FFT: a Subbuteo, avagy az asztali foci Angliában

A légierő veteránja, Peter Adolph 1946-ban állt elő a focira hajazó családi társasjátékával, ami jót tett a közhangulatnak a háború utáni Nagy-Britanniában. Rögös utat bejárva és vitás helyzeteket túlélve a 75 éves Subbuteo – vagy asztali foci – a pop-punk és Paolo Di Canio mellett örökké a kultúra részévé vált.

FFT: A PL történetének legjobb utolsó pillanatos igazolásai

A legizgalmasabb nap a Premier League átigazolási időszaka alatt az utolsó nap szokott lenni, amikor váratlan üzletek jönnek létre, a kapkodva igazolt játékosok azonban nem mindig válnak be. Időnként viszont nagyon is, a FourFourTwo összeszedte a tíz legismertebb esetet.

FFT: Nincs határ? Őrült átigazolási rekordok, és ami mögöttük van

A 19. század vége óta sokat változott a világ átigazolási piaca, és nem mindig minden rekorder érte meg az árát. Viszont akadt velük kapcsolatban néhány különleges történet.

FFT: Fantasy Premier League, a játék, ami foglyul ejt

A Premier League hivatalos játéka emberek millióinak hétvégéit színesíti, olykor pedig teszi tönkre. A kezdeti botladozások után az FPL dinamikusan növekvő jelenséggé vált, amiben a főszerepet a leghíresebb játékosokra osztották. Na meg persze a feltörekvő menedzserekre.

FFT: a leghíresebb futballöltözői svindlik

A Wolfsburg feltekerte a termosztátot a Man. United öltözőjében, nem ez az első eset, hogy egy csapat piszkos eszközökhöz nyúlt… A FourFourTwo magazin összegyűjtötte a 10 legdurvább esetet.

FFT: Az Arsenalban rajtam kívül mindenki piás volt, aztán jött Wenger... – Bergkamp

A FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában Dennis Bergkamp válaszolt az olvasók kérdéseire. Igazolhatott volna a Barcelonába? Hatással volt játékára, hogy fél a repüléstől? Melyik volt a legemlékezetesebb gólja? Ki nyert volna egy az egy ellen: ő vagy Henry? Az FFT-olvasók kérdéseire válaszolt a holland legenda.

FFT: Jimmy Hogan, a „foot-ball” evangélistája

Ami összeköti a két nemzetet az esti magyar–angol előtt: történet „Jimmy bácsiról”, aki megérkezett a ködös Albionból, és tisztává varázsolta a magyar futball egét, hogy aztán az ő nyomdokain elindulhassunk a futballnagyhatalommá válás útján.

FFT: nagy magyar–angol futballmúlt

A történelem huszonkét magyar–angol válogatott meccséből mindössze öt volt tétmérkőzés, ezek közül egy híján mindegyiket elveszítettük. Viszont a 6:3, a 7:1 és az 1962-­es chilei vb-­n aratott diadal közös futballemlékezetünkben alighanem mindegyik bukásunkat felülírja. A szeptember 2-­i budapesti világbajnoki selejtezőn immár 23-­adszor feszül egymásnak Magyarország és Anglia nemzeti tizenegye.

FFT: top 10 futballpályára bedobott tárgy

„Repül a nehéz kő...” – mivel Toldi Miklós sohasem járt futballmeccsen, így szerencsére malomkövet még nem dobtak be a pályára, szinte minden mást azonban már igen. A FourFourTwo magazin top10-gyűjteményében olyan tárgyakról ír, amelyeket futballpályára dobtak be, és ott nem kis feltűnést keltett...

FFT: Ferenczi István és a százmilliós lufi

A FourFourTwo magazin Döglött akták sorozatában hónapról hónapra leporolunk egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal felidézi, hogyan kapott hajba az ETO, a ZTE és az FTC Ferenczi Istvánért.

FFT: túrák az állambiztonság célkeresztjében

A múlt század hatvanas esztendeiben rengeteget utaztak külföldre a futballisták. Az egyetlen magyar aranylabdás Albert Flórián szerint túl sokat is. Egyesek örültek a lehetőségnek, mások viszont inkább sérülést színleltek, mert nem látták értelmét, hogy néhány meccsért átrepüljék a Földet.

