Fiola volt a magyar Spinazzola; kapura lövés bedobásból – az Eb újdonságai

Az Európa-bajnokság után a futballelemzésekkel is foglalkozó InStat készített egy néhány pontból álló, videós bejátszásokkal illusztrált elemzést az Eb-n látott taktikai trendekből, újításokból. Az alábbiakban ezekből szemezgetünk.

Leendő világsztárok Amerikából? – Schön Szabolcs is kirakatba kerül

Az (észak-)amerikai profi labdarúgóliga, vagyis az MLS 1996-os alapítása óta, közel húsz éven keresztül az volt a jellemző, hogy Európából általában a 30 év körüli vagy még idősebb futballisták szerződtek a tengerentúlra, sokszor nem titkoltan levezetni, illetve pénzt keresni mentek oda, miközben onnan, vagyis az MLS-ből csak nagy ritkán érkeztek játékosok az öreg kontinensre. Az elmúlt néhány évben azonban kezdtek megváltozni ezek a tendenciák. Egyre inkább csökken az Európából Amerikába szerződő játékosok átlagéletkora – ebbe a sorba illeszkedik az MTK-tól nyáron Dallasba szerződő, 20 éves Schön Szabolcs is –, miközben egyre több fiatal tehetségre figyelnek fel az európai klubok az MLS-ből. A témában az amerikai utánpótlás-nevelésben dolgozó magyar edzővel, Militár Ivánnal és az amerikai piacon is meghatározó szerepet beöltő InStat futballelemző vállalat magyarországi képviselőjével, Kovács Istvánnal beszélgettünk.

A Vidié a legkevesebb szabálytalanság, de a legtöbb sárga lap – és a Fradi?

Miután az NB I-ben a Fradi–Vidi bajnoki versenyfutás érdemi része a Ferencváros múlt szombati, 4–1-es győzelmével lezárult, érdemes egy kicsit már előretekinteni, és a két gárda egymás elleni mérkőzéseiből levonni olyan tanulságokat, melyek hasznos tapasztalatokkal szolgálhatnak a nemzetközi kupaszereplés előtt. Ezúttal fókuszban a szabálytalanságok, a sárga és piros lapok – csapatonkénti átlagok a rangadókon és az NB I-ben.

„A fiatalok szembesültek: a futball nem abból áll, belőtted-e a sérót”

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szövetség a közelmúltban tette közzé az InStat Football által a Nagyhalász–Ibrány (1–5) mérkőzésről készített részletes statisztikai elemzést. Ennek hátteréről, illetve a bajnokik internetes közvetítéséről Krizán Sándor megyei elnökkel beszélgettünk. A statisztikai adatok hasznosításáról a Nagyhalász vezetőedzője, Nagy Lajos beszélt, míg az InStat Football hazai képviselője, Kovács István arról számolt be, hogyan áll most a videós elemzőrendszerek hazai megítélése.

Messi titka, Albert Flórián passzai, Böde Dániel cselei

Az amerikai sportokban, így például az amerikaifutball-ligában, az NFL-ben évtizedek óta nélkülözhetetlen kellék a meccsekhez, csapatokhoz, játékosokhoz kötődő statisztikák, statisztikai elemzések tömege. Az európai labdarúgásban azonban a mérkőzések statisztikai megközelítésének még nincsenek annyira mély hagyományai, Magyarországon pedig egyenesen úttörőnek számít. Kovács Istvánnal, az InStat Football közép-európai képviselőjével az általuk használt elemzőrendszerről, a labdarúgás számokkal történő leírhatóságáról beszélgettünk. Szó esett többek között futás- és passzmutatókról, beszélgettünk Valerij Lobanovszkij rendszeréről, Lionel Messi titkáról, Böde Dániel cseleiről, Korhut Mihály passzairól. A végén pedig kiderült, hogy a magyar futball még mindig „ugyanott” tart, mint Albert Flóriánék idejében...