Dakar: a sivatag visszavár! Itt a 2022-es verseny útvonala

Nem volt elég a homokból és a dűnékből? Nos, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a 44. Dakar rali résztvevőinek ne lehessen ilyen panaszuk. Párizsban mutatták be a versenyzőknek a januári viadal útvonalát, amelyből kiderül, hogy a verseny Ha'ilban rajtol és Dzsiddában ér célba – egy Rijádban eltöltött pihenőnap után. Azáltal, hogy a mezőny ezúttal dél-keleti irányban szeli át Szaúd-Arábiát, még több a homokkal teli kihívás, az „üres negyed” pedig dűnéket is tartogat bőven.

Dakar: „Nekem ez volt az első, és nagyon nehéznek tűnt”

A Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió eseménydús Dakaron van túl, és az utolsó napjukból sem hiányzott a kaland – bár azt szívük szerint azért inkább kihagyták volna.

Dakar: Mr. Dakar hazavitte! Peterhansel 14. alkalommal nyert

Három évtizeddel első motoros győzelme után tizennegyedik Dakar-sikerét aratta Stéphane Peterhansel – a motorosoknál pedig Kevin Benavides törött orral ünnepelt.

Gyász: elhunyt Pierre Cherpin a Dakaron elszenvedett balesete után

A Dakar rali szervezői megerősítették, hogy elhunyt Pierre Cherpin, aki múlt vasárnap szenvedett súlyos balesetet a hetedik szakasz teljesítése során.

Dakar: utolsó erejüket is felemésztette a csütörtöki szakasz

Az egyik legnehezebb napot teljesítette a mezőny „levezetésként” – az idegek pattanásig feszültek, hiszen bőven van még nyitott kérdés. Stéphane Peterhansel, Kevin Benavides és Dmitrij Szotnyikov várja az élről a hajrát.

„Bízom benne, hogy egyszer elmondhatom: indultam a Dakaron!”

Versenyzőként kezdte, Ayrton Senna volt a példaképe. Most a szaúdi motorsport szövetség elnöke, és az ország megnyitása után a mérvadó nemzetközi versenyek közül jó néhányat idehozott. Például a Dakart és a Formula–1-et.

Dakar: ez itt már a hajrá, egyre nő a nyomás

Ez itt már a hajrá – mindenki érzi, de az éllovasokban ez nem megkönnyebbülést, hanem inkább feszültséget szül minden kategóriában. A Dakar csütörtökön még „kimutatja a foga fehérjét”.

Dakar: Mr. Dakar lépéselőnyben, riválisa tripla defektje után

Stéphane Peterhansel nyert egy kis egérutat, miután az őt üldőző Nasszer al-Attijah balszerencsés volt a Neom körüli hurokszakaszon, amelyet Fazekas Károly nemes egyszerűséggel csak katasztrofálisnak nevezett.

Dakar: „A sivatag tanít” – Szalay levonta a tanulságokat

Huszonöt éve indult az első Dakarján, a jubileumot célba érkezéssel szerette volna megünnepelni Szalay Balázs, ám túl sok akadály gördült elé. Levonta a tanulságokat, és már a jövőbe néz.

Dakar: Fazekas a szervógondja után is folytatni akarja

A város, ahol célba értek, egyelőre csak vízió, ám a problémák nagyon is valóságosak. Defektek tömkelegét hozta a nap, Fazekas Károly technikai gondja miatt közúton érte el a tábort, míg Nasszer al-Attijah 40. szakaszsikerét aratta.

Dakar: Mr. Dakar növelte előnyét a maratoni első napján

Jazid al-Radzsi révén hazai szakaszgyőzelem született az autósoknál – a szaúdi már csak a jó részeredményekre hajt –, míg a kamionosoknál Fazekas Károly tartja a 13. helyét.

Dakar: a színfalak mögött – magyar kezek alkotják a táborokat

A Dakar-tábor nyüzsgő, színes és hangos, mint mindig a szünnapon. Rendezett, tervszerű – ez azonban már kevésbé megszokott. A korábbi ralinavigátor, Doromby Zoltán keze nyomát dicséri, ő felel ugyanis a verseny logisztikájáért szaúdi oldalról.

Dakar: itt a vége – Szalayék nem tudják folytatni a versenyt

A jokerlehetőséget még felhasználhatta volna – igaz, az összetettben akkor sem értékelik –, ám tartalék alkatrészek hiányában ez sem volt opció a 15. Dakarján induló pilótának. 

Dakar: Sainz sikere, Szalay nehéz döntése, Fazekas jó napja

Szalayék autójában elment a hajtás, így ki kellett jönniük a pályáról, Fazekasék vasszöcskéket előzgettek és rájuk sötétedett a sivatagban, ám továbbra is tartják a 13. helyüket a Dakaron.

Dakar: Fazekas behúzta a célba a dűnéről leugrató Szalayt

A bajtársiasság jegyében zajlott a csütörtöki szakasz a Dakaron: az egyik magyar egység segített a másiknak befejezni a napot. Giniel de Villiers nyert, többen kiestek.

Tereprali: a Dakar által rávetül a fény a királyságra

Szaúd-Arábiának fontos, hogy nemzetközi versenyeket rendezzen, a Dakar-szervezőknek pedig fontos, hogy legyen verseny. Nyer-nyer szituáció.

Tereprali: ez a legnagyobbak szerint is szupergyors volt

Nasszer al-Attijah harmadik szakaszgyőzelmét aratta a Dakaron úgy, hogy még csak nem is feszegette a határokat. A magyarok is kipipálták a Rijádba vezető szakaszt.

Tereprali: a legfontosabb Dakar-lecke – soha ne add fel!

Süppedős, lisztfinomságú homok, végeláthatatlan dűnesor – a Dakar-mezőny megérkezett a sűrűjébe, Nasszer al-Attijah pedig jelezte szándékait. A magyarok közül mindenki átküzdötte magát a kőkemény szakaszon.

Tereprali: ízelítőnek csípősre sikerült a Dakar első szakasza

Az autógyilkos pálya kirázta a lelket a versenyzőkből, okozott többtucatnyi defektet, és leszakította Szalayék kormányművét, ugyanakkor Fazekaséknak hozott egy 16. helyet a kamionos kategóriában.

Tereprali: Szalay és Fazekas is bemelegített a Dakaron

Nasszer al-Attijah nem taktikázott, megnyerte a Dakar rali rajtsorrendjéről döntő prológot Szaúd-Arábiában, ahol a magyar versenyzők is ráhangolódtak az előttük álló maratoni távra.