Kis német Eb-történelem

A német válogatott, a nationalelf háromszor is megnyerte az Európa-bajnokságot, kétszer a Német Szövetségi Köztársaságot, egyszer az újraegyesült Németországot borítva népünnepélybe. Mindig aranyesélyesek, de a legutóbbi Eb-győzelmükre 1996-ban került sor.

A világfutball-krónika sötét lapjai 2012-ben

Mit törölnénk ki a legszívesebben a futballtörténelem 2012-es fejezetéből? Ahány drukker, annyi válasz – erre ugyanúgy fogadnánk, ahogyan a sikereknél is felajánlottuk. Bár úgy véljük, ez esetben könnyebb elkészíteni azt a lajstromot, amelyik a mindnyájunk „feketelistáján” szereplő eseményeket összesíti. Íme!

Ettől volt csodálatos a világfutball 2012-ben (1. rész)

Miről marad emlékezetes a világfutballban 2012? Ahány szurkoló, annyi válasz, ezt lefogadjuk. Háromrészes összeállításunkban arra teszünk kísérletet, hogy azokra az eseményekre, diadalokra és kudarcokra emlékezzünk, amelyek vélhetően szerepelnek a legtöbbünk listáján. Futballról lévén szó, 11-es listát készítettünk, de oly nagy a bőség, hogy nem tudtunk ellenállni egy jelképes alternatív felsorolás összeállításának sem. Az első rész az év nagy diadalaié, pozitív eseményeié.

Euro 2012: több mint 112 millió jut a magyar kluboknak

A legjobban „fizetett” magyar csapatként a Videoton 142 558 eurót (40.6 millió forintot) kapott az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA), amely a lengyel-ukrán rendezésű nyári Európa-bajnokságon, illetve annak selejtezőin szerepelt játékosok részvétele alapján kompenzálta a klubokat.

Írország: Shay Given lemondta a válogatottságot

Nem szerepel többé hazája nemzeti csapatában Shay Given, az ír labdarúgó-válogatott kapusa.

Spanyol sikerrecept: élesség, gyorsaság, pontosság

A spanyolok sokkal többet birtokolták az ellenfél térfelén a labdát, s onnan indították kíméletlen támadásaikat. Az olaszoknak ezzel szemben saját térfelükről kellett építkezniük, ráadásul sokkal lassabban mozogtak riválisuknál. Ez a különbség döntő volt az Európa-bajnokság fináléjában.

Videó: tekintse meg az Eb mind a 76 gólját!

A 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság összes találata egy helyen – 76 gólt tekinthet meg a videóra kattintva.

Histórico, Tricampeones!, A futball királyai, Európa királyai

Spanyolország megvédte Eb-címét, miután a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinensbajnokság fináléjában legyőzte az olasz labdarúgó-válogatottat. A spanyol lapok euforikus hangvételben írnak a történtekről, visszaköszönő szó a „Histórico” és a „Tricampeones”. Mindkettővel a történelmi triplázásra utalnak: korábban még egyetlen válogatott sem tudott sorrendben három egymást követő nagy világversenyt – vb és kontinensbajnokság – megnyerni!

Videó: hatalmas buli az utcákon - spanyol szurkolói fieszta

A labdarúgó Európa-bajnokság fináléjában a futball két legutóbbi világbajnoka Olaszország és Spanyolország találkozott. Rómában a kezdésnél még kiváló volt a hangulat, azonban a mérkőzés végén a spanyolok örülhettek jobban, miután 4-0-ra legyőzték az olaszokat. Tekintse meg a mérkőzés utáni spanyol szurkolói fiesztát!

Euro 2012: Örömet szereztünk az országnak - Xavi

Xavi Hernández szerint a torna legjobb teljesítményét nyújtva a spanyol labdarúgó-válogatott megérdemelt győzelmet (4–0) aratott a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság döntőjében Olaszország felett.