FFT: Nem ez a liga illik hozzám a legjobban – Nagy Ádám

A Bristol City 26 éves válogatott középpályása a harmadik idényét kezdhette meg Angliában, ám ezekben a napokban arról szólnak a hírek, hogy hamarosan Olaszországban folytatja. A FourFourTwo-nak adott interjúja nem erről, hanem inkább a közelmúltról szól – például arról, hogy az Eb kapcsán a szép eredmények dacára némi hiányérzete van, és hogy még nem mondott le a huszáros bajuszról.

FFT: gólok, amelyekre senki sem emlékszik, pedig kellene

Mindenki ismeri Bergkamp gólját a Newcastle ellen, vagy Di Canio kapáslövését a Wimbledon ellen. De mi van azokkal a gólokkal, amelyek ugyanilyen szépek voltak a Premier League történetében, de mégsem emlékszik rájuk senki? A FourFourTwo összegyűjtött közülük tíz jobb sorsa érdemes találatot.

FFT: a futball legordítóbb helyzetei, amelyek kimaradtak

Nem sűrűn ugyan, de a profi futballban is előfordul, hogy dollármilliókért vásárolt, egyébként remek csatárok ordító gólhelyzetet puskáznak el. Greg Lea, a FourFourTwo munkatársa összegyűjtötte a legnagyobb bakikat.

FFT: futball Afganisztánban, a felkelők, bombák és merénylők földjén

A FourFourTwo a 2013-as év elején Afganisztánból tudósított, ahol a játékosok és a szurkolók az ország történetének első bajnokságát igyekeztek sikerre vinni.

FFT: Ausztrália, 1999 – az MU legőrültebb kirándulása

Reggelig a kaszinóban, szállodába lopódzó lányok, szunyókálás edzés közben. A körülmények: a csapat a történelmi triplázás után van, tízezer mérföldre otthonról, Steve McClaren gondjaira bízva. Az akkori főszereplők elevenítik fel a felkészülés eseményeit a FourFourTwo-nak...

FFT: Haragot éreztem, amikor Mourinho elment – Materazzi

A FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában Marco Materazzi válaszolt az olvasók kérdéseire. Milyen volt Zidane-nal találkozni egy parkolóban? Miért hívják Mátrixnak? Hogyan sírta el magát miatta Mourinho? Tanult bármit is az Evertonnál? Ezekre az olvasói kérdésekre is válaszolt az olasz világbajnok.

FFT: piszkos tizenkettő, avagy a PL legdurvább játékosai

A Premier League ma már az egyik legerősebb és legszebb futballt játszó bajnokság, de nem volt ez mindig így. Az angol élvonal 1992-es újjáalakulása után is voltak durva és aljas játékosok, közülük gyűjtöttünk össze tizenkettőt, mind közül a „legmocskosabbakat”.

FFT: ötkarikás foci – mestertízesek, botrányok, Aranycsapat és Messi

Egykor a világ első számú labdarúgótornája volt, és éppen az 1928-as játékok sikere késztette arra a FIFA-t, hogy létrehozza a saját világbajnokságát. Az erőltetett amatőr szellemben, a NOB és a FIFA örökös rivalizálásában már-már elsikkadt, álamatőr szocialista futballisták tartották úgy-ahogy a felszínen, aztán korosztályos korlátot vezettek be, mostanra azonban már olyanok is olimpiai bajnoknak vallhatják magukat, mint például Lionel Messi. A tokiói játékokon a férfiaknál 16, a nőknél 12 csapat küzdött az aranyéremért.

FFT: Vb-aranyra sem váltanám az MU-s trófeáimat – Scholes

Paul Scholes, a 10 éve, 2011-ben visszavonult angol középpályás a FourFourTwo magazin Kérdezd meg pacekba! rovatában válaszolt az olvasók kérdéseire. Milyen volt asztmásként futballoznia? Miért nem nyer soha tornát az angol válogatott? Tényleg minden edzésen célba vette a labdával Alex Ferguson fejét? Ezekre a kérdésekre is válaszolt a korábbi MU-kedvenc.