Ki is ez a Nathan Redmond?

2469347 24693472469347 2469347
Vágólapra másolva!
2013.08.26. 08:08
A mindössze 19 éves szélsővel Nathan Redmond-al Hughton már dolgozott együtt, még a Birmingham City-nél. Teljes nevén Nathan Daniel Jerome Redmond...

A mindössze 19 éves szélsővel Nathan Redmond-al Hughton már dolgozott együtt, még a Birmingham City-nél.A mindössze 19 éves szélsővel Nathan Redmond-al Hughton már dolgozott együtt, még a Birmingham City-nél.

Teljes nevén Nathan Daniel Jerome Redmond 1994 március 6-án Birmingham-ben született. 2002-ben kezdte a Birmingham City akadémiáján és egészen 2010-ig ott is nevelkedett.

A 2009/10-es szezon a Birmingham utolsó hazai meccsén 16 évesen és 56 naposan pályára léphetett. Ezzel ő lett a Premier Liga legfiatalabb játékosa. Megdöntve ezzel Matthew Briggs 2007-es rekordját, aki a Fulham színeiben léphetett pályára.

Ez a Birmingham-nek is klub rekordot jelentett. 2010 júniusában az akadémia vezetője Terry Westley így jellemezte őt: "Egyike azoknak a szélsőknek mint Aaron Lennon vagy Ashley Young. Ő sebességet kap és elfut a védők mellett. Megvan a kreativitása, amivel mehet."

Bár voltak érte érdeklődők, de maradt a Birmingham-nél és 2010 júliusában aláírta profi szerződését. Debütálása a Ligakupa második fordulójában volt.

Az ellenfél a Rochdale csapata volt 2010 augusztus 26-án. A spanyol Enric Vallés-t váltotta a 78. percben, mindössze 16 évesen 173 naposan.

Ez is majdnem rekordot jelentett, de 34 nappal idősebb volt a csúcstartó Trevor Francis-al szemben. Ezzel ő lett a klub második legfiatalabb játékosa.

A mérkőzés után Alex McLeish így jellemezte őt: "Égett benne a tűz. Tudom, hogy sosem volt telt ház, de a rajongók felhevítették őt. Az ő teljesítménye nagyon erős, gyors és volt pár lövése. Ez egy nagyon fényes szikra számunkra.

Már kapott egy nagy jövőt? Úgy néz ki. Ő elektromos. Ő egy jobb szélső, de megmutatta sokoldalúságát, hogy kijött balra. Volt egy pár Rochdale-s. Jó volt látni, hogy valaki kis lépést megy a védők közt."

Ahhoz, hogy legyen tapasztalata, a klub 2011 januárjában egy hónapra kölcsön adta a Burton Albion akadémiának, de a Football Liga ezt megtiltotta, mert a szabály szerint egy első éves ösztöndíjas nem igazolhat el kölcsönben.

Így hát maradt a Birmingham-nél és a szezon végéig 1-1 FA kupa és Ligakupa meccsen léphetett pályára, majd aláírt egy három éves szerződést 2011 május 17-én.

Az U-17-es világ kupáról hazatérve Redmond már a Birminghamm kezdőjében találta magát. Igaz, hogy szezon előtti felkészülési mérkőzésen csak, amit amúgy a B'ham 1:0-ra elis vesztett a Cork City ellen, de akkor a B'ham menedzsere már Chris Hughton volt.

Ez után Hughton beszélt is Nathan-ról: "Azt hittem Nathan Redmond nem nagyon jó. Emlékeznünk kell arra, hogy még csak 17 éves. Megmutatta, hogy ő jó fogás, bár még kicsit fiatal."

Távolléte alatt a többi középpályás léphetett pályára, név szerint Keith Fahey (jelenleg szabadúszó), Morgano Gomis (szintén szabadúszó) és Jordon Mutch (már a Cardiff city játékosa).

Hughton az Európa Liga meccseken szinte mindig számolt Redmond játékára és ezt a bizalmat Nathan, a portugál Nacional ellen góllal tudta meghálálni. Ezt megelőzően a B'ham közel 50 éve nem vett részt semmilyen Európa ligás meccseken.