Spanyolország: Xavi és Iniesta a 24. címét szerezte meg

Xavi Hernández és Andrés Iniesta pályafutása 24. címét szerezte meg a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon – a klubsikerek mellett beleszámítanak a korosztályos válogatottban szerzett aranyérmek is –, ezzel csúcstartók a címét megvédő spanyol labdarúgó-válogatottban. Amíg azonban a 32 éves Xavinak 115 válogatottságra volt ehhez szüksége, addig a 28 éves Iniestának csupán 71-re.

Casillas: A tehetség diadala; Prandelli: Nem rontottunk el semmit

A Spanyolország–Olaszország (4–0) Eb-döntő után Vicente del Bosque a tőle megszokott visszafogottsággal értékelt, véleménye szerint az első góllal megtörték a lendületesen kezdő olaszokat, majd a második találattal tulajdonképpen eldőlt a meccs. A szakember a családjának és az egész spanyol labdarúgásnak ajánlotta a sikert. Olasz kollégája, Cesare Prandelli úgy véli, nem rontottak el semmit – erőnlétileg bukták el a meccset. Prandelli a jövőről is beszélt, elmondta, folytatja a megkezdett munkát.  

Euro 2012: Azért játszottam, hogy boldog legyek - Iniesta

Az Európa-bajnoki címét megvédő spanyol labdarúgó-válogatott kulcsfigurája, Andrés Iniesta remek játéka is kellett, hogy az Olaszország elleni, vasárnapi fináléban (4–0) diadalmaskodjon Vicente del Bosque együttese. A Barcelona karmestere elmondta: nem a gólszerzés, vagy az egyéni elismerés motiválta, hanem a győzelem, és az utána érzett boldogság.

Euro 2012: Folyamatosan javultunk az Eb-n - Casillas

Az olaszok elleni 4–0-s győzelemmel védte meg Európa-bajnoki címét a spanyol válogatott, a trófeát a csapatkapitány Iker Casillas emelhette a magasba. A kapus a meccs után a csapategységről és a jövőről is beszélt.

Euro 2012: Fabregas kezd, Torres nem - megvannak a kezdők

Kijelölték a spanyol és az olasz labdarúgó-válogatott kezdőcsapatát a mai esti fináléra. Vicente del Bosque Cesc Fabregasnak szavazott bizalmat, így igazi csatár nélkül kezd a selección.

Euro 2012: Blatterék mellett nézi a döntőt a Serie B-s játékos

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Joseph Blatter társaságában a kijevi VIP-páholyban nézheti a ma esti Spanyolország–Olaszország Európa-bajnoki finálét Simone Farina, az olasz másodosztályú Gubbio játékosa, akit Olaszországban pozitív példaként állítanak a fiatalok elé, amiért 2011 novemberében segédkezett elindítani a fogadási csalásokkal szembeni nyomozást.

Spanyol vagy olasz - verhetetlenség vagy szenvedély?

Ma este a kijevi fináléban Spanyolország és Olaszország csap össze az Európa-bajnokság trófeájáért. Spanyol tiki-taka vagy olasz hatékonyság? Verhetetlenség vagy szenvedély? Iniesta vagy Balotelli? Két nemzeti csapat, két álláspont – egy-egy szubjektív vélemény arról, miért a spanyol, illetve az olasz válogatott nyeri meg az Eb-t.

Euro 2012: a finn liga magyar sztárja olasz sikert vár

Finnországban sztárként kezelik a helyi élvonalbeli JJK-ban szereplő Gurborovics Tamást, aki nyolc góljával második helyen áll a bajnokság góllövőlistáján, és a legjobb légiósok között tartják számon. Ezért nem meglepő, hogy a sajtó az Európa-bajnokságról is kikérte a véleményét.

Euro 2012: Marchisio szerint megérdemlik a finálét

A ma este Spanyolország ellen Európa-bajnoki döntőt játszó olasz válogatott középpályása, Claudio Marchisio szerint a squadra azzurra megérdemli, hogy bejutott a fináléba, és szerinte nem számítanak esélytelennek a címvédővel szemben.

Olaszország-Spanyolország - út a döntőbe

Összegyűjtöttük az Európa-bajnokság döntőjébe jutó két csapat eddigi mérkőzéseit. Tekintse meg, hogy a spanyol és az olasz válogatott hogyan jutott el a fináléig!