Sakk: színes joghurt, árulás, mobiltelefon – a csalások rövid története

A világbajnok Magnus Carlsent legyőző Hans Niemann különleges, nem szakmai újításáról beszél a világ, ami miatt újra előtérbe került a nem megengedett eszközök használata a sportágban.

Sakk: meddig tart Magnus Carlsen uralkodása?

Magnus Carlsen minden idők egyik legsimább világbajnoki döntőjében (7.5:3.5) múlta felül orosz kihívóját, Jan Nyepomnyascsijt. Ezzel már nyolc éve őrzi a címet, világelső pozícióját pedig már több mint tíz éve birtokolja. Trónkövetelők jönnek-mennek, de a norvég uralkodó egyelőre legyőzhetetlennek tűnik.

Sakk: Kaszparov egy év után visszatér

Ismét beszáll a versenysakkba a sportág 13. világbajnoka, a baki születésű orosz Garri Kaszparov.

Sakk: Kaszparov kereken 40 éve krampuszt adott a magyaroknak Mikulásra

Húsz részvétel, 260 játszma, 121 győzelem, összesen 176.5 pont. Szikáran, számokkal így írható le Portisch Lajos szereplése a sakkolimpiákon 1956-tól egészen 2000-ig. A Nemzet sportolója az érintett négy kategóriában egyaránt a sakkolimpiák történetének rekordere! S van, ami számokkal nem fejezhető ki: a mögöttük rejlő regényes történelem. Portisch Lajos az 1978-as győzelmünkről és az 1980-as ezüstérmünkről is kuriózumokat árult el a Magyar Nemzetnek. Utóbbi verseny kereken negyven esztendeje ért véget, a magyar válogatott rendkívül pechesen csúszott le az aranyéremről, amiben Garri Kaszparov dicstelen szerepet játszott.

Sakk: Kaszparovval is beszélget Polgár Judit az online fesztiválon

Több mint 40 színes programmal, köztük egy Garri Kaszparovval rögzített beszélgetéssel várja Polgár Judit az érdeklődőket a jövő szombati 6. Világsakkfesztiválon, amelyet idén először kizárólag online módon rendeznek meg.

A kilencszeres bajnok Almási Zoltánt jobban izgatja a sakknál az autótuning

Kár lenne tagadni, a korábban sokkal eredményesebb, egykor nagyhatalomnak számító magyar sakkozás válságban van. Miért tartunk ott, ahol, és mit lehetne tenni azért, hogy kimásszunk a mélységes gödörből? A válaszok megadására nincs autentikusabb jelenleg Almási Zoltán nemzetközi nagymesternél, aki a közelmúltban megszerzett kilencedik magyar bajnoki címe ellenére is kifelé tart az egykori sikersportágból.

Vlagyimir Kramnyik tiszteli és nagyra tartja Lékó Pétert és Polgár Juditot is

A Polgár Judit által megálmodott és a budapesti Nemzeti Galériában megrendezett Világsakkvesztivál díszvendége idén az egykori világbajnok orosz Vlagyimir Kramnyik volt, aki a lapunknak adott exkluzív interjúban felelevenítette híres, csaknem elveszített vb-csatáját Lékó Péterrel, botrányát Veszelin Topalovval, de beszélt önmagáról, betegségéről, gyerekkoráról, hobbijairól is, és arról is, miért nem félt soha veszíteni.

A FIDE elnöke szerint a magyar sakkélet remek példa mások előtt

Szeptemberben Budapesten ülésezett a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöksége, az alkalmat megragadva Arkagyij Dvorkoviccsal, a szervezet elnökével beszélgettünk változásokról, új karrierről és a magyar sakksportról.

Sakk: Garri Kaszparov 12 év szünet után visszatér

Tizenkét évvel pályafutásának befejezése után visszatér Garri Kaszparov, az oroszok legendás sakkozója.

Deep Blue, azaz Mély Szomorúság… Kaszparovnak!