A lövést Chris Wood (azóta már a Leicester City játékosa) eresztette meg a Nacional kapujára a büntető területen kívülről és bár a Nacional kapusa, Elison félretolta a keresztlécre, de a kipattanó labdát Redmond gond nélkül bevágta.

A meccset 3:0-ra megnyerte a B'ham és Redmond-ot a meccs emberének választották.

A meccsen gólt is lőtt, 18 méterről megeresztett lövése utat talált a kapuba. A győzelem azt jelentette, hogy a B'ham bejutott az Európa liga csoport küzdelmeibe.

Európa liga akkori csoport küzdelmeit ITT olvashatjátok.Három nappal később Redmond debütálhatott a bajnokságban. Az ellenfél a Middlesbrough volt, aki ellen ki is kaptak 3:1-re.

Első bajnoki gólját hazai pályán 2011 december 11-én a Blackpool ellen szerezte meg, amit végül a B'ham 3:0-ra meg is nyert. Azon a meccsen Mark Howard védte a Blackpool kapuját.

Második bajnoki gólját a Millwall ellen szerezte, amit 6:0-ra megnyert a B'ham. A Sheffield United ellen aratott 4:0-s sikerben ő szerezte meg az első gólt. A szezont végül 37 bajnoki meccsel és 7 szerzett góllal fejezte be. E mellett az év fiatal játékosa címet is bezsebelhette.

A következő szezon előtt a B'ham ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy sem Redmond, sem a kapus Jack Butland (azóta a Stoke City játékosa lett) sem fog távozni, annak ellenére, hogy a klub pénzügyi problémákba keveresett.

Az ügyvezető igazgató kijelentett, hogy csak abban az esetben távozhatnak"ha csak nem érkezik szemet gyönyörködtető ajánlat". Redmond célja ez után az volt, hogy állandó kezdő legyen a B'ham első csapatánál.

Az 50. bajnoki meccsén 1:0-ra nyertek a Brighton ellen októberben, de amikor Rob Hall (azóta Bolton játékos) kölcsön játékosként aláírt a Birmingham-hez, úgy Nathan olykor kimaradt a csapatból.

A csapat menedzsere akkor már Lee Clark volt és ő jobbnak látta, ha Redmond-ot kiveszi a "tűzvonalból", ezért még egy játékost kölcsönvett a West Ham-tő, névszerint Ravel Morrison-t.

Redmond beszélt Clark-al, majd Redmond elfogadta, hogy még javítania kell a teljesítményén.

Decemberben a Burnley ellen a kezdőben kapott helyet második számú csatárként. Nikola Zigic mögött kellett játszani és a labdákat ő rája kellett megjátszania.

Ahogy telt a szezon Redmond formája javulni kezdett. A Nottingham Forest-nek és a Derby countynak is betalált. Redmond belátta, hogy türelmesnek kell lennie, bár fusztrált volt a kevés játék lehetőség miatt.

A B'ham Mail a szezon végi értékelésben így írt Redmond-ról: "Redmond formája az elmúlt 3 hónapban olyan jó, mint valaha volt." A klub januárban mégis csak eladta Butland-ot a Stoke City-nek.

A szezon végén Clark azt nyilatkozta, hog ynem lenne ostoba húzás Redmond-ot készpénzre váltani. A B'ham elfogadta a Swansea City és a Norwich City ajánlatát, de Redmond előző menedzserét Hughton-t választotta, így aláírt a Norwich City-hez.

A kanáriak 2 000 000 angol fontot fizettek érte és további 1,2 millió angol fontot bónuszként.

Redmond már be is mutatkozott a nagy csapatban, az első fordulóban az Everton elleni 2:2-es meccsen.

Nathan egyébként négy éves szerződést kötött. A transfermarkt.co.uk 2 200 000 angol fontra becsüli az U21-es válogatott értékét. Nathan posztja egyébként jobb szélső. Ezen a poszton rajta kívül még Anthony Pilkington bevethető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik