál töltött sikerévek után Sebastian Vettel a Ferrarinál Michael Schumacher nyomdokába lépjen – a csodálatosan induló kapcsolat azonban katasztrofális véget ért.

Még nem nőné ki a DAC-korszakot – Kalmár Zsolt, a szerencsés 13-as

Noha a szülőhelyétől alig 60 kilométerre futballozik, mégis messzire jutott Kalmár Zsolt. A Győrságban felnövő, az ETO-ban NB I játékossá váló, az RB Leipziget is megjáró, 2017 óta a DAC-ot erősítő középpályás 25 évesen a 25. válogatottságára, no meg a nyári Európa-bajnokságra készül. Beszélgetés boldog gyerekkorról, németországi tapasztalatokról, a Dunaszerdahelyen betöltött csapatkapitányi tisztségről, bizonyítási vágyról és a Kalmár I, Kalmár II duóról.

„Megnéztem a Fradi meccseit” – Palvin Barbara és a sport

A Képes Sport exkluzív interjúja korunk legismertebb magyar emberével, a topmodell Palvin Barbarával, akiről kiderül, miként tartja formában magát, mit szokott főzni Amerikában, hogy megtanult japánul és baseballmeccsre vágyik.

Száz húron pendül az élet – ma 100 esztendős Keleti Ágnes

Száz… Nagyon-nagyon sok. Százlábú. Százszorszép. Százszámra. Száz év magány. Egy bolond százat csinál. Százszor elmondtam. Nem vagy százas. Egy szó, mint száz, az ötszörös olimpiai bajnok, tízszeres olimpiai érmes Keleti Ágnes ma százéves. Száz… Időtlenül sok.

„Fidel olyan volt nekem, mintha a második apám lett volna" – Maradona, a diktátorok barátja

Közéleti megmondóember. Kulturális ikon. Nápoly bálványa. Pelé, Puskás, Messi futballtörténelmi vetélytársa. Argentína csillaga. Magyarok ellenfele. Ez mind Diego Maradona volt, a világfutball novemberben elhunyt legendás alakja. Újonnan indult sorozatunkban különböző oldalairól mutatjuk be a sportág egyik legnagyobb hatású személyiségét.

A lány két kis copffal – hová tűnt a 2001-es junior kézi-vb orosz ásza?

Ha egy népszerű csapatsportágban valaki egyazon évben a junior-világbajnoki cím után felnőtt-vb-győztes is lesz, úgy, hogy előbbiben őt választják a torna legértékesebb játékosának, a „nagyok” között pedig válogatottja gólkirálya lesz, talán egyedülálló teljesítmény. Jelena Csauszovának sikerült. Hogy nem ismerős a név? Nem véletlen.

Az 1920-as olimpia egyetlen magyar indulója, aki mégsem volt magyar

Az antwerpeni olimpia egyetlen magyar résztvevője mégsem volt magyar. Nem lehet véletlen, hogy ő vitte a csehszlovák zászlót a nyitóceremónián, vagy Morvaország atlétaküldöttjeként ő találkozhatott a 77. születésnapján köszöntött Tomás G. Masaryk elnökkel. Kibogoztuk a nálunk Vörös Vinceként ismert Vacláv Vohrálik élettörténetének kusza szálait.

Képzelt remények – mire mentek volna a magyar sportolók az 1920-as olimpián?

Vívásban, birkózásban és a művészeti versenyben lett volna reális éremesélye a magyar résztvevőknek az 1920-as antwerpeni olimpián – már ha a mieinket is meghívják a játékokra. Megpróbáltuk száz év távlatából visszafejteni az erőviszonyokat a korabeli sajtó és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumot igazgató Szabó Lajos történész segítségével. De arra is igyekeztünk választ adni, hogy mire lett volna képes a magyar válogatott azon az olimpiai futballtornán, ha nem szorítja ki a játékból a világháborús veszteseket sújtó sportpolitika? A korabeli erőviszonyokat és az átalakuló magyar csapat esélyeit Dénes Tamás futballtörténésszel elemeztük.