NS-klub: hűséges olvasónk – Bunkoczi László

A sport iránt érdeklődők navigátorként ismerik Bunkoczi Lászlót – sokan a raliból és még többen a terepraliból, hiszen Szalay Balázsnak tíz alkalommal diktálta az itinert a Dakar ralin, hogy a többi nagy nemzetközi versenyről már ne is beszéljünk. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy öttusázóként kezdte pályafutását, és azóta, hogy a sport elkezdett szerepet játszani az életében, vagyis 1976 óta mindennap elolvassa a Nemzeti Sportot. Az első betűtől az utolsóig.

Legendás hősöktől az új kor kihívásaiig – öt érdekesség az idei Dakarról

A Dakar titokzatos. A Dakar hosszú és fárasztó, alázatra nevel és arra tanít, hogy soha ne add fel. A Dakar nap mint nap újabb feladat elé állít, rávilágít a gyengeségeidre és az erényeidre – tulajdonképpen kőkemény önismereti tábor a dűnék között. A verseny históriája az elmúlt hetekben újabb érdekes fejezettel bővült.

Dakar: Al-Attijah és Sunderland nyert Szaúd-Arábiában

Két második hely után elérte a célját, és végre Szaúd-Arábiában is Dakart nyert a Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel kettős. A motorosoknál a brit Sam Sunderland megismételve 2017-es sikerét második Dakar-győzelmét aratta.

Tereprali: Mr. Dakar is nyert egy szakaszt, al-Attijah vezet

A Dakarra idén visszatérő Audinak most már minden versenyzője nyert szakaszt: a szerdait Stéphane Peterhansel. Az összetettben viszont továbbra is megnyugtató előnnyel vezet Nasszer al-Attijah.

Dakar: De Villiers nyert, al-Attijah hozta a kötelezőt

Az autósoknál a Toyota egyeduralmát hozta a nap a Dakaron – Giniel de Villiers volt a leggyorsabb –, míg a motorosoknál megint változott a sorrend: most Matthias Walkner áll az élen.

Dakar: a sokoldalú Mattias Ekström szakaszsikere

Technikai gondokkal küszködött az éllovas Nasszer al-Attijah, de tartja vezetését – a napi siker Mattias Ekström nevéhez fűződik.

Dakar: al-Attijah sokat nyert a leggyengébb szakaszával is

Bár Nasszer al-Attijah csak tizedikként végzett a Dakar pénteki szakszán, eddigi legközelebbi ellenfele, a francia Sébastien Loeb még hátrébb zárt, így a katari tovább növelte előnyét összetettben.

Dakar: a szakaszt nyerő Petrucci sírt, mint egy csecsemő

Először ünnepelt Dakar-szakaszsikert az autós és a motoros kategória leggyorsabbja csütörtökön: az előbbi kategóriában a dél-afrikai Henk Lategan, az utóbbiban a korábbi MotoGP-futamgyőztes Danilo Petrucci örülhetett.

Dakar: kedden Sainz nyert, Loeb 33 percet veszített

Carlos Sainz megszerezte az első szakaszgyőzelmet az Audinak, Joaquim Rodrigues pedig a Hero márkának – elképesztő nap volt kedden a Szaúd-Arábiában zajló Dakaron.

Dakar: a korábbi győztes feldöntötte és otthagyta a motorost – videó

Elképesztő jelenet zajlott le a szaúd-arábiai Dakar rali hétfői szakaszán, Giniel de Villiers az autójával feldöntötte César Zumarán motorost, majd továbbhajtott, miközben a chilei fájdalmakkal küszködve a földön feküdt.

Dakar rali: al-Attijah nyerte meg az első szakaszt

Az autósok mezőnyében a szombati prológ után az első szakaszt is a katari Nasszer al-Attijah nyerte meg a szaúd-arábiai Dakar ralin.

Dakar: a sivatag visszavár! Itt a 2022-es verseny útvonala

Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk. Párizsban mutatták be a versenyzőknek a januári viadal útvonalát, amelyből kiderül, hogy a verseny Ha'ilban rajtol és Dzsiddában ér célba – egy Rijádban eltöltött pihenőnap után. Azáltal, hogy a mezőny ezúttal dél-keleti irányban szeli át Szaúd-Arábiát, még több a homokkal teli kihívás, az „üres negyed” pedig dűnéket is tartogat bőven.

Dakar: „Nekem ez volt az első, és nagyon nehéznek tűnt”

A Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió eseménydús Dakaron van túl, és az utolsó napjukból sem hiányzott a kaland – bár azt szívük szerint azért inkább kihagyták volna.

Dakar: Mr. Dakar hazavitte! Peterhansel 14. alkalommal nyert

Három évtizeddel első motoros győzelme után tizennegyedik Dakar-sikerét aratta Stéphane Peterhansel – a motorosoknál pedig Kevin Benavides törött orral ünnepelt.

Gyász: elhunyt Pierre Cherpin a Dakaron elszenvedett balesete után

A Dakar rali szervezői megerősítették, hogy elhunyt Pierre Cherpin, aki múlt vasárnap szenvedett súlyos balesetet a hetedik szakasz teljesítése során.

Dakar: utolsó erejüket is felemésztette a csütörtöki szakasz

Az egyik legnehezebb napot teljesítette a mezőny „levezetésként” – az idegek pattanásig feszültek, hiszen bőven van még nyitott kérdés. Stéphane Peterhansel, Kevin Benavides és Dmitrij Szotnyikov várja az élről a hajrát.

„Bízom benne, hogy egyszer elmondhatom: indultam a Dakaron!”

Versenyzőként kezdte, Ayrton Senna volt a példaképe. Most a szaúdi motorsport szövetség elnöke, és az ország megnyitása után a mérvadó nemzetközi versenyek közül jó néhányat idehozott. Például a Dakart és a Formula–1-et.

Dakar: ez itt már a hajrá, egyre nő a nyomás

Ez itt már a hajrá – mindenki érzi, de az éllovasokban ez nem megkönnyebbülést, hanem inkább feszültséget szül minden kategóriában. A Dakar csütörtökön még „kimutatja a foga fehérjét”.

Dakar: Mr. Dakar lépéselőnyben, riválisa tripla defektje után

Stéphane Peterhansel nyert egy kis egérutat, miután az őt üldőző Nasszer al-Attijah balszerencsés volt a Neom körüli hurokszakaszon, amelyet Fazekas Károly nemes egyszerűséggel csak katasztrofálisnak nevezett.

Dakar: „A sivatag tanít” – Szalay levonta a tanulságokat

Huszonöt éve indult az első Dakarján, a jubileumot célba érkezéssel szerette volna megünnepelni Szalay Balázs, ám túl sok akadály gördült elé. Levonta a tanulságokat, és már a jövőbe néz.


Kézilabda Eb: Tudta-e?