Számoljunk le a legendával: NEM Adi Dassler cipői miatt veszítettünk!

Talán a legnagyobb magyar futballközhely: az 1954-es világbajnoki döntőt Adi Dassler stoplis cipői miatt veszítettük el. Vagy nem is így történt?

Még ma sem hisszük el... Hogyan kaphatott ki az Aranycsapat a döntőben?

Minisorozatunkban sorra vesszük a labdarúgó-világbajnokságok legjobb csapatai közül azokat, amelyek nem nyerték, nem nyerhették meg a világbajnokságot. Elérkeztünk az utolsó, legfájóbb részhez...

Vb 1954: az Aranycsapat örökké emlékezetes döntőt vívott Németországgal – videografika

November 20-án a Katar–Ecuador mérkőzéssel elkezdődik és egészen december 18-ig tart a 22. labdarúgó-vb. A rajtig hátralévő időben mindennap felidézünk egyet az eddigi 21 világbajnokságból – ötödikként a mieink számára kifejezetten emlékezetes, 1954-es tornát.

Puskás Ferenc, a Kiskunság csillaga és Hidegkuti Nándor, a szikszói kőműves

Köztünk élő névlegendák: Hidegkuti Nándor, a szikszói kőműves valaha Göncön futballozott, Puskás Ferenc, a Nyárlőrinci LSC utánpótlásedzője pedig ma is bánja, hogy nem mutatkozott be névrokonának, a Kunszállásra érkező Aranycsapat-kapitánynak.

Tárlat: megnyílt az „Arany Pillanatok” vándorkiállítás

Az Aranycsapat olimpiai sikerének 70. évfordulóján megnyílt a Puskás Intézet „Arany Pillanatok” című vándorkiállítása Balatonszárszón.

Hogyan halt meg az Aranycsapat alapjait lerakó „egzaltált, fanatikus” tréner?

Majdnem napra pontosan hetven évvel ezelőtt, 1952. július 12-én (vagy 13-án) 51 évesen hunyt el Gallowich Tibor labdarúgóedző, korábbi szövetségi kapitány – ő rakta le az Aranycsapat alapjait.

FIFA: „A történelem egyik legjobbja” – az Aranycsapatra emlékeztek

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által üzemeltetett, a futball gazdag örökségét őrző FIFA Múzeum a Facebook-oldalán emlékezett vissza az 1950-es évekbeli magyar válogatottra, a Puskás Ferenc vezette Aranycsapatra.

Futballtörténelem, javított változat – könyv a világfutball nagy lemaradóiról

A FIFA-világranglista mindenkori utolsóiról szóló 2015-ös első munkája után a világfutball nagy lemaradóinak szentelt kötetet Aidan Williams angol futballszakíró.

Válogatott: az angolok 159 éves történetük során otthon még nem kaptak ki 4–0-ra!

A magyar válogatott fantasztikus teljesítménnyel 4–0-ra győzött Anglia ellen Wolverhamptonban, ezt a mérkőzést bizony emlegetni fogják világszerte egy ideig, ugyanis Marco Rossi csapata történelmi sikert aratott az angolok fölött.

Reminiscence: Nándor Hidegkuti remained a footballer on the bench as well

As the epochal footballer of the Golden Team, Nándor Hidegkuti's playing career is more talked about than his coaching career – even though the legend, who was born a hundred years ago, left its mark. For example, in Florence, he left ahistorical one, even if his writing is restrained and modest in his diary— as always.

Emlékezés: Hidegkuti Nándor a kispadon is futballista maradt

Lévén az Aranycsapat korszakos futballistája, Hidegkuti Nándor játékos-pályafutásáról több szó esik, mint edzői karrierjéről – pedig ott is nyomot hagyott a száz esztendeje született klasszis. Firenzében például maradandót, még ha naplójában is visszafogott, szerény – mint mindig.

Évforduló: Hidegkuti Nándorra emlékezett az Aranycsapat Testület

Hidegkuti Nándorra emlékezett szerdán az Aranycsapat Testület abból az alkalomból, hogy a legendás labdarúgó születésének csütörtökön lesz a 100. évfordulója.

Emlékezés: húsz éve hunyt el Hidegkuti Nándor

Az Aranycsapat kiváló csatára játékosként és edzőként egyaránt sikeres volt, az 1954-es vb-döntő elvesztése élete végéig kísértette.

Labdarúgás: Puskás-kiállítás, Puskás-musical Győrben

A Magyar Labdarúgás Aranykora – az Aranycsapat, Puskás, Czibor, Kocsis, Kubala címmel kiállítás nyílt a Széchenyi István Egyetem gondozásában a Győri Nemzeti Színházban szombat kora este, a Puskás című musical helyi bemutatója előtt.

Kiállítás: az Aranycsapat és Lóránt Gyula címmel nyílt tárlat Kőszegen

Lóránt Gyulára, az Aranycsapat egykori középhátvédjére emlékeznek azzal a kiállítással, amelyet csütörtökön nyitottak meg a legendás labdarúgó szülővárosában, Kőszegen.

Száz éve született Kovács Imre, akinek Bozsik József volt a vetélytársa

Négy évvel volt idősebb Bozsik Józsefnél, s noha két szövetségi kapitány, Gallowich Tibor és Sebes Gusztáv bizalmát is megkapta a futballpályán, Cucu mellett a jobbfedezet posztján ritkán került be az Aranycsapatba. Amikor az ő tudása fénylett, Bozsiké ragyogott. Száz éve született Kovács Imre.

Címvédő futballistáinknak, Eb-győztes kosarasainknak nem adták meg 1956-ban az olimpiai esélyt

Helsinkiben 1952-ben 16 olimpiai aranyérmet nyertünk, számos szakember azt jósolta, ­Melbourne-ben még ennél is többször játsszák el a Himnuszt. Sportolóink a forradalom árnyékában kiválóan szerepeltek – 9 arany-, 10 ezüst- és 7 bronzérem – az 1956-os olimpián (november 22.–december 8.). Más kérdés, hogy 113 akkreditált versenyzőnk közül negyvenen nem tértek haza. De voltak, akik el sem utazhattak Ausztráliába.

„Más autószerelő, ő futballista volt” – ötven éve hunyt el Zakariás József

Farkasréti sírjánál beszélgettünk a 47 évesen eltemetett Aranycsapat-fedezet, Zakariás József lányával, Ágnessel a család örmény gyökereiről, a svájci vb utózöngéiről és egy régi ballagásról.

Évforduló: Puskás Ferencre emlékeztek itthon és Spanyolországban is

Tizenöt esztendeje már, hogy hosszú betegsége után a Kútvölgyi úti kórházban 2006. november 17-én reggel eltávozott közülünk a valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar ember, Puskás Ferenc. A december 9-i gyászszertartáson Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrált gyászmisét a Szent István-bazilikában, ahol örök álmát alussza, immár feleségével, Erzsébettel és lányával, Anikóval együtt.

IFFHS: kihirdették minden idők legjobb magyar válogatottját

Az Aranycsapatból négyen nem kaptak helyet minden idők legjobb magyar futballválogatottjában, amelyet a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) állított össze.


Kézilabda Eb: Tudta-e?