Úszás: Hosszút legyőzte amerikai riválisa Nizzában

Hosszú Katinka két érmet, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett pénteken a Nizzában zajló úszóviadalon.

Úszás: Vannak, akiknek az olimpiai felkészülése kapcsán nem lehetek nyugodt – Sós

Tizenegy éremmel, közte négy arannyal zárta a magyar úszócsapat a glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokságot – nem feltétlenül az érmek számát illetően, de mégiscsak érdemes kicsit elemezni az elmúlt hét történéseit, és persze leginkább olimpiai szemüvegen keresztül. Mert hiába rendezték ezt a versenyt huszonötös medencében, Tokióban meg ötvenesben mérik majd össze erejüket a legjobbak, és hiába voltak hiányzóink (Milák Kristóf, Kenderesi Tamás, Biczó Bence, Verrasztó Dávid, Cseh László például), van értelme egyfajta összegzésnek.

Rp. úszó Eb: Késely ezüstje 800-on, Hosszú a legjobb idővel döntős

Holló Balázs nagyot hajrával kevéssel maradt le a dobogóról a glasgow-i rövid pályás úszó Európa-bajnokság férfi 400 méteres vegyes úszásának döntőjében, ugyanitt Gyurta Gergely a hetedik lett.

Rp. úszó-Eb: Jakabos visszalépett; Holló és Gyurta előrébb került

Jakabos Zsuzsanna visszalépett a 100 méter vegyes elődöntőjétől a Glasgow-ban zajló rövid pályás úszó Európa-bajnokságon csütörtökön.

Rp. úszó Eb: két magyar döntős férfi 400 méter vegyesen

Holló Balázs és Gyurta Gergely révén két magyar döntős is lesz 400 méter vegyesen a Glasgow-ban zajló rövid pályás úszó Európa-bajnokság második napján. A délelőtti előfutamok során az elődöntőbe jutott a 100 méter háton országos csúcsot úszó Bohus Richárd, 100 méter vegyesen Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, valamint 50 méter pillangón Bordás Beatrix.

Rp. úszó Eb: Hosszú Katinka aranyérmes 400 vegyesen

Hosszú Katinka Európa-bajnoki címet szerzett 400 méteres vegyes úszásban a glasgow-i rövid pályás úszó Európa-bajnokság első napján. Jakabos Zsuzsanna ugyanebben a számban a második helyen csapott a célba, ezzel 2012 után nyert ismét Eb-érmet rövid pályán.

Rp. úszó Eb: Hosszú és Jakabos nagy fölénnyel döntős

A glasgow-i rövid pályás úszó Európa-bajnokság első napján Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna óriási fölénnyel jutott döntőbe 400 méter vegyesen, és ugyancsak készülhet az esti finálékra 400 méter gyorson Holló Balázs, 200 méter háton Telegdy Ádám, valamint a férfi 4x50 méteres gyorsváltó.   

Úszó-vk: A 400. érem a Duna Arénában, ennél szebb nem is lehetne – Hosszú Katinka

A rövid pályás úszó világkupa-sorozat budapesti állomásának első napja után a 100 vegyesen a 400., majd 200 pillangón a 401. vk-érmét is megszerző Hosszú Katinka, valamint a 100 pillangón 5. helyen célba érő Cseh László és a 200 pillangón 6. Kapás Boglárka beszélt az NSO Tv-nek a teljesítményéről, továbbá a magyar közönség fergeteges szurkolásáról. Mellettük a gyors egymásutánban két számban is induló Bernek Pétert, valamint Telegdy Ádámot, Dudás Dánielt, Földházi Dávidot és Holló Balázst is megszólaltattuk. 

Úszó-vk: Hosszú 100 m vegyesen és 200 m pillangón is aranyérmes

Hosszú Katinka az első helyen zárt a nőknél 100 méter vegyesen a Duna Arénában zajló budapesti rövid pályás úszóvilágkupa délutáni fináléjában, ezzel begyűjtötte a 400. egyéni vk-érmét! Háromszoros olimpiai bajnokunk nem sokkal később 200 méter pillangón is diadalmaskodott. A férfiaknál 400 méter gyorson Holló Balázs a hatodik, Verrasztó Dávid a hetedik, Bernek Péter a nyolcadik lett, míg 100 méter vegyesen Dudás Dániel a 7., Földházi Dávid pedig a 8. helyen végzett. Férfi 200 méter háton Telegdy Ádám negyedikként, Bernek Péter hetedikként csapott a célba, később Cseh László 5. lett 100 méter pillangón, végül férfi 50 méter gyorson Lobanovszkij Maxim szintén az 5.

Úszó Eb: Jakabos és a férfi gyorsváltó döntős Glasgow-ban

A magyarok közül Jakabos Zsuzsanna szállt elsőként vízbe a glasgow-i úszó Európa-bajnokságon, s magabiztosan bejutott a döntőbe 400 méteres vegyes úszásban. Döntős a férfi 4x100-as gyorsváltó is, amely a tavalyi budapesti vb-bronz után hajt éremért. Szilágyi Liliána női 100 méter pillangón elődöntős lett, Verrasztó Evelyn 18.-ként tartalék, Sebestyén Dalma 27. lett. Cseh László és Holló Balázs 400 gyorson, Telegdy Ádám 50 gyorson, Horváth Dávid 100 mellen kiesett az előfutam után, Bohus Richárd nem indult.

Rp. úszó Eb: Hosszú világcsúcs közeli idővel elődöntős; taroltunk férfi 400 vegyesen

Csütörtök délelőtt folytatódott a rövid pályás úszó Európa-bajnokság Koppenhágában. Férfi 200 méter gyorson Kozma Dominik, Németh Nándor és Dudás Dániel sem jutott be a döntőbe, női 50 méter pillangón viszont Bordás Beatrix az utolsó helyet megkaparintva ott lesz a délutáni elődöntőben. Horváth Dávid nagyszerűen úszással, a 6. legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba 200 mellen, a nőknél 100 vegyesen Hosszú Katinka első helyen, a saját világrekordjától nem sokkal elmaradva jutott elődöntőbe, míg férfi 400 vegyesen a szabályok miatt lesz csak két magyar a döntőben Bernek Péter és Gyurta Gergely személyében.

Úszás: Ez nagyon ütős alakulat, jó közösséget alkotnak – Sós Csaba

Nem meglepő, hogy Sós Csaba rendkívül pozitívan értékelte a juniorok szereplését a korosztályos világbajnokságon. A fiatalok tizenhat érmet nyertek, öt aranyat, nyolc ezüstöt és három bronzot. A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya megjegyezte, nagyon ütős alakulatról van szó, az úszók jó közösséget alkotnak, a vb-n végig szurkoltak egymásnak. A férfi 4x200-as gyorsváltó győzelmére gondolva még mindig libabőrös lesz, továbbá elmondta, a junior vb-n egyéniben érmet szerző versenyzőkkel a felnőtt rövid pályás Európa-bajnokságon is találkozhatunk.

Úszás: így nyerte meg a férfi 4x200-as gyorsváltó a junior-világbajnokságot!

Nagyszerű, sporttörténelmi sikereket értek el a magyar úszók az indianapolisi korosztályos világbajnokságon. A legnagyobb izgalmakat a férfi 4x200-as gyorsváltó döntője hozta, a Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor alkotta csapat az amerikaiak előtt egy századdal, juniorvilágcsúcsot úszva elsőként csapott a célba. A FINA TV-nek köszönhetően most teljes egészében megnézhetik a döntőt és az éremátadást, amelyről Németh azért hiányzott, mert az utolsó kétszázon teljesen kiúszta magát.

Úszás, junior-vb: újabb négy érem, bár „visszacsúsztunk”

Két-két ezüst és bronz az utolsó előtti nap termése magyar szemszögből az úszók indianapolisi junior-világbajnokságán: Késely Ajna 1500 gyorson, Barta Márton pedig 400 vegyesen lett második, utóbbi számban Holló Balázs jött be harmadiknak, míg Milák Kristóf ezúttal 50 pillangón állhatott dobogóra.

Úszás: junior világrekorddal lett aranyérmes a magyar váltó

Folytatódott az indianapolisi varázslat: Késely Ajna 400 gyorson hatalmas fölénnyel lett világbajnok, majd következett egy minden eddigit felülmúló diadal: a férfi 4x200-as gyorsváltó (Márton Richárd, Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor) új junior világrekorddal, az amerikaiakat egyetlen századmásodperccel megelőzve lett aranyérmes. Németh nagy hátrányt dolgozott le egészen döbbenetes teljesítménnyel, de olyannyira kiúszta magát, hogy orvosi kezelésben kellett részesíteni, ami miatt az eredményhirdetést is kénytelen volt kihagyni.

Úszás: történelmi aranyérmet szereztek Milák Kristófék

Fantasztikusan kezdte az indianapolisi junior úszó-világbajnokságot a magyar válogatott: a 4x100-as férfi gyorsváltó megszerezte az esemény történetének első magyar aranyérmét, míg Holló Balázs 400 gyorson pazar taktikával lett második.

Kellemetlen meglepetés: Gyurta Dániel elődöntőbe sem jutott

A címvédő Gyurta Dániel nem jutott tovább fő száma, a férfi 200 méteres mellúszás előfutamaiból a riói olimpia keddi versenynapján. Hosszú Katinka visszalépett a 200 pillangó előfutamaitól, ugyanebben a számban Szilágyi Liliána a negyedik legjobb idővel kvalifikálta magát az elődöntőbe.

RIO 2016 – ÚSZÁS

A RIÓI OLIMPIA ADATBANKJA – ÚSZÁS.

Úszás: az ifjúsági ob-n újabb riói kvótásunk lett

Bővülőben a riói magyar úszóválogatott: mivel véglegessé vált, hogy négy váltó szerepelhet a játékokon, így nyolc váltóúszó benevezésére nyílik lehetőség – számukra egyetlen kritérium van, hogy legalább az ún. B-szintet teljesítsék az adott váltószám távján.