A sakktörténelem több rendkívüli páros meccset tart számon. Kiemelkedő jelentőségű volt például az 1972-es, izlandi Fischer–Szpasszkij világbajnoki döntő: a hidegháború közepén az amerikai nagymester nemcsak szovjet ellenfelét győzte le, szimbolikusan a keleti világ fölött diadalmaskodott. Hasonlóan szimbolikusak voltak az 1980-as évek Kaszparov–Karpov összecsapásai is, Kaszparov átvitt értelemben a gorbacsovi megújulást vezette győzelemre a régi, brezsnyevi vonallal szemben.

Sakk: Kaszparov szerint korrupt a világszövetség

Garri Kaszparov, a korábbi orosz sakkvilágbajnok úgy látja, hogy a sportág nemzetközi szervezete, az orosz Kirszan Iljumzsinov elnök által 1995 óta irányított FIDE „romlottá és megjavíthatatlanná” vált.

Sakk: Kaszparovék megsértették az etikai kódexet?

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) szerint megsértette a FIDE etikai kódexét a korábbi világbajnok Garri Kaszparov és a szervezet volt főtitkára, Ignatius Leong, amiért fegyelmi és pénzbüntetés várhat rájuk.

Sakk: Kaszparov kikapott, Iljumzsinov maradt a FIDE elnöke

Továbbra is Kirszan Iljumzsinov a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke. Az orosz politikus, aki 1995 óta vezeti a szervezetet, a horvát színekben pályázó Garri Kaszparovot győzte le a szavazáson.

Sakk: Budapestre látogat a legendás orosz világbajnok

Szeptember 29-én Budapestre látogat a legendás sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov. A már visszavonult orosz klasszis az Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál keretében jön el a fővárosi Művészetek Palotájába.

Sakk: Kaszparov üldöztetéstől félve nem tér vissza hazájába

A Genfben tartózkodó Garri Kaszparov orosz ellenzéki vezető, Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenfele internetes oldalán csütörtökön közzétett videofelvételen jelentette be, hogy nem tér vissza Oroszországba – közölte az AFP. A volt világbajnok sakkozó ezt azzal indokolta, attól tart, hogy büntetőeljárás indul ellene politikai tevékenysége miatt.

Sakk: Carlsen megdöntötte az orosz legenda csúcsát

Magnus Carlsen szenzációs teljesítménnyel megnyerte a hétfőn véget ért londoni sakk szupertornát. A norvég világelső öt győzelemmel és három döntetlennel 13 Élő-pontot szerzett, amivel megdöntötte Garri Kaszparov rekordját.

Kaszparov és Polgár Judit a női mosdóban

Minden idők vitathatatlanul legjobb női sakkozója Polgár Judit, aki 13 éves kora, azaz 1989 óta megszakítás nélkül a világranglista vezetője a hölgyeknél, és csúcsformájában, 2005-ben 2735 Élő-ponttal a 8. helyig vitte a férfiaknál is – rajta kívül más nő nem is járt a top 10-ben, és jelenleg sincs a 100-ban. A manapság is az elithez tartozó versenyző számtalan nagy „skalpot" is begyűjtött karrierje során, köztük világbajnokokét, hiszen a különböző tornákon 1990-től az urak mezőnyében szerepel. Akiknek ezért bizony hozzá kellett szokniuk a jelenlétéhez...

A sakk nagy pillanatai és paródiái neves humoristák előadásában

Rovatunkban a sakk legemlékezetesebb pillanataiból állítottunk össze egy videocsokrot. Ezúttal nem a partikra koncentrálunk, nem adunk közre bonyolult elemzéseket, hanem megkíséreljük bemutatni a királyi játékot körülvevő, olykor igencsak furcsa légkört. A kedves olvasó a következő percekben a legnagyobbak életéből kiragadott momentumokat tekintheti meg. Bobby Fischer, Garri Kaszparov, Anatolij Karpov, a Polgár lányok és a többiek.


Kézilabda Eb: Tudta-e?