Évforduló: Fenyvesi Mátéra és a Szovjetunió elleni sikerre emlékeztek

A napra pontosan 65 évvel ezelőtt született moszkvai magyar labdarúgósikerre, valamint a 88 éves Fenyvesi Máté válogatott futballistára emlékeztek csütörtökön – közölte az MTI.

Aranycsapat: tíz évvel ezelőtt hunyt el Szojka Ferenc

Tíz évvel ezelőtt, 2011. szeptember 17-én hunyt el Szojka Ferenc, aki a magyar válogatottal ezüstérmet szerzett az 1954-es világbajnokságon, és pályára lépett az 1958-as vb-n is.

Relikviák: nyolcmillió forint a magyar zászlókért

Egy angliai árverésen talált gazdára rekordösszegért az 1954-es budapesti 7:1-hez kötődő két emléktárgy.

Labdarúgás: Chelsea-mez az Aranycsapat tiszteletére

A Chelsea a hetvenes években a 6:3-as mérkőzés szemtanúja, Dave Sexton menedzser szándékából piros-fehér-zöldben játszott.

A Rongylábú élete színpadért kiáltott – Vizeli Csaba színigazgató és a sport

A Magyarock Dalszínház igazgatója Czibor Zoltán örökségéről, az Aranycsapathoz kötődő musicalekről és a rúdugrás világcsúcstartójával közös fotózkodásról.

Retro: heti húsz deka téliszalámi, feleennyi sajt és vaj – hetente!

Nem így tervezték, de mindenképpen történelmi, és adja Isten, hogy soha meg nem ismétlődő „vírusolimpiát” rendez Tokió és Japán. Egészen biztos, hogy sok felemelő, megható, szomorú és vidám pillanattal ajándékozza meg ismét az emberiséget az „öt karika”, mi most a korábbi játékokból válogattunk össze ilyen pillanatokat.

Színház: Puskás Ferenc unokája és dédunokája a Szegedi Szabadtérin

A járványhelyzet miatt nem lehettek jelen a Puskás, a musical tavaly augusztusi előadásain Puskás Ferenc spanyolországi hozzátartozói. A darabról nagyon sokat hallott, de először a Szegedi Szabadtérin nézi meg a musicalt Reka Damborena Puskás, Puskás Ferenc unokája – írja a szegedma.hu.

FFT: Puskásék nyomában az Alpok szívében

Az FourFourTwo magazin 2014-ben, 60 évvel a történelmi vb-döntő után időutazást tett Svájcban. A legendás Aranycsapat emlékezete már hat évtizedet élt túl az alpesi országban.

Kiállítás: Csepelen az Aranycsapatról szóló vándorkiállítás

A Magyar Labdarúgás Aranykora címmel nyílt kiállítás pénteken, a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság nyitónapján a csepeli szurkolói arénában.

„Egyszer csak folytak a könnyei” – Surányi András filmrendező, aki hazahozta Puskást

27 évesen vetette föl az ötletet: dokumentumfilmet kellene forgatni az Aranycsapat – s így közvetve a Rákosi-rendszer – történetéről, megszólaltatva a főszereplőt, a már évtizedek óta külföldön élő, de évek óta hazatérni készülő csapatkapitányt, Puskás Ferencet is. A többi, ahogy mondani szokták, történelem...

„Rég volt, de szép volt” – Puskás Ferenc 40 évvel ezelőtti hazatérésének története

Csaknem negyedszázaddal azt követően, hogy elment, 1981. május 28-án, a Liverpool–Real Madrid BEK-döntő (1–0) másnapján Párizsból hazalátogatott Puskás Ferenc. Már jöhetett volna évekkel korábban is, de egy őt lejárató tévériport miatt elhalasztotta az utazást. Itthon legalább akkora szeretet övezte, mint amikor eltávozott.

Aranycsapat: szülővárosában emlékeztek meg Lóránt Gyuláról

Lóránt Gyulára, a legendás Aranycsapat középhátvédjére, olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgóra emlékeztek hétfőn, halálának 40. évfordulóján szülővárosában, Kőszegen – írja az MTI.

Emlékezés: Kereki is Kőszegről indulva lett a válogatott középhátvédje

Immár negyven éve, hogy a PAOK–Olympiakos görög bajnoki rangadót (1981. május 31.) szörnyű tragédia árnyékolta be: a hazai csapat akkori magyar vezetőedzője, Lóránt Gyula szívinfarktusban elhunyt. A legendás Aranycsapat korábbi hátvédje 58 évet élt, halála évfordulóján, szülővárosában, Kőszegen emlékeztek rá (az eseményen lapunk főszerkesztője, Szöllősi György is részt vett). Nem Lóránt Gyula az egyetlen, aki a nyugati kisvárosból a válogatottságig vitte – Kereki Zoltán pályafutása sok tekintetben hasonlít Lóránt Gyuláéhoz.

Szívroham a kispadon – negyven éve hunyt el Lóránt Gyula

Lóránt Gyula, az Aranycsapat 37-szeres válogatott középhátvédje 1981. május 31-én a PAOK–Olympiakosz görög bajnoki mérkőzés 76. percében kihagyott hazai helyzet után az egyik cserejátékos karjába zuhant, s többé nem tért magához.

Elemzés: a magyar–uruguayi a vb-történet egyik legnagyobb meccse volt

Az 1954-es Magyarország–Uruguay (4:2) világbajnoki elődöntő szolgáltatta a témát a The Blizzard angol futballfolyóirat Greatest Games című podcastjának múlt heti adásában.

Aranycsapat: megemlékezés Hidegkuti Nándor szobránál

Hidegkuti Nándorra, az Aranycsapat csatárára emlékeztek szerdán, születésének 99. évfordulóján.

Alacsonyan szálltak a stoplisok a berni vb-meccs után – az egyiket most Szamoskéren őrzik

Magyar világbajnoki ezüstérmek, Aranycsapat-emlékek és sporttörténeti értékű mezek gazdagítják Soós Endre házi kiállítását. A Nemzeti Sport betekintést nyert az eldugott szamoskéri magángyűjteménybe.

Videó: a Grosics-ház pincéje fegyverek tömkelegét rejtette 1956-ban

A Budapesti futballmesék új epizódjában ellátogattunk a Gellért-hegy oldalába, a Serleg utcába, amely az Aranycsapat-korszakban több válogatott játékosnak is otthonául szolgált. A zsákutca végében, a 3. szám alatt lakott az ötvenes évek közepétől Grosics Gyula, akinek otthona az 1956-os forradalom fontos mellékhelyszíne lett. A kapus pincéje fegyverek tömkelegét rejtette.

Aranycsapat: mivel töltötték az idejüket a Balatonnál?

Legendás focistáink, az egykori Aranycsapat tagjai is a Balatonra jártak lazulni. Horgásztak, jókat ettek, és persze fociztak is. Puskás Öcsi Balatonfüredhez kötődött, Kocsis Sándor pedig Balatonlellére ugrott le gyakran. Egy kis balatoni nosztalgia a legnagyobbakról. A likebalaton.hu Szűcs Ildikó jegyezte különleges összeállítását ajánljuk olvasóink figyelmébe.

FFT: Nem tudsz mindent az Aranycsapatról? Az bizony ciki...

Túl a negédes nosztalgiázáson: 10 égető kérdés, amin máig folyik a vita, pedig a világverő magyar futballválogatott története és hatásának elemzése az általános műveltség része kellene, hogy legyen.